Uradni list

Številka 90
Uradni list RS, št. 90/2002 z dne 24. 10. 2002
Uradni list

Uradni list RS, št. 90/2002 z dne 24. 10. 2002

Kazalo

4503. Odlok o zazidalnem načrtu "Območje poslovnega kompleksa za gradbeno dejavnost" na Drnovem, stran 9918.

Na podlagi 39. člena zakona o urejanju naselij in drugih posegov v prostor (Uradni list SRS, št. 18/84, 37/85, 29/86, 43/89 in Uradni list RS, št 26/90, 18/93, 47/93, 71/93 in 44/97), 29. člena zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 72/93; 6/94 – odl. US RS, 45/94 – odl. US RS, 57/94, 14/95, 20/95 – odl. US RS, 63/95 – obvezna razlaga, 73/95 – odl. US RS, 9/96 – odl. US RS, 39/96 – odl. US RS, 44/96 – odl. US RS, 26/97, 70/97, 10/98, 68/98 – odl. US RS, 74/98, 59/99 – odl. US RS, 70/00 in 51/02) ter 16. in 79. člena statuta Občine Krško (Uradni list RS, št. 98/00 – prečiščeno besedilo) je Občinski svet občine Krško na 37. seji dne 26. 9. 2002 sprejel
O D L O K
o zazidalnem načrtu »Območje poslovnega kompleksa za gradbeno dejavnost« na Drnovem
I. SPLOŠNI DOLOČBI
1. člen
Sprejme se odlok o zazidalnem načrtu »območje poslovnega kompleksa za gradbeno dejavnost« na Drnovem, ki ga je izdelal Savaprojekt Krško, pod številko projekta ZN 164/98-2002.
2. člen
Zazidalni načrt vsebuje:
1. odlok;
2. tekstualni del:
– upoštevana zakonodaja in predpisi,
– uvod,
– planska izhodišča,
– območje ZN,
– analiza ustvarjenih razmer,
– seznam parcelnih številk,
– predviden poseg v prostor,
– usmeritve za arhitektonsko, urbanistično in krajinsko oblikovanje,
– varstvo naravne in kulturne dediščine,
– omejitve in pogoji glede varovanja okolja in zaščite,
– usmeritve za obrambo in zaščito,
– etapnost poseganja v prostor,
– funkcionalno zemljišče,
– zakoličbena situacija,
– tolerance;
3. pogoje in soglasja pristojnih organov in organizacij;
4. grafične priloge:
U1 – Kopija katastrskega načrta                        M 1: 2880
U2 – Geodetska podloga                                  M 1: 500
U3 – Pregledna situacija                               M 1: 5000
U4 – Ureditvena situacija z elementi
za zakoličbo                                            M 1: 500
U5 – Komunalna situacija                                M 1: 500
U6 – prerez A – A M                                       1: 500
U7 – načrt gradbenih parcel                             M 1: 500
U8 – Izsek Iz grafičnih prilog dolgoročnega
plana Občine Krško za obdobje 1986–2000
in družbenega plana Občine Krško
za obdobje 1986–1990                                   M 1: 5000
II. MEJA OBMOČJA ZAZIDALNEGA NAČRTA
3. člen
Območje zazidalnega načrta je na severu omejeno z lokalno cesto L 3913 Drnovo–Brege, na južni in zahodni strani z območjem asfaltne baze Drnovo, na vzhodni strani pa s poslovnim kompleksom za avtoprevozništvo.
Površina območja urejanja zavzema 0,7 ha površine.
Območje urejanja zajema zemljišče s parcelnimi številkami *265,90/6,90/11 in 90/10, ki pripadajo katastrski občini k. o. Drnovo.
III. MERILA IN POGOJI ZA IZVEDBO IN ZA OBLIKOVANJE POSEGOV V PROSTOR
4. člen
Območje je razdeljeno na poslovno trgovsko območje, poslovno-stanovanjsko območje, skladiščno območje – odprto ali zaprto skladišče – možen nov poslovni objekt in na zunanje površine – dostopi, parkirišča, zelene površine itd.
5. člen
Poslovno trgovsko območje
Predvidena je nadzidava obstoječe kletne etaže za namen poslovni objekt – trgovina z gradbenim materialom. V njem bodo v spodnji kletni etaži garaže za stroje in vozila, ter skladišče za orodje in gradbeni material. V pritličju se uredijo poslovni prostori – trgovina z gradbenim materialom in pisarne, v mansardi pa je možna ureditev stanovanj ali pisarn.
Dovoz do objekta je skupen z lokalne ceste, v sklopu funkcionalnega zemljišča se uredijo tudi parkirišča. Prostor pred objektom se hortikulturno uredi.
6. člen
Poslovno stanovanjsko območje
Del poslovno stanovanjskega objekta (1) v velikosti ca. 13 × 10 m in vertikalnega gabarita klet+pritličje+mansarda je že zgrajen. Ob njem je že zgrajena kletna etaža (2) v velikosti ca. 10 × 10 m, ki se jo legalizira.
Predvidena je nadzidava obstoječe kletne etaže za namen poslovno stanovanjskega objekta. V objektu (1,2) bodo v kletni etaži garaže za stroje in vozila, orodje, skladišča itd, v pritličju poslovni prostori in v mansardi stanovanja za zaposlene.
Vzhodno od poslovno stanovanjskega objekta 1,2 je možna gradnja novega poslovno stanovanjskega objekta 6 na mestu sedanje zelenice. Obstoječa parkirišča je možno preurediti glede na število potrebnih parkirnih mest.
Dovoz je že urejen z lokalne ceste, v sklopu funkcionalnega zemljišča so prav tako že urejena parkirišča. Okolica je hortikulturno urejena. Na meji proti lokalni cesti je zgrajena kamnita ograja višine ca. 0,50 m + 1,20 m kovinskega polnila, v skupni dolžini ca. 70 m. Objekt je od ceste oddaljen ca. 15 m.
7. člen
Skladiščno območje – odprto ali zaprto skladišče – možen nov poslovni objekt
Na mestu odprtega kopa je že urejeno zunanje odprto skladišče (cevi, opeka, kamen, kabli). Teren se je na tem mestu znižal (ca. 156 absolutna nadmorska višina), tako da skladiščen material ni viden v okolico.
Dovoz do skladišča je skupen z lokalne ceste.
Na tem mestu je možna postavitev poslovnega objekta kot pokritega skladišča oziroma objekta namenjenega tej dejavnosti.
IV. USMERITVE ZA KRAJINSKO, URBANISTIČNO IN ARHITEKTONSKO OBLIKOVANJE
8. člen
Investitor na tem mestu že opravlja in ima registrirano dejavnost zidarstvo in fasaderstvo, ki jo izvaja na terenu.
Gradbeno dovoljenje je izdano za objekt št. 1, in sicer poslovno-stanovanjski objekt. Objekta št. 2 in 3 je potrebno legalizirati skupaj z ograjo in zunanjo ureditvijo.
Območje zazidalnega načrta je razdeljeno na:
– poslovno-trgovsko območje,
– poslovno-stanovanjsko območje,
– skladiščno območje – odprto ali zaprto skladišče – možen nov poslovni objekt,
– zunanje površine – dostopi, parkirišča, zelene površine itd.
Pri urbanističnem in arhitektonskem oblikovanju posegov v prostor je potrebno upoštevati morfološke značilnosti, krajino, vizualno izpostavljenost, ter ureditve tehnoloških in ostalih spremljajočih objektov in platojev v smislu preoblikovanja tega prostora.
Predvideni objekti morajo poleg potrebnih tehnoloških in funkcionalnih pogojev izpolnjevati oziroma upoštevati predvsem oblikovne pogoje, ki bodo arhitekturno prilagojeni avtohtoni tipologiji bližnjega naselja.
V območju zazidalnega načrta so pod predpisanimi pogoji dopustni naslednji posegi v prostor:
– gradnja poslovno-stanovanjskih objektov, poslovnih objektov, skladiščih, proizvodnih, pomožnih in začasnih objektov;
– gradnja dozidav, nadzidav, nadomestna gradnja, rušitve, tekoča vzdrževalna dela, spremembe namembnosti objektov, rekonstrukcije, adaptacije, sanacije objektov in naprav;
– gradnje objektov in naprav komunalne infrastrukture (prometa in zvez, ceste, kanalizacija, vodovod, električno omrežje, plinovod, telefonsko omrežje, informacijski sistemi in podobno) ter drugih ureditev, ki pomenijo izboljšanje kvalitete bivalnega okolja prebivalcev;
– urejanje zelenih in odprtih prostorov;
– posegi za obrambo in zaščito v primeru naravnih nesreč ali vojne.
9. člen
Poslovni objekt – trgovina
– horizontalni gabariti: okvirnih dimenzij 22 × 7 + 15 × 6 + 11 × 5 m,
– vertikalni gabarit: klet, pritličje, mansarda,
– kolenčni zid: max. vertikalni gabarit na severni strani je 10 m, na južni strani 15 m (kota slemena), tako je kolenčni zid odvisen od višine kletne in pritlične etaže,
– kota kleti: ca. 155,50 absolutne nadmorske višine – obstoječa kota,
– streha: simetrične dvokapnice, naklona ca. 37º, možna izvedba čopov, za osvetlitev mansardnih prostorov je možna izvedba frčad trikotne oblike z enakim naklonom kot strehe, kritina rdeče barve,
– fasada: omet svetle barve in zaglajen, kletni del vizualno (barvno in glede materialov) ločen od ostalega dela fasade, fasada zgornje etaže se predvidi kot členitev – pokončne in osno razporejene okenske in vratne odprtine.
Širitev dejavnosti
Širitev dejavnosti na tem mestu je možna v okviru gradbenih parcel.
10. člen
Poslovno-stanovanjski objekt:
– horizontalni gabarit: okvirnih dimenzij 23 × 10 m,
– vertikalni gabarir: klet, pritličje, mansarda,
– kolenčni zid: maks. vertikalni gabarit na severni strani je 10 m, na južni strani 15 m (kota slemena), tako je kolenčni zid odvisen od višine kletne in pritlične etaže,
– kota kleti: ca. 156,70 absolutne nadmorske višine – obstoječa kota,
– streha: simetrična dvokapnica, naklona ca. 37º, možna izvedba čopov, za osvetlitev mansardnih prostorov je možna izvedba frčad trikotne oblike z enakim naklonom kot streha, kritina rdeče barve,
– fasada: omet svetle barve in zaglajen, kletni del vizualno (barvno in glede materialov) ločen od ostalega dela fasade, fasada zgornje etaže se predvidi kot členitev – pokončne in osno razporejene okenske in vratne odprtine.
Širitev dejavnosti
Širitev dejavnosti na tem mestu je možna v okviru gradbenih parcel.
11. člen
Skladiščno območje – odprto ali zaprto skladišče – možen nov poslovni objekt:
– horizontalni gabarit: okvirnih dimenzij do 38 × 15 m,
– vertikalni gabarit: pritličje (klet) + etaža. Maks. višina do slemena je 15 m oziroma do višine slemena poslovno stan. objekta 1, 2,
– kolenčni zid: višina kolenčnega zidu je odvisna od potrebne višine posamezne etaže in upoštevanjem maks. višine slemena,
– kota kleti: ca. 156,40 absolutna nadmorska višina,
– streha: simetrična dvokapnica, naklona ca. 37º, možna izvedba čopov, za osvetlitev podstrešja je možna izvedba frčad trikotne oblike z enakim naklonom kot streha, kritina rdeče barve,
– fasada: omet svetle barve in zaglajen.
Širitev dejavnosti
Širitev dejavnosti na tem mestu je možna v okviru gradbenih parcel.
12. člen
Poslovno-stanovanjski objekt 6 – možna novogradnja
Vzhodno od poslovno-stanovanjskega objekta 1, 2 je možna gradnja novega poslovno-stanovanjskega objekta na mestu sedanje zelenice. Obstoječa parkirišča je možno preurediti glede na število potrebnih parkirnih mest.
– horizontalni gabarit: okvirnih dimenzij do 24 × 12 m,
– vertikalni gabarit: klet, pritličje, mansarda,
– kolenčni zid: maks. vertikalni gabarit na severni strani je 10 m, na južni strani 15 m (kota slemena), tako je kolenčni zid odvisen od višine kletne in pritlične etaže,
– streha: simetrična dvokapnica, naklona ca. 37º, možna izvedba čopov, za osvetlitev podstrešja je možna izvedba frčad trikotne oblike z enakim naklonom kot streha, kritina rdeče barve,
– fasada: omet svetle barve in zaglajen.
Širitev dejavnosti
Širitev dejavnosti na tem mestu je možna v okviru gradbenih parcel.
V. POGOJI ZA INFRASTRUKTURNO UREJANJE OBMOČJA
13. člen
Prometno omrežje
Na obravnavano območje sta že izvedena dva priključka iz lokalne ceste L3913 Drnovo–Brege.
Prvi dovoz je k poslovnemu objektu – trgovini in k zunanjemu skladišču. Ta dovoz je potrebno rekonstruirati tako, da se zagotovi preglednost pri izvozu. Izvede se čim bolj pravokotno na lokalno cesto z priključnimi radiji min. za tovornjak oziroma po možnosti in potrebi za tovornjak s prikolico, z zadostnim preglednim trikotnikom.
Znotraj gradbenih parcel pri objektih 3 in 4 se izvedejo tudi parkirišča in manipulativni prostori, ki služijo za osebna vozila kot tudi tovorna, ki se uporabljajo pri opravljanju dejavnosti.
Drugi dovoz je k poslovno-stanovanjskemu objektu, kateremu je potrebno prav tako zagotoviti preglednostni trikotnik ob izvozu in izvesti priključne radije min. za osebna vozila.
Oba priključka se morata označiti z ustrezno talno in vertikalno signalizacijo.
Pri projektiranju je potrebno upoštevati pravilnik o projektiranju objektov brez arhitektonskih ovir (Uradni list SRS, št. 48/87) za dostop invalidov.
14. člen
Vodovodno omrežje
Objekti so vodooskrbovani preko obstoječega vodovodnega priključka iz vodovodnega omrežja Krško.
Na tem območju je že izvedena rekonstrukcija obstoječega vodovoda, in sicer je zgrajen nov priključni vodovod, ustreznega profila od obstoječega črpališča Beli Breg do naselja Drnovo.
Trasa poteka (izven območja tega ZN), in sicer na drugi strani lokalne ceste.
Na obravnavano območje je izveden nov hidrantni priključek, in sicer v zelenici pred poslovno-stanovanjskim objektom.
15. člen
Kanalizacijsko omrežje
Ker območje urejanja še nima izgrajenega kanalizacijskega sistema in čistilne naprave, se za fekalne odpadne vode iz tega območja zagotovi sistem odvajanja fekalnih vod v nepretočne neprepustne greznice na občasno praznjenje. Za odpadne vode iz zgornjih etaž se zgradi greznico na nivoju zgornjega terena, kar bo omogočalo kasnejšo priključitev na zbirni kolektor odpadnih fekalnih voda brez prečrpavanja.
Po izgradnji kanalizacijskega sistema Drnovo–Brege se greznice priključijo na predvideni kolektor proti čistilni napravi.
Meteorne vode s streh objektov se ločeno od vseh drugih voda spelje v drenažni sistem za ponikanje čistih voda.
Meteorne vode z asfaltnih manipulativnih površin, parkirišč ter odpadne vode iz garaž je, zaradi nevarnosti onesnaženja z naftnimi derivati, potrebno zbirati in prečistiti preko lovilca olj.
Meteorne vode s cestnih priključkov ne smejo odtekati na javno cesto.
16. člen
Energetsko omrežje
Uporabi se obstoječ električni priključek (vsi objekti so že priključeni na električno omrežje). V primeru dodatnih potreb po električni energiji se izvede nov priključek na nizkonapetostno električno omrežje po pogojih in navodilih upravljavca Elektro Celje PE Krško.
Na mestu eventualne gradnje novega objekta – skladišča (objekt št. 4) poteka NN priključni kabel za MRP, katerega se pred gradnjo objekta prestavi po pogojih upravljavca.
17. člen
Telefonsko omrežje
Obstoječi poslovno-stanovanjski objekt je priključen na telefonsko omrežje.
18. člen
Odpadki
Na območju urejanja se uredi ločeno zbiranje komunalnih odpadkov in drugih odpadkov, kolikor se le-ti pojavijo.
Na območju ZN se ne predvideva večje količine drugih odpadkov razen komunalnih, ker se omenjena dejavnost razen trgovine in manjšega skladišča izvaja na terenu (gradbišče). Drugi odpadki se lahko pojavijo v trgovini in skladiščih kot poškodovan ali razsut gradbeni material, odpadna kartonska ali lesena embalaža, odpadna olja iz lovilcev olj, oljne krpe, mulji iz peskolovov, fekalije iz greznic.
Ti odpadki se zbirajo in shranjuje ločeno ter oddajajo v skladu z pravilnikom o ravnanju z odpadki.
Za komunalne odpadke se uredi odvoz na komunalno deponijo.
Posode za odpadke oziroma zabojnike se postavi ob dovozu k poslovnemu objektu oziroma zunanjemu skladišču.
Dostopi do posod oziroma zabojnikov morajo biti vedno dostopni s specialnim smetarskim vozilom za odvoz odpadkov.
Vsi koristniki odvoza komunalnih odpadkov so se dolžni ravnati v skladu z odlokom o ravnanju s komunalnimi odpadki v Občini Krško (Uradni list RS, št. 36/00).
19. člen
Ogrevanje
Ogrevanje objekta je individualno iz lastne kotlovnice na plin ali kurilno olje.
VI. OSTALI POGOJI ZA UREJANJE OBMOČJA
20. člen
Varstvo naravne in kulturne dediščine
Območje urejanja spada v arheološko dediščino Drnovo (A – 40), ki je varovano s tretjim varstvenim režimom tovrstne dediščine.
Tretji varstveni režim dopušča vse drugorodne posege na dediščini – tudi popolno prestrukturiranje tkiva, le stanje pred uničenjem je potrebno dokumentirati oziroma izvajati strokovni nadzor pred posegi v zemeljske plasti. Nadzor določi pooblaščena organizacija za varstvo dediščine. Raba prostora na takih terenih se lahko spremeni ob zadostitvi varstvenih pogojev.
21. člen
Varstvo voda – podtalnica
Za zaščito voda se izvede plato na koti, ki ne sme biti nižja od 155,5 m. Fekalne vode se spelje v nepretočno neprepustno greznico na občasno praznjenje, s priključitvijo na predviden kolektor po izgradnji le-tega. Meteorne vode s strehe se, ločeno od vseh drugih voda, spelje v predviden drenažni sistem za ponikanje čistih voda. Meteorne vode z vseh asfaltnih in tlakovanih površin, ki morajo biti vodotesne in oljeneprepustne, se zbere in prečisti preko lovilca olj in ponikuje preko drenaže.
22. člen
Hrup
Območje zazidalnega načrta spada po uredbi o hrupu v naravnem in življenjskem okolju (Uradni list RS, št. 45/95, 66/96) v III. stopnjo varstva pred hrupom za območje, kjer je dopusten poseg v okolje, ki je manj moteč zaradi povzročanja hrupa, to je trgovsko-poslovno-stanovanjsko območje, ki je hkrati namenjeno bivanju oziroma zgradbam z varovanimi prostori in obrtnim ter podobnim proizvodnim dejavnostim (mešano območje), območje namenjeno kmetijski dejavnosti ter javno središče, kjer se opravlja upravne, trgovske, storitvene ali gostinske dejavnosti.
S predvideno dejavnostjo ne smejo biti prekoračene maksimalno dovoljene ravni hrupa. V primeru suma prekoračenih dovoljenih ravni hrupa, se izvedejo meritve in na podlagi le-teh predvidijo dodatni protihrupni ukrepi.
23. člen
Požarno varstvo
Predviden vodovodni priključek mora biti zadostne kapacitete za zagotovitev požarne vode. Na območju urejanja je izveden nadzemni hidrant.
Dostop za gasilska vozila se zagotovi z lokalne ceste preko dovozov.
24. člen
Varstvo zraka
Po odloku o razvrstitvi območij v RS v območja onesnaženosti zraka za potrebe varstva zraka (Uradni list SRS, št. 19/88), spada naselje Drnovo v II. območje onesnaženosti zraka, kar pomeni, da onesnaževanje zraka ne presega dovoljenih vrednosti. Glavni viri onesnaževanja zraka na območju urejanja in bližnji okolici so individualna kurišča, promet in industrija – asfaltna baza.
Nova dejavnost ne sme prekoračiti dovoljenih vrednosti onesnaženosti zraka.
25. člen
Obramba in zaščita
Vsi objekti v obravnavanem območju morajo biti dimenzionirani in projektirani za potresno območje VIII. stopnje po lestvici MCS.
VII. TOLERANCE
26. člen
Odstopanja od maksimalno določenega vertikalnega gabarita na območju ZN niso dovoljena, medtem, ko je odstopanje 10% od osnovnega horizontalnega gabarita dopustno v obe smeri oziroma do zagotovitve min. odmika od sosednjih mej.
Prav tako pa je možna širitev dejavnosti in objektov znotraj posameznih gradbenih parcel v skladu s presojo v lokacijskem izrisu.
Spremembe namembnosti objekta so dovoljene pod pogojem, da se v objektu opravljajo dejavnosti, ki niso obremenjujoče za okolje, ki je namenjeno stanovanjskim, obrtnim ter podobnim dejavnostim.
Dopustne so gradnje in posegi, ki v ureditvenem načrtu niso grafično prikazani in so navedeni v 8. členu odloka, pod pogojem, da ne vplivajo na realizacijo načrtovanih posegov in da upoštevajo omejitve in pogoje navedene v odloku.
Tolerance so dopustne tudi pri izvedbi komunalne, energetske in prometne infrastrukture ob pogoju, da ne spreminjajo vsebinskega koncepta ureditve.
27. člen
Gradbene parcele
Celotno območje urejanja je razdeljeno na štiri gradbene parcele, in sicer za vsak objekt zase in pa četrta gradbena parcela s skupnim dovozom in parkirišči za objekta št. 3 in 4.
28. člen
Pomožni objekti
Znotraj območja ZN je možno graditi pomožne objekte in naprave v skladu z odlokom o določitvi pomožnih objektov, naprav in drugih posegov v prostor na območju Občine Krško, za katere ni potrebno lokacijsko dovoljenje (Uradni list RS, št. 39/02).
29. člen
Zakoličbena situacija
Objekti št. 1, 2, in 3 so na terenu že horizontalno locirani (zgrajeni). Objekta št. 1 in 2 sta od lokalne ceste oddaljena ca. 15 m in od sosednjih mej ca. 28 oziroma 32 m.
Objekt št. 3, ki leži na jugozahodni strani območja je vzporeden s sosednjimi mejami in od njih odmaknjen v najbližjih točkah ca. 1,50 m.
Višinsko so objekti oziroma ostale ureditve omejeni z najnižjo dopustno koto 155,2 m nadmorske višine (v našem primeru je najnižja kota 155,50 oziroma 155,40 kota ureditve).
Gradbene parcele so predvidene štiri, in sicer za vsak objekt svoja gradbena parcela in četrta gradbena parcela F5, ki služi kot skupna gradbena parcela za potrebno komunikacijo do funkcij vseh objektov.
VIII. OBVEZNOSTI INVESTITORJA IN IZVAJALCEV PRI IZVAJANJU ZAZIDALNEGA NAČRTA
30. člen
Poleg določb tega odloka morata investitor in izvajalec posega v prostor pri izvajanju posegov na območju ZN:
– pred začetkom del pravočasno obvestiti upravljavce komunalnih in energetskih vodov in naprav, ki so tangirani pri posegu, ter z njimi zakoličiti trase,
– pred začetkom del pravočasno obvestiti pristojni zavod za spomeniško varstvo glede arheološkega nadzora,
– zagotoviti varen promet v času gradnje,
– na podlagi pridobitve dovoljenja za gradnjo je nosilec posega v prostor dolžan komunalnemu nadzorniku Občine Krško podati vlogo za določitev načina ravnanja z odvečnim materialom, ki bo nastal ob izkopu.
IX. PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE
31. člen
Zazidalni načrt je stalno na vpogled pri pristojnem občinskem organu za urejanje prostora v Občini Krško, Upravni enoti Krško in Krajevni skupnosti Krško polje.
32. člen
Nadzor nad izvajanjem zazidalnega načrta izvajajo pristojne inšpekcijske službe in komunalni nadzornik v Občini Krško.
33. člen
Ta odlok začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 1/15-352-15/98
Krško, dne 26. septembra 2002.
Župan
Občine Krško
Franc Bogovič l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti