Uradni list

Številka 3
Uradni list RS, št. 3/2003 z dne 10. 1. 2003
Uradni list

Uradni list RS, št. 3/2003 z dne 10. 1. 2003

Kazalo

54. Odlok o nadomestilu za uporabo stavbnega zemljišča v Občini Moravske Toplice, stran 71.

Na podlagi 58. do 62. člena zakona o stavbnih zemljiščih (Uradni list RS, št. 18/84, 32/85, 33/89) in 56. člena zakona o stavbnih zemljiščih (Uradni list RS, št. 44/97) ter 16. člena statuta Občine Moravske Toplice (Uradni list RS, št. 11/99, 2/01, 24/01 in 69/02) je Občinski svet občine Moravske Toplice na 2. redni seji dne 23. 12. 2002 sprejel
O D L O K
o nadomestilu za uporabo stavbnega zemljišča v Občini Moravske Toplice (prečiščeno besedilo)
I. SPLOŠNA DOLOČBA
1. člen
V Občini Moravske Toplice se za uporabo stavbnega zemljišča na območjih, ki jih določa ta odlok, plačuje nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča (v nadaljnjem besedilu: nadomestilo).
II. OBMOČJA, KJER SE PLAČUJE NADOMESTILO
2. člen
Nadomestilo se plačuje po kriterijih zakona o stavbnih zemljiščih na območjih, ki dajejo lastniku oziroma uporabniku izjemne ugodnosti v zvezi s pridobivanjem dohodka v gospodarskih dejavnostih.
Pri tem se s tem odlokom določa za lokacije z izjemnimi ugodnostmi območja možnosti izkoriščanja naravnih danosti kot so:
– termomineralna voda,
– gramoz in druge rudnine.
3. člen
Območje, kjer se plačuje nadomestilo:
– ožje območje naselja Moravske Toplice, ki je opredeljeno v odloku o spremembi ureditveno-zazidalnega načrta zdraviliškega kompleksa v Moravskih Toplicah (Uradni list RS, št. 51/97),
– območje gramoznice v Ivancih.
III. MERILA ZA DOLOČITEV VIŠINE NADOMESTILA
4. člen
Nadomestilo za izjemne lokacije, določene v 3. členu tega odloka, se določi po naslednjih merilih:
1. Opremljenost stavbnega zemljišča s komunalnimi objekti in
   napravami individualne rabe:
a) vodovod                                               20 točk
b) električno omrežje                                    20 točk
c) javna kanalizacija                                    40 točk
d) telefonsko omrežje                                    40 točk
2. Opremljenost stavbnega zemljišča s komunalnimi objekti
   in napravami skupne rabe:
makadamska cesta                                         20 točk
asfaltna cesta                                           40 točk
5. člen
Počitniški objekti
Poleg meril iz 4. člena tega odloka se za določitev nadomestila
za stanovanjske in počitniške objekte upoštevajo še naslednja merila:
vrsta zidave
za počitniške objekte                                   450 točk
6. člen
Poslovni objekti
Poleg meril iz 4. člena tega odloka se za določitev nadomestila za poslovni namen
upoštevajo še naslednja merila:
Dejavnost
a) poslovna dejavnost                                   450 točk
b) proizvodna dejavnost                                 450 točk
c) trgovina in storitve                                 450 točk
d) turizem in gostinstvo                                350 točk
e) športne in rekreativne dejavnosti                    350 točk
a) poslovna dejavnost: finančno posredništvo, poslovanje z nepremičninami, agencije, zavarovalnice, poslovne storitve, igralnice, bančništvo, menjalnice, zasebne zdravstvene in ostale ustanove ipd.,
b) proizvodna dejavnost: rudarstvo, gramoznice, proizvodna obrt ipd.,
c) trgovina in storitve: trgovina na debelo in na drobno, storitve turističnih organizacij, obrtne storitve, servisne dejavnosti, vrtnarstvo, kozmetika, frizerstvo, osebne storitve ipd.,
d) gostinstvo: hoteli, moteli, pensioni, počitniški domovi, oddajanje apartmajev in sob, restavracije, gostilne, kampi ipd.,
e) športne in rekreativne dejavnosti: športni objekti, rekreacijske površine, fitness klubi in druge površine, na katerih se opravlja pridobitna dejavnost ipd.
IV. OBRAČUN NADOMESTILA ZA UPORABO STAVBNEGA ZEMLJIŠČA
7. člen
A) Zazidano stavbno zemljišče:
1. Nadomestilo se obračuna od stanovanjske bivalne površine, v katero spada čista ali neto tlorisna površina sob, predsob, hodnikov v stanovanju, kuhinje, kopalnice, shramb in drugih zaprtih prostorov, kot so: klet, kotlarna, delavnica za prosti čas, kabineti ipd. ter čista tlorisna površina garaže za osebne avtomobile.
Uporaba funkcionalnega zemljišča k objektom se določi v skladu z lokacijsko dokumentacijo. V primeru, da zavezanec ne izkaže lokacijske dokumentacije, se površina funkcionalnega zemljišča določi v višini 40% tlorisne površine objekta. V primeru večetažnega objekta se površina funkcionalnega zemljišča določi v višini 40% tlorisne površine etaž.
2. Nadomestilo se obračuna od poslovne površine, v katero spada tlorisna površina poslovnih prostorov in vseh prostorov, ki so funkcionalno povezani s poslovnim prostorom, kot so: sanitarije, umivalnice, skladišča, garderobe, pisarne, hodniki ipd.
3. Površina funkcionalnega zemljišča v večnamenskih poslovnih objektih se določi v višini 40% tlorisne površine poslovnega prostora.
4. Zazidano stavbno zemljišče, kot so gramoznice, so po tem odloku poslovne površine in se jih točkuje po vrsti dejavnosti, kot določata 4. in 6. člen tega odloka.
Površina zazidanega stavbnega zemljišča iz te točke se določi v skladu z lokacijsko dokumentacijo.
V primeru, da lokacijska dokumentacija ni usklajena z dejanskim stanjem, se za odmero nadomestila upošteva 60% površine uporabljenega območja.
Zavezanci plačujejo nadomestilo iz 1. točke tega člena od objektne spremembe, iz 2. do 4. točke pa od pridobitve uporabnega dovoljenja.
8. člen
Letna višina nadomestila po merilih tega odloka se določi tako, da se skupno število točk pomnoži s površino stanovanjske oziroma poslovne površine in površino funkcionalnega zemljišča ter pomnoži s številom mesecev in z vrednostjo točke.
9. člen
Vsa sredstva, zbrana z vplačili nadomestila, so prihodek proračuna Občine Moravske Toplice in se prvenstveno uporabljajo za pridobivanje in opremljanje stavbnih zemljišč in za investicije na področju komunalne infrastrukture.
10. člen
Vrednost točke za izračun nadomestila na območju Občine Moravske Toplice določi vsako leto s sklepom občinski svet, na predlog župana, in sicer najkasneje do 31. 12. tekočega leta za naslednje leto.
V. PLAČILO NADOMESTILA
11. člen
Namestilo mora plačati neposredni uporabnik zemljišča, stavbe oziroma dela stavbe oziroma drugega objekta.
Odločbo o odmeri nadomestila izda zavezancu pristojni davčni organ.
V primeru neplačila nadomestila vodi izterjavo pristojni davčni organ.
12. člen
Pravne osebe plačujejo nadomestilo v štirih enakih obrokih, ki zapadejo v plačilo 15. februarja, 15 maja, 15. avgusta in 15. novembra.
Fizične osebe plačujejo nadomestilo dvakrat letno. Prvi obrok zapade v plačilo 1. julija, naslednji pa 15. novembra posameznega leta.
Za vse postopke v zvezi z odmero, pobiranjem in vračanjem, izterjavo, odpisom zaradi neizterljivosti, zastaranja in plačila obresti v zvezi z nadomestilom se uporabljajo določbe zakona o davčnem postopku.
13. člen
Zavezanci so dolžni Občini Moravske Toplice posredovati vse potrebne in resnične podatke za izračun nadomestila in sodelovati pri nastavitvi evidence, ki jo izvaja Občina Moravske Toplice.
Zavezanci morajo prijaviti Občini Moravske Toplice tudi vse spremembe, in sicer v 15. dneh po nastali spremembi v zvezi z uporabo stavbnega zemljišča. Če nastane sprememba med letom, se le-ta upošteva od prvega dne v naslednjem mesecu, v katerem je bila sprememba sporočena.
Evidenco zavezancev za nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča vodi strokovna služba Občine Moravske Toplice.
VI. NADZOR
14. člen
Nadzor nad izvajanjem tega odloka opravljajo pristojne inšpekcijske službe, kolikor ni v odloku drugače določeno.
Pooblaščene uradne osebe iz prejšnjega odstavka izvajajo tudi predpisane kazenske določbe.
VII. KAZENSKA DOLOČBA
15. člen
Z denarno kaznijo 200.000 SIT se kaznuje za prekršek pravna oseba, če Občini Moravske Toplice ne posreduje vseh potrebnih podatkov za izračun nadomestila oziroma ne sodeluje pri nastavitvi ustrezne evidence, če ne poda resničnih podatkov ali če v roku 15 dni po nastali spremembi le-te ne prijavi Občini Moravske Toplice (13. člen).
Z denarno kaznijo 50.000 SIT se kaznuje za prekršek tudi odgovorna oseba pravne osebe, ki stori prekršek iz prvega odstavka tega člena.
Z denarno kaznijo 80.000 SIT se kaznuje za prekršek fizična oseba, ki stori prekršek iz prvega odstavka tega člena.
VIII. KONČNI DOLOČBI
16. člen
Z dnem začetka veljavnosti tega odloka preneha veljati odlok o nadomestilu za uporabo stavbnega zemljišča v Občini Moravske Toplice (Uradni list RS, št. 22/98, 23/99, 17/00 in 107/01).
17. člen
Ta odlok začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije, uporablja pa se od 1. 1. 2003 dalje.
Št. 423-06/02-6/1
Moravske Toplice, dne 23. decembra 2002.
Župan
Občine Moravske Toplice
Franc Cipot, univ. dipl. org., ek. l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti