Uradni list

Številka 28
Uradni list RS, št. 28/2003 z dne 17. 3. 2003
Uradni list

Uradni list RS, št. 28/2003 z dne 17. 3. 2003

Kazalo

1112. Odlok o ureditvenem načrtu za bencinski servis Tepanje, obrtno cono in razširitev AC baze Tepanje, stran 3497.

Na podlagi 39. in 43. člena zakona o urejanju naselij in drugih posegov v prostor (Uradni list SRS, št. 18/84, 37/85, 29/86 in 43/89 ter Uradni list RS, št. 26/90, 18/93, 47/93, 71/91, 29/95 in 44/97) in 16. člena statuta Občine Slovenske Konjice (Uradni list RS, št. 31/99, 19/01 in 100/02) je Občinski svet občine Slovenske Konjice na 4. seji dne 6. 3. 2003 sprejel
O D L O K
o ureditvenem načrtu za bencinski servis Tepanje, obrtno cono in razširitev AC baze Tepanje
I. SPLOŠNA DOLOČBA
1. člen
Ureditveni načrt za bencinski servis Tepanje, obrtno cono in razširitev AC baze Tepanje, ki ga je izdelal Razvojni center Inštitut za urejanje prostora d.o.o. Celje pod številko projekta 16/99, je sestavni del odloka.
II. MEJE
2. člen
Opis meje po obodni parcelaciji po parcelnih mejah:
severovzhod:      seka 1303, 1305, 1225
jugovzhod:        po jugovzhodnem robu parcele 1225
jugozahod:        po 1223/2
severozahod:      po jugovzhodnem robu 1315
Velikost območja v mejah obravnave je 3,3 ha.
3. člen
Seznam parcelnih številk, vse k.o. Tepanje: 1314, 1303, 1304/1, 1305, 1304/2, 574/5, 1225.
III. FUNKCIJA OBMOČJA OBRAVNAVE
4. člen
Območje je namenjeno:
– razširitvi AC baze z velikimi garažami za potrebe servisnih vozil,
– izgradnji bencinskega servisa in
– izgradnji obrtne cone.
IV. POGOJI ZA URBANISTIČNO IN ARHITEKTONSKO ZASNOVO IN OBLIKOVANJE
5. člen
Urbanistična zasnova
Urbanistična zasnova obravnava vsa tri funkcijska območja kot celoto, vsako funkcijsko območje je tudi celota zase. Medsebojno so območja povezana zaradi prometne navezave na obe obodni regionalni cesti in zaradi komunalne in energetske infrastrukture.
 
AC baza
V območju AC baze, na severnem delu, je predviden objekt velike garaže. Objekt sledi gradbenim linijam obstoječih objektov v AC bazi, z njimi je usklajen tudi dimenzijsko. Tlorisna velikost je ca. 17 x 75–80 metrov. Višina objekta je do 7,5 metrov, streha je z minimalnim naklonom. Zaradi dolžine objekta mora biti fasada arhitekturno oblikovana in členjena. Idejna zasnova členitve fasade se da v potrditev Občini Slovenske Konjice.
 
Bencinski servis
Bencinski servis se nahaja v severozahodnem vogalu obravnavanega območja. Uvoz v območje servisa je s ceste Konjice–Loče, izvoz je na cesto Konjice–Maribor. Oba križišča služita tudi dovozu in izvozu obrtne cone.
Funkcionalna zasnova bencinskega servisa je razvidna iz grafičnih prilog. V okviru funkcionalnega zemljišča in toleranc je možna tudi drugačna zasnova, če se izkaže, da je prometno, funkcionalno in oblikovno ustreznejša. Bencinski servis bo imel avtopralnico, trgovino z bifejem, prodajo plina, kapaciteta servisa bo 4 rezervoarji s po 50 m3 goriva.
V območju funkcionalnega zemljišča bencinskega servisa je predviden prostor za objekt za avtosalon, avtomehanično delavnico in vulkanizerstvo ali drugo ustrezno namembnost. V grafičnih prilogah so vrisani mejni gabariti objekta oziroma več objektov. Objekt(e) je možno napajati z notranje povezovalne ceste. Objekti bodo visoko pritlični, lahko imajo eno etažo.
 
Obrtna cona
Območje obrtne cone obsega prostor v severovzhodnem delu obravnavanega območja. Urbanistična zasnova določa mejne tlorisne in višinske gabarite kompleksa. to pomeni, da je glede na povpraševanje območje možno razdeliti na več manjših ali manjše število večjih funkcionalno zaokroženih zemljišč. Določen je način parkiranja in napajanje in gradbene linije vzdolžnih fasad. Pri gradbenih linijah so v povezavi s funkcionalno zasnovo dejavnosti možni manjši zamiki – kot tolerance. Višine objektov so omejene na maks. 11 metrov.
V območju pod daljnovodom so predvidene parkirne površine za potrebe lastnikov obrtne cone za osebna vozila. Izvedba parkirišč mora biti skladna s pogoji Elesa, varnostne razdalje med električnim vodom in koto parkirnih površin.
6. člen
Oblikovanje objektov
 
AC baza
Oblikovanje objektov bo usklajeno z obstoječimi objekti. Arhitektura objektov (priporočljivo) je lahko sodobnejša, po oblikah in materialih in tudi barvitejša od obstoječih objektov.
 
Bencinski servis
Bencinski servis bo oblikovan skladno s tipologijo servisa.
Objekt ob bencinskem servisu, namenjen avtosalonu ali drugi ustrezni namembnosti servisu, je potrebno oblikovati sodobno, krajini in okolju primerno, brez lažne tipologije obstoječih vzorcev stanovanjske gradnje regije.
 
Obrtna cona
Objekte obrtne cone je potrebno oblikovati podobno, kakor objekt ob bencinskim servisu. Za kvaliteto prostora je potrebno vzpostaviti arhitekturo objektov.
 
Zunanje ureditve
Območje – vse vozne in parkirne površine bodo asfaltirane. Skromne zelenice bodo zatravljene, možno je posaditi nekaj dreves – vendar tako, da ne bo ovirana prometna varnost.
Ob jarku med dovozno cesto in parkirnimi površinami ob obrtni coni, je potrebno z ustreznim načrtom zunanje ureditve urediti kanaliziran jarek. Jarek je v območju pod DV in v smeri proti AC bazi treba predvideti razširiti v travnato, razširjeno inundacijo.
V. POGOJI ZA PROMETNO UREDITEV
7. člen
Prometne površine
Potrebna je rekonstrukcija regionalne ceste R3-686, odsek Tepanje–Žiče in prestavitev avtobusnega postajališča.
Potrebna je izgradnja priključkov na regionalno cesto R2-430, odsek Slovenska Bistrica–Slovenske Konjice in jih ustrezno prometno urediti.
Potrebna je izgradnja hodnika za pešce z nivojskim ustrezno prometno opremljenim prehodom za pešce na regionalno cesto R2-430, odsek Slovenska Bistrica–Slovenske Konjice.
Na obravnavanem območju je potrebna izgradnja veznih cest in parkirnih površin.
VI. POGOJI ZA VODNOGOSPODARSKE UREDITVE
8. člen
Z gledišča vodnega gospodarstva je potrebno upoštevati:
– pri vseh posegih v prostor je potrebno predvideti ukrepe, ki bodo preprečevali onesnaževanje voda;
– upoštevati je potrebno lego obstoječih komunalnih vodov in pri projektiranju novih je treba zagotoviti predpisane medsebojne horizontalne in vertikalne odmike, ter za priključek na obstoječe komunalne vode pridobiti soglasja upravljalcev;
– ureditev kanalizacije padavinskih čistih in odpadnih vod, ter drugih odpadnih vod mora biti v skladu z veljavnimi predpisi;
– pri izbiri ustreznega načina čiščenja odpadnih vod, bodisi onesnaženih vod s parkirišč (predvidene so velike parkirne površine), ali iz posameznih dejavnosti, je potrebno iskati enotno rešitev skupno z rešitvijo problematike odvajanja odpadnih vod kraja Tepanje in pri tem upoštevati pogoje, ki jih predpisuje uredba o emisiji snovi pri odvajanju odpadnih vod iz komunalnih čistilnih naprav, Uradni list RS, št. 35/96;
– v primeru nastajanja kakršnihkoli odpadnih vod v območju obrtne cone je odpadne vode iz posameznih sklopov objektov potrebno pred iztokom v kanalizacijo očistiti do take stopnje kot zahtevajo predpisi (uredba o emisiji snovi in toplote pri odvajanju odpadnih voda iz virov onesnaženja, Uradni list RS, št. 35/96);
– skladiščenje nevarnih snovi (bencinski servis z bifejem in avtopralnico, rezervoarji za gorivo, nedefinirana obrtna dejavnost) je potrebno predvideti v skladu z veljavno zakonodajo;
– pri načrtovanju ureditve okolja območja zajetega v ureditvenem načrtu je potrebno skrbno načrtovati tudi odvodnjo zalednih vod severozahodnega dela naselja Tepanje in drenažnega sistema kmetijskih zemljišč. Ureditev odvodnje je treba načrtovati tako, da ne bo povzročeno zastajanje voda in zamakanje terena ali objektov v okolico.
VII. POGOJI ZA KOMUNALNO, ENERGETSKO IN TELEKOMUNIKACIJSKO INFRASTRUKTURO
9. člen
Oskrba s pitno vodo
Potrebna je izgradnja zankastega cevovoda znotraj obravnavanega območja z nadzemnimi hidranti za zagotavljanje potrebne protipožarne zaščite.
 
Odvod meteornih vod
Čiste meteorne vode s streh je potrebno voditi ločeno in jih neposredno izpuščati v površinske odvodnike.
Meteorne vode z utrjenih povoznih površin BS in parkirišče je potrebno pred izpustom v površinski odvodnik voditi preko požiralnikov s peskolovi in jih očistiti v ustrezno dimenzioniranih lovilcih olj in maščob, s koaliscentnimi filtri.
 
Odvod fekalnih odplak
Odvodnja fekalnih odplak bo izvedena preko kanalizacije z navezavo na kolektor in čistilno napravo Tepanje (EE 1500).
Za zagotavljanje ustrezne odvodnje fekalnih odplak v času do izgradnje kanalizacije B, kolektorja in čistilne naprave naselja Tepanje je potrebna izgradnja individualnih čistilnih naprav, znotraj funkcionalnih zemljišč predvidenih objektov.
Odvod predhodno v industrijskih čistilnih napravah očiščenih fekalnih odplak mora upoštevati pogoje, ki jih predpisuje uredba o emisiji snovi pri odvajanju odpadnih vod iz komunalnih čistilnih naprav (Uradni list RS, št. 35/96).
 
Odvod tehnoloških odpadnih vod
Tehnološke odplake je potrebno pred izhodom v kanalizacijo na mestu nastajanja očistiti do stopnje, ki jih predpisuje uredba o emisiji snovi in toplote pri odvajanju odpadnih vod iz virov onesnaženja (Uradni list RS, št. 35/96).
 
Oskrba z električno energijo
Za zagotovitev ustrezne preskrbe z električno energijo je potrebna rekonstrukcija obstoječe TP Tepanje 1 in zgraditi nizkonapetostni razvod od TP Tepanje 1 do predvidenih objektov s priključki.
 
TK omrežje
Potrebna je izgradnja TK omrežja na obravnavanem območju s priključitvijo na obstoječe omrežje.
VIII. VARSTVO OKOLJA
10. člen
Območje obravnave se nahaja v križišču regionalne ceste Slovenske Konjice–Tepanje in AC priključka Tepanje, severno od obstoječe avtocestne baze. Preko območja potekajo večji daljnovodi (daljnovod RTP 110/20 kV Slovenska Bistrica. RTP 110/20 kV Slovenske Konjice), območje obravnave se ne nahaja na vodovarstvenem območju niti v poplavnem območju reke Oplotnice. Območje obravnave v urbanističnem smislu ni povezano z naseljem, na severovzhodni strani je v oddaljenosti 320 m območje večjega servisa kmetijske mehanizacije, na severozahodni strani, preko regionalne ceste pa je rezervat za poslovno servisne dejavnosti.
Izgradnja objektov in dejavnost ne bodo vplivali na poslabšanje stanja v naravnem in bivalnem okolju.
 
Hrup
Območje po svoji namembnosti sodi v IV. stopnjo varstva pred hrupom, določeno po uredbi o hrupu v naravnem in življenjskem okolju (Uradni list RS, št. 45/95). To je območje, kjer je dopusten poseg v okolje, ki je lahko bolj moteč zaradi povzročanja hrupa, to je območje brez stanovanj, namenjeno industrijski ali obrtni ali drugi podobni proizvodnji, transportni, skladiščni ali servisni dejavnosti.
-----------------------------------------------------------------
IV. območje          nočna raven dBA             dnevna raven dBA
-----------------------------------------------------------------
mejne ravni          70                                        70
kritične ravni       70                                        80
mejne ravni za vire
hrupa                68                                        68
-----------------------------------------------------------------
Varstvo pred hrupom bo obravnavano v fazi pridobivanja gradbenega dovoljenja skladno s 62. členom ZGO. Presoja vplivov na okolja je obveznost postopka za pridobitev gradbenega dovoljenja, za objekte določene z uredbo o vrstah posegov, za katere je obvezna presoja vplivov na okolje (Uradni list RS, št. 66/96, 12/00 in 83/02).
 
Zrak
Kakovost zraka se ne sme poslabšati. V okviru predvidenih dejavnosti in/ali tehnoloških procesov lahko nastanejo minimalne oblike onesnaževanja zraka zaradi prometa z motornimi vozili in zaradi ogrevanja objektov. Pri obratovanju bencinskega servisa lahko pričakujemo tudi tehnološke emisije.
Prepričevanje onesnaženja zraka mora biti urejeno z ustreznimi rešitvami na izvoru.
 
Vode
Odpadne vode bodo speljane preko kanalizacije v čistilno napravo, zato ni pričakovati onesnaženja tal.
Za odpadne vode, ki bodo nastajale na območju bencinskega servisa, avtosalona ali tudi obrtne dejavnosti, mora biti zagotovljeno predčiščenje do stopnje, da bodo odplake ustrezale predpisanim kriterijem za izpust odplak v kanalizacijo, kot jih določa strokovno navodilo – Uradni list RS, št. 35/96.
Na oljnih lovilcih za odvodnjavanje meteornih vod z utrjenih površin naj bo na razpolago rezervni volumen za primer večjih razlitij.
 
Odpadki
Za vse odpadke, ki nastanejo na celotnem obravnavanem območju, mora povzročitelj odpadkov zagotoviti primerne načine odstranjevanja. Osnova za določanje najprimernejših načinov odstranjevanja odpadkov je pravilnik o ravnanju z odpadnimi olji (Uradni list RS, št. 85/98) in pravilnik o ravnanju z odpadki (Uradni list RS, št. 84/98).
 
Skladiščenje nevarnih snovi
Za nevarne snovi, ki bodo skladiščene v območju obravnavanega ureditvenega načrta, za njihovo skladiščenje in ravnanje, je potrebno upoštevati določila pravilnika o ravnanju z odpadki.
IX. VARSTVO PRED POŽAROM
11. člen
Prometne in delovne površine za intervencijska vozila so zagotovljene na predvidenih cestnih in manipulacijskih površinah. Viri za zadostno oskrbo z vodo bodo zagotovljeni preko hidrantnega omrežja. Pri načrtu zunanje ureditve je potrebno upoštevati pravilnik o tehničnih normativih za hidrantno omrežje in gašenje požarov – Uradni list RS, št. 30/91.
Za projekt za bencinski servis in objekte obrtne cone bo potrebno izdelati projekt požarne varnosti, kjer morajo biti upoštevani požarno varnostni predpisi in vsi ukrepi, ki zagotavljajo požarno varnost objekta iz neposredne okolice.
Ob upoštevanju projekta požarne varnosti je potrebno zagotoviti:
– ukrepe za pravočasno odkrivanje požara,
– ukrepe za varno evakuacijo obiskovalcev, kupcev in zaposlenih,
– ukrepe za preprečevanje širitve požara na sosednje objekte z drugo namembnostjo
– ukrepe za učinkovito in hitro gašenje.
X. TOLERANCE
12. člen
Za vse objekte in zunanje ureditve veljajo naslednje tolerance:
– bencinski servis (objekti in infrastruktura) je lahko funkcionalno tudi drugače razporejen, če se zato izkažejo ustrezni razlogi,
– gabariti objektov v obrtni coni so lahko v okviru funkcionalnega zemljišča drugačni, vendar tako, da je v okviru funkcionalnega zemljišča zagotovljeno napajanje in parkiranje zaposlenih in obiskovalcev,
– namembnost objektov je možno spremeniti, vendar samo za poslovno dejavnost,
– v območju AC baze so možne adaptacije, rekonstrukcije in dozidave, gabariti bodo opredeljeni s PGD,
– komunalno in energetsko infrastrukturo je možno izvajati tudi drugače, če se s projektno dokumentacijo izkažejo ustreznejše rešitve. Možne so fazne izvedbe.
XI. KONČNE DOLOČBE
13. člen
Ureditveni načrt za bencinski servis Tepanje, obrtno cono in razširitev AC baze Tepanje je stalno na vpogled na Občini Slovenske Konjice.
14. člen
Nadzorstvo nad izvajanjem tega odloka opravlja pristojna inšpekcija.
15. člen
Ta odlok začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu RS.
Št. 032-01-0004/2003-100
Slovenske Konjice, dne 6. marca 2003.
Župan
Občine Slovenske Konjice
Janez Jazbec l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti