Uradni list

Številka 81
Uradni list RS, št. 81/2002 z dne 20. 9. 2002
Uradni list

Uradni list RS, št. 81/2002 z dne 20. 9. 2002

Kazalo

4036. Odlok o uvedbi samoprispevka, stran 8862.

Na podlagi 12. člena zakona o samoprispevku (Uradni list RS, št. 87/01), 18. člena statuta Občine Škofja Loka ter na podlagi rezultata glasovanja na referendumu o uvedbi samoprispevka za območje naselja Gabrška gora, delu naselja Na Logu, ki obsega hišne številke 13–43, razen hišne številke 21, delu naselja Log, ki obsega hišne številke 21–27 in 46–54 ter delu naselja Florjan nad Zmincem, ki obsega hišno številko 3, ki je bilo dne 21. 7. 2002, je Občinski svet občine Škofja Loka na 25. redni seji dne 29. 8. 2002, sprejel
O D L O K
o uvedbi samoprispevka
1. člen
S tem odlokom se na podlagi odločitve o uvedbi samoprispevka, ki je bila sprejeta na referendumu, dne 21. 7. 2002 uvede samoprispevek v denarju za območje naselja Gabrška gora, del naselja Na Logu, ki obsega hišne številke 13–43, razen hišne številke 21, del naselja Log, ki obsega hišne številke 21–27 in 46–54 ter del naselja Florjan nad Zmincem, ki obsega hišno številko 3.
Kartografski prikaz območja, na katerem se uvede samoprispevek je prikazan v grafični prilogi, ki je sestavni del tega odloka.
2. člen
Samoprispevek se uvede za obdobje petih let, to je od 1. 10. 2002 do 30. 9. 2007 (pod pogojem, da bo ta odlok stopil v veljavo pred 1. 10. 2002).
3. člen
Samoprispevek se uvede za financiranje investicije ureditev lokalnih cest v Krajevni skupnosti Log – vaško območje Gabrška gora, in sicer: LC 401120 (Log-Martin – Arvaj – Zabrdnik – Jernač), LC 100120 (Kumar – Smoldno), v skladu z investicijskim programom, ki ga je občinski svet potrdil na 23. redni seji dne 18. 4. 2002.
4. člen
S samoprispevkom se bo zbralo 20,520.000 tolarjev, kar predstavlja 19% od predvidene investicije.
5. člen
Po dokončanju investicijskega programa ni načrtovan presežek sredstev samoprispevka. V primeru morebitnih presežkov se sme presežek sredstev samoprispevka uporabiti samo za investicije in investicijsko vzdrževanje lokalne javne infrastrukture na območju, na katerem je bil uveden samoprispevek.
6. člen
Zavezanec za plačilo samoprispevka je fizična oseba, ki ima pravico glasovanja na referendumu o uvedbi samoprispevka.
Zavezanec za samoprispevek je tudi fizična oseba, ki v obdobju, za katero je samoprispevek uveden izpolni pogoje iz 9. člena zakona o samoprispevku (Uradni list RS, št. 87/01). Nove zavezance enkrat letno ugotavlja občinska uprava na podlagi podatkov, pridobljenih od upravljavcev zbirk podatkov o stalnem prebivališču, o fizičnih osebah z dohodki, ki so bili obdavčeni z dohodnino v predpreteklem letu pred letom, v katerem ugotavlja nove zavezance in o višini dohodkov, o osebah, starejših od petnajst let, ter o lastništvu in uporabi nepremičnin. Lastnost zavezanca pridobi fizična oseba s prvim dnem naslednjega leta po letu, v katerem je pristojni organ ugotovil izpolnjevanje pogojev. O pridobitvi lastnosti zavezanca odloči pristojni organ z odločbo o odmeri samoprispevka.
Lastnost zavezanca za samoprispevek izgubi fizična oseba, ki v obdobju, za katero je uveden samoprispevek, ne izpolnjuje več pogojev iz 9. člena tega zakona. Izgubo lastnosti zavezanca enkrat letno ugotavlja pristojni organ na podlagi podatkov, pridobljenih od upravljavcev zbirk podatkov o stalnem prebivališču, o fizičnih osebah z dohodki, ki so bili obdavčeni z dohodnino v predpreteklem letu pred letom, v katerem se ugotavlja obstoj lastnosti zavezanca in o višini dohodkov, ter o lastništvu in uporabi nepremičnin. Lastnost zavezanca izgubi fizična oseba s prvim dnem naslednjega leta po letu, v katerem je pristojni organ ugotovil neizpolnjevanje pogojev. O izgubi lastnosti zavezanca odloči pristojni organ z odločbo.
7. člen
Samoprispevek se odmeri:
– zavezancem, ki imajo dostop po lokalni makadamski cesti LC 401120 in LC 100120 2% od bruto dohodka zavezanca v predpreteklem letu pred uvedbo samoprispevka, vendar največ od bruto dohodka v višini trikratne povprečne plače,
– zavezancem, ki imajo lokalno cesto LC 401120 že asfaltirano 1% od bruto dohodka zavezanca v predpreteklem letu pred uvedbo samoprispevka, vendar največ od bruto dohodka v višini trikratne povprečne plače.
Samoprispevek posameznega zavezanca se za obdobje petih let odmeri tako, da se znesek samoprispevka, ugotovljen v skladu s prejšnjim odstavkom tega člena, pomnoži s številom let plačevanja samoprispevka.
8. člen
Odmerjeni znesek samoprispevka se zavezancu enkrat letno revalorizira z indeksom cen življenjskih potrebščin. Zavezancu se izda sklep o revalorizaciji , s katerim se mu, na podlagi odločbe o odmeri samoprispevka, določi revaloriziran znesek samoprispevka za posamezno leto.
9. člen
Zavezanca se lahko na njegovo pisno zahtevo oprosti plačevanja samoprispevka ali se mu prizna znižanje pri plačevanju samoprispevka, če bi plačilo samoprispevka ogrozilo preživljanje zavezanca ali njegove družine.
Razlogi za oprostitev ali znižanje pri plačevanju so zlasti naslednji: naravne in druge nesreče, bolezen v družini, izguba zaposlitve in druge osebne okoliščine, ki vplivajo na socialno ekonomske razmere zavezanca, zaradi katerih bi plačevanje samoprispevka lahko ogrozilo preživljanje zavezanca in njegovih družinskih članov.
Zavezanec svojo vlogo naslovi na Občinsko upravo občine Škofja Loka, in priloži dokazilo za svoje navedbe. Kot dokazilo se šteje zlasti mnenje zdravstvene ustanove, mnenje centra za socialno delo, potrdilo zavoda za zaposlovanje ter druga potrdila oziroma mnenja.
O oprostitvi ali znižanju plačila samoprispevka odloči občinska uprava z odločbo.
10. člen
Samoprispevek se plačuje v mesečnih obrokih, in sicer do 20. v mesecu za pretekli mesec.
Samoprispevek se vplačuje na ustrezen račun, določen v odločbi.
11. člen
Za odmero in zbiranje sredstev je pristojna Občinska uprava občine Škofja Loka.
Za izvedbo investicijskega programa za ureditev lokalnih cest v Krajevni skupnosti Log – vaško območje Gabrška gora je odgovorna občinska uprava Občine Škofja Loka.
Zbiranje samoprispevka in njegovo porabo nadzoruje nadzorni odbor Občine Škofja Loka.
12. člen
Samoprispevek se odmeri z upravno odločbo. Znesek, določen z odločbo zapade v plačilo v rokih, določenih v 10. členu in v odločbi.
Odločbo izda občinska uprava.
Zoper odločbo je dovoljena pritožba, o pritožbi odloči župan.
13. člen
Ta odlok se objavi v Uradnem listu RS in začne veljati naslednji dan po objavi.
Št. 414-1/01
Škofja Loka, dne 29. avgusta 2002.
Župan
Občine Škofja Loka
Igor Draksler l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti