Uradni list

Številka 94
Uradni list RS, št. 94/2002 z dne 8. 11. 2002
Uradni list

Uradni list RS, št. 94/2002 z dne 8. 11. 2002

Kazalo

4733. Pravila za izvolitev predstavnikov v volilno telo za volitve člana državnega sveta ter za določitev kandidata za člana državnega sveta, stran 10338.

Na podlagi 14. in 15. člena zakona o državnem svetu (Uradni list RS, št. 44/92) in 15. člena statuta Občine Lenart (Uradni list RS, št. 34/99, 113/00 in 17/01) je Občinski svet občine Lenart na 29. seji dne 15. 10. 2002 sprejel
P R A V I L A
za izvolitev predstavnikov v volilno telo za volitve člana državnega sveta ter za določitev kandidata za člana državnega sveta
1. člen
S temi pravili se ureja postopek izvolitev predstavnikov Občine Lenart (v nadaljevanju: elektorjev) v volilno telo 8. volilne enote za izvolitev člana državnega sveta ter postopek določitve kandidata za člana državnega sveta.
2. člen
V skladu z določbami 40. in 41. člena zakona o državnem svetu izvoli Občinski svet občine Lenart v volilno telo za volitve člana državnega sveta tri predstavnike ter lahko določi enega kandidata za člana državnega sveta.
3. člen
Postopek obsega predlaganje kandidatov za elektorje ter izvolitev oziroma predlaganje kandidatov za člana državnega sveta in določitev kandidata.
4. člen
Kandidate za elektorje lahko predlaga skupina najmanj treh članov občinskega sveta, vendar največ tri kandidate.
Kandidata za člana državnega sveta predlaga skupina najmanj treh članov občinskega sveta.
5. člen
Predlogu kandidatov za elektorje in kandidata za člana državnega sveta je potrebno predložiti naslednje podatke: ime in priimek, datum rojstva, stalno prebivališče, poklic, delo, ki ga opravlja in soglasje kandidata.
6. člen
Predlogi kandidatov za elektorje oziroma za člana državnega sveta posredujejo predlagatelji – komisiji za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja do 15. 10. 2002 do 17. ure, na predpisanih obrazcih.
Komisija za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja sestavi seznam predlaganih kandidatov po vrstnem redu, dobljenem na podlagi žreba in ga pošlje županu.
7. člen
Elektorje se voli na seji občinskega sveta s tajnim glasovanjem.
Na glasovnici so kandidati napisani po vrstnem redu, ki ga je določila komisija za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja.
Član občinskega sveta glasuje za posameznega kandidata tako, da obkroži zaporedno številko pred največ toliko kandidati, kot se voli elektorjev.
Izvoljeni so kandidati, ki so prejeli večino glasov članov občinskega sveta.
8. člen
Volilni komisiji volilne enote se predloži seznam elektorjev po vrstnem redu, kot so dobili število glasov od največjega proti najnižjemu. Če imata dva kandidata enako število glasov, se med njima izvede žreb.
9. člen
Kandidata za člana državnega sveta se določi s tajnim glasovanjem po postopku iz prvega in drugega odstavka 7. člena teh pravil.
Če bi dva ali več kandidatov prejela najvišje število glasov, se med njimi izvede drugi krog volitev. Za kandidata za člana državnega sveta je določen tisti kandidat, ki je dobil največje število glasov članov občinskega sveta.
10. člen
Vsak član občinskega sveta lahko glasuje za največ enega kandidata, da obkroži zaporedno številko pred želenim kandidatom.
11. člen
V primeru, ko sta dva ali več kandidatov za člana državnega sveta pri glasovanju prejela enako najvišje oziroma enako najnižje za izvolitev potrebno število glasov, odloči o izvolitvi oziroma o določitvi žreb, ki se takoj opravi na seji občinskega sveta.
12. člen
Direktor občinske uprave mora najpozneje 30. dan pred dnem glasovanja predložiti pristojni volilni komisiji seznam izvoljenih elektorjev ter kandidaturo za člana državnega sveta, skupaj s potrebnimi prilogami.
13. člen
Ker ta pravila vsebujejo določbe poslovniške narave, jih sprejema občinski svet z dvotretjinsko večino navzočih članov občinskega sveta.
14. člen
Ta pravila začnejo veljati z dnem sprejema na seji občinskega sveta.
Št. 00605-1/2002
Lenart, dne 15. oktobra 2002.
Župan
Občine Lenart
mag. Ivan Vogrin, univ. dipl. inž. l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti