Uradni list

Številka 42
Uradni list RS, št. 42/2003 z dne 9. 5. 2003
Uradni list

Uradni list RS, št. 42/2003 z dne 9. 5. 2003

Kazalo

2014. Uredba o načinu opravljanja obveznih državnih gospodarskih javnih služb na področju urejanja voda, stran 4800.

Na podlagi 3. in 7. člena zakona o gospodarskih javnih službah (Uradni list RS, št. 32/93 in 30/98) in 161. člena zakona o vodah (Uradni list RS, št. 67/02 in 110/02) izdaja Vlada Republike Slovenije
U R E D B O
o načinu opravljanja obveznih državnih gospodarskih javnih služb na področju urejanja voda
1. člen
Ta uredba določa način opravljanja obveznih državnih gospodarskih javnih služb na področju urejanja voda (v nadaljnjem besedilu: javne službe) na območju Republike Slovenije.
2. člen
(1) Javne službe iz prejšnjega člena so:
1. obratovanje in vzdrževanje vodne infrastrukture, namenjene ohranjanju in uravnavanju vodnih količin,
2. obratovanje, vzdrževanje in spremljanje stanja vodne infrastrukture, namenjene varstvu pred škodljivim delovanjem voda,
3. izvedba izrednih ukrepov v času povečane stopnje ogroženosti zaradi škodljivega delovanja voda,
4. vzdrževanje vodnih in priobalnih zemljišč.
(2) V okviru javnih služb iz prejšnjega odstavka se opravljajo tudi druge naloge, skladno z zakonom.
3. člen
(1) Javne službe se opravljajo na območju celotne Republike Slovenije, razdeljenem na območja, ki obsegajo:
1. porečje reke Save,
2. porečje reke Drave
3. porečje reke Mure,
4. povodje reke Soče,
5. povodje jadranskih rek z morjem.
(2) Območje porečja reke Save se zaradi opravljanja javnih služb deli na:
1. območje zgornje Save, ki obsega porečje Save s pritoki od izvira Save Dolinke in izvira Save Bohinjke do sotočja s Soro, vključno s Soro;
2. območje srednje Save, ki obsega porečje Save s pritoki od sotočja s Soro do sotočja s Savinjo, brez Savinje, ter del porečja Kolpe od izvira do sotočja z Dolskim potokom;
3. območje Savinje, ki obsega porečje Savinje s pritoki, vključno z delom porečja reke Sotle od izvira do sotočja z Bistrico;
4. območje spodnje Save, ki obsega porečje Save s pritoki od sotočja s Savinjo do hrvaške meje z vsemi pritoki, vključno z delom porečja reke Kolpe od sotočja z Dolskim potokom do hrvaške meje, in delom Sotle od sotočja z Bistrico do hrvaške meje.
(3) Ne glede na določbe prejšnjih odstavkov se javna služba čiščenja gladine celinskih voda ter preprečevanja onesnaženja vodnih in priobalnih zemljišč celinskih voda opravlja na celotnem območju Republike Slovenje.
(4) Ne glede na določbe 5. točke prvega odstavka tega člena sta iz tega območja kot posebni območji izločeni območje vodnih in priobalnih zemljišč morja ter območje Krajinskega parka Sečoveljske soline, določeno s predpisi o ohranjanju narave.
4. člen
(1) Javne službe se opravljajo s podelitvijo koncesije.
(2) Ne glede na določbo prejšnjega odstavka se opravlja javna služba vzdrževanja vodnih in priobalnih zemljišč morja, vključno s spremljanjem nenadnega onesnaževanja morja, v režijskem obratu, ki ga ustanovi Vlada Republike Slovenije, skladno z zakonom.
5. člen
(1) Na posameznem območju iz prvega in drugega odstavka 3. člena te uredbe se podeli ena koncesija za opravljanje naslednjih javnih služb:
1. obratovanje in vzdrževanje vodne infrastrukture, namenjene ohranjanju in uravnavanju vodnih količin,
2. obratovanje, vzdrževanje in spremljanje stanja vodne infrastrukture, namenjene varstvu pred škodljivim delovanjem voda,
3. izvajanje izrednih ukrepov v času povečane stopnje ogroženosti zaradi škodljivega delovanja voda,
4. vzdrževanje vodnih in priobalnih zemljišč celinskih voda, razen čiščenje gladine in preprečevanje onesnaženja vodnih in priobalnih zemljišč celinskih voda v primeru izrednega onesnaženja voda kot posledici naravne ali druge nesreče skladno z zakonom.
(2) Ne glede na določbo prejšnjega odstavka se lahko podeli ena koncesija za opravljanje javnih služb iz prejšnjega odstavka na več območjih iz prvega in drugega odstavka 3. člena te uredbe, vendar največ ena koncesija na posameznem vodnem območju po predpisih o vodah.
(3) Na območju iz tretjega odstavka 3. člena te uredbe se podeli ena koncesija za opravljanje javne službe čiščenja gladine celinskih voda in preprečevanja onesnaženja vodnih in priobalnih zemljišč celinskih voda v primeru izrednega onesnaženja voda kot posledici naravne ali druge nesreče skladno z zakonom.
(4) Na območju Krajinskega parka Sečoveljske soline iz četrtega odstavka 3. člena te uredbe se podeli ena koncesija za opravljanje javnih služb iz prvega odstavka tega člena, razen za čiščenje gladine morja in preprečevanje onesnaženja vodnih in priobalnih zemljišč morja v primeru izrednega onesnaženja morja kot posledici naravne ali druge nesreče skladno z zakonom.
(5) Javna služba iz drugega odstavka 4. člena te uredbe se opravlja na območju vodnih in priobalnih zemljišč morja, razen v delu, ki se opravlja po določbah prejšnjega odstavka.
6. člen
(1) Z opravljanjem javnih služb se na območju Republike Slovenije kot javna dobrina za vse prebivalce zagotavlja ohranjanje in uravnavanje vodnih količin, varstvo pred škodljivim delovanjem voda, vključno z izvedbo izrednih ukrepov v času povečane stopnje ogroženosti, in vzdrževanje vodnih ter priobalnih zemljišč.
(2) Lastniki in drugi posestniki vodnih, priobalnih ali drugih zemljišč so dolžni dopustiti opravljanje javnih služb skladno z zakonom.
(3) Podrobnejše vrste in obseg nalog, s katerimi se v okviru javnih služb zagotavljajo javne dobrine iz prvega odstavka tega člena, so določene v predpisih s področja voda, in programu del, ki ga pripravi ministrstvo, pristojno za upravljanje voda (v nadaljnjem besedilu: ministrstvo), skladno z zakonom.
7. člen
(1) Za opravljanje javnih služb se uporablja vodna infrastruktura v lasti države, skladno s predpisi, ki urejajo vode.
(2) Vodna infrastruktura, s katero upravlja izvajalec javnih služb, njegove obveznosti glede upravljanja vodne infrastrukture in druga z vodno infrastrukturo povezana vprašanja, se podrobneje uredijo v koncesijski pogodbi.
(3) Vodna zemljišča, na katerih se opravljajo javne službe, so naravno vodno javno dobro skladno z zakonom, v koncesijski pogodbi pa se podrobneje določi tista vodna infrastruktura, ki je grajeno vodno javno dobro.
(4) Izvajalec javnih služb mora ravnati z naravnim in grajenim vodnim javnim dobrim v skladu z zakonom.
8. člen
(1) Opravljanje javnih služb mora biti zagotovljeno na območjih iz 3. člena te uredbe v vseh pogojih, ob vsakem času in pravočasno.
(2) Pri opravljanju javnih služb morajo biti upoštevane določbe te uredbe in predpisov, ki urejajo vode, varstva okolja, ohranjanja narave in urejanja prostora, ki se nanašajo na dejavnost javnih služb.
9. člen
(1) Izvajalec javnih služb izvaja v primeru naravne nesreče zaradi škodljivega delovanja voda interventne ukrepe, skladno z zakonom.
(2) Način plačila za opravljanje nalog iz prejšnjega odstavka se za koncesionirane javne službe podrobneje uredi v koncesijski pogodbi.
(3) Za koncesionirane javne službe se v koncesijski pogodbi podrobneje uredi tudi možnost opravljanja določenih nalog v primeru sanacije posledic naravne nesreče zaradi škodljivega delovanja voda in izrednega onesnaženja voda kot posledici naravne ali druge nesreče skladno z zakonom ter način plačila za opravljanje teh nalog.
10. člen
(1) Vir financiranja javnih služb so sredstva državnega proračuna, skladno z zakonom.
(2) Opravljanje javnih služb se obračunava in plačuje po ceniku, ki ga določi vlada.
(3) Za pridobitev koncesije po tej uredbi se ne plačuje koncesijska dajatev.
11. člen
(1) Cenik iz drugega odstavka prejšnjega člena se določi upoštevajoč stroške opravljanja javnih služb, ki obsegajo stroške poslovanja in v tem okviru zlasti:
1. stroške dela in uporabljenega materiala,
2. stroške varstva okolja in ohranjanja narave,
3. stroške odškodnin, skladno z zakonom,
4. druge stroške, povezane z izvajanjem programa, skladno z zakonom.
(2) Izvajalec javnih služb mora ministrstvu posredovati vse podatke, pomembne za določanje cenika.
12. člen
(1) Prvič se podeli po ena koncesija za koncesionirano opravljanje javnih služb na posameznem območju iz 3. člena te uredbe brez javnega razpisa osebam, ki so imele za ta območja v letu 2002 z ministrstvom sklenjeno pogodbo o opravljanju javne službe na področju vodnega gospodarstva, če izkažejo interes in izpolnjujejo predpisane pogoje.
(2) Če oseba iz prejšnjega odstavka tega člena ne izkaže interesa za opravljanje javnih služb ali ne izpolnjuje predpisanih pogojev, se lahko izbere za koncesionarja drugo osebo med osebami iz prejšnjega odstavka, če ta izkaže interes.
(3) Če koncesionarja ni mogoče pridobiti na način iz prejšnjih odstavkov, se izbere koncesionarja na podlagi javnega razpisa.
13. člen
(1) Z dnem uveljavitve te uredbe preneha veljati uredba o načinu opravljanja obvezne republiške gospodarske javne službe na področju vodnega gospodarstva (Uradni list RS, št. 4/00 in 67/02).
(2) Z dnem uveljavitve te uredbe se preneha uporabljati odlok o določitvi erozijskih območij in posameznih hudournikov, na katerih zagotavlja delovna organizacija za urejanje hudournikov varstvo površin pred erozijo, hudourniki in plazovi (Uradni list SRS, št. 2/70 in Uradni list RS, št. 67/02).
14. člen
Ta uredba začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 324-12/2003-1
Ljubljana, dne 24. aprila 2003.
EVA 2003-2511-0055
Vlada Republike Slovenije
mag. Anton Rop l. r.
Predsednik

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti