Uradni list

Številka 108
Uradni list RS, št. 108/2002 z dne 12. 12. 2002
Uradni list

Uradni list RS, št. 108/2002 z dne 12. 12. 2002

Kazalo

5332. Program priprave sprememb in dopolnitev ureditvenega načrta pridobivalnega prostora Rudnika Kanižarica - 1. faza, stran 12961.

Na podlagi 16. člena statuta Občine Črnomelj (Uradni list RS, št. 87/99, 13/01 in 65/02) in 34. člena zakona o urejanju naselij in drugih posegov v prostor (Uradni list SRS, št. 18/84, 37/85, 29/86 in 43/89 ter Uradni list RS, št. 26/90, 18/93, 47/93, 71/93 in 44/97) je Občinski svet občine Črnomelj na 34. redni seji dne 21. oktobra 2002 sprejel
P R O G R A M P R I P R A V E
sprememb in dopolnitev ureditvenega načrta pridobivalnega prostora Rudnika Kanižarica – 1. faza
1. člen
Izhodišča za pripravo sprememb in dopolnitev ureditvenega načrta
Za območje pridobivalnega prostora Rudnika Kanižarica je bil v letu 1995 sprejet ureditveni načrt (odlok objavljen v Uradnem listu RS, št. 52/95). Z njim se območje rudniških objektov in naprav s površinami v neposredni bližini (t.j. ožje območje urejanja) namenja za terciarne in sekundarne dejavnosti, za manipulativne površine, za prezentacijo eksponatov rudnika (muzej na prostem) ter za odlaganje jalovine. Za površine na širšem območju urejanja, t.j. za območje večjih degradacij na kmetijskih in gozdnih površinah (območje Mlake, ki se zaradi posedanja ohranja kot zamočvirnjen svet in se ureja kot biotop) ter za ostale kmetijske in gozdne površine, je predvideno da ostanejo v primarni rabi. Z ureditvenim načrtom je bilo tudi določeno, da se območja stanovanjskih in gospodarskih objektov ter proizvodnih objektov in površin podjetja Begrad, vključena v območje urejanja, glede velikosti in namembnosti ne spreminjajo.
V letu 1998 so bile sprejete spremembe in dopolnitve ureditvenega načrta (odlok objavljen v Uradnem listu RS, št. 3/98). Z le-temi je bilo delno povečano ožje območje urejanja za potrebe dodatnih programov (namenjeno novim dejavnostim ob območju nekdanjih rudniških objektov in naprav), obravnavane pa so bile tudi spremembe mikrolokacij posameznih objektov zaradi delnih korekcij glavne in ostalih napajalnih cest v območju urejanja, spremembe namembnosti na določenih lokacijah, opredeljenih z osnovnim ureditvenim načrtom (za carinski plato, žago, za nekatere druge servisne dejavnosti, parkirišče za tovorna in osebna vozila, čistilno napravo) ter s tem v povezavi spremembe tlorisnih gabaritov objektov glede na spremenjene potrebe posameznih investitorjev.
V skladu z nekaterimi programi, ki jih na obravnavanem območju želijo realizirati potencialni investitorji, je potrebno obstoječo zasnovo ponovno korigirati in dopolniti, vendar v kontekstu osnovnega zazidalnega koncepta in z upoštevanjem racionalizacije razpoložljivega prostora (znotraj ožje meje območja urejanja /stavbnih zemljišč/). Z osnovnim ureditvenim načrtom načrtovana razporeditev dejavnosti bo tako s spremembami in dopolnitvami le-tega deloma zadržana na sedanjih lokacijah, deloma pa bo prišlo do sprememb v programih, razporeditvi ter velikosti objektov, vključno s potrebnimi korekcijami načrtovane cestne in komunalne infrastrukture.
2. člen
Priprava sprememb in dopolnitev ureditvenega načrta
1. Območje urejanja in obseg priprave sprememb in dopolnitev ureditvenega načrta
Območje urejanja ostaja nespremenjeno, spremembe in dopolnitve ureditvenega načrta (v nadaljevanju tudi: spremembe in dopolnitve UN) pa se bodo, ob upoštevanju gornjih izhodišč, tako nanašale na:
– umestitev objekta za potrebe sestavljanja lesenih mobilnih bivalnih objektov s potrebnimi spremljajočimi prostori in zunanjimi površinami (proizvajalca SUN ROLLER ADRIATIC d.o.o.),
– spremembo lokacije za potrebe žage in parkirišča za tovorna vozila,
– spremembo namembnosti lokacije na območju carinskega platoja,
– navezavo območja na kanalizacijski sistem naselja Kanižarica ter
– eventualno potrebne korekcije komunalne infrastrukture v območju urejanja kot prilagoditve potrebam novih dejavnosti.
V sklopu sprememb in dopolnitev UN bodo upoštevani tudi vsi novi objekti, ki so bili na podlagi ustreznih upravnih dovoljenj zgrajeni v tem obdobju.
Spremembe in dopolnitve UN se pripravi v vsebini, kot je predpisana z zakonom o urejanju naselij in drugih posegov v prostor (Uradni list SRS, št. 18/84, 37/85, 29/86 in 43/89 ter Uradni list RS, št. 26/90, 18/93, 47/93, 71/93 in 44/97) – v nadaljevanju ZUNDPP in s podzakonskim navodilom o vsebini potrebnih strokovnih podlag in o vsebini prostorsko izvedbenih aktov (Uradni list SRS, št. 14/85).
2. Predhodno pripravljene strokovne podlage
Predhodno pripravljene strokovne podlage in veljavna planska in urbanistična dokumentacija, ki se jih mora upoštevati pri pripravi sprememb in dopolnitev UN, so:
– prostorske sestavine dolgoročnega in srednjeročnega družbenega plana Občine Črnomelj,
– podatki o obstoječih objektih in infrastrukturnih vodih in napravah,
– podatki o naravnih lastnostih prostora,
– drugi elementi obdelave (veljavne urbanistične rešitve sosednjih območij, prometne rešitve).
3. Posebne strokovne podlage za spremembe in dopolnitve ureditvenega načrta
V skladu z ZUNDPP in z podzakonskim navodilom o vsebini posebnih strokovnih podlag in o vsebini prostorsko izvedbenih aktov (Uradni list SRS, št. 14/85) se za izdelavo osnutka sprememb in dopolnitev UN pripravijo posebne strokovne podlage.
Spremembe in dopolnitve ureditvenega načrta morajo za realizacijo načrtovanih objektov in ureditev predvideti ustrezne ukrepe, ki bodo zagotovili varstvo zraka, tal in vode pred onesnaženjem ter varstvo pred povečanjem hrupa na stičnem območju.
4. Organi in organizacije, ki morajo podati predhodne pogoje in mnenja za pripravo osnutka sprememb in dopolnitev ureditvenega načrta ter soglasja k dopolnjenemu osnutku:
– Komunala Črnomelj d.o.o., Belokranjska cesta 24, Črnomelj,
– Elektro Ljubljana, PE Elektro Novo mesto, Ljubljanska cesta 7, Novo mesto,
– Telekom Slovenije, PE Novo mesto, Novi trg 2, Novo mesto,
– Ministrstvo za promet, Direkcija RS za ceste Ljubljana, Tržaška cesta 19, Ljubljana,
– Ministrstvo za okolje in prostor, Agencija RS za okolje, Območna pisarna Novo mesto, Novi trg 9, Novo mesto,
– Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije, OE Novo mesto, Skalickega 1, Novo mesto,
– Zavod za varstvo narave RS, OE Novo mesto, Skalickega 1, Novo mesto,
– Ministrstvo za zdravje, Zdravstveni inšpektorat RS, Območna enota Novo mesto,
– Ministrstvo za obrambo, Inšpektorat RS za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami, Izpostava Novo mesto,
– Občina Črnomelj, Oddelek za varstvo okolja in urejanje prostora.
Kolikor se v postopku priprave posebnih strokovnih podlag za spremembe in dopolnitve UN ugotovi, da je potrebno pridobiti predhodna mnenja in pogoje ter soglasja tudi drugih organov, ki niso našteti v prejšnjem odstavku, se le-ta pridobe v postopku.
Pred pričetkom priprave sprememb in dopolnitev UN morajo organi in organizacije iz te točke na zahtevo izdelovalca le-tega podati v zvezi s predvidenimi prostorskimi ureditvami usmeritve, zahteve in omejitve (pogoje), ki jih izdelovalec upošteva pri pripravi posebnih strokovnih podlag oziroma pri pripravi osnutka sprememb in dopolnitev UN. Organi in organizacije morajo v skladu s 35. členom ZUNDPP podati svoje pogoje in soglasja v 30 dneh od zahteve. V fazi priprave predloga sprememb in dopolnitev UN s soglasjem potrdijo upoštevanje predhodnih pogojev in usmeritev. Če v predpisanem roku ne podajo pogojev, se šteje, da jih nimajo oziroma, da z rešitvami v spremembah in dopolnitvah UN soglašajo.
5. Vsebina sprememb in dopolnitev ureditvenega načrta
Spremembe in dopolnitve UN se pripravi kot smiselni izvleček sestavin iz 28., 29. in 31. člena ZUNDPP:
Osnutek
a) tekstualni del
– opis prostorskih rešitev po posameznih področjih, ki se nanašajo na obseg sprememb in dopolnitev UN,
– rešitve in pogoji v zvezi z infrastrukturnimi objekti in napravami, ki jih pogojujejo spremembe in dopolnitve UN,
– rešitve in pogoji v zvezi z varovanjem okolja,
– ukrepi za varovanje delovnega in bivalnega okolja,
– zasnova ureditve zelenih in prometnih površin, kjer so le-te potrebne,
– rešitve v zvezi z zaščito pred naravnimi in drugimi nesrečami,
– seznam parcel, ki se nahajajo znotraj meje obravnavanega območja,
– etape izvajanja posegov, predvidenih s spremembami in dopolnitvami UN,
– pogoji pristojnih organov in organizacij,
– osnutek odloka;
b) grafični del
– prikazi iz prostorskih sestavin občinskega dolgoročnega in srednjeročnega plana za obravnavano območje,
– topografska karta s prikazom območja urejanja z UN v širšem merilu 1:5000,
– katastrski načrt z mejo območja urejanja 1:2880,
– reambulirani geodetski načrt z mejo območja urejanja 1: 500,
– ureditvena situacija območja – sprememba 1: 500,
– idejne rešitve komunalnih in energetskih ureditev ter ureditev s področja prometa v obsegu, ki jih narekujejo predvidene spremembe in dopolnitve UN 1: 500,
– idejne rešitve prestavitev, rušitev in prilagoditev obstoječih objektov in naprav 1: 500,
– karakteristični prečni profil in normalni vzdolžni profil ceste na območju spremembe 1: 500.
Dopolnjeni osnutek in predlog sprememb in dopolnitev UN
Po sprejetju stališč do pripomb se v skladu s pripombami izdela dopolnjeni osnutek sprememb in dopolnitev UN, na katerega se pridobe soglasja soglasodajalcev. Dopolnjeni osnutek oziroma predlog dokumenta mora vsebovati še tehnične elemente za zakoličenje objektov in gradbenih parcel ter pogoje za določitev funkcionalnih zemljišč k objektom. Ustrezno tekstualnemu delu se dopolni tudi grafični del.
Odlok o spremembi in dopolnitvi ureditvenega načrta
Besedilo odloka se za obseg sprememb in dopolnitev UN pripravi v skladu s 44. členom navodila o vsebini posebnih strokovnih podlag in o vsebini prostorsko izvedbenih aktov (Uradni list SRS, št. 14/85).
3. člen
Terminski plan in postopek izdelave ter sprejemanja sprememb in dopolnitev UN
----------------------------------------------------------------
Posebne strokovne podlage            30 dni po podpisu pogodbe z
                                     izdelovalcem
Osnutek sprememb in dopolnitev UN    30 dni po pridobitvi 
                                     predhodnih pogojev
                                     soglasodajalcev
Stališča do pripomb                  15 dni po prejemu pripomb
                                     iz JR
Predlog sprememb in dopolnitev UN    45 po sprejetju stališč do
                                     pripomb
Končno gradivo                       15 dni po sprejetju 
                                     sprememb in  dopolnitev UN
                                     na občinskem svetu
----------------------------------------------------------------
S pripravo posebnih strokovnih podlag za spremembe in dopolnitve UN se prične po podpisu pogodbe z izdelovalcem.
Osnutek sprememb in dopolnitev UN se izdela na podlagi posebnih strokovnih podlag, idejnih zasnov objektov in pridobljenih pogojev soglasodajalcev.
Ko občinska strokovna služba pristojna za prostor ugotovi, da osnutek sprememb in dopolnitev UN vsebuje vse sestavine, predpisane s programom priprave, predlaga županu, da se osnutek javno razgrne. Sklep o enomesečni javni razgrnitvi osnutka sprememb in dopolnitev UN se objavi v Uradnem listu RS.
Javna razgrnitev se izvede na sedežu Občine Črnomelj za 30 dni od dneva objave sklepa o javni razgrnitvi iz prejšnje alinee.
V času javne razgrnitve se organizira javna obravnava, osnutek dokumenta v tem času pa obravnava tudi občinski svet.
Občani, organi in organizacije ter drugi zainteresirani oziroma prizadeti lahko podajo pisne pripombe v času trajanja javne razgrnitve osnutka sprememb in dopolnitev UN.
Po končani javni razgrnitvi Občinski svet občine Črnomelj zavzame stališča do pripomb in predlogov, podanih v času trajanja javne razgrnitve in zadolži pristojno službo za pripravo predloga dokumenta.
Župan Občine Črnomelj posreduje predlog sprememb in dopolnitev UN občinskemu svetu v obravnavo in mu predlaga sprejem dokumenta z odlokom.
Odlok se objavi v Uradnem listu RS.
4. člen
Organizacija priprave sprememb in dopolnitev ureditvenega načrta
Naročnik sprememb in dopolnitev ureditvenega načrta je Rudnik Kanižarica v zapiranju d.o.o.
Izdelovalec dokumenta je Topos d.o.o., Roška cesta 16, Dolenjske Toplice.
Koordinator pri izdelavi naloge je občinska strokovna služba.
Stroške izdelave pokriva naročnik.
5. člen
Začetek veljavnosti
Ta program priprave začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu RS.
Št. 352-6/97
Črnomelj, dne 21. oktobra 2002.
Župan
Občine Črnomelj
Andrej Fabjan l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti