Uradni list

Številka 113
Uradni list RS, št. 113/2002 z dne 23. 12. 2002
Uradni list

Uradni list RS, št. 113/2002 z dne 23. 12. 2002

Kazalo

5553. Uredba o izvajanju Sporazuma med državami članicami EFTA in Republiko Slovenijo ter začasni uporabi sklepa skupnega odbora EFTA - Slovenija št. 4 iz leta 2001 o spremembah Protokola B, stran 13909.

Na podlagi 3. člena Zakona o ratifikaciji Sporazuma med državami članicami EFTA in Republiko Slovenijo, Protokola, ki spreminja Protokol B, naveden v 3. členu Sporazuma ter Protokola, ki spreminja 16. člen in prilogo VII k Sporazumu (Uradni list RS – Mednarodne pogodbe, št. 19/97), uredbe o ratifikaciji sklepov št. 2 do 8 Skupnega odbora EFTA – Slovenija (Uradni list RS – Mednarodne pogodbe, št. 16/99), Uredbe o ratifikaciji sklepa Skupnega odbora Slovenija – EFTA št. 1/2001: sprememba Priloge II glede rib in drugih morskih proizvodov (Uradni list RS – mednarodne pogodbe št. 15/01) in 72. člena Zakona o zunanjih zadevah (Uradni list RS, št. 45/01) izdaja Vlada Republike Slovenije
U R E D B O
o izvajanju Sporazuma med državami članicami EFTA in Republiko Slovenijo ter začasni uporabi sklepa skupnega odbora EFTA – Slovenija št. 4 iz leta 2001 o spremembah Protokola B
1. člen
Ta uredba določa pogoje za uvoz blaga, ki se v letu 2003 uvaža v Republiko Slovenijo in je po poreklu iz držav članic EFTA (Švice, Lihtenštajna, Norveške in Islandije).
2. člen
Za namene te uredbe izraz “uvoz“ pomeni sprostitev blaga v prosti promet, kakor tudi katerikoli drug carinski postopek, pri katerem nastane carinski dolg.
3. člen
Za industrijske izdelke, ki se uvažajo v Republiko Slovenijo in so po poreklu iz držav članic EFTA, se uporablja carinska stopnja “prosto“.
Za industrijske izdelke v smislu prejšnjega odstavka se štejejo izdelki, uvrščeni v 25. do 97. poglavje kombinirane nomenklature, razen izdelkov, navedenih v prilogi 1 k tej uredbi, ki je njen sestavni del.
4. člen
Za kmetijske izdelke po poreklu iz Švice, ki so navedeni v prilogi 2 k tej uredbi, ki je njen sestavni del, se pri uvozu v Republiko Slovenijo plačuje carina po znižanih carinskih stopnjah in v okviru carinskih kvot, določenih v tej prilogi.
Za ribe, ribje in morske izdelke po poreklu iz držav članic EFTA, navedene v prilogi 3 k tej uredbi, ki je njen sestavni del, se pri uvozu v Slovenijo uporablja carinska stopnja “prosto“.
Za predelane kmetijske izdelke po poreklu iz držav članic EFTA, ki so navedeni v prilogi 4 k tej uredbi, ki je njen sestavni del, se pri uvozu v Republiko Slovenijo plačuje carina po stopnjah oziroma posebna uvozna dajatev v višini določeni v tej prilogi.
5. člen
Količine blaga v okviru posamezne carinske kvote iz priloge 2 k tej uredbi se razdelijo po metodi prednostne obravnave po vrstnem redu prispelih zahtevkov, ki je določena z Uredbo o načinu delitve količin blaga v okviru carinskih kvot (Uradni list RS, št. 107/01, 67/02).
6. člen
Pri uveljavljanju preferencialne carinske obravnave pri uvozu blaga po 3. oziroma 4. členu te uredbe, je treba carinskemu organu poleg drugih dokumentov predložiti tudi dokazilo o poreklu blaga, ki je izdano ali dano v državi izvoza v skladu s preferencialnimi pravili o poreklu blaga, določenimi v prilogi 5 k tej uredbi, ki je njen sestavni del.
Carinski organi Republike Slovenije potrjujejo dokazila o poreklu blaga za izvoz blaga iz Republike Slovenije v države članice EFTA, če gre za izvoz blaga, ki v skladu s sporazumom o prosti trgovini med Republiko Slovenijo in državami članicami EFTA uživa preferencialno obravnavo in, če so izpolnjeni pogoji, določeni s preferencialnimi pravili o poreklu blaga iz prejšnjega odstavka.
7. člen
Pri uvozu blaga po določbah te uredbe se v enotno carinsko listino (ECL) v skladu s 126. členom Uredbe za izvajanje carinskega zakona (Uradni list RS, št. 107/02) v polje 39 vpiše naslednje štirimestne šifre:
2101 – za izdelke iz 3. člena te uredbe po poreklu iz Švice,
2201 – za izdelke iz 3. člena te uredbe po poreklu iz Norveške,
2401 – za izdelke iz 3. člena te uredbe po poreklu iz Islandije,
2102 – za izdelke iz priloge 2 k tej uredbi,
2002 – za izdelke iz priloge 3 k tej uredbi,
2003 – za izdelke iz priloge 4 k tej uredbi.
8. člen
Ta uredba začne veljati 1. januarja 2003.
Št. 334-02/2000-9
Ljubljana, dne 18. decembra 2002.
Vlada Republike Slovenije
mag. Anton Rop l. r.
Minister

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti