Uradni list

Številka 95
Uradni list RS, št. 95/2002 z dne 13. 11. 2002
Uradni list

Uradni list RS, št. 95/2002 z dne 13. 11. 2002

Kazalo

4797. Pravila za izvolitev predstavnikov v volilno telo za volitve člana državnega sveta ter za določitev kandidata za člana državnega sveta, stran 10489.

Na podlagi 14. in 15. člena zakona o državnem svetu (Uradni list RS, št. 44/92) in 16. člena statuta Občine Gorenja vas-Poljane (UVG, št. 22/99 in Uradni list RS, št. 80/01) je Občinski svet občine Gorenja vas-Poljane na 28. redni seji, ki je bila 18. 10. 2002 sprejel
P R A V I L A
za izvolitev predstavnikov v volilno telo za volitve člana državnega sveta ter za določitev kandidata za člana državnega sveta
1. člen
S temi pravili se ureja postopek izvolitve predstavnikov Občine Gorenja vas-Poljane v volilno telo 9. volilne enote za izvolitev člana državnega sveta in postopek določitve kandidata za člana državnega sveta.
2. člen
Glede na določbe 40. in 41. člena zakona o državnem svetu izvoli Občinski svet občine Gorenja vas-Poljane v volilno telo za volitve člana državnega sveta dva predstavnika (v nadaljevanju: elektorja) in lahko določi enega kandidata za člana državnega sveta.
3. člen
Postopek obsega predlaganje kandidatov za elektorje in izvolitev oziroma predlaganje kandidatov za člana državnega sveta in določitev kandidata.
4. člen
Predloge za kandidate za elektorje oziroma za kandidata za državni svet lahko predlaga vsak član občinskega sveta ali svetniška skupina (v nadaljevanju: predlagatelji).
5. člen
Predlagatelji iz prejšnjega člena lahko predlagajo enega kandidata za člana državnega sveta in največ toliko elektorjev, kolikor se jih voli. Predlogu za elektorja in člana državnega sveta morajo predložiti tudi soglasje kandidata.
6. člen
Predloge z osebnimi podatki kandidatov za elektorje oziroma za člane državnega sveta predlagatelji posredujejo Komisiji za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja. Komisija sestavi seznam predlaganih kandidatov, ločeno za elektorje in za člana državnega sveta po abecednem redu in ga pošlje županu.
7. člen
Kolikor se pravila o volitvah v državni svet sprejemajo na isti seji občinskega sveta, kot se volijo elektorji in kandidat za državni svet, mora župan predlagateljem zagotoviti vsaj pol ure časa, da sestavijo listo kandidatov.
8. člen
Elektorje se voli na seji občinskega sveta s tajnim glasovanjem.
Na glasovnici so kandidati napisani po vrstnem redu, kot ga je določila Komisija za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja.
Član občinskega sveta glasuje za posameznega kandidata tako, da obkroži zaporedno številko pred največ dvema kandidatoma, torej toliko, kot se voli elektorjev. Izvoljena sta kandidata, ki sta prejela največ glasov.
9. člen
Če pri prvem glasovanju več kandidatov dobi enako najvišje število glasov, se opravi novo glasovanje, za kandidate z enakim številom glasov. Če tudi pri drugem glasovanju več kandidatov dobi enako število glasov, se izbira kandidatov za ponovno glasovanje med kandidati z enakim številom glasov določi z žrebom, ki se opravi takoj na seji občinskega sveta.
10. člen
Kandidata za člana državnega sveta se določi s tajnim glasovanjem.
Na glasovnici so določeni kandidati napisani po vrstnem redu, ki ga določi Komisija za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja. Za kandidata se glasuje tako, da se obkroži zaporedna številka pred največ enim kandidatom. Izvoljen je kandidat, ki je prejel največ glasov.
11. člen
Kolikor je za kandidata za elektorja oziroma za člana državnega sveta določen župan, se za predstavnika kandidature določi podžupana.
Če je za kandidata za elektorja določen tudi podžupan, se za predstavnika kandidature določi predsednik komisije za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja.
12. člen
Župan mora najpozneje 30. dan po izidu glasovanja predložiti pristojni volilni komisiji seznam izvoljenih elektorjev ter kandidaturo za člana državnega sveta, skupaj s potrebnimi prilogami.
13. člen
Ker ta pravila vsebujejo določbe poslovniške narave, jih sprejema občinski svet z dvotretjinsko večino navzočih članov občinskega sveta.
14. člen
Ta pravila začnejo veljati z dnem sprejema na seji Občinskega sveta občine Gorenja vas-Poljane in se objavijo v Uradnem listu RS.
Št. 0200-004-02/02
Gorenja vas, dne 18. oktobra 2002.
Župan
Občine Gorenja vas-Poljane
Jože Bogataj l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti