Uradni list

Številka 94
Uradni list RS, št. 94/2002 z dne 8. 11. 2002
Uradni list

Uradni list RS, št. 94/2002 z dne 8. 11. 2002

Kazalo

4737. Splošni pogoji poslovanja Javnega stanovanjskega sklada Mestne občine Ljubljana, stran 10349.

Na podlagi 6. člena zakona o javnih skladih (Uradni list RS, št. 22/00) ter 24. člena v povezavi z 10. členom odloka o ustanovitvi Javnega stanovanjskega sklada Mestne občine Ljubljana (Uradni list RS, št. 109/01) izdajam
S P L O Š N E P O G O J E P O S L O V A N J A
Javnega stanovanjskega sklada Mestne občine Ljubljana
I. SPLOŠNA DOLOČBA
1. člen
Javni stanovanjski sklad Mestne občine Ljubljana je osrednja lokalna institucija za izvajanje nacionalnega stanovanjskega programa na lokalni ravni tako, da pripravlja in izvaja stanovanjski program občine ter izvaja upravne naloge na stanovanjskem področju iz lokalne pristojnosti. Na področju stanovanjske oskrbe spodbuja stanovanjsko gradnjo in izboljšanje kvalitete obstoječih zasebnih stanovanj ter zagotavlja gradnjo neprofitnih in socialnih stanovanj, prenovo in vzdrževanje lastnih stanovanj in stanovanjskih hiš.
Splošni pogoji poslovanja Javnega stanovanjskega sklada Mestne občine Ljubljana (v nadaljnjem besedilu: splošni pogoji) urejajo:
– merila za določitev upravičencev do socialnih stanovanj,
– merila za določitev upravičencev do neprofitnih stanovanj,
– merila za določitev upravičencev do kadrovskih in službenih stanovanj,
– merila za določitev upravičencev do nadomestnih stanovanj,
– merila za določitev upravičencev do najnujnejših bivalnih prostorov,
– merila za določitev upravičencev do stanovanjskih posojil in drugih oblik vzpodbujanja pridobivanja stanovanj in stanovanjske gradnje,
– postopek in pogoje zamenjave stanovanj,
– postopek odločanja organov sklada o pravicah upravičencev iz prejšnjih alinei tega člena,
– način določanja najemnine za neprofitna in socialna stanovanja,
– vsebino medsebojnih pravic in obveznosti med stanovanjskim skladom in upravičenci v zvezi z dodeljenimi stanovanji oziroma stanovanjskimi posojili,
– način sprejemanja investicijskih programov.
II. MERILA ZA DOLOČITEV UPRAVIČENCEV DO STANOVANJ IN STANOVANJSKIH POSOJIL
1. Socialna stanovanja
2. člen
Upravičenci do socialnih stanovanj se določajo skladno s pravili pravilnika o merilih za dodeljevanje socialnih stanovanj v najem (Uradni list RS, št. 18/92 in 53/99) ter pravilnika o pogojih in merilih za pridobitev socialnih stanovanj v najem (Uradni list RS, št. 56/93, 73/95 in 62/01).
Pogoji za dodelitev socialnega stanovanja so:
– stalno prebivališče na območju MOL;
– državljanstvo RS;
– dohodkovni cenzus;
– da državljan ali kdo izmed ožjih družinskih članov, ki z njim stalno prebivajo, ni lastnik nepremičnin;
– da državljan ali kdo izmed njegovih ožjih družinskih članov, ki z njim stalno prebivajo, ni najemnik stanovanja oziroma je najemnik neprimernega stanovanja;
– da državljan ali kdo izmed ožjih družinskih članov ni lastnik premičnine, ki presega 25% vrednosti primernega stanovanja.
Glede na to, da ni možno zagotoviti zadostnega števila stanovanj za vse upravičence, se stanovanja dodelijo le tistim, ki upoštevaje razpoložljivo število stanovanj dosežejo največje število točk.
Pri tem imajo prednost:
– tisti s slabšimi obstoječimi bivalnimi pogoji;
– mlade družine;
– družine z več otroki;
– družine z manjšim številom zaposlenih;
– invalidi;
– družine z invalidnim članom, po vrsti invalidnosti in obsegu prizadetosti invalida.
Normativi in standardi za socialna stanovanja ter postopek za uveljavljanje pravice do socialnega stanovanja so urejeni s pravilnikom o normativih in standardih ter postopku za uveljavljanje pravice do socialnega stanovanja v najem (Uradni list RS, št. 18/92 in 31/96).
2. Neprofitna stanovanja
3. člen
Upravičenci do neprofitnih stanovanj se določajo skladno s pravili pravilnika o oddajanju neprofitnih stanovanj v najem (Uradni list RS, št. 26/95 in 31/97).
Pogoji za dodelitev stanovanja so:
– stalno prebivališče na območju MOL;
– državljanstvo RS;
– dohodkovni cenzus;
– da državljan ni bil ali ni lastnik stanovanja, ki je bilo odkupljeno skladno z določbami stanovanjskega zakona o privatizaciji stanovanj;
– da državljan ni lastnik stanovanja ali stanovanjske hiše.
Glede na to, da ni možno zagotoviti zadostnega števila stanovanj za vse upravičence, se stanovanja dodelijo le tistim, ki upoštevaje razpoložljivo število stanovanj dosežejo največje število točk.
Pri tem imajo prednost:
– tisti s slabšimi obstoječimi bivalnimi pogoji;
– mlade družine;
– družine z več otroki;
– družine z manjšim številom zaposlenih;
– invalidi;
– družine z invalidnim članom, po vrsti invalidnosti in obsegu prizadetosti invalida;
– tisti z višjo stopnjo izobrazbe;
– lastna udeležba.
Poleg kriterijev in meril iz prejšnjih odstavkov tega člena lahko nadzorni svet določi še 20% lastnih kriterijev in meril.
3. Kadrovska in službena stanovanja
4. člen
Upravičenci do kadrovskih in službenih stanovanj se določijo skladno s pravili pravilnika o dodeljevanju kadrovskih in službenih stanovanj ter o zamenjavi stanovanj Mestne občine Ljubljana (Uradni list RS, št. 82/99).
Kadrovska stanovanja se dodeljujejo na osnovi javnega razpisa.
Službena stanovanja Mestne občine Ljubljana se lahko dodelijo zaposlenim v organih in Mestni upravi mestne občine Ljubljana skladno z letnim stanovanjskim programom na predlog direktorice Mestne uprave mestne občine Ljubljana, katerega utemeljitev pripravi resorni načelnik, skladno s sklepom župana.
4. Nadomestna stanovanja
5. člen
Upravičenci do nadomestnih stanovanj so osebe, ki jih določajo 154., 155. in 157. člen stanovanjskega zakona (Uradni list RS, št. 18/91) ter najemniki stanovanj, glede katerih je predvideno rušenje, prenova ali sprememba namembnosti.
Postopek za dodelitev nadomestnega stanovanja se začne na pobudo sklada, na pobudo lastnikov stanovanj ali na predlog upravičenca do nadomestnega stanovanja.
5. Najnujnejši bivalni prostori
6. člen
Upravičenci do dodelitve najnujnejših bivalnih prostorov so tisti upravičenci do dodelitve socialnega stanovanja v najem, ki so v najtežjih materialnih in socialnih razmerah in jih zaradi ohranjanja družine ali socialne izključenosti časovno ni možno reševati z javnimi razpisi. Upravičenci se določijo v skladu z akti iz 2. člena teh splošnih pogojev, pri čemer se dohodkovni normativ za ugotavljanje upravičenosti do dodelitve socialnega stanovanja v najem praviloma zmanjša za 50%.
Poleg meril iz prejšnjega odstavka tega člena se za dodelitev najnujnejših bivalnih prostorov upošteva še merilo stanovanjske površine na število družinskih članov, in sicer praviloma:
– za 1 člana do 12 m2,
– za 2 člana od 12 do 16 m2,
– za 3 člane od 17 do 24 m2,
– za 4 člane od 25 do 32 m2,
– za 5 članov od 33 do 40 m2 stanovanjske površine.
6. Stanovanjska posojila
7. člen
Upravičenci do stanovanjskih posojil se določijo skladno s pravili pravilnika o dodeljevanju stanovanjskih posojil Mestne občine Ljubljana z ugodno obrestno mero (Uradni list RS, št. 69/99).
Pogoji za dodelitev stanovanjskih posojil so:
– stalno prebivališče na območju MOL;
– državljanstvo RS;
– da nepremičnina leži na območju Mestne občine Ljubljana;
– da državljan z nakupom ali gradnjo stanovanja oziroma stanovanjske hiše rešuje svoje stanovanjsko vprašanje, katerega do sedaj ni imel ustrezno rešenega;
– da je z odločbo pristojnega inšpekcijskega organa naložena prenova oziroma popravilo stavbe ali je na kakšen drug način izkazana dotrajanost objekta ali njegovih skupnih delov in naprav;
– da si državljan z adaptacijo stanovanja ali stanovanjske hiše pridobi dodatne stanovanjske prostore in s tem ustrezno rešuje svoje stanovanjsko vprašanje;
– da se energetsko sanira stanovanje ali stanovanjsko hišo.
Prednost imajo:
– mlade družine;
– samske osebe in mladi pari brez otrok;
– družine z večjim številom otrok;
– družine z manjšim številom zaposlenih (posojilna sposobnost);
– invalidi in družine z invalidnim članom;
– upravičenci z daljšo delovno dobo, ki so brez stanovanja ali so podnajemniki;
– upravičenci z daljšim bivanjem na območju MOL;
– razširjene družine;
– lastniki dotrajanih objektov, za katere je z odločbo pristojnih inšpekcijskih služb oziroma na drug primeren način izkazano, da je potrebna njihova sanacija;
– upravičenci, ki so solastniki več stanovanjskega objekta in lahko izkažejo, da ga bodo prenovili.
7. Zamenjava stanovanj
8. člen
Upravičenci do zamenjave stanovanj se določijo skladno s pravili pravilnika o dodeljevanju kadrovskih in službenih stanovanj ter o zamenjavi stanovanj Mestne občine Ljubljana (Uradni list RS, št. 82/99).
9. člen
Postopek zamenjave stanovanja se začne na podlagi pisne vloge upravičenca do zamenjave stanovanja ali lastnika stanovanja.
III. POSTOPEK ODLOČANJA O PRAVICAH IZ SPLOŠNIH POGOJEV
10. člen
Kadar pristojni organi odločajo o pravicah upravičencev iz teh splošnih pogojev, uporabljajo določbe zakona o splošnem upravnem postopku (Uradni list RS, št. 80/99).
11. člen
O pravicah iz prejšnjega člena teh splošnih pogojev odloča na prvi stopnji direktor sklada, na drugi stopnji pa župan Mestne občine Ljubljana.
12. člen
Postopek v zvezi z dodeljevanjem socialnih stanovanj, neprofitnih stanovanj in kadrovskih stanovanj ter postopek v zvezi z dodeljevanjem stanovanjskih posojil se začne na podlagi javnega razpisa za zbiranje vlog, ki ga objavi sklad.
13. člen
Na podlagi prispelih vlog sklad v roku šest mesecev od zaključka razpisa določi prednostni red upravičencev do socialnih in neprofitnih stanovanj ter ga javno objavi. V tem času izda tudi odločbe o zahtevkih strank in jim jih vroči v skladu s pravili zakona o splošnem upravnem postopku.
Vsakdo, ki meni, da posamezen prosilec ni upravičen do mesta v prednostnem redu, kot je bil objavljen v prednostnem redu upravičencev, lahko poda skladu pripombe. Sklad pri svojem odločanju ni vezan na te pripombe, niti ni dolžan obveščati o svoji odločitvi njihovega vlagatelja.
V roku 90 dni od objave prednostnega reda upravičencev sklad javno objavi seznam upravičencev, katerih zahteve so bile ugodno rešene.
14. člen
Kadrovska stanovanja in stanovanjska posojila se dodeljujejo na podlagi javnega razpisa, ki določa postopek dodelitve.
15. člen
V primeru, da je bila izdana za stranko ugodna odločba zaradi njenih neresničnih navedb, lahko sklad v roku, ki ga določa zakon o splošnem upravnem postopku, obnovi postopek in izda drugačno odločbo.
Sklad lahko obnovi postopek tudi iz drugih razlogov, ki jih določa zakon o splošnem upravnem postopku.
IV. NAČIN DOLOČANJA VIŠINE NAJEMNINE
16. člen
V skladu z odlokom o metodologiji za oblikovanje najemnin v neprofitnih stanovanjih (Uradni list RS, št. 23/00 in 96/01) določi višino najemnine za neprofitna in socialna stanovanja direktor v soglasju z nadzornim svetom.
V. UREDITEV MEDSEBOJNIH PRAVIC IN OBVEZNOSTI
17. člen
Medsebojne pravice in obveznosti med skladom in najemniki stanovanj ter skladom in jemalci stanovanjskih posojil se uredijo s pogodbo v skladu s stanovanjskim zakonom in drugimi predpisi, ki urejajo to področje.
VI. INVESTICIJSKI PROGRAMI
18. člen
Investicijske programe sklada sprejema direktor v soglasju z nadzornim svetom.
VII. KONČNA DOLOČBA
19. člen
Ti splošni pogoji začnejo veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Direktorica
Jožka Hegler l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti