Uradni list

Številka 108
Uradni list RS, št. 108/2002 z dne 12. 12. 2002
Uradni list

Uradni list RS, št. 108/2002 z dne 12. 12. 2002

Kazalo

5331. Pravilnik o prodaji, oddaji v najem ali zakup, oddaji za gradnjo in menjavi stavbnih zemljišč v lasti Občine Črnomelj, stran 12958.

Na podlagi 29. člena zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 72/93, 6/94 – odl. US, 45/94 – odl. US, 57/94, 14/95, 20/95 – odl. US, 63/95- obv. razlaga, 73/95 - odl. US, 9/96 - odl. US, 39/96 - odl. US, 44/96- odl. US, 26/97- dopolnitev, 70/97, 10/98,68/98 – odl. US, 74/98, 12/99 – sklep US, 16/99 – popravek sklepa US in 59/99 – odl. US, 70/00, 100/00 sklep US, 28/2001 –odločba US in 47/2001) tretjega odstavka 7., 9. in 47. člena zakona o stavbnih zemljiščih (Uradni list RS, št. 44/97) in 16. člena statuta Občine Črnomelj (Uradni list RS, št. 87/99 in 13/01, 65/02) je Občinski svet občine Črnomelj na 33. redni seji dne 1. 10. 2002 sprejel
P R A V I L N I K
o prodaji, oddaji v najem ali zakup, oddaji za gradnjo in menjavi stavbnih zemljišč v lasti Občine Črnomelj
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
S tem pravilnikom se določajo načini, pogoji in postopki prodaje, oddaje v najem (zakup), oddaje za gradnjo in zamenjave zazidanih in nezazidanih stavbnih zemjišč, ki so v lasti Občine Čmomelj (v nadaljevanju: občina).
2. člen
Odločitev o prodaji, oddaji v najem (zakup), oddaji za gradnjo in menjavi stavbnih zemljišč sprejme skladno z zakonom ali statutom občine občinski svet oziroma župan, če je za to pooblaščen.
II. PRODAJA, ODDAJA IN MENJAVA STAVBNEGA ZEMLJIŠČA
3. člen
Prodaja stavbnega zemljišča po tem pravilniku pomeni prenos lastninske pravice in posesti nad stavbnim zemljiščem, katerega lastnik je občina, na izbranega interesenta.
Oddaja stavbnega zemljišča v najem (zakup) po tem pravilniku pomeni prenos neposredne posesti in rabe zemljišča, katerega lastnik in neposredni posestnik je občina, na izbranega interesenta za določen čas.
Oddaja za gradnjo po tem pravilniku pomeni prenos pravice do gradnje na stavbnem zemljišču, ki ostane v lasti občine. Izbrani interesent s sklenitvijo pogodbe o oddaji zemljišča za gradnjo pridobi skladno z razpisnimi pogoji pravico gradnje objekta na zemljišču.
Menjava zemljišča po tem pravilniku pomeni prenos lastninske pravice občinskega zemljišča na sopogodbenika z istočasno pridobitvijo lastninske pravice bremen prostega zemljišča, ki ga daje v zamenjavo sopogodbenik.
Nezazidano stavbno zemljišče je zemljiška parcela na območju, ki je s prostorskim planom namenjena za graditev objektov.
Zazidano stavbno zemljišče je zemljiška parcela na območju iz prejšnjega odstavka, na kateri je objekt že zgrajen.
Po tem pravilniku imata pojma najem in zakup enak pomen.
4. člen
Občina proda, odda zemljišče v najem ali zakup ali odda za gradnjo na podlagi predhodno izvedenega javnega zbiranja ponudb ali javne dražbe, če zakon, statut občine ali ta pravilnik ne določajo drugače.
Občina lahko skladno z zakonom in tem pravilnikom zamenja stavbna zemljišča brez predhodno izvedenega javnega zbiranja ponudb ali javne dražbe.
III. POSTOPEK ZA PRODAJO IN ODDAJO STAVBNEGA ZEMLJIŠČA ZA GRADNJO
5. člen
Postopek prodaje in oddaje stavbnega zemljišča za gradnjo se praviloma izvede na podlagi javnega zbiranja ponudb, lahko pa tudi na podlagi javne dražbe.
V primeru, da je za isto zemljišče, skladno z vsemi razpisnimi pogoji pravočasno in pravilno prispelo več enakovrednih vlog, ki so bolj ugodne od ostalih vlog, prispelih za to zemljišče, župan na predlog komisije iz 25. člena tega pravilnika odloči, da se v takšnem primeru izvede javna dražba, na katero se povabi vse interesente, ki so predložili enakovredno vlogo za isto zemljišče.
Javna dražba se praviloma okliče in izvede v primeru, ko je znano končno število interesentov in se ne išče nedoločenega števila vlog.
6. člen
Odločitev o tem ali bo za sklenitev pravnega posla izveden postopek javnega zbiranja ponudb ali javna dražba, sprejme na predlog komisije iz 25. člena tega pravilnika župan.
Določbe tega pravilnika, ki se nanašajo na javno zbiranje ponudb, se smiselno uporabljajo tudi za javno dražbo, če ni s tem pravilnikom izrecno drugače določeno.
7. člen
Občina lahko stavbna zemljišča proda ali odda za gradnjo brez izvedenega postopka zbiranja ponudb ali javne dražbe, če je izpolnjen vsaj eden izmed naslednjih pogojev:
– za gradnjo objektov za potrebe obrambe,
– za gradnjo objektov javne infrastrukture,
– za gradnjo objektov za potrebe zdravstva, socialnega varstva, šolstva, kulture, znanosti, športa, pravosodja in javne uprave,
– za gradnjo socialnih in neprofitnih ter zadružnih stanovanj in stanovanjskih hiš,
– za gradnjo nadomestnih objektov,
– za gradnjo na zem1jišču, ki je s prostorskim izvedbenim načrtom predvideno za določenega investitorja,
– zemljišča, za katera je bilo javno zbiranje ponud ali javna dražba dvakrat neuspešna,
– zemljišča, ki so potrebna za smotrno izkoriščanje ali zaokrožitev stavbnega zemljišča,
Občina lahko zamenja nepremičnino za drugo enakovredno nepremičnino brez javnega razpisa ali dražbe.
8. člen
Javno zbiranje ponudb in javna dražba prodaje, oddaje v najem ali zakup in oddaje za gradnjo se objavi v sredstvih javnega obveščanja ter na oglasni deski Občine Črnomelj in posamezne krajevne skupnosti. Javno zbiranje ponud ali javna dražba se objavi še na drugi način, če je tako določeno v predpisih, ki urejajo prodajo občinskega premoženja.
Javno zbiranje ponudb in javno dražbo objavi župan.
9. člen
Vsebina objave javnega zbiranja ponudb mora vsebovati:
– ime oziroma naziv in sedež prodajalca,
– vrsto pravnega posla, ki bo pravni temelj za prenos pravice (prodaja, oddaja v najem ali zakup, oddaja za gradnjo),
– označba in opis stavbnega zemljišča (parc. št., kultura, izmera, katastrska občina, lega, pravno in dejansko stanje zemljišča),
– navedbo, ali gre za zbiranje ponudb s končnim rokom oddaje vlog ali za zbiranje ponudb, ki je odprt do prodaje oziroma oddaje vseh stavbnih zemljišč,
– navedba, kdo je lahko udeleženec postopka,
– podatke o namembnosti zemljišč in pogojih za gradnjo,
– poziv, da interesenti navedejo svoj polni naziv oziroma ime in sedež oziroma naslov,
– rok, v katerem lahko interesenti predložijo vloge (datum in čas predložitve); rok za predložitev vloge ne sme biti krajši od 15 dni od dneva objave zbiranja ponudb,
– način predložitve vloge (naziv in sedež občine, navedba listin, ki jih je potrebno priložiti),
– naslov, prostor, datum in uro javnega odpiranja ponudb,
– način revalorizacije vrednosti zemljišč do sklenitve pogodbe,
– okvirno ali ocenjeno vrednost zemljišča,
– merila za izbiro najugodnejše ponudbe,
– višino varščine, ki jo je treba položiti kot garancijo za resnost ponudbe, ki ne sme biti nižja od 10% od izklicne cene stavbnega zemljišča ter navedbo računa, kamor se varščino vplača; po sklenjenem pravnem poslu za posamezno stavbno zemljišče se varščina vrne tistim interesentom, ki v postopku zbiranja ponudb niso uspeli, uspelemu interesentu se položena varščina všteje v ceno,
– navedbo, ali se lahko interesenti pred potekom javnega razpisa seznanijo s podrobnejšimi lastnostmi zemljišč in si ga eventualno ogledajo,
– način in rok plačila kupnine,
– rok pričetka in dokončanja gradnje na stavbnem zemljišču,
– rok, v katerem bodo ponudniki obveščeni o izidu postopka zbiranja ponudb,
– določilo, da je obveznost prodajalca, da sklene pogodobo s ponudnikom, ki ponudi najugodnejše podgoje, izključena,
– druge morebitne pogoje in zahteve, ki jih morajo izpolnjevati interesenti.
10. člen
Interesent lahko vlogo za odkup, najem (zakup) stavbnega zemljišča ali pridobitev stavbnega zemljišča za gradnjo umakne, nadomesti z drugo ali dopolni do roka za predložitev vloge, ki je določen v javnem razpisu. V primeru umika vloge se že plačana varščina vrne.
11. člen
V primeru javne dražbe se v objavi navede tudi morebitni najnižji znesek višanja.
Na javni dražbi so lahko poleg organizatorja dražbe prisotni le povabljeni interesenti, ki so pravilno položili varščino ob prijavi oziroma njihovi zakoniti zastopniki in pooblaščenci, če se izkažejo z ustrezno listino.
Na javni dražbi, ki se izjemoma izvede namesto zbiranja ponudb in katere namen je pridobitev nedoločenega števila vlog, lahko poleg organizatorja k dražbi pristopijo vsi interesenti, ki so pravilno položili varščino in imajo s seboj ustrezno dokazilo oziroma njihovi zakoniti zastopniki oziroma pooblaščenci, ki se ustrezno izkažejo.
IV. OBRAVNAVA VLOG
12. člen
V postopku primerjave prispelih vlog za sklenitev pravnega posla po tem pravilniku se upoštevajo naslednja merila:
– ponujena cena za zemljišče,
– rok in način plačila kupnine,
– rok pričetka in dokončanja izgradnje objekta,
– mnenje občinske strokovne službe, pristojne za okolje in prostor,
– predvideni program dejavnosti,
– skladnost predvidenega programa s programi dejavnosti sosednjih oziroma bližnjih uporabnikov zemljišč,
– vpliv na socialnoekonomsko stanje v občini,
– druga merila, navedena v javnem razpisu.
Našteta merila se natančno opredelijo v razpisu in pri ocenjevanju upoštevajo posamično ali kumulativno, glede na predviden namen gradnje na zemljišču.
13. člen
Interesent, ki ne predloži popolne vloge, se v primeru javnega zbiranja ponudb s končnim rokom oddaje vlog izloči iz nadaljnjega postopka. V primeru javnega zbiranja ponudb z odprtim rokom se interesenta pozove k dopolnitvi vloge, razen če je za isto zemljišče prispela tudi vloga, ki je že na prvi pogled ustreznejša oziroma ugodnejša.
Vloga, iz katere izhaja, da interesent ne izpolnjuje pogojev za pridobitev zemljišča, se zavrne oziroma izloči iz nadaljnjega postopka.
14. člen
Pri obravnavanju vloge interesenta za odkup, zamenjavo ali oddajo za gradnjo njegovemu zemljišču sosednjega ali bližnjega zemljišča v lasti občine, v smislu smotrnega izkoriščanja ali zaokroževanja njegovega stavbnega zemljišča, komisija izvede naslednji postopek:
– ugotovi interese občine do zemljišča, za katerega je vloga prispela; v primeru, da ima občina poseben namen, ki izhaja iz veljavnih prostorskih dokumentov ali se pripravlja na sprejem takšnega dokumenta, komisija predlaga županu, da vlogo zavrne,
– ugotovi, ali je mogoče in smotrno zemljišče samo ali skupaj s sosednjim ali delom sosednjega zemljišča obravnavati kot samostojno lokacijo,
– preveri, ali obstaja kakšen interes drugih sosednjih lastnikov zemljišč, za kar lahko opravi tudi skupni ogled in soočenje zainteresiranih lastnikov sosednjih zemljišč; če tak interes obstaja, komisija razvrsti interesente skladno z merili iz 13. člena tega pravilnika,
– če je po menju občinske strokovne službe, pristojne za prostorsko planiranje, smotrnejša delitev občinskega zemljišča med dva ali več interesentov, komisija preveri ali kateri od teh morebiti ne izkazuje več svojega interesa za odkup t.j. pridobitev samo dela zemljišča in če ga ne, se izdela predlog delitve občinskega zemljišča med preostale interesente,
– izdela predlog o prodaji oziroma drugem ustreznem pravnem poslu in ga pošlje v potrditev županu; v predlogu se navede tudi vrednost zemljišča, ki se oblikuje skladno z določili tega pravilnika.
Komisija lahko po pregledu in analizi prispelih vlog županu predlaga tudi, da se posameznim vlogam ne ugodi.
15. člen
Na vlogo interesenta lahko občina proda ali zamenja tudi zemljišče, ki ima status javnega dobra, če se predhodno takšen status ukine.
Komisija poleg postopka iz prejšnjega člena ugotovi ali je zemljišče še v funkciji javnega dobra. Komisija lahko sprejme ugotovitev, da zemljišče ni več v funkciji javnega dobra, po predhodnem mnenju krajevne skupnosti, na območju katere se nahaja tako javno dobro.
O ukinitvi javnega dobra odloči občinski svet na predlog župana.
V. NAJEM (ZAKUP) STAVBNEGA ZEMLJIŠČA
16. člen
Določbe tega pravilnika, ki se nanašajo na prodajo in oddajo za gradnjo se smiselno uporabljajo oddajo v začasni najem (zakup) stavbnega zemljišča, če ni s tem pravilnikom izrecno drugače določeno.
Začasni najem (zakup) za stavbna zemljišča, kjer je predvidena postavitev začasnih objektov za izvajanje dejavnosti, se opravi na podlagi javnega zbiranja ponudb v skladu z določili tega pravilnika.
V vseh ostalih primerih se lahko odda stavbna zemljišča v začasni najem ali zakup brez javnega razpisa.
Kolikor občina odda stavbno zemljišče v najem ali zakup na podlagi javnega zbiranja ponudb se smiselno uporabljajo določila tretjega poglavja tega pravilnika.
17. člen
Pri oddaji zemljišča v najem za postavitev začasnih objektov, se smiselno uporabljajo tudi določbe 13. in 14. člena tega pravilnika.
Javno zbiranje ponudb za oddajo v najem se ne objavi, če se neposredno po prekinitvi najemne pogodbe pojavi nov najemnik, ki je odkupil začasni objekt od dotedanjega najemnika.
18. člen
V primeru, ko interesent poda vlogo za izdajo soglasja za začasno omejeno rabo zemljišča (npr. za odlaganje materiala), mu lahko izda občinska služba, pristojna za gospodarjenje s stavbnimi zemljišči, soglasje, v katerem navede obdobje veljave soglasja, odškodnino za uporabo občinskega zemljišča, obveznost o vzpostavitvi zemljišča v prvotno stanje in druge pogoje, ki jih mora izpolniti uporabnik.
19. člen
V primeru, da interesent poda vlogo za pridobitev v zakup oziroma najem zemljišča, katero meji tudi na zemljišča drugih lastnikov, ki bi lahko bili zainteresirani za najem istega zemljišča, se smiselno uporabijo odločbe prve, četrte in pete alinee 15. člena tega pravilnika.
VI. DOLOČlTEV VREDNOSTI STAVBNEGA ZEMLJIŠČA
20. člen
Okvirna vrednost stavbnega zemljišča, ki je predmet prodaje ali oddaje za gradnjo se določi na podlagi veljavnega odloka o povprečni gradbeni ceni, cenah stavbnih zemljišč in stroških komunalnega urejanja stavbnih zemljišč v Občini Črnomelj in predpisa o plačilu sorazmernega deleža stroškov opremljanja stavbnega zemljišča na območju Občine Črnomelj ali na podlagi opravljene cenitve s strani ustrezno usposobljenega zapriseženega sodnega cenilca.
Občinski svet oziroma župan lahko, skladno s svojo pristojnostjo, za vsak primer posebej odloči, na kateri način iz prejšnjega odstavka se določi okvirna vrednost stavbnega zemljišča.
21. člen
Višino najemnine in zakupnine za posamezne vrste rabe zemljišč določi na predlog župana občinski svet s sklepom o oblikovanju najemnin za zemljišča v lasti Občine Črnomelj.
22. člen
Pri zamenjavi zemljišč mora biti nepremičnina, ki jo interesent ponudi v zamenjavo, praviloma ocenjena po isti metodi kot občinsko zemljišče. Če nepremičnini, ki sta predvideni za zamenjavo, nista enakovredni, mora lastnik nižje ocenjene nepremičnine doplačati razliko v sporazumno dogovorjeni obliki.
23. člen
Plačilne pogoje in ugodnosti za plačilo kupnine določi na predlog komisje župan v skladu z veljavnimi predpisi.
VII. KOMISIJA ZA ODDAJO STAVBNIH ZEMLJIŠČ
24. člen
Postopke prodaje in daje za gradnjo ter v najem (zakup) vodi občinska strokovna služba, ki je pristojna za gospodarjenje s stavbnimi zemljišči.
Vloge, ki prispejo neposredo ali na javno objavo obravnava komisija za prodajo, menjavo, oddajo za gradnjo in najem (zakup). Komisijo sestavljajo najmanj trije člani in sicer: predstavnik strokovne službe za gospodarjenje s stavbnimi zemljišči, ki je hkrati tudi predsednik komisije, predstavnik občinske upave s pravnim znanjem in predsednik komisije za gospodarjenje s stavbnimi zemljišči. Člane komisije imenuje župan. Komisija je sklepčna, če je na seji prisotna večina članov.
Komisija odloča z večino glasov navzočih članov.
25. člen
O pregledovanju vlog komisija vodi zapisnik, v katerega vpiše:
– podatke o kraju, datumu in času seje,
– imena prisotnih članov komisije in ostalih prisotnih,
– navedba javne objave, na katero so prispele vloge,
– ugotovitve o popolnosti posameznih vlog,
– ugotovitve o morebitnem večjem številu vlog za isto stavbno zemljišče,
– v primeru javnega razpisa s končnim rokom oddaje vlog, navedbo števila pravočasno prispelih vlog in prepozno predloženih vlog,
– druge relevantne podatke, ki zadevajo posamezno vlogo.
Po pregledu in analizi prispelih vlog komisija predlaga županu rešitev posameznih vlog oziroma izbiro najugodnejšega ponudnika. Svoj predlog o izbiri mora komisja vsebinsko obrazložiti.
VIII. IZBlRA NAJUGODNEJŠEGA INTERESENTA
26. člen
Na podlagi predloga komisije o izbori najugodnejšega ponudnika ali rešitvi posameznih vlog župan odloči o sklenitvi pogodbe in posamezne ponudnike ozirma interesente obvesti o opravljeni izbiri ozirma o rešitvi posameznih vlog.
IX. PONOVlTEV IN RAZVELJAVITEV RAZPISA TER SKLENITEV POGODBE
27. člen
Postopek javnega zbiranja ponudb ozirma javna dražba se v celoti ali delno ponovi, če:
– se na objavo ne javi nobeden interesent za odkup oziroma zakup (najem) celotnega zemljišča, ki je predmet zbiranja ponudb ali dražbe,
– je razpis uspešen le za posamezna stavbna zemljišča, zemjišča pa se ne prodajajo ali oddajo v kompleksu, se razpis ponovi za preostala zemljišča,
– če komisija ne izbere nobenega ponudnika,
– če izbrani ponudnik v roku ne sklene pogodbe,
– če župan sam ali na predlog komisije razpis razveljavi.
28. člen
Kolikor župan ugotovi, da se postopek javnega zbiranja ponudb ali javne dražbe ne vodi skladno z veljavno zakonodajo in določbami tega pravilnika, ali so bile v postopku storjene nepravilnosti, ki bi lahko imele nepopravljive posledice za interesente, lahko župan postopek javnega zbiranja ponudba ali javne dražbe razveljavi ali zadrži do odprave nepravilnosti.
29. člen
Pogodba mora biti sklenjena po opravljeni izbiri ali zaključku javne dražbe oziroma rešitve posameznih vlog, v roku 15 dni od prejemu poziva k sklenitvi pogodbe.
Če interesent v roku iz prejšnjega odstavka ne sklene pogodbe zaradi njemu lastnih razlogov, se šteje, da je od vloge odstopil. Vplačana varščina se mu v tem primeru ne vrne.
30. člen
V razpisu in pogodbi se določi, kdo krije stroške notarskega zapisa oziroma overitve podpisa, davka na promet nepremičnin, morebitne parcelacije in druge stroške.
V primerih, ko se zemljišče proda, odda za gradnjo, v najem oziroma zakup na podlagi vloge stranke, nosi stroške iz prejšnjega odstavka kupec oziroma najemnik.
X. PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE
31. člen
Določila tega pravilnika smiselno uporabljajo tudi krajevne skupnosti na območju Občine Črnomelj pri prodaji, oddaji v najem ali zakup in menjavi stavbnih zemljišč.
Določila tega pravilnika se smiselno uporabljajo tudi za prodajo, zamenjavo in oddajo v najem (zakup) kmetijskih zemljišč, če zakon ali drugi predpisi ne določajo drugače.
32. člen
Določila, ki se nanašajo na oddajo stavbnih zemljišč za gradnjo se uporabljajo v skladu z drugim odstavkom 52. člena zakona o stavbnih zemljišč (Uradni list RS, št. 44/97).
33. člen
Ta pravilnik začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 465-01-1/2002
Črnomelj, dne 1. oktobra 2002.
Župan
Občine Črnomelj
Andrej Fabjan l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti