Uradni list

Številka 90
Uradni list RS, št. 90/2002 z dne 24. 10. 2002
Uradni list

Uradni list RS, št. 90/2002 z dne 24. 10. 2002

Kazalo

4510. Pravila za izvolitev predstavnikov v volilno telo za volitve člana državnega sveta ter za določitev kandidata za člana državnega sveta, stran 9933.

Na podlagi 14. in 15. člena zakona o državnem svetu (Uradni list RS, št. 44/92) in 15. člena statuta Občine Kuzma (Uradni list RS, št. 21/99, 12/01 in 72/02) je Občinski svet Občine Kuzma na 31. redni seji dne 11. oktobra 2002 sprejel
P R A V I L A
za izvolitev predstavnikov v volilno telo za volitve člana državnega sveta ter za določitev kandidata za člana državnega sveta
1. člen
S temi pravili se ureja postopek izvolitve predstavnika Občine Kuzma v volilno telo 11. volilne enote za izvolitev člana državnega sveta ter postopek določitve kandidata za člana državnega sveta.
2. člen
Glede na določbe 40. in 41. člena zakona o državnem svetu, izvoli Občinski svet občine Kuzma (v nadaljevanju: občinski svet) v volilno telo za volitve člana državnega sveta enega predstavnika (v nadaljevanju: elektorja) ter lahko določi enega kandidata za člana državnega sveta.
3. člen
Postopek obsega predlaganje kandidatov za elektorja ter izvolitev oziroma predlaganje kandidatov za člana državnega sveta in določitev kandidata.
4. člen
Kandidate za elektorja lahko predlaga vsak član občinskega sveta. Vsak predlagatelj lahko predlaga največ toliko elektorjev, kolikor se jih voli.
Predlogu morajo predložiti tudi soglasje kandidata za elektorja.
5. člen
Predlagatelji iz prejšnjega člena lahko predlagajo enega kandidata za člana državnega sveta.
Predlogu morajo predložiti tudi soglasje kandidata.
6. člen
Predloge z osebnimi podatki kandidatov za elektorja oziroma za člana državnega sveta morajo predlagatelji vložiti pri komisiji za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja najpozneje 48 dni pred dnem glasovanja do 12. ure.
Komisija za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja sestavi seznam predlaganih kandidatov po abecednem vrstnem redu z označbo predlagatelja in ga pošlje županu.
7. člen
Občinski svet na seji s tajnim glasovanjem na podlagi določil poslovnika občinskega sveta, voli elektorja.
Glasuje se z glasovnicami. Na glasovnici so kandidati napisani po abecednem vrstnem redu, ki ga je določila komisija za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja.
Voli se en elektor. Vsak član občinskega sveta lahko glasuje za enega kandidata. Izvoljen je kandidat, ki je prejel največ glasov.
8. člen
Kandidata za člana državnega sveta se določi na seji občinskega sveta s tajnim glasovanjem. Izvoli se enega kandidata.
Glasuje se z glasovnicami. Na glasovnici so kandidati napisani po abecednem vrstnem redu, ki ga je določila komisija za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja.
Član občinskega sveta glasuje za posameznega kandidata tako, da obkroži zaporedno številko pred največ enim kandidatom za katerega želi glasovati.
Izvoljen je kandidat, ki je prejel največ glasov.
9. člen
V primeru, ko sta dva ali več kandidatov za elektorja oziroma za kandidata za člana državnega sveta pri glasovanju prejela enako najvišje, oziroma enako najnižje za izvolitev potrebno število glasov, odloči o izvolitvi oziroma o določitvi žreb, ki se takoj opravi na seji občinskega sveta.
Žreb se izvede v dveh krogih tako, da se v prvem krogu izžrebajo zaporedne številke, v drugem krogu pa se izžrebajo po vrstnem redu v prvem krogu izžrebanih številk kandidati.
Žreb opravijo predstavniki vlagateljev, v primeru njihove odsotnosti pa člani občinskega sveta, ki jih določi predsedujoči na seji občinskega sveta.
10. člen
Kolikor je za kandidata za elektorja oziroma za kandidata za člana državnega sveta določen župan, se za predstavnika kandidature določi podžupan.
Če je za kandidata za elektorja oziroma za kandidata za člana državnega sveta določen tudi podžupan, se za predstavnika kandidature določi najstarejši prisotni član občinskega sveta, ki ni na kandidatni listi.
11. člen
Župan mora najpozneje 30. dan pred dnem glasovanja predložiti pristojni volilni komisiji podatke o izvoljenem elektorju ter kandidaturo za člana državnega sveta, skupaj s potrebnimi prilogami.
12. člen
Ta pravila vsebujejo določbe poslovniške narave, zato jih sprejema občinski svet z dvotretjinsko večino navzočih članov občinskega sveta.
13. člen
Ta pravila začnejo veljati z dnem sprejema na seji Občinskega sveta občine Kuzma, uporabljajo pa se za splošne volitve 27. novembra 2002.
Št. 032-01/02-61
Kuzma, dne 11. oktobra 2002.
Župan
Občine Kuzma
Škalič Jožef l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti