Uradni list

Številka 113
Uradni list RS, št. 113/2002 z dne 23. 12. 2002
Uradni list

Uradni list RS, št. 113/2002 z dne 23. 12. 2002

Kazalo

5567. Sklep o kriterijih, merilih in postopku za določanje višine sredstev za prilagoditev prostorov in delovnih sredstev za delovne invalide, stran 14508.

Na podlagi četrtega odstavka 82. in petega odstavka 266. člena zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (Uradni list RS, št. 106/99, 72/00, 124/00, 109/01, 108/02) je skupščina Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije na 10. seji dne 17. 12. 2002 sprejela
S K L E P
o kriterijih, merilih in postopku za določanje višine sredstev za prilagoditev prostorov in delovnih sredstev za delovne invalide
I. SPLOŠNA DOLOČBA
1. člen
Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije (v nadaljevanju: zavod):
– prevzame stroške prilagoditve prostorov in delovnih sredstev, če je za poklicno rehabilitacijo zavarovanca, pri katerem je nastala invalidnost, na ustreznem delovnem mestu potrebno, da se prilagodijo prostori in delovna sredstva;
– lahko delno ali v celoti prevzame stroške prilagoditve prostorov in delovnih sredstev, če je za zaposlitev oziroma premestitev zavarovanca, pri katerem je nastala invalidnost, na drugo delovno mesto potrebno, da se prilagodijo prostori in delovna sredstva.
II. PRILAGODITEV PROSTOROV IN DELOVNIH SREDSTEV V ZVEZI S POKLICNO REHABILITACIJO
2. člen
Zavod prevzame stroške prilagoditve, če je za poklicno rehabilitacijo delovnega invalida na ustreznem delovnem mestu potrebna prilagoditev prostorov in delovnih sredstev.
Po prvem odstavku 80. členu zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (Uradni list RS, št. 106/99, 72/00, 124/00, 109/01, 108/02 – v nadaljevanju: zakon) se usposobitev delovnega invalida za opravljanje istega poklica ali dela, tako da se mu ustrezno prilagodi delovno mesto z ustreznimi tehničnimi pripomočki, šteje za poklicno rehabilitacijo.
3. člen
Pravica iz prejšnjega člena tega sklepa se prizna z odločbo zavoda kot sestavni del pravice do poklicne rehabilitacije.
Obseg in višina sredstev za prilagoditev prostorov in delovnih sredstev se opredeli v pogodbi o poklicni rehabilitaciji iz 86. člena zakona, sklenjeni med zavodom, delodajalcem ali Zavodom RS za zaposlovanje, delovnim invalidom in izvajalcem poklicne rehabilitacije.
Če stroški prilagoditve prostorov in delovnih sredstev ter tehničnih pripomočkov presežejo 10-kratnik zneska najnižje pokojninske osnove, povečane za povprečne davke in prispevke, se pred podpisom pogodbe iz prejšnjega odstavka tega člena pridobi pisno soglasje generalnega direktorja zavoda.
4. člen
Zavod zagotavlja sredstva, potrebna za prilagoditev prostorov in delovnih sredstev na podlagi pisne vloge delodajalca, vložene na pristojni območni enoti zavoda.
5. člen
Pisni vlogi delodajalca morajo biti priloženi najmanj trije predračuni različnih izvajalcev.
Če stroški prilagoditve prostorov in delovnih sredstev ter tehničnih pripomočkov ne presegajo 3-kratnega zneska najnižje pokojninske osnove, povečane za povprečne davke in prispevke, predračuni različnih izvajalcev niso potrebni.
6. člen
Izvedensko mnenje o potrebi prilagoditve prostorov in delovnih sredstev poda pristojna invalidska komisija zavoda.
III. PRILAGODITEV PROSTOROV IN DELOVNIH SREDSTEV V ZVEZI S PRAVICO DO PREMESTITVE
7. člen
Zavod lahko delno ali v celoti prevzame stroške prilagoditve, če je za zaposlitev oziroma premestitev delovnega invalida na drugo delovno mesto potrebna prilagoditev prostorov in delovnih sredstev.
8. člen
Delodajalec uveljavlja sodelovanje zavoda pri zagotavljanju sredstev za prilagoditev prostorov in delovnih sredstev na podlagi dokončne odločbe zavoda o priznani pravici do premestitve na drugo delovno mesto oziroma pravici do dela s krajšim delovnim časom od polnega na drugem delovnem mestu, ki ga je potrebno prilagoditi.
Pisna vloga mora vsebovati:
– skupno višino sredstev predvidene prilagoditve z opisom prilagoditve in navedbo izvajalca;
– mnenjem strokovne institucije s področja medicine dela o ustreznosti in načinu prilagoditve;
– višino predlaganega deleža zavoda;
– podatke o številu vseh zaposlenih delavcev, številu zaposlenih delovnih invalidov in invalidov, ki nimajo statusa delovnega invalida, ter številu delovnih invalidov in invalidov, ki nimajo statusa delovnega invalida na usposabljanju;
– obrazložitev, zakaj stroškov predvidene prilagoditve ne more delodajalec kriti sam.
9. člen
Izvedensko mnenje o potrebi prilagoditve prostorov in delovnih sredstev poda pristojna invalidska komisija zavoda.
Poleg mnenja iz prvega odstavka tega člena, se lahko v posameznih primerih zahteva še dodatno mnenje ustreznih strokovnih institucij.
10. člen
Obseg in višina sredstev zavoda za prilagoditev prostorov in delovnih sredstev se opredeli v posebni pogodbi, ki jo skleneta delodajalec in pristojna območna enota zavoda.
11. člen
Višina sredstev, ki jih za prilagoditev prostorov in delovnih sredstev prevzame zavod, se določi po naslednjih kriterijih in merilih:
– številu zaposlenih delovnih invalidov in invalidov, ki nimajo statusa delovnega invalida pri delodajalcu v primerjavi s številom vseh zaposlenih;
– materialnem položaju delodajalca;
– skupni višini sredstev predvidene prilagoditve;
– sredstvih delodajalca in delu stroškov, ki jih je prevzel zavod za prilagoditev prostorov in delovnih sredstev v zadnjih petih letih pred vložitvijo zahtevka.
12. člen
Pri določanju višine sredstev, ki jih prevzame zavod, se upoštevajo kriteriji in merila iz 11. člena tega sklepa tako, da zavod prevzame največ 50% skupne višine sredstev, potrebnih za prilagoditev prostorov in delovnih sredstev za posameznega invalida, vendar največ do 10-kratnega zneska najnižje pokojninske osnove, povečane za povprečne davke in prispevke.
V primerih, ko gre za delovnega invalida z najmanj 80% telesno okvaro ali z izgubo vida za najmanj 80% lahko zavod, ne glede na določbo prejšnjega odstavka, prevzame 75% skupne višine sredstev, potrebne za prilagoditev prostorov in delovnih sredstev, vendar največ do 15-kratnega zneska najnižje pokojninske osnove, povečane za povprečne davke in prispevke.
Zavod lahko v celoti prevzame stroške prilagoditve prostorov in delovnih sredstev, kadar le-ti ne presegajo 5-kratnega zneska najnižje pokojninske osnove, povečane za povprečne davke in prispevke.
IV. KONČNI DOLOČBI
13. člen
V postopkih po 391. členu v zvezi s 446. členom zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (Uradni list RS, št. 106/99, 72/00, 124/00, 109/01 in 108/02) se uporabljajo določbe sklepa o kriterijih in merilih za sofinanciranje prilagoditve in preureditve prostorov in delovnih mest za delovne invalide (Uradni list RS, št. 1/93).
Z dnem veljavnosti tega sklepa preneha veljati sklep o kriterijih in merilih za sofinanciranje prilagoditve in preureditve prostorov in delovnih mest za delovne invalide (Uradni list RS, št. 1/93).
14. člen
Ta sklep začne veljati 1. januarja 2003.
Št. 1000/02
Ljubljana, dne 17. decembra 2002.
Predsednica
Skupščine
Zavoda za pokojninsko in invalidsko
zavarovanje Slovenije
Marjeta Potrč l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti