Uradni list

Številka 44
Uradni list RS, št. 44/2003 z dne 12. 5. 2003
Uradni list

Uradni list RS, št. 44/2003 z dne 12. 5. 2003

Kazalo

2145. Pravilnik o določanju plač in drugih prejemkov funkcionarjev, članov delovnih teles občinskega sveta ter članov drugih občinskih organov v Občini Kočevje, stran 5117.

Na podlagi 27. člena statuta Občine Kočevje (Uradni list RS, št. 23/99, 53/99 – popravek, 73/02 in 117/02) ter v skladu s 100.b člena zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 72/93, 6/94 – odl. US, 45/94 – odl. US, 57/94, 14/95, 20/95 – odl. US, 63/95 – obvezna razlaga, 73/95 – odl. US, 9/96 – odl. US, 39/96 – odl. US, 44/96 – odl. US, 26/97, 70/97, 10/98, 68/98 – odl. US, 74/98, 12/99 – sklep US, 16/99 – popravek sklepa US, 59/99 – odl. US, 70/00, 100/00 – sklep US, 28/01 – sklep US, 16/02 – sklep US in 51/02) je Občinski svet občine Kočevje na 4. redni seji dne 17. 4. 2003 sprejel
P R A V I L N I K
o določanju plač in drugih prejemkov
funkcionarjev, članov delovnih teles občinskega sveta ter članov drugih občinskih organov
v Občini Kočevje
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
Za ureditev plač in delovnih razmerij občinskih funkcionarjev se smiselno uporabljajo določbe zakona o funkcionarjih v državnih organih (Uradni list RS, št. 30/90, 18/91, 22/91, 2/91-I, 4/93) in določbe zakona o razmerjih plač v javnih zavodih, državnih organih in v organih lokalnih skupnosti (Uradni list RS, št. 18/94 in 36/96), kolikor zakon o lokalni samoupravi ne določa drugače.
Za opravljanje občinskih funkcij imajo občinski funkcionarji pravico do plače, če funkcijo opravljajo poklicno oziroma do plačila za opravljanje funkcije, če funkcijo opravljajo nepoklicno.
Članom delovnih teles občinskega sveta, ki niso člani občinskega sveta, članom nadzornega odbora ter članom drugih organov in delovnih teles, ki jih imenuje župan pripadajo sejnine oziroma nagrade za njihovo delo, ki se oblikujejo na podlagi tega pravilnika smiselno določbam zakonov iz prvega odstavka tega člena.
Članom volilnih organov pripada nadomestilo v skladu z zakonom o lokalnih volitvah (Uradni list RS, št. 72/93, 7/94, 33/94, 61/95, 70/95 in 51/02).
Plače oziroma plačila za opravljanje funkcije so določena z odstotki od plače župana za poklicno opravljanje funkcije, brez dodatka za delovno dobo.
Občinskim funkcionarjem ne pripadajo posebni dodatki po predpisih o plačah v javnih zavodih, državnih organih in organih lokalnih skupnosti, razen dodatka za delovno dobo, ki pripada občinskemu funkcionarju, ki opravlja funkcijo poklicno.
Letni znesek sejnin vključno s sejnino za seje delovnih teles občinskega sveta, ki se izplača posameznemu članu občinskega sveta, ne sme presegati 15% letne plače župana.
Sejnina pripada upravičencu pod pogojem, da je na posamezni seji navzoč vsaj 1/2 časa (trajanje seje).
2. člen
Občinski funkcionarji so: člani občinskega sveta, župan in podžupan.
Člani občinskega sveta opravljajo svojo funkcijo nepoklicno.
Župan se lahko odloči, da bo svojo funkcijo opravljal poklicno.
Podžupan opravlja svojo funkcijo nepoklicno. Podžupan lahko poklicno opravlja funkcijo, če se v soglasju z županom tako odloči, odločitev pa potrdi občinski svet.
3. člen
Z zakonom je za opravljanje funkcije župana Občine Kočevje, ki sodi v 3. skupino občin, določen količnik osnovne plače v višini 8. Županu pripada funkcijski dodatek v višini 50% količnika ter dodatek za delovno dobo v skladu z zakonom.
Županu pripada za nepoklicno opravljanje funkcije 50% plače oblikovane na podlagi zakona.
Plača podžupana se lahko oblikuje v višini največ 80% plače župana iz prvega odstavka tega člena, če funkcijo opravlja poklicno.
Če podžupan opravlja funkcijo nepoklicno, mu pripada plačilo za opravljanje funkcije v višini največ 40% plače župana brez njegovega dodatka za delovno dobo.
Merila za oblikovanje plače podžupana in višino plače določa ta pravilnik.
4. člen
Z zakonom določeni najvišji dovoljeni obseg sredstev, v okviru katerega se lahko oblikuje plačilo za nepoklicno opravljanje funkcije člana občinskega sveta, je podlaga za ugotovitev najvišjega možnega letnega obsega sredstev, iz katerih se izplačujejo plačila članom občinskega sveta ter nagrade članom delovnih teles občinskega sveta, ki niso člani občinskega sveta in članom nadzornega odbora ter drugih organov Občine Kočevje.
Sredstva iz prejšnega odstavka se zagotovijo v proračunu Občine Kočevje.
II. VIŠINA IN NAČIN DOLOČANJA PLAČ IN PLAČILA
ZA OPRAVLJANJE FUNKCIJE
5. člen
Za poklicno opravljanje funkcije podžupana znaša količnik za določitev plače 80% količnika za določitev plače župana za poklicno opravljanje funkcije.
Plača oziroma plačilo za opravljanje funkcije podžupana vključuje tudi udeležbo na sejah občinskega sveta in udeležbo na sejah drugih organov in delovnih teles.
Plačilo za opravljanje funkcije podžupana, ki svoje delo opravlja nepoklicno, se oblikuje največ v višini 40% plače župana, in sicer:
– 20% fiksni del,
– 20% v skladu z nasednjimi kriteriji in merili:
– za nadomeščanje župana v primeru odsotnosti ali zadržanosti 25%,
– za vodenje občinskega sveta (redne ali izredne seje) 20%,
– za koordinacijo delovnih teles 15%,
– za pomoč pri izvrševanju nalog župana 10%,
– za opravljanje nalog iz pristojnosti župana po pooblastilu 30%.
Podžupanu, ki je v skladu s sklepom občinskega sveta določen, da bo v primeru predčasnega prenehanja funkcije župana opravljal funkcijo župana, pripada mesečni dodatek v višini 5% plače župana za ves čas opravljanja funkcije podžupana. V času, ko opravlja funkcijo župana, mu pripada plača, ki bi jo dobil župan.
Z odločbo oziroma s sklepom v skladu z zakonom in tem pravilnikom se na podlagi nalog, ki jih podžupan opravlja oziroma pooblastil, ki jih ima, določi količnik osnovne plače oziroma plačila za opravljanje funkcije in drugi elementi za izračun plače oziroma plačila za opravljanje funkcije podžupana.
6. člen
Plačilo za opravljanje funkcije člana občinskega sveta znaša največ 15% plače župana. V okviru tega zneska se članu občinskega sveta določi plačilo za opravljanje funkcije za posamezni mesec glede na delo, ki ga je opravil, in sicer za:
– vodenje seje občinskega sveta (po pooblastilu župana ali zaradi nadomeščanja po zakonu) 20%,
– udeležbo na redni seji občinskega sveta 35%,
– udeležbo na izredni seji občinskega sveta 20%,
– predsedovanje seji delovnega telesa 15%,
– udeležbo na seji delovnega telesa, katerega član je 10%.
Odstotek za vodenje seje občinskega sveta po pooblastilu župana ali zaradi nadomeščanja župana po zakonu in odstotek za udeležbo na redni seji občinskega sveta se seštevata v primeru, ko član občinskega sveta vodi sejo občinskega sveta.
Plačilo za opravljanje funkcije oziroma nagrado ne vključujeta potnih stroškov prihoda na redne in izredne seje občinskega sveta, seje nadzornega odbora, delovnih teles občinskega sveta in organov, ki jih imenuje župan.
7. člen
Osnova za obračun plače oziroma plačila za opravljanje funkcije na podlagi tega pravilnika je znesek, ki je kot izhodiščna plača za prvi tarifni razred, za polni delovni čas, dogovorjen s kolektivno pogodbo za negospodarske dejavnosti.
Plača oziroma plačilo za opravljanje funkcije župana se ugotovi tako, da se osnova za obračun plače pomnoži s količnikom za plačo župana. Znesek se poveča za funkcijski dodatek. Dodatek za delovno dobo pripada županu le v primeru, če funkcijo opravlja poklicno.
Plača oziroma plačilo za opravljanje funkcije posameznega občinskega funkcionarja se ugotovi tako, da se osnova za obračun plače pomnoži s količnikom, določenim v skladu s 3., 5. ali 6. členom tega pravilnika. Znesek se poveča za dodatek za delovno dobo, če gre za poklicno opravljanje funkcije.
V okviru ugotovljenega zneska plače župana za poklicno opravljanje funkcije se določi najvišji možni znesek plače oziroma plačila za opravljanje funkcije posameznega občinskega funkcionarja ter zagotovi, da ta letno ne preseže najvišjega možnega zneska, ki ga določa zakon.
8. člen
Odločbo oziroma sklep o plači oziroma plačilu za opravljanje funkcije župana in podžupana izda komisija za volitve, imenovanja in mandatna vprašanja.
Z odločbo ali sklepom o županovi plači se izvršijo določbe zakona o lokalni samoupravi. Z odločbo ali sklepom o plači oziroma plačilu za opravljanje funkcije podžupana se izvršijo določbe tega pravilnika.
Plača občinskega funkcionarja, ki funkcijo opravlja poklicno, je pravica, ki mu pripada na podlagi sklenjenega delovnega razmerja.
Plačilo za nepoklicno opravljanje funkcije ter sejnine oziroma nagrade izplačane na podlagi tega pravilnika imajo značaj prejemkov z naslova opravljanje dela na drugi podlagi. Izplačujejo se na podlagi sklepa o imenovanju.
9. člen
Članom delovnih teles občinskega sveta, ki niso člani občinskega sveta, se za opravljanje dela v komisiji ali odboru občinskega sveta določi nagrada v obliki sejnine.
Sejnina za posamezno sejo znaša 10% najvišjega možnega zneska plačila za opravljanje funkcije člana občinskega sveta.
10. člen
Predsednik in člani nadzornega odbora občine imajo pravico do nagrade v obliki sejnine: predsednik skladno s prvo in drugo alineo 6. člena tega pravilnika, člani pa skladno z drugo alineo 6. člena tega pravilnika.
III. POVRAČILA, NADOMESTILA IN DRUGI PREJEMKI
11. člen
Občinski funkcionarji imajo pravico do povračil, nadomestil in drugih prejemkov v skladu s predpisi, ki urejajo te pravice.
Občinski funkcionarji imajo pravico do: povračila stroškov prevoza na službeni poti, dnevnice za službena potovanja in povračila stroškov prenočevanja, ki nastanejo pri opravljanju funkcije.
Stroški se povrnejo v skladu s predpisi, ki veljajo za povračila stroškov zaposlenim v državnih organih.
12. člen
Občinski funkcionar uveljavlja pravice do povračila stroškov na podlagi predhodno izdanega naloga za službeno potovanje, ki ga izda župan.
Za službeno potovanje župana izda potni nalog tajnik občine oziroma drug delavec, ki nadomešča tajnika na podlagi pooblastila župana.
Povračila stroškov se funkcionarjem izplačujejo po opravljenem službenem potovanju.
IV. NAČIN IZPLAČEVANJA
13. člen
Plača oziroma plačilo za opravljanje funkcije župana in podžupanov se izplačuje mesečno tako kot za ostale delavce občinske uprave. Nagrade oziroma sejnine v skladu s tem pravilnikom pa se izplačujejo vsake tri mesece.
Prejemki iz 11. člena tega pravilnika pa se izplačujejo na način in v rokih kot to velja za delavce občinske uprave.
14. člen
Plače, plačila za opravljanje funkcije, sejnine in nagrade se usklajujejo skladno s spremembo zneska, ki je kot izhodiščna plača za prvi tarifni razred za polni delovni čas, dogovorjen s kolektivno pogodbo za negospodarske dejavnosti, povračila stroškov v zvezi z delom pa v skladu z uredbo o višini povračil stroškov v zvezi z delom in drugih prejemkov, ki se pri ugotavljanju davčne osnove priznavajo kot odhodek.
15. člen
Evidenco prisotnosti občinskih funkcionarjev, delovnih teles občinskega sveta, članov nadzornega odbora in drugih organov in delovnih teles, ki jih imenuje župan vodi zaposleni delavec v občinski upravi, ki zagotavlja strokovno in administrativno pomoč pri pripravi in vodenju sej občinskega sveta, nadzornega odbora, delovnih teles občinskega sveta in drugih organov in delovnih teles.
V. PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE
16. člen
Določbe tega pravilnika, ki se nanašajo na člane komisij in odborov občinskega sveta, ki niso člani občinskega sveta, se smiselno uporabljajo tudi za izplačilo sejnin članom štaba za civilno zaščito, članom drugih komisij, odborov, svetov, ki jih ustanovi ali imenuje občinski svet ali župan.
Osebam, ki vodijo organe in delovna telesa iz prvega odstavka tega člena pripada nagrada v dvojnem določenem znesku.
17. člen
Z uveljavitvijo tega pravilnika preneha veljati pravilnik o določanju plač in drugih prejemkov funkcionarjem, članom nadzornega odbora in volilne komisije in članom delovnih teles Občinskega sveta občine Kočevje (Uradni list RS, št. 58/99).
18. člen
Ta pravilnik začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 143-3/99-112
Kočevje, dne 18. februarja 2003.
Župan
Občine Kočevje
Janko Veber, univ. dipl. inž. grad. l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti