Uradni list

Številka 5
Uradni list RS, št. 5/2003 z dne 17. 1. 2003
Uradni list

Uradni list RS, št. 5/2003 z dne 17. 1. 2003

Kazalo

184. Program priprave sprememb in dopolnitev odloka o začasnih prostorskih ureditvenih pogojev za centralna naselja v Občini Slovenska Bistrica in mesto Slovenska Bistrica, stran 220.

Na podlagi 34., 35. in 36. člena zakona o urejanju naselij in drugih posegov v prostor (Uradni list SRS, št. 18/84, 37/85, 29/86 in 43/89 ter Uradni list RS, št. 26/90, 18/93, 71/93 in 44/97), 10. člena statuta Občine Slovenska Bistrica (Uradni list RS, št. 34/95, 72/99 in 65/02) je Občinski svet občine Slovenska Bistrica na 2. redni seji dne 23. 12. 2002 določil
P R O G R A M P R I P R A V E
spremememb in dopolnitev odloka o začasnih prostorskih ureditvenih pogojev za centralna naselja v Občini Slovenska Bistrica in mesto Slovenska Bistrica
1. UVOD
Izhodišča za pripravo sprememb in dopolnitev odloka o začasnih prostorskih ureditvenih pogojev za centralna naselja v Občini Slovenska Bistrica in mesto Slovenska Bistrica so predvidene spremembe in dopolnitve prostorskih sestavin planskih aktov Občine Slovenska Bistrica, spremembe 2000. Zaradi določenih novih stavbnih zemljišč v postopku sprememb in dopolnitev prostorskih sestavin planskih aktov občine, glede na pobude občanov in pravnih oseb za spremembo kmetijskih in gozdnih zemljišč v stavbna za potrebe individualne gradnje, proizvodnje, servisnih in poslovnih dejavnosti, rekreacije, infrastrukture, ter zaradi ostalih sprememb in dopolnitev prostorskih sestavin planskih aktov občine, je potrebno spremeniti in dopolniti tudi veljavne začasne prostorske ureditvene pogoje za centralna naselja v Občini Slovenska Bistrica in mesto Slovenska Bistrica (Uradni list RS, št. 16/93, 79/01 in 35/02 – v nadaljevanju spremembe in dopolnitve PUP).
2. RAZLOGI ZA PRIPRAVO PROSTORSKIH UREDITVENIH POGOJEV
a) Uskladitev s prostorskimi sestavinami veljavnih planskih aktov
odlok o začasnih prostorskih ureditvenih pogojev za centralna naselja v Občini Slovenska Bistrica in mesto Slovenska Bistrica bo potrebno uskladiti z dolgoročnim planom – prostorski del, dopolnitve 2000, ki bo sprejet predvidoma v začetku leta 2003.
b) Vsebinska preveritev nekaterih določil PUP
Ob formalnih razlogih, ki zahtevajo prilagoditve in uskladitve PUP, je v postopku priprave odloka smiselno preveriti tudi nekatera vsebinska določila PUP, za katere bodo praksa in izkušnje pokazale, da se pri uporabi pojavljajo nejasnosti in dvomi o ustreznosti. npr. določila o velikosti gradbene parcele, merila za opredeljevanje funkcionalnih zemljišč in drugo.
Zaradi navedenega je potrebno da se odlok pripravi v obliki, ki jo predpisuje veljavna zakonodaja. Podlaga za pripravo odloka so obstoječa gradiva in sedaj veljavni odloki.
3. OSNOVE ZA PRIPRAVO SPREMEMB IN DOPOLNITEV PUP
3.1. Naročnik in izdelovalec sprememb in dopolnitev PUP
Naročnik sprememb in dopolnitev PUP je Občina Slovenska Bistrica, Kolodvorska 10, Slovenska Bistrica. Izdelovalec PUP-a bo izbran kot najugodnejši na osnovi izdelane ponudbe v postopku zbiranja ponudb za izbor izvajalca za izdelavo PUP, ki ga bo pripravila in izvedla občina.
3.2. Zakonske podlage in obseg priprave PUP
Pri izdelavi PUP bodo upoštevani naslednji predpisi:
– zakon o urejanju naselij in drugih posegov v prostor (Uradni list SRS, št. 18/84, 37/85 in 29/86 ter Uradni list RS, št. 26/90, 18/93, 47/93, 71/93 in 44/97),
– zakon o urejanju prostora (Uradni list SRS, št. 18/84, 15/89 in 71/93),
– Navodilo o vsebini posebnih strokovnih podlag in o vsebini prostorskih izvedbenih aktov (Uradni list SRS, št. 14/85),
– zakon o varstvu okolja (Uradnilist RS, št. 32/93 in 1/96) ter na njegovi osnovi v letih 1994–1999 sprejeti ustrezni podzakonski predpisi,
– zakon o stavbnih zemljiščih (Uradni list RS, št. 44/97),
– Navodilo o vsebini programa opremljanja stavbnih zemljišč (Uradni list 4/99),
– zakon o varstvu kulturne dediščine (Uradni list RS, št. 7/99),
– zakon o ohranjanju narave (Uradni list RS, št. 56/99),
– zakon o kmetijskih zemljiščih (Uradni list RS, št. 59/96),
– zakon o javnih cestah (Uradni list RS, št. 29/97),
– zakon o graditvi objektov (Uradni list SRS, št. 34/84, 29/86, Uradni list RS, št. 40/94, 69/94, 29/95, 59/96),
– podzakonski predpisi, sprejeti oziroma izdelani na podlagi navedenih zakonov,
– drugi predpisi, ki veljajo za posamezne sestavine okolja ter predmete poslovanja gospodarskih javnih služb.
Priprava sprememb in dopolnitev PUP-a bo obsegala izdelavo tekstualnega in grafičnega dela (odlok z ustrezno obrazložitvijo, utemeljitvami, opisi, pojasnili in podobno) v fazi osnutka, predloga in končnih elaboratov PUP-a. V postopku bodo na akt pridobljena tudi ustrezna soglasja.
3.3. Strokovne podlage in veljavni akti
Pri izdelavi PUP se upoštevajo in uporabijo naslednja gradiva:
– Dolgoročni plan – prostorski del – Občine Slovenska Bistrica za obdobje 1986- 2000, dopolnjen 1998 (Uradni list SRS, št. 25/87, in Uradni list RS, št. 42/92, 35/94, 41/ 97 in 72/99) in predvidene dopolnitve iz leta 2000;
– odlok o začasnih prostorskih ureditvenih pogojev za centralno naselja v Občini Slovenska Bistrica in mesto Slovenska Bistrica (Uradni list RS, št. 16/93, 79/01 in 35/02);
– odlok o razglasitvi naravnih znamenitosti in nepremičnih kulturnih in zgodovinskih spomenikov na območju Občine Slovenska Bistrica (Uradni list RS, št. 21/92);
– odlok o občinskih cestah v Občini Slovenska Bistrica (Uradni list RS, št. 6/99).
Kot prva faza izdelave osnutka sprememb in dopolnitev PUP-a se izdelajo strokovne podlage, ki vsebujejo:
– analizo in opis stanja prostorske planske in izvedbene dokumentacije;
– predlog območja, za katerega se izdelajo PUP, členjeno na območje, ki ga s PUP urejamo trajno in območje, ki ga s PUP urejamo do sprejetja prostorskih izvedbenih aktov;
– nabor vsebinskih in formalnih problemov, ki jih je potrebno razrešiti v PUP.
4. PRIPRAVA PUP
4.1. Gradivo za pridobivanje pogojev za pripravo osnutka PUP
Izdelovalec PUP bo pripravil gradivo za pridobivanje pogojev organov in organizacij, ki morajo pred pričetkom priprave PUP podati pogoje in mnenja za njegovo pripravo. Gradivo bo vsebovalo kratek opis problematike in navedbo, kaj pričakujemo od pogojedajalcev.
4.2. Organi in organizacije, ki morajo pred pričetkom izdelave osnutka sprememb in dopolnitev PUP-a podati pogoje za njegovo pripravo
Pred pričetkom priprave PUP morajo v skladu s 35. členom zakona o urejanju naselij in drugih posegov v prostor pogoje za njegovo pripravo podati naslednji organi in organizacije:
– Ministrstvo za okolje in prostor, Agencija RS za okolje, izpostava Maribor - področje varstva narave, vodnega gospodarstva, Krekova ul. 17, Maribor,
– Ministrstvo za obrambo, Inšpektorat RS za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami, izpostava Maribor, Rotovški trg, Maribor,
– Ministrstvo za obrambo, Urad za obrambne zadeve, Sektor za civilno obrambo, Kardeljeva ploščad 25, Ljubljana,
– Ministrstvo za zdravje, Zdravstveni inšpektorat RS, izpostava Maribor,
– Elektro Maribor – javno podjetje za distribucijo električne energije, Vetrinjska 2, Maribor,
– Komunala Slovenska Bistrica, Podjetje za komunalne in druge storitve, d.o.o.,
– Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije, OE Maribor, Slomškov trg 6, Maribor,
– Zavod RS za varstvo naravne dediščine, OE Maribor, Slomškov trg 6, Maribor,
– Telekom Slovenije, d.d., PE Maribor, Titova c. 38, Maribor,
– Vodnogospodarsko podjetje Drava Ptuj, Vodnogospodarski sektor Maribor, Ljubljanska ul. 9, Maribor,
– Zavod za gozdove Slovenije, OE Slovenska Bistrica.
Kolikor se v postopku priprave PUP ugotovi, da je potrebno pridobiti predhodna mnenja in pogoje ter soglasja tudi drugih organov, ki niso našteti v prejšnjem odstavku, se le ta pridobijo v postopku.
Če kateri od navedenih organov, oziroma organizacij v 30 dneh od prejema vloge ne poda pogojev, se bo štelo, da pogojev nima oziroma, da s predloženo dokumentacijo soglaša.
4.3. Izdelava osnutka sprememb in dopolnitev PUP
Na osnovi razpoložljivih podlag in pridobljenih pogojev organov oziroma organizacij navedenih v predhodni točki tega programa, bo izdelovalec PUP-a pripravil osnutek PUP-a.
Osnutek PUP-a bo vseboval:
– tekstualni del s potrebnimi opisi, obrazložitvami in utemeljitvami PUP ter pogoji organov oziroma organizacij
– osnutek odloka PUP z vsebino, kot jo določa zakon o urejanju naselij in drugih posegov v prostor ter specificira navodilo o vsebini posebnih strokovnih podlag in o vsebini prostorskih izvedbenih aktov.
5. SPREJEMANJE PUP
5.1. Predlog sklepa o javni razgrnitvi osnutka PUP
V skladu z opredeljenimi pristojnostmi bo župan predložil osnutek PUP Občinskemu svetu občine Slovenska Bistrica in mu predlagal, da potrdi osnutek ter ga posreduje v javno razgrnitev in obravnavo.
5.2. Javna razgrnitev osnutka PUP
V skladu s 37. in 38. členom zakona o urejanju naselij in drugih posegov v prostor bo objavljen sklep o javni razgrnitvi osnutka PUP v Uradnem listu RS. Javna razgrnitev bo trajala 30 dni.
V času javne razgrnitve bo Občinska uprava občine Slovenska Bistrica organizirala javno obravnavo na sedežu občine. Občani bodo o javni obravnavi obveščeni na primeren način.
5.3. Usklajevanje po končani javni razgrnitvi
V času javne razgrnitve in javnih obravnav bo Občinska uprava občine Slovenska Bistrica zbirala in evidentirala vse pisne in ustne pripombe in predloge posameznikov, organov in organizacij k osnutku PUP.
Zbrane pripombe in predloge bo izdelovalec PUP strokovno obdelal ter do njih pripravil strokovna stališča z opredelitvijo ali se pripomba upošteva ali ne.
O utemeljenosti pripomb bo na predlog župana odločal Občinski svet občine Slovenska Bistrica.
Občinska uprava bo vsem, ki so dali pripombe in predloge, pa jih občinski svet ni sprejel, posredovala obrazložitve razlogov, zaradi kateri pripombe in predlogi niso bili sprejeti.
5.4. Priprava usklajenega predloga PUP
Na podlagi stališč Občinskega sveta do pripomb in predlogov iz javne razgrnitve in obravnave bo izdelovalec osnutek PUP dopolnil v usklajen predlog PUP.
Predlog PUP bo vseboval enake sestavine kot osnutek PUP s tem, da se bo poleg vsebinskih sprememb zaradi upoštevanja pripomb od osnutka razlikoval še po tem, da bo vseboval tudi soglasja pristojnih organov in organizacij k PUP.
Župan bo usklajen predlog PUP posredoval v sprejetje Občinskemu svetu občine Slovenska Bistrica.
5.5. Organi in organizacije, ki morajo podati soglasje k predlogu PUP
Na usklajen PUP bo izdelovalec PUP pridobil soglasja pristojnih organov in organizacij.
V primeru, da kdo od organov oziroma organizacij o izdaji soglasja ali mnenja ne bo odločil v 30 dneh po prejemu zahteve, se bo štelo, da s predlogom PUP soglaša.
5.6. Sprejetje odloka o PUP
Župan bo usklajeni predlog PUP s pridobljenimi soglasji organov in organizacij posredoval v sprejetje Občinskemu svetu občine, ki ga sprejme z odlokom in se objavi v Uradnem listu RS.
6. ROKI ZA PRIPRAVO PUP
PUP bodo pripravljeni v naslednjih rokih:
– izbor izvajalca v roku 90 dni od sprejetja programa,
– priprava strokovne podlage kot 1. faza izdelave PUP v 30 dneh po sklenitvi pogodbe,
– gradivo za pridobivanje pogojev za pripravo osnutka PUP v 14 dneh po potrditvi strokovnih podlag,
– pridobitev pogojev za pripravo osnutka PUP 30 dni po posredovanju gradiv,
– osnutek PUP v roku 30 dni po preteku roka za izdajo soglasij,
– obravnava in določitev osnutka PUP na občinskem svetu,
– javna razgrnitev in obravnava osnutka 30 dni po sprejemu osnutka na občinskem svetu,
– strokovna stališča do pripomb in predlogov iz javne razgrnitve in obravnave v 20 dneh po zaključku javne razgrnitve,
– Občinski svet občine Slovenska Bistrica zavzame stališča do pripomb in predlogov iz javne razgrnitve,
– na podlagi stališč Občinskega sveta se osnutek PUP dopolnjen v usklajen predlog PUP pripravi v 20 dneh,
– organi in organizacije bodo o izdaji soglasja odločili v 30 dneh po prejemu usklajenega predloga PUP,
– Občinski svet občine Slovenska Bistrica sprejme odlok o spremembah in dopolnitvah PUP,
– odlok se objavi v Uradnem listu RS.
7. FINANCIRANJE PRIPRAVE PUP
Za pripravo odloka o PUP se sredstva zagotavljajo v proračunu Občine Slovenska Bistrica iz postavke prostorsko planiranje. Koordinator pri izdelavi naloge je Oddelek za okolje in prostor.
8. VELJAVNOST PROGRAMA PRIPRAVE
Ta program priprave se objavi v Uradnem listu RS in začne veljati z dnem sprejema na Občinskem svetu občine Slovenska Bistrica.
Št. 10/032-01/2-8/2002
Slovenska Bistrica, dne 23. decembra 2002.
Župan
Občine Slovenska Bistrica
dr. Ivan Žagar l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti