Uradni list

Številka 99
Uradni list RS, št. 99/2002 z dne 21. 11. 2002
Uradni list

Uradni list RS, št. 99/2002 z dne 21. 11. 2002

Kazalo

5012. Pravilnik o dodeljevanju sredstev za razvoj kmetijstva in podeželja Občine Radeče, stran 10861.

Na podlagi zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 72/93, 57/94, 14/95, 26/97, 70/97, 10/98, 74/98 in 70/00) in 18. člena statuta Občine Radeče (Uradni list RS, št. 37/99) je Občinski svet občine Radeče na 18. redni seji dne 28. 10. 2002 sprejel
P R A V I L N I K
o dodeljevanju sredstev za razvoj kmetijstva in podeželja Občine Radeče (prečiščeno besedilo)
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
Pravilnik določa namen in način razdeljevanja sredstev, ki so v letnem proračunu Občine Radeče namenjena za razvoj kmetijstva in podeželja.
2. člen
Sredstva za ohranjanje in razvoj kmetijstva in podeželja Občine Radeče se zagotavljajo iz občinskega proračuna, njihovo višino pa določi občinski svet z odlokom o proračunu za tekoče leto.
3. člen
Sredstva za razvoj kmetijstva in podeželja Občine Radeče so predvidena za naslednje namene:
– prevozi mleka,
– melioracije zemljišč in urejanje pašnikov,
– analize zemlje in krme,
– izobraževanje, tekmovanja, ekskurzije,
– ostale aktivnosti.
Prednostne naloge in višino sredstev v okviru navedenih postavk vsako leto določi komisija za razvoj kmetijstva in podeželja.
4. člen
Do sredstev so upravičene fizične osebe – kmetje in pravne osebe s stalnim prebivališčem oziroma sedežem v Občini Radeče in če opravlja kmetijsko dejavnost, predelavo kmetijskih pridelkov, dopolnilno dejavnost na kmetiji, ter promocijo kmetijstva in izobraževanje na področju razvoja kmetijstva in podeželja opravljajo za območje Občine Radeče. Če kot kmetje izpolnjujejo še naslednje pogoje:
– imajo status kmeta,
– imajo najmanj 1 ha kmetijskih obdelovalnih površin
5. člen
Sredstva za ohranjanje in razvoj kmetijstva in podeželja v Občini Radeče se dodelijo upravičencem v obliki subvencij, regresov, plačil storitev in investicijskih odhodkov.
Upravičenci morajo za namene, navedene v 9. členu tega pravilnika, podati izjavo, da za posamezen namen niso pridobili sredstev iz državnega proračuna ali mednarodnih virov oziroma koliko sredstev so iz teh virov za določen namen že prejeli.
Višina skupne dodeljene pomoči iz vseh virov ne sme presegati dovoljene intenzivnosti oziroma višine pomoči po posameznih namenih, kot so opredeljene v tem pravilniku
Sredstva za investicije se lahko dodelijo le za investicije začete v tekočem letu, razen tistih, ki jih je zaradi sezone del potrebno nujno začeti že prej.
6. člen
Upravičenci lahko predložijo vlogo za pridobitev sredstev po objavi razpisnih pogojev, ki jih objavi Občina Radeče v obliki javnega razpisa, natečaja, ali javne objave na oglasni deski občine oziroma na krajevno običajen način, informacijo o objavi pa posreduje v javnih občilih.
Razpis, natečaj ali javna objava mora vsebovati:
– namene, za katere se dodeljuje sredstva,
– znesek sredstev za posamezne namene,
– pogoje in merila za pridobitev sredstev,
– pogoje, ki jih mora prosilec izpolnjevati,
– navedbo dokumentacije, ki jo morajo upravičenci priložiti k vlogi,
– naslov, na katerega upravičenci vložijo vloge,
– rok za vložitev vlog.
7. člen
Vloge za dodelitev sredstev v skladu z razpisnimi pogoji obravnava Komisija za kmetijstvo občine Radeče, izdela poročilo, na podlagi katerega pripravi predlog prejemnikov sredstev.
8. člen
O dodelitvi sredstev po tem pravilniku odloča Komisija za kmetijstvo občine Radeče
Zoper odločitev iz prejšnjega odstavka lahko upravičenec vloži pritožbo na Svet občine Radeče v roku 8 dni od prejema sklepa. Odločitev sveta občine je dokončna.
II. UKREPI ZA RAZVOJ KMETIJSTVA IN PODEŽELJA
9. člen
Ukrepi za pospeševanje kmetijstva in podeželja so razdeljeni na naslednja področja:
 
1. Prevozi mleka
Namen ukrepa
Namen ukrepa je ohranjanje prireje mleka na odmaknjenem kmetijskem območju in omogoča kmetijam nekoliko počasnejšo prestrukturiranje kmetovanja in s tem zagotovi aktivnost kmetij in ohranjanje poseljenosti. Občina sofinancira prevoz mleka iz območja Čimerno, Zavrate in Jelovo.
Višina pomoči
Sofinancira se prevoz v višini (30)% od cene traktorske ure.
Pogoji za pridobitev pomoči
Pogoj za pridobitev pomoči je predložitev dokumentacije iz katere je razvidno število in dolžina prevozov, ter poraba traktorskih ur za prevoz mleka v določenem mesecu.
Praviloma je upravičenec organizator odkupa mleka (kmet, ki opravlja prevoz), ki zagotovi sredstva kmetom izvajalcem prevoza.
 
2. Ureditev kmetijskih zemljišč
Namen ukrepa
Sredstva so namenjena upravičencem za izvedbo manjših zemeljskih del, ki ne pomenijo posega v prostor, kot so krčenje drevesne zarasti in grmičevja, planiranje terena, odstranjevanje kamenja, drenažiranje kmetijskih zemljišč, izgradnja manjših vodnih zajetij za potrebe namakanja kmetijskih zemljišč do bruto tlorisne površine 150 m2, ter druga manjša zemeljska dela z namenom izboljšanja rodovitnosti tal oziroma pogojev obdelave kmetijskih zemljišč.
Višina podpore
Sofinancira se:
– do 50% upravičenih stroškov za krčenje zarasti in grmičevja, planiranje terena, odstranjevanje kamenja in obsetev do višine 100.000 SlT/ha,
– do 50% upravičenih stroškov za dela iz prejšnje alinee z manjšim drenažiranjem kmetijskih površin (do 100 m drenažnih cevi), do višine 150.000 SlT/ha,
– do 50% upravičenih stroškov za dela iz zgornje alinee z večjim drenažiranjem kmetijskih površin (nad 100 m drenažnih cevi), do višine 200.000 SlT/ha.
Pogoji za pridobitev pomoči
Upravičenci do sredstev so kmetje, ki so že izvedli melioracijo, skladno s projektom kmetijske svetovalne službe.
Upravičenec k vlogi priloži:
– projekt, ki ga je izdelala KSS,
– račune opravljenih del in nabavljenega in porabljenega materiala.
 
3. Urejanje pašnikov
Namen ukrepa
Sredstva so namenjena upravičencem za izvedbo del, ki ne pomenijo posega v prostor, kot so: ureditev pašnikov do končne postavitve električne ograje, z namenom izboljšanja rodovitnosti tal oziroma pogojev obdelave kmetijskih površin.
Višina pomoči: do 50% upravičenih stroškov za novo postavitev – obnovo pašnikov
a) sofinancirajo se opravičeni stroški za novo postavitev pašnika
– do 30.000 SlT/ha za govedo in konje,
– do 40.000 SlT/ha za drobnico,
b) za obnovo pašnika: (obnova ne prej kot po 10 letih),
– do 20.000 SlT/ha za govedo in konje,
– do 25.000 SlT/ha za drobnico,
in sicer za nakup in postavitev električnega pastirja in žične ali mrežne ograde.
Pogoji za pridobitev pomoči
Urejanje pašnikov se izvaja na podlagi programa, ki ga izdela kmetijska svetovalna služba in dokazila o že izvedenih delih
Največja površina pašnika znaša 2,5 ha.
Upravičenec k vlogi priloži:
– projekt, ki ga je izdelala KSS,
– račune opravljenih del in nabavljenega materiala,
– zakupno pogodbo za najmanj 5 let, v primeru zakupa zemljišč, na katerih je bil izveden ta ukrep.
 
4. Analize zemlje in krme
Namen ukrepa
Analizo zemlje se sofinancira s ciljem izdelave gnojilnih načrtov in s tem pravilnejšega dodajanja manjkajočih hranil posameznim kmetijskim kulturam. Analiza krme služi kot podlaga za izračun obrokov za živali in posredno vpliva na količino in kakovost prirejenega mleka in mesa.
Višina pomoči:
– 50% upravičenih stroškov za analize zemlje in 70% za analize krme.
Pogoji za pridobitev pomoči:
– izvedbo analiz spremlja KSS Laško,
– upravičenec k vlogi priloži dokazilo o plačilu analize.
 
5. Izobraževanje, tekmovanja, ekskurzije
a) Izobraževanje
Namen ukrepa
Pri programih izobraževanja (kot so tečaji, predavanja, delavnice) kmetov se za kmete – nosilce kmetijske dejavnosti sofinancirajo programi izobraževanja kmetijske svetovalne službe in programi ostalih verificiranih izvajalcev izobraževanja.
Višina pomoči:
– pooblaščenim izvajalcem izobraževanja posameznih programov se krijejo posamezni upravičeni stroški (predavatelj, nabava prostora) izobraževanja do 100%,
– kmetom (udeležencem izobraževanja) se krijejo stroški izobraževanja do višine 50% stroškov za izobraževanje obvezno po kmetijski zakonodaji.
Pogoji za pridobitev pomoči:
– za pooblaščene izvajalce izobraževanja: vloga za sofinanciranje s priloženim računom za posamezne upravičene stroške,
– za udeležence izobraževanja: račun oziroma dokazilo o izvedeni storitvi (programu izobraževanja).
b) Tekmovanja
Namen ukrepa
Sofinancira se tekmovanja, ki se nanašajo na kmetijsko dejavnost, ki predstavljajo udeležencem (kmetom, podeželski mladini) pridobivanje posameznih spretnosti, ki kasneje služijo tudi pri vsakdanjem delu na kmetiji.
Višina pomoči
Občina sofinancira 30% upravičenih stroškov takega tekmovanja
Pogoji za pridobitev pomoči
Upravičenec (posamezni kmet, društvo podeželske mladine) k vlogi priloži dokazilo o plačanih računih za izvedbo tekmovanja.
c) Ekskurzije
Namen ukrepa
Sofinanciranje strokovnih ekskurzij s kmetijsko tematiko za posamezna društva v občini pomeni spodbujanje pridobivanja znanja na osnovi videnja posameznih postopkov ali objektov iz kmetijstva.
Višina pomoči
Občina praviloma sofinancira 100% stroškov prevoza članov ekskurzije.
Pogoji za pridobitev pomoči.
Upravičenec k vlogi priloži:
– račun za prevoz.
III. KONČNE DOLOČBE
10. člen
Nadzor nad namensko porabo sredstev za ohranjanje in razvoj kmetijstva in podeželja v Občini Radeče, spremlja in preverja občinska strokovna služba, komisija za kmetijstvo, ali pa tudi druga oseba ali organ, pooblaščena s strani župana. Namenskost porabe lahko ugotavlja tudi nadzorni odbor občine.
11. člen
Upravičenec je dolžan povrniti nenamensko porabljena sredstva skupaj z zakonitimi zamudnimi obrestmi, ki se obračunavajo od dneva plačila upravičencu do dneva vračila sredstev v primerih, ko se ugotovi:
– da so bila dodeljena sredstva delno ali v celoti nenamensko porabljena,
– da je upravičenec za katerikoli namen pridobitve sredstev navajal neresnične podatke,
– da je upravičenec za isti namen in iz istega naslova ponovno pridobil finančna sredstva pred iztekom za to določenega obdobja v razpisu,
– druge nepravilnosti pri uporabi sredstev.
12. člen
Prečiščeno besedilo pravilnika o dodeljevanju sredstev za razvoj kmetijstva in podeželja Občine Radeče se objavi v Uradnem listu RS in prične veljati naslednji dan po objavi.
Z dnem veljavnosti prečiščenega besedila pravilnika, preneha veljati pravilnik o dodeljevanju sredstev za razvoj kmetijstva in podeželja Občine Radeče, ki je bil objavljen v Uradnem listu RS, št. 76/02.
Št: 032001/02-84
Radeče, dne 28. oktobra 2002.
Župan
Občine Radeče
Ludvik Sotlar, inž. l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti