Uradni list

Številka 36
Uradni list RS, št. 36/2003 z dne 16. 4. 2003
Uradni list

Uradni list RS, št. 36/2003 z dne 16. 4. 2003

Kazalo

1694. Pravilnik o plačah in drugih prejemkih občinskih funkcionarjev, članov delovnih teles občinskega sveta in članov drugih občinskih organov ter o povračilih stroškov, stran 4242.

Na podlagi 33. člena statuta Občine Ajdovščina (Uradno glasilo št. 7/99, Uradni list RS, št. 2/02) in v skladu s 100.b členom zakona o lokalni samoupravi – ZLS – (Uradni list RS, št. 72/93, 57/94, 14/95, 26/97, 70/97, 10/98, 74/98, 70/00, 28/01, 16/02 in 51/02) je Občinski svet občine Občine Ajdovščina na 3. seji dne 27. 3. 2003 sprejel
P R A V I L N I K
o plačah in drugih prejemkih občinskih funkcionarjev, članov delovnih teles občinskega sveta in članov drugih občinskih organov
ter o povračilih stroškov
1. člen
Za ureditev plač in delovnih razmerij občinskih funkcionarjev se smiselno uporabljajo določbe zakona o funkcionarjih v državnih organih (Uradni list SRS, št. 30/90, 18/91, 22/91; Uradni list RS, št. 2/91-I, 4/93) in določbe zakona o razmerjih plač v javnih zavodih, državnih organih in v organih lokalnih skupnosti (Uradni list RS, št. 18/94, 36/96), kolikor zakon o lokalni samoupravi – ZLS – (Uradni list RS, št. 72/93, 57/94, 14/95, 26/97, 70/97, 10/98, 74/98, 70/00, 28/01, 16/02 in 51/02), ne določa drugače.
Za opravljanje funkcije imajo občinski funkcionarji pravico do plače, če funkcijo opravljajo poklicno oziroma do plačila za opravljanje funkcije, če funkcijo opravljajo nepoklicno. Merila za oblikovanje in višino plače oziroma plačila določa ta pravilnik.
Članom delovnih teles občinskega sveta, ki niso člani občinskega sveta in članom nadzornega odbora pripada plačilo za njihovo delo, ki se oblikuje na podlagi tega pravilnika, smiselno določbam zakonov iz prvega odstavka tega člena.
Plačilo za izvedbo volitev se članom volilnih organov izplača v skladu z zakonom o lokalnih volitvah, medtem ko se plačilo za izvedbo lokalnega referenduma oblikuje na podlagi tega pravilnika.
Najvišje vrednotena funkcija v občini je funkcija župana.
2. člen
Občinski funkcionarji so: župan, podžupan, člani občinskega sveta.
Župan se lahko odloči, da bo svojo funkcijo opravljal poklicno.
Podžupan opravlja svojo funkcijo nepoklicno. Podžupan lahko poklicno opravlja funkcijo, če se v soglasju z županom tako odloči, odločitev pa potrdi občinski svet.
Člani občinskega sveta opravljajo svojo funkcijo nepoklicno.
3. člen
Z zakonom je za opravljanje funkcije župana Občine Ajdovščine, ki sodi v tretjo skupino občin, določen količnik osnovne plače v višini 8,0. Županu pripada funkcijski dodatek v višini 50% količnika ter dodatek za delovno dobo v skladu z zakonom.
Županu, ki opravlja funkcijo nepoklicno, pripada plačilo za opravljanje funkcije v višini 50% plače, ki bi jo dobil, če bi opravljal funkcijo poklicno.
Podžupanu pripada za poklicno opravljanje funkcije največ 80% plače župana brez dodatka za delovno dobo ter njegov dodatek za delovno dobo v skladu z zakonom.
Podžupanu, ki opravlja funkcijo nepoklicno, pripada plačilo za opravljanje funkcije v višini 50% plače, ki bi jo dobil, če bi funkcijo opravljal poklicno, brez njegovega dodatka za delovno dobo.
4. člen
Plačilo za opravljanje funkcije člana občinskega sveta je sejnina za udeležbo na seji občinskega sveta oziroma na seji delovnega telesa občinskega sveta.
Letni znesek sejnin, vključno s sejninami za seje delovnih teles občinskega sveta, ki se izplača posameznemu članu občinskega sveta, ne sme presegati 15% letne plače župana.
5. člen
Članom delovnih teles občinskega sveta, ki niso člani občinskega sveta, se za opravljanje dela v komisiji ali odboru občinskega sveta, določi nadomestilo v obliki sejnine.
6. člen
Plača podžupana se oblikuje največ v višini 80% plače župana, v skladu z naslednjimi nalogami in merili:
– za nadomeščanje župana v primeru odsotnosti ali zadržanosti 10% plače župana,
– za vodenje občinskega sveta 10% plače župana,
– za koordinacijo dela delovnih teles 20% plače župana,
– za pomoč županu pri izvrševanju nalog 20% plače župana,
– za opravljanje nalog iz pristojnosti župana po pooblastilu 10% plače župana.
Podžupanu, ki je v skladu s sklepom občinskega sveta določen, da bo v primeru predčasnega prenehanja funkcije župana opravljal funkcijo župana, pripada mesečni dodatek v višini 10% plače župana za ves čas opravljanja funkcije podžupana. V času, ko opravlja funkcijo župana, mu pripada plača, ki bi jo dobil župan.
V skladu z zakonom, tem pravilnikom in na podlagi danih nalog se z odločbo določi količnik osnovne plače podžupana.
Plačilo za opravljanje funkcije podžupana znaša 50% plače podžupana iz prejšnjega odstavka.
Prejemki podžupana ne smejo presegati zneska, določenega v prvem oziroma četrtem odstavku tega člena.
7. člen
Delodajalcu, kjer je občinski funkcionar, ki opravlja funkcijo nepoklicno, v rednem delovnem razmerju in ki uveljavlja pravico do povračila dela plače za čas, ko je občinski funkcionar v rednem delovnem času opravljal občinsko funkcijo, se prizna povračilo največ v višini 33% plače, ki mu jo izplačuje za redni delovni čas.
8. člen
Sejnina članom občinskega sveta se oblikuje največ v višini 15% plače župana, v skladu z naslednjimi nalogami in merili:
– udeležbo na seji občinskega sveta 22.000 SIT,
– predsedovanje seje delovnega telesa občinskega sveta 15.000 SIT,
– udeležbo na seji delovnega telesa, katerega član je 10.000 SIT.
9. člen
Članom delovnih teles občinskega sveta, ki niso člani občinskega sveta, se za opravljanje dela v delovnem telesu občinskega sveta določi plačilo v višini, ki je določena v zadnji alinei prvega odstavka prejšnjega člena tega pravilnika.
10. člen
Predsedniku in članom nadzornega odbora občine se za opravljanje dela določi plačilo za predsedovanje oziroma za udeležbo na seji ter plačilo izvedbo nadzora in izdelavo poročila.
Predsedniku se za predsedovanje na seji določi plačilo v višini, ki je določena v prvi alinei prvega odstavka 8. člena tega pravilnika, članom pa se za udeležbo na seji določi plačilo v višini, ki je določena v zadnji alinei prvega odstavka 8. člena tega pravilnika.
Višina plačila za izvedbo nadzora in izdelavo poročila je odvisna od zahtevnosti izvedenega nadzora, in sicer znaša:
– za najzahtevnejši nadzor 58.000 SIT,
– za zahtevnejši nadzor 44.000 SIT,
– za manj zahteven nadzor 29.000 SIT.
Zahtevnost izvedenega nadzora določi predsednik nadzornega odbora.
11. člen
Izplačilo enkratnega nadomestila volilnim organom za izvedbo volitev se izvrši v skladu z določili zakona o lokalnih volitvah, na podlagi sklepov o imenovanju.
Višino izplačila enkratnega nadomestila volilnim organom za izvedbo lokalnega referenduma določi občinski svet s sklepom ob razpisu referenduma.
12. člen
Predsedniku in članom štaba za civilno zaščito in drugih delovnih teles, ki jih imenuje svet ali župan se za opravljanje dela v delovnem telesu določi plačilo v višini polovične sejnine, ki je določena v drugi oziroma tretji alinei prvega odstavka 8. člena tega pravilnika.
13. člen
Občinski funkcionarji imajo pravico do povračil, nadomestil in drugih prejemkov v skladu s predpisi, ki urejajo te pravice.
Pravice iz 13. člena tega pravilnika uveljavlja občinski funkcionar na podlagi naloga za službeno potovanje.
Nalog za službeno potovanje izda župan. Kolikor gre za službeno potovanje župana, izda nalog podžupan ali tajnik občine.
14. člen
Sredstva za izplačevanje prejemkov po tem pravilniku se zagotovijo s proračunom.
Prejemki se izplačujejo mesečno za pretekli mesec najkasneje do 15. dne v tekočem mesecu, na podlagi evidence o opravljenem delu, ki jo vodi občinska uprava.
15. člen
Višina plač in drugih prejemkov po tem pravilniku se usklajuje z izhodiščno plačo za prvi tarifni razred, dogovorjeno s kolektivno pogodbo za negospodarske dejavnosti. Za prejeta plačila se obračunajo davki in prispevki, ki so predpisani za plačila na podlagi podjemne pogodbe.
Povračila stroškov v zvezi z delom pa se izplačujejo v skladu s predpisi, ki to urejajo.
16. člen
Z uveljavitvijo tega pravilnika preneha veljati pravilnik o plačah občinskih funkcionarjev in nagradah članov delovnih teles občinskega sveta ter članov drugih občinskih organov ter o povračilih stroškov (Uradno glasilo, št. 5/99).
17. člen
Ta pravilnik začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu RS.
Št. 141-1/2003
Ajdovščina, dne 27. marca 2003.
Župan
Občine Ajdovščina
Marjan Poljšak l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti