Uradni list

Številka 86
Uradni list RS, št. 86/2002 z dne 11. 10. 2002
Uradni list

Uradni list RS, št. 86/2002 z dne 11. 10. 2002

Kazalo

4285. Pravilnik o dodeljevanju proračunskih sredstev za pospeševanje razvoja malega gospodarstva v Občini Kamnik, stran 9479.

Na podlagi uredbe o namenih in pogojih za dodeljevanje državnih pomoči ter določitvi pristojnih ministrstev za upravljanje posameznih shem državnih pomoči (Uradni list RS, št. 59/00) in 16. člena statuta Občine Kamnik (Uradni list RS, št. 47/99, 40/01) je Občinski svet občine Kamnik na 30. seji dne 25. 9. 2002 sprejel
P R A V I L N I K
o dodeljevanju proračunskih sredstev za pospeševanje razvoja malega gospodarstva v Občini Kamnik
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
S tem pravilnikom se določajo pogoji, namen in postopek za dodeljevanje finančnih sredstev za pospeševanje razvoja malega gospodarstva v Občini Kamnik (v nadaljnjem besedilu: pomoč za razvoj).
2. člen
Pomoč za razvoj malega gospodarstva Občine Kamnik se zagotavlja iz občinskega proračuna, višino pomoči pa za posamezno leto določi občinski svet z odlokom o proračunu.
3. člen
Pomoč za razvoj malega gospodarstva se dodeljuje v obliki nepovratnih sredstev.
4. člen
Pri dodelitvi pomoči za razvoj se ne sme preseči zgornja meja intenzivnosti ne glede na to, iz katerih javnih virov (sredstva občinskega proračuna, državnega proračuna ali sredstva Evropske unije) je pomoč dodeljena.
Prejemnik pomoči za razvoj je dolžan ob prijavi na javni razpis podati izjavo, da za določen namen projekt ni dobil državne pomoči oziroma če jo je, kolikšen delež je že dobil iz drugih virov.
II. OBLIKE POMOČI
5. člen
Ukrepa za pospeševanje razvoja malega gospodarstva oziroma obliki pomoči sta subvencioniranje obrestne mere za dodeljevanje kreditov in pospeševanje zaposlovanja.
1. Subvencioniranje obrestne mere za dodeljevanje kreditov
6. člen
Subvencioniranje obrestne mere se lahko nameni za materialne in nematerialne investicije.
7. člen
Subvencijo obrestne mere lahko pridobijo prosilci, ki imajo med viri financiranja zagotovljenih najmanj 30% lastnih sredstev.
Do subvencije niso upravičena podjetja v težavah.
Subvencija se lahko dodeli le, če predstavljajo spodbudo za izvedbo nameravane investicije oziroma so zanjo nujno potrebna, kar pomeni, da ni možno dobiti pomoči za projekte, ki so že izvedeni oziroma se izvajajo.
8. člen
Višina obrestne mere za kredite in delež subvencioniranja obresti se določi v javnem razpisu, glede na obrestne mere, ki veljajo za tovrstne kredite pri banki, s katero se pogodba sklepa.
Višina kredita ne sme presegati 50% predračunske vrednosti investicije.
Zgornja meja intenzivnosti pomoči ne sme presegati 50% upravičenih stroškov posameznega projekta investicije.
9. člen
Upravičeni stroški za dodelitev subvencije so:
– stroški nakupa, urejanja in opremljanja zemljišč in pridobivanja projektne dokumentacije za gradnjo poslovnih prostorov;
– stroški nakupa, graditve in prenove poslovnih prostorov;
– stroški nakupa opreme – osnovnih sredstev;
– stroški nematerialnih investicij (nakup patentov, licenc, know-how, nepatentirano tehnično znanje).
10. člen
Trajanje subvencije se določi ob vsakem razpisu glede na pogoje banke, s katero se sklepa pogodba o medsebojnem sodelovanju, vendar ne sme biti daljša od 7 let.
11. člen
Do subvencije so upravičeni samostojni podjetniki ter majhna in srednje velika podjetja.
Podjetja morajo izpolnjevati pogoje za majhna in srednje velika podjetja iz 6. člena uredbe o namenih in pogojih za dodeljevanje državnih pomoči ter določitvi pristojnih ministrstev za upravljanje posameznih shem državnih pomoči (Uradni list RS, št. 59/00). Pri samostojnih podjetnikih se ti pogoji smiselno upoštevajo.
Sedež obratovalnice oziroma podjetja ter poslovni prostori in kraj investicije prosilca morajo biti na območju Občine Kamnik.
12. člen
Subvencije se prednostno dodelijo prosilcem, ki poleg pogojev bančne organizacije in določil tega pravilnika izpolnjujejo naslednje kriterije:
– opravljajo oziroma bodo opravljali dejavnosti, ki v občini niso razvite;
– razširjajo in odpirajo nova delovna mesta v obstoječih proizvodnih in storitvenih dejavnostih;
– opravljajo oziroma bodo opravljali dejavnost, ki zagotavlja sodoben tehnološki in ekološko neoporečen delovni proces.
13. člen
Občina za sodelovanje pri postopkih subvencioniranje obrestne mere za dodeljevanje kreditov na osnovi zbiranja in analize ponudb izbere najugodnejšo bančno organizacijo, s katero sklene pogodbo, kjer so določene medsebojne pravice in obveznosti, višina kreditnega potenciala ter višina subvencije.
2. Pospeševanje zaposlovanja
14. člen
Pomoč za pospeševanje zaposlovanja se dodeli za:
– odpiranje novih delovnih mest;
– pospeševanje samozaposlovanja;
– zaposlovanje mladih.
15. člen
Pomoč se dodeli za zaposlovanje ljudi, ki še niso bili zaposleni oziroma so ostali brez zaposlitve. Brezposelna oseba mora izpolnjujejo naslednje pogoje:
– je državljan Republike Slovenije;
– je prijavljen na Zavodu Republike Slovenije za zaposlovanje najmanj en mesec pred dnem zaposlitve (razen za prvo zaposlitev);
– ima stalno prebivališče v Občini Kamnik;
– sedež dejavnosti mora biti v Občini Kamnik;
– da je zaposlitev brezposelne osebe sklenjena v koledarskem letu.
16. člen
Pomoč brezposelni osebi za samozaposlitev znaša 20 točk.
Pomoč delodajalcu za zaposlitev osebe na novo delovno mesto za nedoločen čas, ki je bila na Zavodu Republike Slovenije za statistiko prijavljena kot brezposelna oseba znaša 15 točk.
Pomoč delodajalcu za zaposlitev osebe na novo delovno mesto za nedoločen čas, ki ji je to prva zaposlitev, znaša 15 točk.
17. člen
Višino pomoči za zaposlovanje za posamezno leto določi občinski svet. Vrednost točke vsako leto določi župan na predlog občinske uprave.
Višina pomoči za zaposlovanje ne sme biti višja kot je nujno potrebno za dosego namena iz 14. člena pravilnika ter mora biti enkratna.
V primeru, da višina zaprošenih sredstev presega zagotovljen obseg pomoči za zaposlovanje, se višina odobrenih pomoči oziroma vrednost točke sorazmerno zniža.
18. člen
Upravičeni stroški za dodelitev pomoči za zaposlovanje so stroški povezani z odprtjem delovnega mesta.
19. člen
Novo odprta delovna mesta in samozaposlitve morajo obstajati vsaj dve leti po prejeti pomoči za ta namen.
Izpolnitev kriterija novih delovnih mest se ugotavlja na osnovi dodatnih delovnih mest v primerjavi s celoletnim povprečjem zaposlenih v podjetju leto pred odobritvijo pomoči za razvoj.
III. JAVNI RAZPIS
20. člen
Pomoč za razvoj se dodeljuje na osnovi javnega razpisa.
Župan Občine Kamnik sprejme sklep o razpisu in pogojih za pridobivanje pomoči za razvoj in ga objavi v javnem glasilu.
21. člen
Javni razpis mora vsebovati:
– določbo tega pravilnika, na osnovi katere župan sprejme sklep;
– namene za katere se dodeljuje pomoč za razvoj po javnem razpisu;
– pogoje, ki jih morajo upravičenci izpolnjevati;
– rok za prijavo na javni razpis, ki ne sme biti krajši od 30 dni od dneva objave in naslov na katerega se vložijo prijave;
– pogoje pod katerimi se pomoč za razvoj dodeljuje;
– navedbo dokumentacije, ki jo mora prosilec priložiti k zahtevku;
– rok, v katerem bo sprejet sklep o dodelitvi pomoči za razvoj.
22. člen
Vloge za dodelitev pomoči za razvoj obravnava komisija za izvedbo javnega razpisa, ki jo imenuje župan. O dokončni odobritvi odloča občinska uprava s sklepom, ki ga prosilcem in banki posreduje v osmih dneh po odločitvi.
IV. KONČNE DOLOČBE
23. člen
Prejemniki pomoči za razvoj morajo sredstva s pripadajočimi zamudnimi obrestmi vrniti če, občinska uprava in pristojni organi nadzora ugotovijo, da:
– pomoč za razvoj ni bila namenjena za upravičene stroške;
– novo delovno mesto ni trajalo dve leti.
24. člen
Z uveljavitvijo tega pravilnika preneha veljati pravilnik o dodeljevanju posojil in sofinanciranju obresti iz sredstev občinskega proračuna za pospeševanje razvoja malega gospodarstva in kmetijstva v Občini Kamnik (Uradni list RS, št. 2/96 in 45/97) v določbah, ki se nanašajo na malo gospodarstvo.
25. člen
Ta pravilnik začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu RS.
Št. 3002/02
Kamnik, dne 25. septembra 2002.
Župan
Občine Kamnik
Anton Tone Smolnikar l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti