Uradni list

Številka 36
Uradni list RS, št. 36/2003 z dne 16. 4. 2003
Uradni list

Uradni list RS, št. 36/2003 z dne 16. 4. 2003

Kazalo

1704. Program priprave o spremembah in dopolnitvah odloka o ureditvenem načrtu "Sotočje", stran 4261.

Na podlagi 27. člena zakona o urejanju prostora (Uradni list RS, št. 110/02) in 16. člena statuta Mestne občine Slovenj Gradec (Uradni list RS, št. 29/99 in 24/03) je župan Mestne občine Slovenj Gradec sprejel
P R O G R A M P R I P R A V E
o spremembah in dopolnitvah odloka
o ureditvenem načrtu “Sotočje“
1. člen
Ta program določa postopek priprave sprememb in dopolnitev odloka o ureditvenem načrtu (v nadaljevanju: UN) “Sotočje“.
2. člen
Spremembe in dopolnitve odloka o UN “Sotočje“ se bodo pripravljale in sprejemale po skrajšanem postopku, saj se spremembe in dopolnitve UN nanašajo na posamičen objekt Pekarna v funkcionalni enoti F3 ter spremembo uvoza in zamik gradbene linije na enem odseku v funkcionalni enoti F5 in za katere ni predpisana obveznost presoje vplivov na okolje in predlagane spremembe bistveno ne vplivajo na kulturno dediščino in na rabo sosednjih zemljišč ali objektov.
3. člen
1. Ocena stanja, razlogi in pravna podlaga za pripravo sprememb in dopolnitev UN “Sotočje“
UN “Sotočje“ je bil sprejet zaradi zastarelosti ter nesistematične aplikativne realizacije veljavnega zazidalnega načrta. UN opredeljuje pogoje za posege v prostor v zvezi s potrebami sedanjih in potencialnih uporabnikov na območju obrtno industrijske cone v Slovenj Gradcu (IC3). Odlok določa pogoje za prenovo grajene strukture zlasti v smislu programske zasnove in postopne rehabilitacije cone in prenehanju stičnih območij na obrobju zazidave v vsebine in forme, ki so spoznane za mestotvorne ter pogoje v zvezi s posegi v zelene in obvodne površine območja.
Pri Koroški pekarni se je pojavila potreba po posodobitvi tehnološkega procesa pekarske proizvodnje. Družba načrtuje nujno tehnološko posodobitev proizvodnje, ki je vezana na dozidavo objekta in organiziranje proizvodnje v skladu s sodobnimi standardni. V zahodnem delu območja v enoti F3 (proizvodno-skladiščni-trgovski center), kamor spada objekt Koroške pekarne, UN sicer omogoča širitev objekta na jugozahodni in zahodni strani objekta, vendar bi prizidek objekta, kolikor hoče zadostiti kriterijem posodobitve ekspeditnih linij, presegal definirano gradbeno linijo.
Hkrati se pojavlja s strani Avtoservisa, tehnični pregledi in prodaja vozil, d.d. v enoti F5 potreba po preureditvi cestnih priključkov za obe liniji tehničnih pregledov motornih vozil pri objektu, kjer se te storitve izvajajo. Spremembe so vezane na tehnične zahteve novih pravilnikov o tehničnih pregledih motornih in priklopnih vozil (Uradni list RS, št. 95/01 in Uradni list RS, št. 52/02), ki so začeli veljati po sprejemu odloka o UN “Sotočje“.
Obstoječ UN ne predvideva toleranc, ki bi omogočale takšen način gradnje, zato se v skladu s 27. členom zakona o urejanju prostora želi sprejeti spremembe in dopolnitve odloka, da bo na ta način pridobljena pravna podlaga za izdajo gradbenega dovoljenja za gradnjo prizidka k objektu Koroške pekarne, ki bo omogočal tehnološko posodobitev proizvodnje v skladu z veljavnimi standardi in ureditev cestnih priključkov k objektu, kjer se izvajajo tehnični pregledi vozil v skladu z novimi pravilniki.
4. člen
2. Predmet in programska izhodišča sprememb in dopolnitev UN “Sotočje“
Predmet sprememb in dopolnitev je UN “Sotočje“, in sicer v območju F3 in F5 na objektu Koroških pekarn in ob Kidričevi cesti pri objektu, kjer se izvajajo tehnični servisi ter program prodaje avtomobilov. Zaradi nove organizacije uvozov s Kidričeve ceste ter organizacije parkirišč se predlaga tudi nova gradbena linija paralelno z izhodiščno gradbeno linijo. Nova parcialna gradbena linija bi veljala zgolj za fasadno linijo objektov Avotoservisa ob Kidričevi ulici, kjer se načrtuje prodajni program družbe. Ob pripravi sprememb in dopolnitev UN “Sotočje“ bo treba posebno pozornost posvetiti dejstvu, da s spremembami ne bo prišlo do poslabšanja pogojev na sosednjih parcelah in da bo vpliv na sosednja zemljišča zanemarljiv.
5. člen
3. Območje sprememb in dopolnitev odloka o UN “Sotočje“
Območje sprememb in dopolnitev zajema objekte, ki so v UN zajeti v funkcionalnih enotah F3 in F5, in sicer objekt Koroških pekarn in na objektih, kjer se opravljajo tehnični pregledi in prodaja vozil.
Spremembe in dopolnitve UN se pripravijo v vsebini, kot je predpisana z zakonom o urejanju prostora (Uradni list RS, št. 110/02; v nadaljevanju: ZUreP-1) in podzakonskim navodilom o vsebini potrebnih strokovnih podlag in o vsebini prostorsko izvedbenih aktov (Uradni list SRS, št. 14/85).
6. člen
4. Nosilci urejanja prostora ter drugi udeleženci, ki dajejo smernice in mnenja za pripravo osnutka sprememb in dopolnitev UN “Sotočje“:
– Ministrstvo za zdravje Zdravstveni inšpektorat RS, izpostava Dravograd, Mariborska c. 2, Dravograd
– Ministrstvo za obrambo, Inšpektorat RS za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami, izpostava Slovenj Gradec, Meškova 21, Slovenj Gradec
– Elektro Celje, PE Slovenj Gradec, Francetova 12, Slovenj Gradec
– Telekom Slovenije, PE Maribor, Titova c. 38, Maribor
– Javno komunalno podjetje Slovenj Gradec, Partizanska 12, Slovenj Gradec
– Agencija RS za okolje, Območna enota Maribor, Krekova 17, 2000 Maribor.
Pred pričetkom priprave sprememb in dopolnitev UN “Sotočje“ morajo organi in organizacije iz te točke na zahtevo pripravljavca podati smernice za načrtovanje predvidene prostorske ureditve, ki jih izdelovalec upošteva pri pripravi sprememb in dopolnitev UN “Sotočje“.
Organi in organizacije morajo v skladu z 2. točko tretjega odstavka 34. člena ZUreP-1 podati svoje pogoje in usmeritve v zvezi s pripravo sprememb in dopolnitev ZN v 15 dneh od zahteve, prav tako pa morajo v roku 15 dni po predložitvi dopolnjenega prostorskega akta z mnenjem ugotoviti upoštevanje danih pogojev za pripravo sprememb in dopolnitev prostorskega akta, sicer se šteje, da se z njimi strinjajo.
7. člen
5. Seznam potrebnih strokovnih podlag
Pri izdelavi sprememb in dopolnitev UN “Sotočje“ se upošteva zasnova sprememb in dopolnitev UN “Sotočje“, ki jo je izdelal Studio Varia d.o.o. pod št. V-19/2003, marec 2003.
8. člen
6. Geodetske podlage
Uporabijo se geodetske podlage iz veljavnega UN.
9. člen
7. Financiranje sprememb in dopolnitev UN “Sotočje“
Stroške izdelave sprememb in dopolnitev UN “Sotočje“ vključno s stroški za pridobitev predhodnih pogojev in soglasij nosijo naročniki sprememb in dopolnitev UN. Stroški, ki nastajajo v zvezi z obveščanjem, javno razgrnitvijo in objavo spremembe in dopolnitve odloka nosi pripravljavec.
10. člen
8. Začetek veljavnosti
Program priprave se objavi v Uradnem listu RS in začne veljati z dnem objave.
Št. 46501-013/2001
Slovenj Gradec, dne 1. aprila 2003.
Župan
Mestne občine Slovenj Gradec
Matjaž Zanoškar l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti