Uradni list

Številka 99
Uradni list RS, št. 99/2002 z dne 21. 11. 2002
Uradni list

Uradni list RS, št. 99/2002 z dne 21. 11. 2002

Kazalo

4999. Program priprave sprememb in dopolnitev zazidalnega načrta Krka, tovarna zdravil Novo mesto, stran 10845.

Na podlagi 34. člena Zakona o urejanju naselij in drugih posegov v prostor (Uradni list SRS, št. 18/84, 37/85, 29/86 in 43/89 ter Uradni list RS, št. 26/90, 18/93, 47/93, 71/93 in 44/97) in 16. člena Statuta Mestne občine Novo mesto (Uradni list RS, št. 68/01 in 44/02) in je Občinski svet Mestne občine Novo mesto na svoji 42. seji dne 10. 10. 2002 sprejel
P R O G R A M P R I P R A V E
sprememb in dopolnitev zazidalnega načrta Krka, tovarna zdravil Novo mesto
1. člen
Izhodišča za pripravo sprememb in dopolnitev zazidalnega načrta
Za območje KRKE, tovarne zdravil Novo mesto v Ločni je bil v letu 1994 sprejet zazidalni načrt (odlok objavljen v Uradnem listu RS, št. 78/94). Območje je namenjeno proizvodnji trdnih in tekočih zdravilnih učinkovin, kozmetičnih preparatov, razvojno-inštitutskim dejavnostim, upravi in administrativnim službam podjetja, tehničnim in servisnim dejavnostim ter prometnim, komunalnim in drugim ureditvam, potrebnim za funkcioniranje proizvodnje. V letu 1997 so bile sprejete prve spremembe in dopolnitve zazidalnega načrta (odlok objavljen v Uradnem listu RS, št. 21/97). Z njimi je bila obravnavana spremenjena lokacija novega tabletnega oddelka, vključene pa so bile tudi nekatere dodatne potrebe pri posameznih proizvodnih programih, ki so se v času od sprejetja prvega zazidalnega načrta pokazale kot nujne. Glede na to je bila v nekaterih delih potrebna tudi prilagoditev poteka infrastrukturnih objektov in naprav, vse znotraj kompleksa. Dodatna odstopanja (tolerance) za dovolitev neposrednih posegov v prostor na območju urejanja so bila določena s sprejetjem sprememb in dopolnitev odloka v letu 2000 (odlok objavljen v Uradnem listu RS, št. 3/00).
V skladu z razvojem in novimi spoznanji je potrebno obstoječo zasnovo ponovno korigirati in dopolniti, vendar v kontekstu osnovnega zazidalnega koncepta in z upoštevanjem racionali-zacije razpoložljivega prostora (še vedno vse znotraj območja urejanja). Z osnovnim zazidalnim načrtom načrtovana razporeditev dejavnosti bo tako s spremembami in dopolnitvami le-tega zadržana na sedanjih lokacijah: omogočeno bo koncentriranje bazne proizvodnje na vstopu v tovarniški kompleks in ob Šmarješki cesti, osnovne predelovalne dejavnosti v razne farmacevtske oblike ostajajo v osrednjem delu kompleksa, raziskovalni, razvojni in kontrolni dejavnosti pa se namenja tisti del območja, ki meji na severno obvozno cesto.
2. člen
Priprava sprememb in dopolnitev zazidalnega načrta
1. Območje urejanja in obseg priprave sprememb in dopolnitev zazidalnega načrta
Območje urejanja ostaja nespremenjeno, spremembe in dopolnitve zazidalnega načrta (v nadaljevanju tudi: spremembe in dopolnitve ZN) pa se bodo, ob upoštevanju gornjih izhodišč, tako nanašale na:
– oblikovanje novega tovarniškega vhoda ob severni obvoznici in izrabo prostora za objekte poslovne dejavnosti inženiringa, izobraževanja, razvoja, upravljanja kakovosti in energetike (prvotno je bil namenjen objektu za proizvodnjo zdravil z betalaktamsko komponento ter za parkirno hišo); parkirna hiša na tej lokaciji ostaja in bo predvidoma v podzemni izvedbi, proizvodnja betalaktamskih antibiotikov pa je organizirana na lokaciji v Šentjerneju, zato rezervacija prostora za to dejavnost ni več potrebna;
– postavitev novega objekta v kompleksu kemijske dejavnosti ob Šmarješki cesti, ki je predvidena v nadaljevanju obstoječih objektov (širitev obratov kemijske sinteze), s tem pa je posledično pogojena selitev skladišča vnetljivih tekočin v dolino ob urgentni cesti do objektov NOTOL-a;
– spremembo obstoječega interventnega vhoda ob Šmarješki cesti na vhod za občasne transporte, ki je vezana predvsem na prestavljeno lokacijo skladišča vnetljivih tekočin ter
– povečanje objektov energetske dejavnosti.
V sklopu sprememb in dopolnitev ZN bodo upoštevani tudi vsi novi objekti, ki so bili na podlagi ustreznih upravnih dovoljenj zgrajeni v tem obdobju.
Spremembe in dopolnitve ZN se pripravi v vsebini, kot je predpisana z Zakonom o urejanju naselij in drugih posegov v prostor (Uradni list SRS, št. 18/84, 37/85, 29/86 in 43/89 ter Uradni list RS, št. 26/90, 18/93, 47/93, 71/93 in 44/97) – v nadaljevanju ZUNDPP in z podzakonskim Navodilom o vsebini potrebnih strokovnih podlag in o vsebini prostorsko izvedbenih aktov (Uradni list SRS, št. 14/85).
2. Predhodno pripravljene strokovne podlage
Predhodno pripravljene strokovne podlage in veljavna planska in urbanistična dokumentacija, ki se jih mora upoštevati pri pripravi sprememb in dopolnitev ZN, so:
– prostorske sestavine dolgoročnega in srednjeročnega družbenega plana Mestne občine Novo mesto,
– podatki o obstoječih infrastrukturnih vodih in napravah,
– podatki o naravnih lastnostih prostora,
– drugi elementi obdelave (veljavne urbanistične rešitve sosednjih območij, prometne rešitve...).
3. Posebne strokovne podlage za spremembe in dopolnitve zazidalnega načrta
V skladu z ZUNDPP in z podzakonskim Navodilom o vsebini posebnih strokovnih podlag in o vsebini prostorsko izvedbenih aktov (Uradni list SRS, št. 14/85) se za izdelavo osnutka sprememb in dopolnitev ZN pripravijo posebne strokovne podlage.
Spremembe in dopolnitve zazidalnega načrta morajo za realizacijo načrtovanih objektov in ureditev predvideti ustrezne ukrepe, ki bodo zagotovili varstvo zraka, tal in vode pred onesnaženjem ter varstvo pred povečanjem hrupa na stičnem območju.
4. Organi in organizacije, ki morajo podati predhodne pogoje in mnenja za pripravo osnutka sprememb in dopolnitev zazidalnega načrta ter soglasja k dopolnjenemu osnutku:
– Komunala, d.o.o., Podbevškova 12, Novo mesto,
– Elektro Ljubljana, PE Elektro Novo mesto, Ljubljanska cesta 7, Novo mesto,
– Telekom Slovenije, PE Novo mesto, Novi trg 2, Novo mesto,
– Ministrstvo za promet, Direkcija RS za ceste Ljubljana, Tržaška cesta 19, Ljubljana,
– Geoplin, d.o.o., Cesta ljubljanske brigade 11, Ljubljana,
– Ministrstvo za okolje in prostor, Agencija RS za okolje, Območna pisarna Novo mesto,
Novi trg 9, Novo mesto,
– Ministrstvo za zdravje, Zdravstveni inšpektorat RS, Parmova 33, Ljubljana,
– Ministrstvo za obrambo, Inšpektorat RS za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami,
Kardeljeva ploščad 21, Ljubljana,
– Sekretariat za okolje in prostor Mestne občine Novo mesto, Oddelek za komunalne zadeve.
V kolikor se v postopku priprave posebnih strokovnih podlag za spremembe in dopolnitve ZN ugotovi, da je potrebno pridobiti predhodna mnenja in pogoje ter soglasja tudi drugih organov, ki niso našteti v prejšnjem odstavku, se le-ta pridobe v postopku.
Pred pričetkom priprave sprememb in dopolnitev ZN morajo organi in organizacije iz te točke na zahtevo izdelovalca le-tega podati v zvezi s predvidenimi prostorskimi ureditvami usmeritve, zahteve in omejitve (pogoje), ki jih izdelovalec upošteva pri pripravi posebnih strokovnih podlag oziroma pri pripravi osnutka sprememb in dopolnitev ZN. Organi in organizacije morajo v skladu s 35. členom ZUNDPP podati svoje pogoje in soglasja v 30 dneh od zahteve. V fazi priprave predloga sprememb in dopolnitev ZN s soglasjem potrdijo upoštevanje predhodnih pogojev in usmeritev. Če v predpisanem roku ne podajo pogojev, se šteje, da jih nimajo oziroma, da z rešitvami v spremembah in dopolnitvah ZN soglašajo.
5. Vsebina sprememb in dopolnitev zazidalnega načrta
Spremembe in dopolnitve ZN se pripravi kot smiselni izvleček sestavin iz 28., 29. in 30. člena ZUNDPP:
OSNUTEK
a) tekstualni del
– opis prostorskih rešitev po posameznih področjih, ki se nanašajo na obseg sprememb in dopolnitev ZN,
– rešitve in pogoji v zvezi z infrastrukturnimi objekti in napravami, ki jih pogojujejo spremembe in dopolnitve ZN,
– rešitve in pogoji v zvezi z varovanjem okolja,
– ukrepi za varovanje delovnega in bivalnega okolja,
– zasnova ureditve zelenih in prometnih površin, kjer so le-te potrebne,
– rešitve v zvezi z zaščito pred naravnimi in drugimi nesrečami,
– seznam parcel, ki se nahajajo znotraj meje obravnavanega območja,
– etape izvajanja posegov, predvidenih s spremembami in dopolnitvami ZN,
– pogoji pristojnih organov in organizacij
– osnutek odloka
b) grafični del
– prikazi iz prostorskih sestavin občinskega dolgoročnega in srednjeročnega plana za obravnavano območje,
– topografska karta s prikazom območja urejanja z
ZN v širšem merilu                                        1:5000
– katastrski načrt z mejo območja urejanja                1:1000
– reambulirani geodetski načrt z mejo območ- ja 
urejanja                                                  1:1000
– zazidalna situacija območja – sprememba                 1:1000
– idejne rešitve komunalnih in energetskih  ureditev
ter ureditev s področja prometa v obsegu,  ki jih 
narekujejo predvidene spremembe in dopol- nitve ZN        1:1000
– idejne rešitve prestavitev, rušitev in prilagoditev
obstoječih objektov in naprav                             1:1000
– karakteristični prečni profil in normalni vzdolžni
profil ceste na območju priključevanja na severno
obvozno cesto in interventne ceste na Šmarješko 
cesto, ki se spreminja za občasni dostop (transport) 
do skladišča vnetljivih tekočin
DOPOLNJENI OSNUTEK IN PREDLOG SPREMEMB IN DOPOLNITEV ZN
Po sprejetju stališč do pripomb se v skladu s pripombami izdela dopolnjeni osnutek sprememb in dopolnitev ZN, na katerega se pridobe soglasja soglasodajalcev. Dopolnjeni osnutek oziroma predlog dokumenta mora vsebovati še tehnične elemente za zakoličenje objektov in gradbenih parcel ter pogoje za določitev funkcionalnih zemljišč k objektom. Ustrezno tekstualnemu delu se dopolni tudi grafični del.
ODLOK O SPREMEMBI IN DOPOLNITVI ZAZIDALNEGA NAČRTA
Besedilo odloka se za obseg sprememb in dopolnitev ZN pripravi v skladu s 44. členom Navodila o vsebini posebnih strokovnih podlag in o vsebini prostorsko izvedbenih aktov (Uradni list SRS, št. 14/85).
3. člen
Terminski plan in postopek izdelave ter sprejemanja sprememb in dopolnitev ZN
--------------------------------------------------------------------
Posebne strokovne podlage   60 dni po podpisu pogodbe z izdelovalcem
--------------------------------------------------------------------
Osnutek sprememb in         30 dni po pridobitvi predhodnih
dopolnitev ZN               pogojev soglasodajalcev
--------------------------------------------------------------------
Stališča do pripomb         15 dni po prejemu pripomb iz JR
--------------------------------------------------------------------
Predlog sprememb            45 po sprejetju stališč
   in dopolnitev ZN         do pripomb
--------------------------------------------------------------------
Končno gradivo              15 dni po sprejetju sprememb in
                            dopolnitev ZN na občinskem svetu
--------------------------------------------------------------------
– S pripravo posebnih strokovnih podlag za spremembe in dopolnitve ZN se prične po podpisu pogodbe z izdelovalcem.
– Osnutek sprememb in dopolnitev ZN se izdela na podlagi posebnih strokovnih podlag, idejnih zasnov objektov in pridobljenih pogojev soglasodajalcev.
– Ko občinska strokovna služba pristojna za prostor ugotovi, da osnutek sprememb in dopolnitev ZN vsebuje vse sestavine, predpisane s programom priprave, predlaga županu, da se osnutek javno razgrne. Sklep o enomesečni javni razgrnitvi osnutka sprememb in dopolnitev ZN se objavi v Uradnem listu RS.
– Javna razgrnitev se izvede na sedežu Mestne občine Novo mesto in v Krajevni skupnosti Ločna – Mačkovec za 30 dni od dneva objave sklepa o javni razgrnitvi iz prejšnje alinee.
– V času javne razgrnitve se organizira javna obravnava v tangirani krajevni skupnosti, osnutek dokumenta v tem času pa obravnava tudi občinski svet.
– Občani, organi in organizacije ter drugi zainteresirani oziroma prizadeti lahko podajo pisne pripombe v času trajanja javne razgrnitve osnutka sprememb in dopolnitev ZN.
– Po končani javni razgrnitvi Občinski svet Mestne občine Novo mesto zavzame stališča do pripomb in predlogov, podanih v času trajanja javne razgrnitve in zadolži pristojno službo za pripravo predloga dokumenta.
– Župan Mestne občine Novo mesto posreduje predlog sprememb in dopolnitev ZN občinskemu svetu v obravnavo in mu predlaga sprejem dokumenta z odlokom.
– Odlok se objavi v Uradnem listu RS.
4. člen
Organizacija priprave sprememb in dopolnitev zazidalnega načrta
Naročnik sprememb in dopolnitev zazidalnega načrta je Krka, tovarna zdravil Novo mesto.
Izdelovalec dokumenta je TOPOS, d.o.o., Roška cesta 16, Dolenjske Toplice.
Koordinator pri izdelavi naloge je občinska strokovna služba.
Stroške izdelave pokriva naročnik.
5. člen
Začetek veljavnosti
Program priprave se objavi v Uradnem listu RS in začne veljati z dnem sprejema na Občinskem svetu Mestne občine Novo mesto.
Št. 350-03-34/02
Novo mesto, dne 10. oktobra 2002.
Župan
Mestne občine Novo mesto
Anton Starc, dr. med. l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti