Uradni list

Številka 90
Uradni list RS, št. 90/2002 z dne 24. 10. 2002
Uradni list

Uradni list RS, št. 90/2002 z dne 24. 10. 2002

Kazalo

4495. Odlok o zazidalnem načrtu B 25 - Fructal, stran 9894.

Na podlagi 39. in 40. člena zakona o urejanju naselij in drugih posegov v prostor (Uradni list SRS, št. 18/84, 37/85, 29/86 in Uradni list RS, št. 26/90) in 16. člena statuta Občine Kamnik (Uradni list RS, št. 47/99 in 40/01) je Občinski svet občine Kamnik na 30. seji dne 25. 9. 2002 sprejel
O D L O K
o zazidalnem načrtu B 25 – Fructal
I. UVODNI DOLOČILI
1. člen
S tem odlokom se sprejme zazidalni načrt B 25 – Fructal, ki ga je izdelal Projektivni Atelje – Arhing pod številko 014/02 v maju 2002 in dopolnil v oktobru 2002.
2. člen
Zazidalni načrt določa:
– mejo območja,
– funkcijo območja,
– pogoje za krajinsko in urbanistično oblikovanje,
– pogoje za arhitektonsko oblikovanje,
– spremembe namembnosti objektov in zemljišč,
– pogoje za prometno urejanje,
– pogoje za komunalno urejanje,
– faznost izgradnje,
– ukrepe za varovanje okolja,
– obveznosti investitorjev in izvajalcev.
Njegovi sestavni deli so:
– odlok,
– obrazložitev prostorskih posegov,
– grafični prikazi prostorskih pogojev,
– soglasja pristojnih organov.
II. MEJA OBMOČJA
3. člen
Območje obdelave vključuje naslednje parcelne številke: 700/4, 720/4, 720/3, 720/5, 720/1, 700/2, 700/1, del parcele 700/3, 687/3, 687/1, 687/2, 700/5, in 720/6, vse v k.o. Podgorje.
Meja območja B-25 Fructal je določena s srednjeročnim družbenim planom občine za obdobje 1986-1990. Poteka od izhodiščne točke, ki je na SV oglišču parcele št. 687/3, poteka proti JJZ po vzhodni meji te parcele in parcele št. 700/1, nato po J robu zaobjame parcele št. 700/1 in 700/2, pri čemer zaobjame še parcelo št. 700/3. V tej smeri poteka do V roba parcele št. 700/2, kjer gre dalje proti SSV po V robu poti s parcele št. 1182 in 1180/1. Tu se obrne proti JV in poteka po robu Korenove ceste do izhodišča.
III. FUNKCIJA OBMOČJA
4. člen
V območju zazidalnega načrta so predvidene naslednje dejavnosti:
– širitev proizvodnih, poslovnih in prodajnih dejavnosti družbe Fructal d.d. (v nadaljnjem besedilu: Fructal) s pripadajočimi servisnimi dejavnostmi, pripadajočim energetskim objektom, parkirnimi in zelenim površinami,
– umestitev proizvodnih, poslovnih in prodajnega objekta družbe Meso d.d. – Kamnik (v nadaljnjem besedilu: meso) s pripadajočimi energetskimi objekti ter parkirnimi in zelenimi površinami,
– umestitev objekta za proizvodno-trgovske-skladiščne dejavnosti s pripadajočimi parkirnimi in zelenim površinami.
Funkcionalno je prostor zasnovan tako, da se ob Korenovi in novi dovozni cesti nizajo objekti, namenjeni poslovnim dejavnostim in ponudbi kupcu. Tu so nanizane tudi vse parkirne površine tako za kupce kot zaposlene. Proizvodni objekti so umaknjeni v notranjost območja.
5. člen
Fructal
Upravna zgradba s prodajnimi površinami v pritličju na vhodu v celoten proizvodni proces se poveča v vsaki etaži za 618 m2. Namenjene so poslovni dejavosti, pomožnim prostorom za delavce in prodajnim površinam.
Proizvodni proces se širi z naslednjimi objekti:
– proizvodnja brezalkoholnih pijač oziroma drugih živilskih izdelkov (sestava pijač z vso potrebno pripravo surovin, polnjenje na polnilni liniji v steklenice, plastenke ali kartonsko embalažo, pakiranje) objekt 9F – pritličen objekt – 2.884 m2,
– večnamenski skladiščni prostor za embalažo, sladkor in druge materiale – objekt 4F - pritličen objekt – 1.271m2,
– hladilnica, skladišče repromaterialov in ločeno skladišče nevarnih snovi – objekt 5F - pritličen objekt – 2.325 m2,
– širitev energetskega objekta – 6F - pritličen objekt – 210 m2,
– nevtralizacijski bazen za tehnološke odpadne vode iz vse proizvodnje, zbiranje vseh vrst odpadnih materialov – objekt 7F - pritličen objekt – 2.107 m2,
– proizvodnja in skladišče gotovih proizvodov – objekt 8F – pritličen objekt – 3.404 m2.
6. člen
Meso
Osnovna dejavnost podjetja je klavnica svinj, govedi in telet ter predelava mesa v klobasne izdelke ter prodaja izdelkov v lastnem prodajnem objektu.
Proizvodni proces:
– sprejem živine – 3M iz nečistega dvorišča – 2M,
– stranski produkti – 4M,
– klavnica – 5M,
– drobovina – 6M,
– razsekovalnica – 7M,
– proizvodnja – 8M,
– pakiranje – 9M,
– zaboji s kostmi – 11M,
– hladilnica – 12M,
– odprema – 10M, preko dvorišča za odpremo – 13M,
skupaj proizvodni prostori – 4.000 m2.
Del objekta 4M, 5M in 6M je podkleten: zbiranje in hlajenje konfiskata, zbiranje krvi, predčistilna naprava in servisna delavnica – ca. 1.000 m2.
Objekt 15M P+1+2 je namenjen:
– pritličje – prodaja lastnih proizvodov – 550 m2,
– 1. nadstopje – prostori uprave – 1050 m2,
– 2. nadstropje – garderobe in sanitarije za zaposlene ter kuhinja z jedilnico – 1.050 m2.
7. člen
Proizvodno-prodajni-skladiščni objekt
Za to namembnost je v eni etaži 3.531 m2 z ustreznim številom parkirnih mest. Maksimalna višina objekta je 10 m upoštevajoč naklon strešin.
IV. POGOJI ZA ARHITEKTONSKO OBLIKOVANJE IN TOLERANCE
8. člen
Objekti ob Korenovi cesti in novi dovozni cesti, ki imajo javen program in so namenjeni potrošniku in obiskovalcu, morajo biti skrbneje oblikovani. Ne smejo imeti videz industrijskega objekta.
Oblikovanje industrijskih objektov znotraj območja je podrejeno funkciji dejavnosti. Strehe so dvokapne z blagim naklonom.
9. člen
Za vse objekte navedena površina lahko odstopa glede na prostorske možnosti za ± 10%, če to pogojuje sodobnejši oziroma racionalnejši proizvodni proces.
Maksimalna višina proizvodnih in upravnih objektov je 12 m upoštevajoč naklon strešin. Izjema je obstoječi destilacijski stolp – 18 m in obstoječi dimnik – 24 m. Ob rekonstrukciji se mora dimnik prilagoditi priključku na plin z manjšo višino.
V. POGOJI ZA KRAJINSKO IN URBANISTIČNO OBLIKOVANJE
10. člen
Urbanistični koncept je zasnovan tako, da se ob obeh dovoznih cestah, Korenovi in novi dovozni cesti nizajo objekti, ki so s svojo funkcijo namenjeni tudi javnemu programu. V ta namen mora biti v tem pasu predvidenih dovolj parkirnih površin za obiskovalce in zaposlene. Industrijski objekti se umaknejo v notranjost.
V skladu z ureditveno situacijo je potrebno izrabiti vsako prosto površino, predvsem ob obeh prometnicah za ozelenitev in zasaditev z drevesi (iglavci, listavci) in grmovnicami. Zasaditev z drevesi se izvede ob dovozni cesti, enako v pasu med prodajno-poslovnimi površinami s parkirišči in proizvodnimi obrati podjetja Fructal na severni strani ter med trgovskimi površinami s parkirišči ob novi dovozni cesti in obrati Fructal na vzhodni strani, kjer se ta zeleni pas zgosti.
Na SZ območju površin za Fructal se ustvari večji zeleni prostor z fontano, klopmi in močnejšo zasaditvijo.
Med nečistim dvoriščem podjetja Meso in obrati podjetja Fructal na vzhodni strani se ustvari umetna brežina iz odkopanega materiala višine od 3 m do 4 m, ki se ga gosto ozeleni z listavci in iglavci. S tem se ustvari protihrupna, protismradna in vizualna bariera med industrijskimi obrati, ki so po svoji namembnosti različni.
Pri zasaditvah dreves je odmik 5 m od vodov kanalizacije in 2 m od ostalih zemeljskih kablov. Kjer zaradi komunalnih vodov ni mogoče saditi dreves, se zasadijo grmovnice oziroma manjše okrasne rastline, ki nimajo močnega in globokega koreninskega spleta.
VI. SPREMEMBE NAMEMBNOSTI OBJEKTOV IN ZEMLJIŠČ
11. člen
V osnovi je posameznim trem sklopom objektov določena funkcija, ki se ne spreminja. Namebnosti posameznih industrijskih obratov se lahko prilagajajo razvojnim potrebam in tehnologiji. Pri tem se mora ohraniti osnovni prometni koncept in odmiki med objekti, kakor tudi predvidene zelenice z drevesi ob robovih območja.
Namembnost zemljišč, ki se ne urejajo v začetnih fazah, ostaja do začetka urejanja nespremenjena.
VII. POGOJI ZA PROMETNO UREJANJE
12. člen
Glavni dostop do obravnavanega območja je po Korenovi cesti. Na levi strani v smeri dostopa je hodnik za pešce. V predel, ki je namenjen Fructalu, je že obstoječ uvoz. Za Meso in nov proizvodno-prodajni-skladiščni objekt, kakor tudi za dostop za prevideno novo izrabo površin na južni strani, se določa nov uvoz, ki mora biti načrtovan v skladu s prometnimi smernicami iz študije za upravičenost novega uvoza. Nova dostopna cesta je širine 8 m s hodnikom za pešce širine 1,45 m.
Uvoz za Fructal se usmeri na desno in levo stran na parkirišča za zaposlene in obiskovalce, ki jih je skupaj 147 in dalje v notranjost območja, kjer se promet organizira krožno okoli osrednjega industrijskega sklopa objektov. Najmanjša širina ceste med objektom in zelenico je 8,45 m.
Iz nove dostopne ceste so uvozi na parkirišča za proizvodno-prodajni-skladiščni objekt, ki jih je skupaj 118, in parkirišča za Meso, ki jih je skupaj 87.
Uvoz k novemu proizvodno-prodajnemu-skladiščnemu objektu, se organizira krožno okoli objekta.
K objektu Meso se uredijo trije uvozi oziroma izvozi: na nečisto dvorišče, kamor se dovaža živina za zakol, do parkirišča za osebna vozila in na čisto dvorišče za odpremo. Tako se ločita tako imenovana čista in nečista pot.
Vse vozne in parkirne površine morajo biti vodotesno utrjene.
Pri vseh parkiriščih je obvezna izvedba parkirišč za invalide v širini 3,40 m.
VIII. POGOJI ZA KOMUNALNO UREJANJE
13. člen
Kanalizacija
Kanalizacijski kolektor, ki vodi v centralno čistilno napravo Domžale-Kamnik je obstoječ, speljan po zahodnem robu območja, ki se obrne proti vzhodu tako, da krak poteka ca. 110 m od južnega roba obravnavanega območja. Za nove objekte se na novi dovozni cesti do primarnega kolektorja zgradi skupen sekundarni kolektor.
Fructal
Vse tehnološke odpadne vode pred izstopom v primarni kolektor se morajo do predpisane stopnje očistiti v nevtralizacijskem bazenu in interni čistilni napravi.
Vse meteorne vode iz asfaltiranega dvorišča se morajo pred izstopom v primarni kolektor očistiti v vsedalniku in lovilcu olj.
Meteorne vode iz strešin se vodijo v ponikovalnico, ki je locirana na južni strani.
Fekalne vode se vodijo v primarni kolektor preko merilne naprave v objektu čistilne naprave.
Meso
Vse tehnološke odpadne vode pred izstopom v skundarni kolektor se morajo do predpisane stopnje očistiti po metodi flotacije, ki se izvaja v sklopu objekta. Tu se po sistemu flokulacije in sedimentacije izloči iz odpadne vode vse primesi, neustrezne za javni kolektor. Usedline in izločene primesi, kakor tudi ves odpadni materjal pri klanju (kri, kože, vsebino vampov in črev itd) odvaža po pogodbi pooblaščena institucija.
Vse meteorne vode iz asfaltiranega dvorišča se morajo pred izstopom v sekundarni kolektor očistiti v vsedalniku in lovilcu olj.
Fekalne vode se vodi direktno v sekundarni kolektor, tako iz novega proizvodno-prodajno-skladiščnega objekta kot iz sanitarnih prostorov Mesa.
Vode iz strešin se vodijo v ponikovalnico, ki mora biti locirana na lastnem zemljišču.
Lovilce olj (1 x/mesec) in lovilce maščob (1 x/teden) se redno pregleduje in po potrebi čisti.
Interni kanalizacijski sistemi in kolektorski bazen (nevtralizacijski) morajo biti vodotesno izvedeni.
Vodovod
Glavni obstoječi vodovod PE 280, ki poteka po Korenovi cesti ima zadosten pretok za priključitev vseh objektov in hidrantnih mrež na obravnavanem območju. Fructal potrebuje pretok 25 l/sek, Meso Kamnik pa 27 l/sek do 36 l/sek.
Elektroomrežje
Območje se mora napajati iz dveh daljnovodov: iz daljnovoda Domžale na južni strani in daljnovoda Moste na S strani. Vsi trije novi sklopi objektov imajo vsak svojo transformatorsko postajo tako, da je pri visoki porabi možno obratovanje tudi pri visoki napetosti. Objekt transformatorske postaje za Fructal je obstoječ, povečuje se samo moč iz 1000 kVA na 2000 kVA. Zaradi izgradnje objekta 5F, je potrebna prestavitev elektrokablov v odseku do transformatorske postaje.
Telefonsko omrežje
Glavni podzemni telefonski kabel poteka po Korenovi cesti. Fructal načrtuje povečanje svoje telefonske centrale za 6 poštnih linij. Meso načrtuje telefonsko centralo s 24 poštnimi linijami. Interna telefonska mreža se izvede po PVC ceveh in betonskih kabelskih jaških.
Plinsko omrežje
Predvidena je izgradnja javnega plivnovodnega omrežja delovnega tlaka 0,1 bar do max. 4 bar z odsekom dimenzije PE 160.
Pri graditvi ostalih komunalnih vodov in graditvi objektov je potrebno za zagotovitev obratovalne varnosti plinovoda in priključnih plinovodov na obravnavanem območju izpolnjevati zahteve iz »pravilnika o tehničnih pogojih za graditev, obratovanje in vzdrževanje plinovodov z največjim delovnim tlakom do vključno 16 bar.
Za novonačrtovane objekte na obravnavanem območju se za potrebe ogrevanja predvidi individualno oskrbo z zemeljskim plinom iz novonačrtovanega javnega plinovodnega distribucijskega omrežja z individualnim merjenjem porabe plina.
Investitor mora pred pričetkom gradnje pridobiti soglasje Adriaplina k projektni dokumentaciji na podlagi predloženega projekta, v katerem morajo biti obdelana križanja in približevanja drugih komunalnih vodov plinovodu in priključnim plinovodom, razvodom plina z merilnimi mesti po objektu, ter podatki o nazivni priključni moči in porabi plina.
Javna razsvetljava
Načrtuje se ob Korenovi cesti in ob novi dovozni cesti. Za interne potrebe vseh treh predvidenih sklopov objektov, je določena interna razsvetljava.
Odpadki
Pri Fructalu se vsi odpadni materiali zbirajo v objektu 7F.
Glede ravnanja z odpadnimi materiali, ki nastajajo v proizvodnji Fructala je sprejet »načrt gospodarjenja z odpadki za obdobje 2002–2005«, ki opredeljuje nastanek, količine in način ravnanja s posameznimi odpadki.
Pri Meso se vse usedline in izločene primesi, kakor tudi ves odpadni material, ki nastane pri klanju (kri, kože, vsebino vampov in črev itd) odvažajo preko pooblaščene organizacije.
Klavnični odpadki se morajo do oddaje shranjevati v zato namenjenih posodah oziroma kontejnerjih v hladilnici.
Mešanice iz lovilcev olj se predajajo pooblaščeni organizaciji.
Odpadke in embalažo pri proizvodno-prodajnem-skladiščnem objektu se zbira ločeno in odvaža na komunalno deponijo.
IX. FAZNOST IZVAJANJA
14. člen
Proizvodno-prodajni-skladiščni objekt se realizira skupaj s parkirišči v eni fazi.
Meso predvideva 3 faze:
1. faza – južna parkirišča in objekti, vezani na klavnico, vključno s klavnico, nasip z ozelenitvijo,
2. faza – ostali del severnega krila objekta ter severna parkirišča,
3. faza – predvidena širitev.
Fructal predvideva 3 faze:
1. faza – objekt nevtralizacijskega bazena, upravna zgradba s trgovino in vzhodnim parkirnim prostorom ob Korenovi cesti,
2. faza – večnamenski skladiščni prostor za embalažo, zahodna parkirišča ob Korenovi cesti, proizvodna hala in spremljajoči prostori, proizvodni objekt brezalkoholnih pijač oziroma drugih živilskih izdelkov,
3. faza – vsi ostali posegi v prostor na območju Fructala.
Če investitor iz tehnoloških, ekoloških ali finančnih razlogov ugotovi, da bi bilo bolj smotrno določen poseg realizirati v predhodni fazi, je to dovoljeno.
X. UKREPI ZA VAROVANJE OKOLJA
15. člen
Zagotoviti se mora varovanje vode s priključitvijo vseh odpadnih vod na zgrajeno kanalizacijo. Vse tehnološke in dvoriščne vode se mora predhodno očistiti do predpisane stopnje v internih čistilnih napravah in usedalnikih z lovilci olj. Vse manipulacijske in prometne površine morajo biti vodotesno utrjene.
Investitor mora zagotoviti prve meritve parametrov in količine odpadnih voda, na način in v obsegu določenim s predpisom o prvih meritvah in obratovalnem monitoringu odpadnih voda (3-krat letno, čas vzorčenja reprezentativnega vzorca mora trajati 6 ur).
Investitor mora zagotoviti izvajanje poslovnika obratovanja in vzdrževanja usedalnika in lovilca maščob na izpustu v kanalizacijo ter vodenje obratovalnega dnevnika, kamor se vpisujejo vsa opravljena dela pri obratovanju in vzdrževanju lovilca maščob.
Nevarne tekočine (razna čistila ...) se hranijo v posebnem skladišču, ki mora biti urejeno kot lovilna skleda brez odtoka s podlago, ki je odporna na skladiščene snovi ali pa naj se skladiščijo nad lovilci razlitih tekočin, prostornine vsaj enake največji posodi nad njim, če gre za tekočine, ki so v originalni embalaži do velikosti 300 l.
Investitor (Meso in Fructal) mora zagotoviti izvajanje poslovnika obratovanja in vzdrževanja usedalnika in lovilca maščob oziroma predčiščenja v nevtralizacijskem bazenu na izpustu v kanalizacijo ter vodenje obratovalnega dnevnika, kamor se vpisujejo vsa opravljena dela pri obratovanju in vzdrževanju.
Zagotoviti se mora varovanje zraka s priključitvijo vseh objektov na plinsko omrežje. Plin kot energent se mora uporabljati tako za ogrevanje kot za tehnološke potrebe.
Zagotoviti se morajo prve meritve emisij snovi v zrak kurilnih naprav na zemeljski plin tako v Fructalu kot v Mesu, kasneje pa enkrat na tri leta.
Zagotoviti se mora varstvo pred hrupom v skladu z uredbo o hrupu v naravnem in življenjskem okolju (Uradni list RS, št. 45/95, 66/96) ki območje uvršča v IV. območje varstva pred hrupom.
Strojnice (kompresorska postaja hladilnih agregatov, strojnica klimatskega sistema in ventilatorski sistem ...) morajo biti v posebnih protihrupno urejenih prostorih ali protihrupnih ohišjih. Na zajemnih in odvodnih mestih za zrak se vgradijo protihrupne rešetke.
Namestijo se okna s stekli, ki dušijo hrup (kopelit, termopan ...) glede na vrsto tehnologije.
Ravni hrupa se zniža s pomočjo predvidene vegetacije med posameznimi sklopi objektov, ki deluje kot dušilni tampon.
Zagotoviti se morajo prve meritve hrupa iz objektov in s parkirišč, občasen monitoring emisij hrupa pa vsake tri leta.
Varovanje pred požarom se uredi z ustrezno hidrantno mrežo, urgentnimi dostopi za gašenje s treh strani okoli objektov in določitvijo cone rušenj z varnostnimi razdaljami do sosednjih objektov.
XI. OBVEZNOSTI INVESTITORJEV IN IZVAJALCEV
16. člen
Obvezno je potrebno realizirati vse ukrepe v zvezi s čiščenjem odpadnih voda pred izpuščanjem v kolektor v 1. fazi.
Protihrupno, protismradno in vizualno bariero med Fructal in Meso je obvezno urediti v 1. fazi. Za nasip te brežine se ne smejo uporabljati materiali, ki bi bili lahko škodljivi za podtalnico.
Del kanalizacijskih cevi, ki gredo sedaj v obstoječo merilno napravo na parceli 720/5 in ki potekajo na območju predvidenega nasipa, se prestavi v območje Fructala po izgradnji novega nevtralizacijskega bazena.
Proizvodni objekti Meso d.d. morajo biti zgrajeni tako, da ne ogrožajo okolice z neprijetnimi vonji, dimom, prahom, ali drugim onesnaženjem.
Obrat mora z vzdrževanjem čistoče in reda okolice obrata stalno preprečevati razvoj insektov in glodalcev in zagotoviti sistematsko zatiranje teh škodljivcev.
Pri izvedbi posamezne faze izgradnje objekta je obvezna tudi vzporedna ureditev okolice z zasaditvijo dreves na predvidenih površinah.
Občina je dolžna pred izvedbo nadaljnjih posegov za Meso in proizvodno-prodajni-skladiščni objekt realizirati nov uvoz z dovozno cesto in ustrezno komunalno infrastrukturo za obe podjetji, z možnostjo dostopa do površin južneje od obravnavanega območja.
XII. KONČNE DOLOČBE
17. člen
Nadzor nad izvajanjem zazidalnega načrta opravlja pristojna urbanistišna inšpekcija.
18. člen
Zazidalni načrt je na vpogled vsem zainteresiranim na Oddelku za okolje in prostor občine Kamnik.
19. člen
Z dnem uveljavitve tega odloka, preneha veljati odlok o sprejetju zazidalnega načrta B 25 Fructal (Uradni list SRS, št. 21/89).
20. člen
Ta odlok začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 35005-3/00
Kamnik, dne 3. oktobra 2002.
Župan
Občine Kamnika
Anton Tone Smolnikar l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti