Uradni list

Številka 94
Uradni list RS, št. 94/2002 z dne 8. 11. 2002
Uradni list

Uradni list RS, št. 94/2002 z dne 8. 11. 2002

Kazalo

4741. Pravilnik o dodeljevanju sredstev za pospeševanje in razvoj kmetijstva v Občini Moravske Toplice, stran 10355.

Na podlagi 29. člena zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 72/93, 57/94, 14/95, 26/97, 70/97, 10/98, 74/98 in 70/00), 36. člena zakona o kmetijstvu (Uradni list RS, št. 54/00), 7. člena statuta Občine Moravske Toplice (Uradni list RS, št. 11/99, 2/01, 24/01 in 69/02) je Občinski svet občine Moravske Toplice na seji dne 25. 10. 2002 sprejel
P R A V I L N I K
o dodeljevanju sredstev za pospeševanje in razvoj kmetijstva v Občini Moravske Toplice
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
S tem pravilnikom se določi način pridobivanja, namen, pogoji in oblike dodelitve sredstev, namenjenih za pospeševanje in razvoj kmetijstva na območju Občine Moravske Toplice, ki se zagotavljajo iz sredstev proračuna Občine Moravske Toplice.
2. člen
Višino sredstev in razdelitev sredstev za program pospeševanja in razvoj kmetijstva predlaga Odbor za kmetijstvo in gozdarstvo občine Moravske Toplice in jo potrdi Občinski svet z odlokom o proračunu občine za tekoče leto.
3. člen
Za uresničevanje ciljev pospeševanja in razvoja kmetijstva v Občini Moravske Toplice se sredstva namenijo za naslednje ukrepe:
– sofinanciranje zavarovalnih premij v rastlinski proizvodnji;
– subvencioniranje nakupa apnenca in karbonatacijskega mulja;
– spodbujanje razvoja čebelarstva in zdravstvene zaščite čebel;
– druge ukrepe, namenjene pospeševanju in razvoju kmetijstva na območju Občine Moravske Toplice v skladu s 36. členom zakona o kmetijstvu (Uradni list RS, št. 54/00).
II. NAČINI IN KRITERIJI ZA DODELJEVANJE SREDSTEV
1. Splošni kriteriji
4. člen
Upravičenci za pridobitev finančnih sredstev so na podlagi določb tega pravilnika upravičene fizične osebe – državljani Republike Slovenije, ki se ukvarjajo s kmetijsko dejavnostjo in katerih kmetije so vpisane v register kmetijskih gospodarstev pri pristojnem državnem upravnem organu in so locirane na območju Občine Moravske Toplice.
Upravičenci do finančnih intervencij so lahko tudi pravne osebe, ki izvajajo izključno nepridobitno dejavnost na področju kmetijstva.
5. člen
Sredstva za pospeševanje in razvoj kmetijstva v Občini Moravske Toplice se dodeljujejo upravičencem v obliki subvencij, regresov in plačil storitev.
Sredstva se lahko dodelijo, če pomenijo spodbudo za izvedbo projekta oziroma so zanj nujno potrebna.
Upravičenci morajo za namene, navedene v 3. členu tega pravilnika, podati izjavo, da za posamezen namen niso pridobili sredstev iz državnega proračuna ali mednarodnih virov oziroma koliko sredstev so iz teh virov za določen namen že prejeli. Višina skupne dodeljene pomoči iz vseh virov ne sme presegati dovoljene intenzivnosti oziroma višine pomoči po posameznih namenih, kot so opredeljene v tem pravilniku.
2. Posebni kriteriji
6. člen
Pogoj za pridobitev finančnih intervencij so poravnane obveznosti do Občine Moravske Toplice, Krajevnih skupnosti v Občini Moravske Toplice ter podjetij in zavodov, katerih ustanoviteljica je Občina Moravske Toplice.
Pri dodelitvi finančnih intervencij se upoštevajo še dodatna merila:
– da ima kmetija zastavljeno smer razvoja in ima zagotovljenega naslednika v primeru, da je nosilec kmetijskega gospodarstva starejši od 65 let;
– dosedaj prejete različne občinske subvencije – subvencije obrestne mere ali garancije za kredite po razpisih ter poravnanje obveznosti po teh kreditih.
7. člen
Ukrepi za pospeševanje in razvoj kmetijstva se izvajajo po programu finančnih intervencij za pospeševanje in razvoj kmetijstva v Občini Moravske Toplice, ki ga za tekoče leto potrdi Odbor za kmetijstvo in gozdarstvo pri Občinskem svetu občine Moravske Toplice. Ukrepi navedeni v programu morajo biti v skladu z nameni, opredeljenimi v 3. členu tega pravilnika in v skladu z določili 36. člena zakona o kmetijstvu (Uradni list RS, št. 54/00) oziroma ne smejo biti v nasprotju z nacionalnim programom in akti vlade iz druge alinee 5. člena zakona o kmetijstvu.
3. Postopek za pridobitev sredstev
8. člen
Upravičenci lahko predložijo vlogo za pridobitev sredstev po objavi razpisnih pogojev, ki jih objavi Občina Moravske Toplice v obliki javnega razpisa, natečaja ali javne objave na oglasni deski občinske uprave oziroma na krajevno običajen način.
Razpis, natečaj ali javna objava mora vsebovati:
– namene za katere se dodeljujejo sredstva;
– znesek sredstev za posamezne namene;
– pogoje in merila za pridobitev sredstev;
– pogoje, ki jih mora prosilec izpolnjevati;
– navedbo dokumentacije, ki jo morajo upravičenci priložiti k vlogi;
– naslov na katerega upravičenci vložijo vloge;
– rok za vložitev vlog.
Vloga za pridobitev sredstev mora vsebovati vse z razpisom zahtevane podatke:
– ime, naslov, sedež prosilca, davčno številko, številko računa za nakazilo sredstev;
– namen za katerega se poda vloga;
– izjava o točnosti navedenih podatkov in izjavo upravičenca, da za določen namen ni pridobil državne pomoči iz državnih ali mednarodnih virov.
9. člen
Za izvedbo javnega razpisa je zadolžena občinska uprava v sodelovanju z Odborom za kmetijstvo in gozdarstvo, tako da izdelata poročilo, na podlagi katerega pripravita predlog prejemnikov sredstev.
10. člen
Del sredstev za finančne intervencije v kmetijstvu lahko Občinski svet na predlog Odbora za kmetijstvo in gozdarstvo nameni za druge namene, ki niso določeni s tem pravilnikom.
11. člen
V primeru morebitnega ostanka predvidenih sredstev namenjenih za finančne intervencije v kmetijstvu za posamezni ukrep, predvidenem po letnem programu, se le-ta prerazporedijo za druge ukrepe, določene v skladu z določbami tega pravilnika, na podlagi predloga Odbora za kmetijstvo in gozdarstvo. Prerazporeditev določi župan s sklepom.
4. Ukrepi za pospeševanje in razvoj kmetijstva
12. člen
Ukrepi za pospeševanje in razvoj kmetijstva so razdeljeni na naslednja področja:
1. Subvencioniranje zavarovalne premije v rastlinski proizvodnji
Namen:
Zavarovanje pred morebitnimi posledicami elementarnih nesreč.
Pogoji za pridobitev sredstev:
– upravičenci do subvencije so fizične osebe s stalnim bivališčem v Občini Moravske Toplice;
– v imenu upravičenca uveljavlja subvencijo zavarovalnica, s katero ima upravičenec sklenjeno zavarovanje za zavarovanje posevkov in plodov.
Višina pomoči:
– subvencionira se 30% zavarovalne premije za zavarovanje posevkov in plodov občanom pod pogojem, da zavarovalniška hiša nudi dodaten popust v višini 15%, kar predstavlja polovico procentualnega zneska subvencioniranja občine;
– navedena višina subvencije velja tudi za zelenjadnice in trajne nasade ter ni dodatno omejena z zneski po hektarju;
– med zavarovalnico in Občino Moravske Toplice se sklene pogodba o poslovnem sodelovanju;
– Občina Moravske Toplice bo v skladu s pogodbo po končanem sklepanju zavarovanj skupen znesek sofinanciranja za vse zavarovance po predloženem seznamu zavarovancev nakazala zavarovalniški hiši.
2. Subvencioniranje nakupa apnenca in karbonatacijskega mulja
Namen:
Potrebe po apnenju tal zaradi izboljševanja tal in preprečevanja zaraščanja zemljišč.
Pogoji za pridobitev sredstev:
– upravičenci do subvencije so fizične osebe s stalnim bivališčem v Občini Moravske Toplice;
– sofinanciranje se uveljavlja na podlagi zahtevka, predloženega plačanega računa o nakupu apnenca, apna ali karbonatacijskega mulja.
Višina pomoči:
– subvencionira se do 30% cene apnenca in apna ter do 60% cene karbonatacijskega mulja;
– cena prevoza pri nakupu mulja se ne sofinancira.
3. Spodbujanje razvoja čebelarstva in zdravstvene zaščite čebel
Namen:
Namen ukrepa je zatiranje najbolj pogostih bolezni čebel (preventivni in kurativni ukrepi) in spodbujanje razvoja čebelarstva zaradi njegove večnamenske vloge (ohranjanje biološke pestrosti kmetijskega prostora z razmnoževanjem in širjenjem medovitih rastlin kot sta npr. ajda in facelija).
Višina pomoči:
Subvencija znaša:
– do višine 100% se sofinancira nakup naprav oziroma instrumentov za zdravljenje čebel, ocenjevanje kvalitete medu ipd. ter urejanje Vzgojno-izobraževalnega centra za čebelarstvo v Prosenjakovcih;
– do višine 30% se sofinancira nakup sladkorja za zimsko krmljenje čebel.
Pogoji za pridobitev sredstev:
Upravičenci do subvencije so čebelarska društva v Občini Moravske Toplice in Vzgojno-izobraževalni center za čebelarstvo v Prosenjakovcih. Subvencija se uveljavlja na podlagi zahtevka in predložitve plačanega računa za nakup naprav oziroma inštrumentov za zdravljenje čebel, ocenjevanje kvalitete medu ipd., urejanje Vzgojno-izobraževalnega centra za čebelarstvo v Prosenjakovcih ter za nakup sladkorja.
4. Sofinanciranje različnih programov v kmetijstvu
Namen:
Podpora izvajanju različnih programov oziroma projektov v kmetijstvu.
Pogoji za pridobitev sredstev:
– sofinanciranje izvajanja različnih programov oziroma projektov v kmetijstvu uveljavljajo pravne in fizične osebe s sedežem oziroma s stalnim prebivališčem v Občini Moravske Toplice,
– sofinanciranje se uveljavlja na podlagi vlog s predložitvijo programa oziroma projekta in utemeljitvijo zahteve ter se izvede po obravnavi posameznih vlog.
5. NADZOR IN SANKCIJE
13. člen
Namensko porabo sredstev spremlja in preverja Občinska uprava občine Moravske Toplice v sodelovanju z Odborom za kmetijstvo in gozdarstvo. Namensko porabo sredstev lahko ugotavlja tudi nadzorni odbor občine.
14. člen
Upravičenec je dolžan povrniti nenamensko porabljena sredstva skupaj z zakonskimi zamudnimi obrestmi, ki se obračunavajo od dneva plačila upravičencu do dneva vračila sredstev v primerih, ko se ugotovi:
– da so bila dodeljena sredstva delno ali v celoti nenamensko porabljena,
– da je upravičenec za katerikoli namen pridobitve sredstev navajal neresnične podatke,
– druge nepravilnosti pri uporabi sredstev.
Upravičenec, pri katerem se ugotovi, da je za katerikoli namen pridobitve intervencijskih sredstev navajal neresnične podatke na vlogi, izgubi vso pravico do interventnih sredstev dve naslednji leti.
6. KONČNA DOLOČBA
15. člen
Ta pravilnik se objavi v Uradnem listu Republike Slovenije in začne veljati naslednji dan po objavi, uporablja pa se od 1. 1. 2002.
Št. 414-03/02-7
Moravske Toplice, dne 25. oktobra 2002.
Župan
Občine Moravske Toplice
Franc Cipot, univ. dipl. org., ekon. l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti