Uradni list

Številka 105
Uradni list RS, št. 105/2002 z dne 5. 12. 2002
Uradni list

Uradni list RS, št. 105/2002 z dne 5. 12. 2002

Kazalo

5226. Pravilnik o označevanju živil, izdelanih iz gensko spremenjene soje in gensko spremenjene koruze, stran 12317.

Na podlagi šestega odstavka 9. člena zakona o zdravstveni ustreznosti živil in izdelkov ter snovi, ki prihajajo v stik z živili (Uradni list RS, št. 52/00 in 42/02), izdaja minister za zdravje v soglasju z ministrom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano in ministrom za okolje, prostor in energijo
P R A V I L N I K
o označevanju živil, izdelanih iz gensko spremenjene soje in gensko spremenjene koruze
1. člen
Ta pravilnik določa zahteve, ki jih morajo glede označevanja izpolnjevati živila in sestavine živil, ki so namenjeni končnim potrošnikom in obratom javne prehrane, in so izdelana v celoti ali delno iz gensko spremenjene soje (Glycine max L) in gensko spremenjene koruze (Zea Mays L).
Ta pravilnik se ne uporablja za označevanje aditivov za živila, arom in ekstrakcijskih topil, ki so izdelani iz živil iz prejšnjega odstavka.
2. člen
Živilo iz prvega odstavka prejšnjega člena, ki je sestavljeno iz več kot ene sestavine, se označi tako, da:
– v seznamu sestavin, ki je določen v skladu s predpisom, ki ureja splošno označevanje predpakiranih živil, mora sestavina vsebovati oznako “(izdelano iz gensko spremenjene soje)” ali “(izdelano iz gensko spremenjene koruze)”, ki se navede takoj za imenom sestavine, ali
– se oznaka “(izdelano iz gensko spremenjene soje)” ali “(izdelano iz gensko spremenjene koruze)”, navede kot jasna in vidna opomba k seznamu sestavin, ki je s to sestavino povezan z zvezdico (*).
3. člen
Kadar je v oznaki že navedeno, da je sestavina živila izdelana iz soje ali koruze, se lahko besede v oznaki “izdelana iz gensko spremenjene” skrajšajo v “gensko spremenjen”.
V primeru, da se skrajšana oblika oznake iz prejšnjega odstavka uporablja kot opomba, mora biti z zvezdico (*) označena le beseda “soja” ali “koruza”.
V primeru, da se kot opomba uporabi katera koli od oblik besed iz prvega in drugega odstavka tega člena, morajo biti črke v najmanj taki velikosti kot so črke, v katerih je natisnjen seznam sestavin.
4. člen
V primeru, da za živilo po predpisu, ki ureja splošno označevanje predpakiranih živil, ni potreben seznam sestavin, mora biti oznaka “izdelano iz gensko spremenjene soje/gensko spremenjene koruze” jasno navedena na označbi živila.
5. člen
Kadar je sestavina živila, v skladu s predpisom, ki ureja splošno označevanje predpakiranih živil, označena z imenom za posamezne skupine oziroma kategorije živil, se mora oznaka dopolniti s besedami “vsebuje (*) ali izdelana iz gensko spremenjene soje/gensko spremenjene koruze”.
6. člen
V primerih, ko je sestavina živila sestavljena iz dveh ali več sestavin, in ena ali več izvira iz živil iz 1. člena tega pravilnika, mora biti živilo kot končni izdelek označeno v skladu s 4. členom tega pravilnika.
7. člen
Živila ni potrebno označiti v skladu s tem pravilnikom, če v sestavinah živil ali živilih, ki vsebujejo samo eno sestavino, niso prisotne gensko spremenjene beljakovine ali DNK.
8. člen
Če živilo in posamezna sestavina živila ne vsebuje več kot 1 % snovi iz gensko spremenjene soje, gensko spremenjene koruze ali drugih snovi, ki so pridobljene iz gensko spremenjenih organizmov v skladu s predpisom, ki ureja nova živila, jih ni potrebno označiti v skladu s tem pravilnikom, če je ta prisotnost dokazljivo naključna.
Za ugotovitev, da je prisotnost snovi iz prejšnjega odstavka naključna, morajo nosilci živilske dejavnosti Uradu za živila in prehrano predložiti dokaze in zagotoviti, da so ustrezno ukrepali, da kot vhodna surovina niso bili uporabljeni gensko spremenjeni organizmi ali izdelki iz teh.
9. člen
Živila iz 1. člena tega pravilnika, morajo biti označena v skladu s tem pravilnikom do 31. 12. 2003.
Živila iz prejšnjega odstavka ki so proizvedena pred uveljavitvijo tega pravilnika in niso označena v skladu s tem pravilnikom, so lahko v prometu do poteka roka uporabnosti živila.
10. člen
Ta pravilnik začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 0220-25/2002
Ljubljana, dne 18. novembra 2002.
prof. dr. Dušan Keber, dr. med. l. r.
Minister
za zdravje
Soglašam!
mag. Franc But l. r.
Minister
za kmetijstvo, gozdarstvo
in prehrano
Soglašam!
mag. Janez Kopač l. r.
Minister
za okolje, prostor
in energijo

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti