Uradni list

Številka 42
Uradni list RS, št. 42/2003 z dne 9. 5. 2003
Uradni list

Uradni list RS, št. 42/2003 z dne 9. 5. 2003

Kazalo

2025. Pravilnik o ravnanju z odpadnimi ozonu škodljivimi snovmi, stran 4821.

Na podlagi prvega odstavka 30. člena zakona o varstvu okolja (Uradni list RS, št. 32/93, 44/95 – odl. US, 1/96, 9/99 – odl. US, 56/99 – ZON in 22/00 – ZJS) izdaja minister za okolje, prostor in energijo
P R A V I L N I K
o ravnanju z odpadnimi ozonu škodljivimi
snovmi*
1. člen
(1) Ta pravilnik določa:
– obvezna ravnanja z ozonu škodljivimi snovmi pri obratovanju oziroma rabi, vzdrževanju in razgradnji izdelkov, naprav in opreme, ki te snovi vsebujejo,
– pravila ravnanja ter druge pogoje za zajemanje in ponovno uporabo ozonu škodljivih snovi in
– pogoje za predelavo in odstranjevanje odpadnih ozonu škodljivih snovi.
(2) Za vprašanja v zvezi z zbiranjem, predelavo in odstranjevanjem odpadnih ozonu škodljivih snovi, ki niso posebej urejena s tem pravilnikom, se uporablja predpis, ki ureja ravnanje z odpadki.
2. člen
Pojmi v tem pravilniku imajo naslednji pomen:
Izdelki, naprave in oprema, ki vsebujejo ozonu škodljive snovi (v nadaljnjem besedilu: oprema) so:
– hladilne in klimatske naprave in oprema ter toplotne črpalke,
– izdelki, ki vsebujejo topila, in
– gasilni aparati in oprema za gašenje požarov.
Odpadni izdelki, naprave in oprema (v nadaljnjem besedilu: odpadna oprema) so odpadna oprema, ki vsebuje ozonu škodljive snovi, in so odpadki po določbah predpisa, ki ureja ravnanje z odpadki.
Oprema, ki se uporablja v gospodinjstvu in vsebuje nevarne snovi, (v nadaljnjem besedilu: odpadna gospodinjska oprema) je zavržena oprema iz predpisa, ki ureja ravnanje z ločeno zbranimi frakcijami pri opravljanju javne službe ravnanja s komunalnimi odpadki
Ozonu škodljive snovi so snovi iz predpisa, ki ureja ravnanje s snovmi, ki povzročajo tanjšanje ozonskega plašča.
Odpadne ozonu škodljive snovi so ozonu škodljive snovi, ki niso namenjene recikliranju in so odpadki iz klasifikacijskega seznama odpadkov iz predpisa, ki ureja ravnanje z odpadki.
6. Zajem ozonu škodljivih snovi je odvzem teh snovi iz opreme in odpadne opreme med vzdrževanjem in pred predelavo ali odstranjevanjem, vključno s pretakanjem v posode za skladiščenje.
7. Recikliranje ozonu škodljivih snovi je ponovna uporaba zajetih ozonu škodljivih snovi, ki so obdelane z enostavnimi postopki čiščenja, kot so filtriranje in sušenje.
8. Predelava odpadnih ozonu škodljivih snovi (v nadaljnjem besedilu: regeneracija) so postopki filtriranja, sušenja, destilacije in kemijske obdelave, s katerimi se odpadne ozonu škodljive snovi predela do stopnje, ki ustreza specifikacijam za čiste snovi.
9. Odstranjevanje odpadnih ozonu škodljivih snovi so postopki razgradnje odpadnih ozonu škodljivih snovi, ki ne povzročajo škodljivih vplivov na okolje in so navedeni v prilogi 1, ki je sestavni del tega pravilnika.
10. Vzdrževalec opreme je pravna oseba ali samostojni podjetnik posameznik, ki poleg pogojev, določenih s tem pravilnikom, izpolnjuje tudi pogoje za zbiralca odpadkov po predpisu, ki ureja ravnanje z odpadki.
11. Serviser opreme je fizična oseba, ki ima ustrezno znanje za varno ravnanje z ozonu škodljivimi snovmi, ki se nanaša na dejavnosti vzdrževanja opreme, preskušanja tesnosti opreme, zajema ozonu škodljivih snovi, recikliranja ozonu škodljivih snovi, polnjenja opreme z ozonu škodljivimi snovmi in prevoza zajetih ozonu škodljivih snovi.
3. člen
(1) Ozonu škodljive snovi je pri uporabi, vzdrževanju, razgradnji ali odstranjevanju opreme prepovedano izpuščati v zrak.
(2) Pri vzdrževanju, razgradnji ali odstranjevanju opreme se morajo ozonu škodljive snovi zajemati z namenom, da se jih reciklira na kraju samem ali skladišči, preden se regenerirajo ali odstranijo.
4. člen
(1) Iz opreme za gašenje požarov, ki je polnjena s haloni, je halone prepovedano izpuščati v zrak.
(2) Prepoved iz prejšnjega odstavka velja tudi pri izvajanju programov usposabljanja delavcev z opremo za gašenje s halonom po predpisih, ki urejajo varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami.
(3) Opremo za gašenje požarov, ki je polnjena s haloni, se lahko uporabi samo v primeru gašenja požarov.
5. člen
Ozonu škodljive snovi, ki se nahajajo v izdelkih, napravah in v opremi, ki ni oprema po tem pravilniku, je treba pri njihovi uporabi, vzdrževanju, razgradnji ali odstranjevanju zajemati zato, da se jih reciklira na kraju samem ali skladišči preden se regenerirajo ali odstranijo, če je to tehnično izvedljivo in ekonomsko upravičeno.
6. člen
(1) Stacionarno opremo, ki vsebuje več kot 3 kg ozonu škodljivih hladiv, mora njen lastnik ali upravljavec prijaviti ministrstvu, pristojnemu za varstvo okolja.
(2) Oblika in vsebina obrazca za prijavo, ki jo mora lastnik ali upravljavec opreme v pisni in elektronski obliki predložiti ministrstvu, sta določeni v prilogi 2, ki je sestavni del tega pravilnika.
(3) Lastnik ali upravljavec opreme mora ministrstvo takoj, najkasneje pa v roku enega meseca, obvestiti o vseh spremembah podatkov iz priloge 2 tega pravilnika.
7. člen
(1) Za stacionarno opremo, ki je v uporabi in vsebuje več kot 3 kg ozonu škodljivih hladiv, razen za gasilne aparate in opremo za gašenje požarov, mora njen lastnik ali upravljavec enkrat letno zagotoviti preskus tesnosti.
(2) Oblika in vsebina potrdila o opravljenem preskusu tesnosti sta določeni v prilogi 3, ki je sestavni del tega pravilnika.
(3) Za pregled in preizkus gasilnih aparatov in opreme za gašenje požarov veljajo predpisi, ki urejajo pregledovanje tlačnih posod.
8. člen
(1) Lastnik ali upravljavec opreme, ki ni v uporabi, mora najkasneje eno leto po prenehanju uporabe zagotoviti zajem vse količine ozonu škodljivih snovi, ki jih oprema vsebuje.
(2) Oblika in vsebina potrdila o zajemu ozonu škodljivih snovi je v prilogi 4, ki je sestavni del tega pravilnika.
(3) Določbe prvega odstavka tega člena ne veljajo za opremo, ki se uvršča med ločeno zbrane frakcije komunalnih odpadkov po predpisu, ki ureja ravnanje z ločeno zbranimi frakcijami pri opravljanju javne službe ravnanja s komunalnimi odpadki.
9. člen
(1) Lastnik ali upravljavec opreme iz 6. člena tega pravilnika mora zagotoviti, da vzdrževanje opreme, preskus tesnosti opreme, zajem ozonu škodljivih snovi, recikliranje ozonu škodljivih snovi, polnjenje opreme z ozonu škodljivimi snovmi in prevoz zajetih ozonu škodljivih snovi opravi samo serviser opreme iz 13. člena tega pravilnika.
(2) Potrdilo o izvedenem preskusu tesnosti iz 7. člena tega pravilnika in potrdilo o zajemu ozonu škodljivih snovi iz opreme, ki ni več v uporabi, iz prejšnjega člena mora lastnik oziroma upravljavec opreme hraniti najmanj pet let.
10. člen
(1) Odpadno gospodinjsko opremo mora njen lastnik oddati izvajalcu lokalne javne službe ravnanja s komunalnimi odpadki.
(2) Izvajalec lokalne javne službe ravnanja s komunalnimi odpadki mora zagotoviti zajem ozonu škodljivih snovi iz odpadne opreme, ki jo zbere v okviru zbiranja in razvrščanja komunalnih odpadkov, preden jo razgradi ali odstrani.
(3) Če izvajalec lokalne javne službe ravnanja s komunalnimi odpadki preda opremo, ki jo zbere v okviru zbiranja in razvrščanja komunalnih odpadkov, predelovalcu ali odstranjevalcu odpadne opreme, mora zagotoviti zajem ozonu škodljivih snovi predelovalec ali odstranjevalec.
11. člen
(1) Izvajalec lokalne javne službe ravnanja s komunalnimi odpadki mora voditi evidence o prevzeti odpadni opremi, ki vsebuje ozonu škodljive snovi, skladno s predpisi o ravnanju z ločeno zbranimi frakcijami komunalnih odpadkov in dokumentacijo o evidenci, vključno s potrjenimi evidenčnimi listi za posamezno koledarsko leto hraniti najmanj pet let.
(2) Sestavni del evidence iz prejšnjega odstavka so tudi potrdila o zajemu ozonu škodljivih snovi za opremo, za katero je izvajalec lokalne javne službe ravnanja s komunalnimi odpadki zagotovil zajem.
(3) Oblika in vsebina potrdila o zajemu ozonu škodljivih snovi iz prejšnjega odstavka je določena v prilogi 5, ki je sestavni del tega pravilnika.
(4) Izvajalec lokalne javne službe ravnanja s komunalnimi odpadki mora hraniti potrdilo o zajemu ozonu škodljivih snovi, za katero je zagotovil zajem, najmanj pet let.
12. člen
(1) Predelovalci in odstranjevalci odpadne opreme morajo pred razgradnjo, predelavo ali odstranjevanjem odpadne opreme zagotoviti zajem ozonu škodljivih snovi.
(2) Obveznost iz prejšnjega odstavka velja tudi za izdelke, naprave in opremo, ki ni oprema po tem pravilniku, če to ob razumno višjih stroških omogočajo v praksi uspešno preizkušene in na trgu dostopne tehnologije in postopki.
(3) Predelovalec in odstranjevalec odpadne opreme morata hraniti potrdilo o zajemu ozonu škodljivih za opremo, za katero sta zagotovila zajem, najmanj pet let.
(4) Oblika in vsebina potrdila o zajemu ozonu škodljivih snovi iz prejšnjega odstavka je določena v prilogi 5 tega pravilnika.
13. člen
(1) Vzdrževanje opreme, preskus tesnosti opreme, zajem ozonu škodljivih snovi, recikliranje ozonu škodljivih snovi, polnjenje opreme z ozonu škodljivimi snovmi in prevoz zajetih ozonu škodljivih snovi do obrata za regeneracijo ali odstranjevanje lahko izvaja vzdrževalec opreme, ki ima potrdilo ministrstva, pristojnega za varstvo okolja (v nadaljnjem besedilu: ministrstvo), o vpisu v evidenco zbiralcev odpadnih ozonu škodljivih snovi (v nadaljnjem besedilu: potrdilo).
(2) Vzdrževalec opreme mora za pridobitev potrdila iz prejšnjega odstavka vložiti pisno vlogo, kateri mora priložiti dokazila o izpolnjevanju naslednjih pogojev:
1. da ima registrirano dejavnost vzdrževanja opreme,
2. da izpolnjuje tehnične pogoje za ravnanje z ozonu škodljivimi snovmi,
3. da ima najmanj enega serviserja opreme za izvajanje dejavnosti iz prejšnjega odstavka.
(3) Vzdrževalcu opreme se potrdilo izda za največ štiri leta.
(4) Veljavnost potrdila se podaljša na podlagi vloge prosilca, če izpolnjuje pogoje iz drugega odstavka tega člena.
(5) Ministrstvo lahko izbriše vzdrževalca opreme iz evidence zbiralcev odpadnih ozonu škodljivih snovi pred iztekom veljavnosti potrdila, če vzdrževalec opreme ne izpolnjuje več pogojev iz drugega odstavka tega člena.
(6) Vzdrževalec opreme mora ministrstvo takoj, najkasneje pa v roku enega meseca, obvestiti o vseh spremembah podatkov o izpolnjevanju pogojev iz drugega odstavka tega člena.
14. člen
(1) Vzdrževalec opreme izpolnjuje tehnične pogoje iz 2. točke drugega odstavka prejšnjega člena, če razpolaga najmanj z:
– opremo za zajemanje ozonu škodljivih snovi,
– opremo za skladiščenje ozonu škodljivih snovi in
– merilnimi instrumenti, za merjenje tesnosti opreme.
(2) V primeru, da vzdrževalec opreme reciklira ozonu škodljive snovi, mora za izpolnjevanje tehničnih pogojev iz 2. točke drugega odstavka prejšnjega člena razpolagati tudi z opremo za recikliranje ozonu škodljivih snovi.
(3) Vzdrževalec opreme mora vlogi za vpis v evidenco zbiralcev odpadnih ozonu škodljivih snovi priložiti tehnično dokumentacijo o opremi iz prvega in drugega odstavka tega člena.
15. člen
(1) Serviser opreme iz 3. točke drugega odstavka 13. člena tega pravilnika je oseba, ki ima dokazilo, da je zaključil program usposabljanja in izpopolnjevanja za pridobitev ustreznih znanj za varno ravnanje z ozonu škodljivimi snovmi.
(2) Programe za usposabljanje in izpopolnjevanje za pridobitev ustreznih znanj za varno ravnanje z ozonu škodljivimi snovmi iz prejšnjega odstavka pripravi ministrstvo.
(3) Za serviserja iz 3. točke drugega odstavka 13. člena se šteje tudi pooblaščeni serviser proizvajalca opreme, ki dejavnosti iz prvega odstavka 13. člena tega pravilnika opravlja v skladu z določbami tega pravilnika.
16. člen
(1) Ministrstvo vodi evidenco o zbiralcih odpadnih ozonu škodljivih snovi iz 13. člena tega pravilnika.
(2) Poleg podatkov, ki jih za zbiralce odpadkov določa predpis, ki ureja ravnanje z odpadki, se v evidenco iz prejšnjega odstavka vpišejo tudi podatki iz potrdila o izpolnjevanju pogojev za vzdrževalca opreme ter ime in priimek vseh serviserjev opreme iz 3. točke drugega odstavka 13. člena tega pravilnika.
17. člen
(1) Vzdrževalec opreme mora zagotoviti, da pošiljko odpadnih ozonu škodljivih snovi, ki jih oddaja v regeneracijo ali odstranjevanje, spremlja evidenčni list o ravnanju z odpadki na obrazcu iz predpisa, ki ureja o ravnanje z odpadki.
(2) Evidenčni list iz prejšnjega odstavka se priloži v dveh izvodih. En izvod zadrži predelovalec ali odstranjevalec odpadnih ozonu škodljivih snovi, drugega pa potrjenega predelovalec ali odstranjevalec vrne vzdrževalcu opreme.
(3) Vzdrževalec opreme mora lastniku ali upravljavcu opreme o izvedenem preskusu tesnosti izdati potrdilo o preskusu tesnosti iz priloge 3 tega pravilnika, o zajemu ozonu škodljivih snovi iz opreme, ki ni več v uporabi, pa potrdilo o zajemu ozonu škodljivih snovi iz priloge 4 tega pravilnika.
(4) Vzdrževalec opreme mora o zajemu ozonu škodljivih snovi izvajalcu lokalne javne službe ravnanja s komunalnimi odpadki, predelovalcu ali odstranjevalcu, izdati potrdilo o zajemu ozonu škodljivih snovi iz priloge 5 tega pravilnika.
18. člen
(1) Vzdrževalec opreme mora voditi evidence o:
– vrsti in količini zajetih odpadnih ozonu škodljivih snovi,
– lastnikih ali upravljavcih opreme, ki vsebuje več kot 3 kg ozonu škodljivih snovi, na kateri je izvedel preskus tesnosti, zajel ozonu škodljive snovi ob prenehanju uporabe opreme, njenem vzdrževanju, razgradnji ali odstranjevanju, recikliral ozonu škodljive snovi ali jo polnil z ozonu škodljivimi snovmi,
– oddajanju odpadnih ozonu škodljivih snovi v regeneracijo ali odstranjevanje.
(2) Za vzdrževalce opreme, ki vsebuje več kot 3 kg ozonu škodljivih snovi, je vsebina evidence o zajetih in recikliranih ozonu škodljivih snoveh določena v prilogi 6, vsebina evidence o predanih odpadnih ozonu škodljivih snoveh predelovalcu ali odstranjevalcu ozonu škodljivih snovi pa v prilogi 7, ki sta sestavni del tega pravilnika.
(3) Sestavni del evidenc iz prvega odstavka tega člena so tudi vrnjeni evidenčni listi o ravnanju z odpadki.
(4) Vzdrževalec opreme mora za opremo, ki vsebuje manj kot 3 kg ozonu škodljivih snovi, voditi evidence o vrsti in količini zajetih odpadnih ozonu škodljivih snovi skladno z določbami predpisa, ki ureja ravnanje z odpadki.
(5) Vzdrževalec opreme mora dokumentacijo, ki sestavlja evidenco iz tega člena, hraniti najmanj pet let.
(6) Vzdrževalec opreme mora ministrstvu najkasneje do 31. marca predložiti poročilo o ravnanju z ozonu škodljivimi snovmi v pisni in elektronski obliki za preteklo koledarsko leto.
(7) Oblika in vsebina poročila sta določeni z obrazcem iz priloge 8, ki je sestavni del tega pravilnika.
19. člen
Vzdrževalec opreme mora odpadne ozonu škodljive snovi oddati predelovalcu ozonu škodljivih snovi v regeneracijo ali odstranjevalcu ozonu škodljivih snovi v odstranitev.
20. člen
(1) Predelovalec odpadnih ozonu škodljivih snovi lahko začne regenerirati ozonu škodljive snovi, ko pridobi dovoljenje ministrstva skladno z določbami predpisa, ki ureja ravnanje z odpadki.
(2) Odstranjevalec odpadnih ozonu škodljivih snovi lahko začne odstranjevati odpadne ozonu škodljive snovi, ko pridobi dovoljenje ministrstva skladno z določbami predpisa, ki ureja ravnanje z odpadki.
(3) Predelovalec in odstranjevalec odpadnih ozonu škodljivih snovi morata voditi evidenco o regeneriranih ali odstranjenih odpadnih ozonu škodljivih snoveh.
(4) Vsebina evidence o prevzetih, regeneriranih in odstranjenih odpadnih ozonu škodljivih snoveh je določena v prilogi 9, ki je sestavni del tega pravilnika.
(5) Predelovalec in odstranjevalec odpadnih ozonu škodljivih snovi morata dokumentacijo o evidencah hraniti najmanj pet let.
(6) Ne glede na količine predelanih ali odstranjenih odpadnih ozonu škodljivih snovi morata predelovalec in odstranjevalec odpadnih ozonu škodljivih snovi ministrstvu najkasneje do 31. marca priložiti poročilo v pisni in elektronski obliki za preteklo koledarsko leto.
(7) Oblika in vsebina poročila sta določeni z obrazcem iz priloge 10, ki je sestavni del tega pravilnika.
21. člen
(1) Vsebino programov usposabljanja in izpopolnjevanja za pridobitev ustreznih znanj za varno ravnanje z ozonu škodljivimi snovmi in javni poziv za oddajo prijav za izvajanje programov objavi ministrstvo v Uradnem listu Republike Slovenije.
(2) Izvajalce programov usposabljanja in izpopolnjevanja določi ministrstvo na podlagi prijav izvajalcev, pri čemer upošteva tehnične in kadrovske pogoje iz javnega poziva, ki jih mora izpolnjevati izvajalec programov.
(3) Ministrstvo objavi vsako leto v Uradnem listu Republike Slovenije seznam izvajalcev programov usposabljanja in izpopolnjevanja za pridobitev ustreznih znanj za varno ravnanje z ozonu škodljivimi snovmi.
22. člen
(1) Minister vsako leto najkasneje do 31. marca objavi v Uradnem listu Republike Slovenije seznam vzdrževalcev opreme, ki so vpisani v evidenco zbiralcev odpadnih ozonu škodljivih snovi.
(2) Poleg podatkov o vzdrževalcu opreme minister na podlagi pisne privolitve serviserja osebe, ki jo vzdrževalec opreme priloži vlogi za vpis v evidenco zbiralcev odpadnih ozonu škodljivih snovi, objavi tudi podatke o serviserjih opreme.
23. člen
Nadzor nad izvajanjem določb tega pravilnika opravljajo inšpektorji, pristojni za varstvo okolja.
24. člen
(1) Opremo, ki je v uporabi in vsebuje več kot 3 kg ozonu škodljivih snovi, je treba prijaviti ministrstvu najkasneje šest mesecev po uveljavitvi tega pravilnika.
(2) Vzdrževalci opreme morajo pridobiti potrdilo ministrstva o vpisu v evidenco zbiralcev odpadnih ozonu škodljivih snovi najkasneje do 30. aprila 2004.
(3) Izvajalci lokalne javne službe ravnanja s komunalnimi odpadki morajo zagotoviti zajem ozonu škodljivih snovi iz odpadne opreme, ki jo sami razgrajujejo ali predelujejo, preden jo odstranijo, do 30. aprila 2004.
(4) Predelovalci in odstranjevalci odpadne opreme morajo zagotoviti zajem ozonu škodljivih snovi iz opreme, ki so jo prevzeli od izvajalcev lokalne javne službe ravnanja s komunalnimi odpadki, preden jo odstranijo, do 30. aprila 2004.
25. člen
Ta pravilnik začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 354-07-14//01
Ljubljana, dne 15. aprila 2003.
EVA 2003-2511-0062
Minister
za okolje, prostor
in energijo
mag. Janez Kopač l. r.
* Ta pravilnik vsebinsko povzema uredbo (ES) št. 2037/2000 evropskega parlamenta in sveta z dne 29. junija 2000 o snoveh, ki tanjšajo ozonski plašč in njene spremembe (uredba (ES) št. 2038/2000 in uredba (ES) št. 2039/2000).

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti