Uradni list

Številka 19
Uradni list RS, št. 19/2003 z dne 24. 2. 2003
Uradni list

Uradni list RS, št. 19/2003 z dne 24. 2. 2003

Kazalo

752. Odlok o razglasitvi zidanice v šolskem vinogradu na Bizeljskem za kulturni spomenik lokalnega pomena, stran 2488.

Na podlagi 9. in 12. člena zakona o varstvu kulturne dediščine (Uradni list RS, št. 7/99), 16. člena statuta Občine Brežice (Uradni list RS, št. 49/99, 86/99 in 79/02) ter na predlog Zavoda za varstvo kulturne dediščine, Območna enota Novo mesto je Občinski svet občine Brežice na 2. redni seji dne 27. 1. 2003 sprejel
O D L O K
o razglasitvi zidanice v šolskem vinogradu na Bizeljskem za kulturni spomenik lokalnega pomena
1. člen
Z namenom, da se ohranijo zgodovinske, kulturne in estetske vrednote ter zagotovi nadaljnji obstoj, se za kulturni spomenik lokalnega pomena razglasi zidanico v šolskem vinogradu na Bizeljskem (EŠD 10789, v nadaljevanju: spomenik).
Spomenik obsega stavbo, ki stoji na parceli št.1457 – gospodarsko poslopje v izmeri 75 m2, vpisano pod vložno št. 57 k.o. Bizeljsko.
Lastnik spomenika je Občine Brežice, upravljalec pa Osnovna šola Bizeljsko.
2. člen
Lastnosti, ki utemeljujejo razglasitev zidanice za kulturni spomenik lokalnega pomena:
Zidanica je s svojo obliko in izgledom redek primer ohranjenosti tovrstnih stavb iz konca 19. stoletja in predstavlja določeno fazo v razvoju zidanic, ki pa se na splošno ni uveljavila. Je pritlična stavba s pravokotnim tlorisom, ki je vzporeden s plastnicami. Klet je enoprostorna, delno vkopana v breg, z masivnimi lesenimi vrati z motivom sonca (ti. Sončna vrata) in zračnimi linami. Kamnite stene so zaščitene z apnenim ometom. Nadstropni del je lesen in se uporablja kot prešnica, kjer je še ohranjena preša. Streha je v osnovi simetrična dvokapnica, s čopoma, krita je z bobrovcem in postavljena pravokotno na smer plastnic.
Zidanica stoji znotraj širšega varovanega območja Kozjanski park.
3. člen
Ožje varovano območje kulturnega spomenika obsega stavbo na parceli št. 1457 k.o. Bizeljsko, ki je vrisana na kopiji katastrskega načrta v merilu 1: 1000, le-ta je sestavni del tega odloka.
Širše varovano območje kulturnega spomenika obsega še vinograd v izmeri 6.475 m2 ter pašnik v izmeri 982 m2, ki sta zajeta na isti parcelni številki.
4. člen
Za varovano območje kulturnega spomenika velja varstveni režim, ki določa:
– varovanje kulturnih, etnoloških in arhitekturnih vrednot v celoti, njihovi izvirnosti in neokrnjenosti,
– podrejanje vsake rabe in vseh posegov v objekt ter ohranjanje in vzdrževanje varovanih spomeniških lastnosti,
– omogočanje predstavitve celote in posameznih zaščitenih elementov ter dostopnost javnosti v meri, ki ne ogroža varovanje spomenika in ne moti v njej odvijajoče se dejavnosti.
5. člen
Za varovano območje spomenika je namenjeno:
– trajni ohranitvi etnološko, kulturno-zgodovinskih in arhitekturnih vrednot,
– povečanju pričevalnosti etnološkega spomenika,
– predstavitvi spomeniških lastnosti kulturnega spomenika “in situ“, v tisku in drugih medijih,
– znanstveno-raziskovalnemu delu,
– učno-demonstracijskemu delu
– izvajanje dejavnosti Vzorčno-izobraževalnega centra za vinogradništvo OŠ RS, katerega nosilka je OŠ Bizeljsko,
– ureditvi manjše vinogradniške zbirke.
Na varovanem območju ni dopustno:
– zapiranje pogledov na zidanico z obzidavanjem, gradnjami vseh vrst objektov,
– postavljanje vidnih energetskih in komunikacijskih vodov, reklamnih in drugih panojev, ki niso v skladu z namembnostjo spomenika,
– poseganje v ohranjanje, sanacijo in prenovo varovanih lastnosti prostora in arhitekture,
– poseganje, ki bi uničilo ali ogrozilo kulturno, znanstveno, zgodovinsko in estetsko vrednost kulturnega spomenika, kot so podiranje, razkopavanje, dozidavanje, izvajanje betonskega tlakovanja ali asfaltiranja okrog zidanice oziroma njenih dostopov in podobno,
– povzročanje vibracij in eksplozij,
– zasajanje okolice kulturnega spomenika z neavtohtonimi drevesnimi vrstami in ograjevanje spomenika ali njegovega vplivnega območja,
– izvajanje znanstvenih raziskav na stavbi brez predhodnega dogovora s pristojno območno enoto Zavoda za varstvo kulturne dediščine (v nadaljevanju: enota).
6. člen
Po predhodnem soglasju pristojne enote je možno izvajati prenovitvena oziroma sanacijska in rekonstrukcijska dela v dobrobiti ohranjanja obstoječih kvalitet in njihovih dopolnitev. Vsi posegi se izvajajo v skladu z obstoječimi pravnimi predpisi in smernicami, pogoji ter s soglasjem pristojne spomeniške službe – enote.
7. člen
Strokovni nadzor nad kulturnim spomenikom opravlja pristojna enota, ki mora za vsak poseg v prostor izdelati strokovno podlago in izdati soglasje. Za vsako morebitno spremembo funkcije kulturnega spomenika ali njegovega dela so potrebni predhodni kulturnovarstveni pogoji in na njihovi podlagi kulturnovarstvenega soglasja pristojne enote.
Nadzor nad izvajanjem tega odloka opravlja ustrezni inšpekcijski organ.
8. člen
Na podlagi tega odloka pristojni organ občinske uprave v 30 dneh od uveljavitve odloka predlaga zaznambo nepremičnine kulturnega spomenika v zemljiško knjigo.
Pristojni organ Občinske uprave občine Brežice mora v treh mesecih po uveljavitvi tega odloka izdati lastniku spomenika odločbo o varstvu kulturnega spomenika na podlagi zakona o varstvu kulturne dediščine.
9. člen
Odločba o varstvu kulturnega spomenika določa pogoje za raziskovanje, način vzdrževanja, pogoje za posege, fizično zavarovanje, pravni promet, način upravljanja in rabe spomenika za javnost, posamezne druge omejitve in prepovedi.
Varstveni režim lahko omejuje lastninsko pravico le v obsegu, ki je nujen za izvajanje varstva spomenika.
10. člen
Ta odlok začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 617-3/2003
Brežice, dne 27. januarja 2003.
Župan
Občine Brežice
mag. Andrej Vizjak l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti