Uradni list

Številka 86
Uradni list RS, št. 86/2002 z dne 11. 10. 2002
Uradni list

Uradni list RS, št. 86/2002 z dne 11. 10. 2002

Kazalo

4243. Pravilnik o nošenju policijske uniforme, stran 9452.

Na podlagi prvega in tretjega odstavka 31. člena zakona o policiji (Uradni list RS, št. 49/98, 66/98 in 93/01) izdaja minister za notranje zadeve
P R A V I L N I K
o nošenju policijske uniforme
I. UVODNA DOLOČBA
1. člen
Ta pravilnik ureja nošenje policijske uniforme, dopolnilnih delov uniforme, položajnih oznak, simbolov policije in osebno urejenost policistov v uniformi.
II. NOŠENJE UNIFORME
2. člen
Policijska uniforma, njeni dopolnilni deli ter položajne oznake in simboli policije se lahko nosijo le v skladu z njihovim namenom.
3. člen
Ko policisti in policistke (v nadaljevanju: policisti – razen v določbah, v katerih so policistke posebej navedene) opravljajo naloge v uniformi, morajo biti oblečeni, oboroženi in opremljeni, kot je določeno v predpisih in aktih, ki urejajo to področje.
Uniformo in/ali dopolnilne dele uniforme in ustrezne položajne oznake nosijo tudi policisti v posebni policijski enoti, na šolanju v višji policijski šoli, v mirovnih misijah v skladu s sodelovanjem policije v takih misijah, v drugih potrebnih primerih pa, če tako odredi minister za notranje zadeve.
4. člen
Direktorji policijskih uprav odredijo, kdaj policisti v enotah na njihovem območju nosijo poletno ali zimsko uniformo.
Direktor uprave uniformirane policije, načelniki uradov uniformirane policije, komandirji policijskih postaj ali vodje drugih enot odredijo, kdaj policisti njihove enote nosijo posamezen komplet ali vrsto uniforme.
Če je to potrebno zaradi zagotovitve enotne urejenosti in opremljenosti policistov na določenem območju, o primerih iz prejšnjih odstavkov odloči generalni direktor policije ali direktor policijske uprave.
5. člen
Generalni direktor policije in njegov namestnik ter direktorji policijskih uprav in njihovi pomočniki lahko nosijo slovesno uniformo, ko doma ali v tujini uradno predstavljajo policijo.
6. člen
Dovoljena je poroka uniformiranih policistov v slovesni uniformi.
Umrle aktivne uniformirane policiste ali upokojene policiste, ki so ob upokojitvi zadržali slovesno uniformo, je na njihovo željo ali na željo družine dovoljeno pokopati v slovesni uniformi.
Upokojeni policisti lahko nosijo slovesno uniformo na slovesnih prireditvah (ob dnevu policije, na uradnih sprejemih idr.) in na pogrebih aktivnih ali upokojenih policistov.
7. člen
Uporabo policijske uniforme za snemanje filmov in televizijskih oddaj, za gledališke predstave in druge javne nastope dovoljuje generalni direktor policije.
III. NOŠENJE POLOŽAJNIH OZNAK IN SIMBOLOV POLICIJE
8. člen
Policisti nosijo na levem rokavu uniforme znak policije in na desnem rokavu uniforme simbol dejavnosti.
Na levem zgornjem žepu vetrnega jopiča, poletne srajce, zimskega puloverja in srajce delovne uniforme policisti nosijo simbol specialnosti ali dejavnosti.
Nad levim žepom ali na levem žepu zgornjih delov uniforme nosijo našitek temno modre barve z zlato rumenim vezenim napisom POLICIJA. Velikost našitka in črk je odvisna od vrste oblačila.
Na desni strani zgornjih delov uniforme v višini napisa POLICIJA policisti nosijo identifikacijsko oznako v obliki ploščice ali našitka z osebnim imenom. Ploščica je zlato rumene, črke pa so temno modre barve. Našitek je temno moder, črke pa so vezene in zlato rumene. Identifikacijska oznaka z osebnim imenom pripada vsakemu policistu in jo ima vsak dolžnost nositi.
Generalni direktor policije s posebnim aktom določi delovna mesta ali vrste nalog policistov, kjer policisti identifikacijske oznake z osebnim imenom niso dolžni nositi. Namesto identifikacijske oznake z osebnim imenom policisti nosijo identifikacijsko oznako s številko, če bi zaradi nošenja identifikacijske oznake s osebnim imenom bili policisti kakorkoli osebno ogroženi oziroma bi bil ogrožen uspeh policijske naloge, ki jo opravljajo.
Aktivni in upokojeni policisti, ki jim je priznan status veterana, lahko pod znakom policije na levem rokavu nosijo tudi našitek z vezenim napisom VETERAN. Našitek je polkrožne oblike in temno modre barve, črke pa so zlato rumene.
9. člen
Ne glede na določbe prejšnjega člena policisti med opravljanjem nalog v tujini na predpisanem mestu zgornjih delov uniforme nosijo skupno oznako mednarodne organizacije, nad simbolom dejavnosti na desnem rokavu nosijo našitek – zastavo Republike Slovenije, nad znakom policije na levem rokavu polkrožen našitek z napisom SLOVENIJA, na desni strani v višini napisa POLICIJA pa identifikacijsko oznako v obliki ploščice ali našitka z osebnim imenom. Našitka z napisom sta temno modra, črke pa so zlato rumene barve.
10. člen
Položajne oznake policisti nosijo na ramenskih epoletah uniforme, na zimski vetrovki, dežnem plašču in anoraku pa na traku na zgornjem levem žepu oziroma na levi strani oblačila v višini prsi.
IV. OPRAVLJANJE NALOG V CIVILNI OBLEKI
11. člen
Za opravljanje določenih nalog policisti uporabljajo lastna civilna oblačila, obutev ali opremo, za kar jim pripada ustrezno denarno nadomestilo, v skladu z aktom, ki ureja to področje.
12. člen
O opravljanju nalog uniformiranih policistov v civilnih oblačilih odloča njihov neposredni vodja oziroma tisti, ki ga ta pooblasti.
Policisti v civilnih oblačilih ne smejo biti razporejeni za samostojno opravljanje:
– dežurstva;
– intervencij ob kršitvah javnega reda in miru;
– ogledov krajev prometnih nesreč;
– nalog za urejanje cestnega prometa;
– mejne kontrole.
V. OSEBNA UREJENOST
13. člen
Policisti so dolžni nositi urejeno, čisto, zlikano in nepoškodovano uniformo.
Pri opravljanju nalog morajo policisti nositi tudi predpisano pokrivalo, ki mora biti na glavi vodoravno. Pri nošenju pokrival s ščitnikom ali ščitkom lahko ščitnik ali ščitek pokriva čelo največ do višine zgornjega roba obrvi.
Pokrivala policisti niso dolžni nositi pri opravljanju notranjega dela v policijskih enotah, pri delu v kabini in v službenih vozilih.
14. člen
Policisti v uniformi se morajo vesti dostojno in biti osebno urejeni.
Policisti v uniformi morajo imeti lase primerno pristrižene in počesane. Pri pokončni drži glave lasje zadaj ne smejo segati čez vrh ovratnika in ne smejo ovirati nošenja predpisanega pokrivala. Obarvani so lahko le v naravnih barvah las. Zalizci morajo biti pristriženi pravokotno in lahko segajo največ do sredine ušes.
Brada in brki morajo biti kratko pristriženi, redno negovani in urejeni. Brki ne smejo segati čez zgornjo ustnico in ob straneh ne več kot 5 mm čez linijo spodnje ustnice. Dlake brade ne smejo biti krajše od 5 mm in ne daljše od 20 mm.
15. člen
Policisti v uniformi na glavi ne smejo nositi nakita ali drugih okraskov. Lahko nosijo nakit, ki jih ne ovira ali ogroža pri opravljanju nalog niti ne ogroža oseb v postopkih ter ne kvari videza uniforme.
16. člen
Policistke v uniformi morajo imeti čiste, počesane, primerno postrižene do ramen ali spete lase. Lasje ne smejo ovirati nošenja predpisanega pokrivala, obarvani pa so lahko le v naravnih barvah las. Policistke v uniformi so lahko tudi primerno naličene.
17. člen
Policistke v uniformi na obrazu ne smejo nositi nakita ali drugih okraskov, sicer pa lahko nosijo le nakit, ki jih ne ovira ali ogroža pri opravljanju nalog niti ne ogroža oseb v postopkih in ne kvari videza uniforme.
18. člen
Vodje policijskih enot, v njihovi odsotnosti pa tisti, ki jih zamenjujejo, so dolžni skrbeti, da so policisti v uniformi med delom enotno oblečeni in urejeni.
Če policist ni oblečen ali opremljen v skladu s tem pravilnikom in drugimi predpisi, ki urejajo to področje, mu oseba iz prejšnjega odstavka ne sme dovoliti opravljanja nalog policije.
VI. PREHODNA IN KONČNI DOLOČBI
19. člen
Z dnem, ko začne veljati ta pravilnik, preneha veljati pravilnik o nošenju uniforme in položajnih oznak policije (Uradni list RS, št. 61/00).
20. člen
Določbe četrtega odstavka 8. člena tega pravilnika se začnejo uporabljati najkasneje v enem letu po njegovi uveljavitvi.
21. člen
Ta pravilnik začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
dr. Rado Bohinc l. r.
Minister
za notranje zadeve

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti