Uradni list

Številka 81
Uradni list RS, št. 81/2002 z dne 20. 9. 2002
Uradni list

Uradni list RS, št. 81/2002 z dne 20. 9. 2002

Kazalo

3984. Tarifni sistem za dobavo toplote iz sistema daljinskega ogrevanja v Mestni občini Celje, stran 8796.

Na podlagi 21. člena zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 72/93), 26. člena zakona o gospodarskih javnih službah (Uradni list RS, št. 32/93), 90., 91., 92., 93., 94. in 97. člena energetskega zakona (Uradni list RS, št. 79/99), odloka o obvezni vgraditvi in uporabi merilnikov toplotne energije (Uradni list RS, št. 65/94), 17. člena statuta Mestne občine Celje (Uradni list RS, št. 41/95) in 21. člena statuta družbe Energetika Celje, javnega podjetja, d.o.o., je Odbor Energetike dne 10. 9. 2002 sprejel
T A R I F N I S I S T E M
za dobavo toplote iz sistema daljinskega ogrevanja v Mestni občini Celje
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
S tarifnim sistemom za dobavo toplote iz sistema daljinskega ogrevanja v Mestni občini Celje se določajo:
– osnovni tarifni elementi za obračunavanje toplote in sanitarne tople vode, ki jo Energetika Celje, javno podjetje, d.o.o. dobavlja odjemalcem iz sistema daljinskega ogrevanja,
– kriteriji in merila za določanje ravni cen toplote,
– načela in kriteriji za določanje tarifnih postavk (stimuliranje racionalne rabe toplote, smotrna uporaba proizvodnih in distribucijskih objektov).
2. člen
Tarifni sistem velja za vse odjemalce toplote iz sistema daljinskega ogrevanja v Mestni občini Celje.
3. člen
Tarifne postavke za posamezne elemente cene tarifnih odjemalcev morajo biti javno objavljene.
II. TARIFNI ELEMENTI IN TARIFNE POSTAVKE
4. člen
Tarifni elementi za katere se ugotavljajo tarifne postavke so:
– priključna moč,
– dobavljena količina toplote,
– števnina.
5. člen
Priključna moč se določa po določilih pogojev za dobavo in odjem toplote iz sistema daljinskega ogrevanja in se obračunava v MW, vrednost pa zaokroži na 5 decimalnih mest.
6. člen
Količina dobavljene toplote se ugotavlja neposredno s toplotnim števcem, posredno pa z vodomerom, nameščenima v toplotni postaji, ali pa določa pavšalno, kot je določeno v 32. in 33. členu splošnih pogojev za dobavo toplote iz sistema daljinskega ogrevanja v Mestni občini Celje (Uradni list RS, št. 44/02).
7. člen
Tarifne postavke za posamezne tarifne elemente so:
– cena za enoto priključne moči v SIT/MW/mesec,
– cena za toploto v SIT/MWh,
– cena za sanitarno toplo vodo v SIT/m3,
– števnina za toplotni števec v SIT/m2 /mesec,
– števnina za vodomer v SIT/m3.
8. člen
Letni znesek za priključno moč predstavlja fiksni del stroškov ogrevanja in se praviloma obračunava mesečno. Mesečni znesek se določi tako, da se mesečna tarifna postavka za enoto priključne moči (SIT/MW/mesec) pomnoži s priključno močjo. Znesek je neodvisen od dobavljene toplote in pokriva naslednje neodvisne stroške poslovanja:
– stroške materiala (brez stroškov energentov),
– stroške storitev in dela,
– amortizacijo,
– strošek investicijskega in tekočega vzdrževanja,
– popravke vrednosti terjatev,
– druge odhodke (stroške) poslovanja,
– odhodke financiranja.
9. člen
V večstanovanjski hiši se znesek za priključno moč za ogrevanje razdeli sorazmerno ogrevani površini stanovanj.
Če so v večstanovanjski hiši tudi poslovni prostori, se znesek za priključno moč za ogrevanje stanovanjskega dela razdeli sorazmerno ogrevani površini stanovanj, znesek za priključno moč poslovnega dela pa po dejanski priključni moči posameznega poslovnega prostora ali pa sorazmerno ogrevani površini poslovnih prostorov.
10. člen
Znesek za količino dobavljene toplote se izračuna tako, da se število dobavljenih MWh pomnoži s ceno za toploto (SIT/MWh).
Znesek za dobavljeno količino toplote predstavlja variabilni del stroškov ogrevanja in pokriva stroške:
– energentov,
– električne energije za proizvodnjo in distribucijo toplote,
– kemično pripravljene vode.
11. člen
Znesek za količino dobavljene toplote za pripravo sanitarne tople vode, ki se ugotavlja posredno z vodomerom, se ugotovi tako, da se količina porabljene vode, merjene v m3, pomnoži s ceno za sanitarno toplo vodo (SIT/m3).
12. člen
Števnina zajema letne stroške vzdrževanja, overovitve in zamenjave merilnih naprav.
III. RAZVRSTITEV ODJEMA TOPLOTE
13. člen
Odjem toplote je razvrščen v dve tarifni skupini:
– I. tarifna skupina – stanovanjski odjem,
– II. tarifna skupina – ostali odjem.
Dobavitelj lahko sklene z določenimi odjemalci iz II. tarifne skupine posebno pogodbo, s katero se določi vrednost posameznih tarifnih postavk.
IV. OBRAČUN DOBAVE TOPLOTE
14. člen
Obračun dobave toplote se pri posameznem odjemalcu izvrši z:
– razvrstitivijo odjemalca v ustrezno tarifno skupino,
– obračunom priključne moči po veljavni ceni,
– obračunom dobavljenih količin toplote po veljavni ceni,
– obračunom števnine.
15. člen
Če se več odjemalcev iste ali različne tarifne skupine oskrbuje s toploto preko skupnega odjemnega mesta s skupno merilno napravo, se dobavljena količina obračunava skladno z razdelilnikom stroškov na tem odjemnem mestu (18. člen splošnih pogojev za dobavo toplote iz sistema daljinskega ogrevanja Mestne občine Celje) in ustrezno tarifno skupino.
16. člen
Znesek za priključno moč se obračunava praviloma mesečno v višini 1/12 letnega zneska.
17. člen
Dobavljena količina toplote se obračunava:
– pri obračunu po toplotnem števcu se količina dobavljene toplote obračuna na podlagi odčitkov s toplotnega števca nameščenega na merilnem mestu v priključni postaji,
– pri obračunu po vodomeru se količina dobavljene toplote obračuna na podlagi odčitkov z vodomera za sanitarno toplo vodo, ki je nameščen pred sistemom za pripravo sanitarne tople vode.
Dobavljena količina toplote se obračunava mesečno oziroma tako, kot je določeno v pogodbi.
18. člen
Števnina se praviloma obračunava mesečno glede na vrsto in velikost merilne naprave.
19. člen
Odjemalec mora plačati dobavljeno toploto in storitve v plačilnem roku navedenem na izstavljenem računu, položnici ali drugem veljavnem dokumentu.
Če odjemalec ne poravna pravočasno svojih obveznosti, mu dobavitelj zaračuna zakonske zamudne obresti od zapadlosti računa do dneva poravnave.
Če nastane dvom o odjemalčevi plačilni sposobnosti ali zaradi neredne poravnave plačilnih obveznosti, lahko dobavitelj zahteva plačilo vnaprej, z izračunom za primerljivo obračunsko obdobje.
20. člen
Dobavitelj zaračunava stroške izterjave glede na dejanske sodne stroške in ustavitve dobave toplote tako, da mora odjemalec poravnati fiksni del stroškov dobave toplote za čas, ko mu je bila po določbah 17. in 42. člena splošnih pogojev za dobavo toplote iz sistema daljinskega ogrevanja v MO Celje prekinjena dobava toplote.
21. člen
Porabljeno električno energijo za obratovanje toplotne postaje plača odjemalec dobavitelju električne energije. Količino porabljene vode iz vodovodnega omrežja plača odjemalec dobavitelju te vode.
22. člen
Reklamacije na prejeti račun ali obračun za dobavljeno toploto sprejema dobavitelj samo v pisni obliki v 8 dneh po prejemu računa ali obračuna. Pripombe k prejetemu računu ali obračunu ali ugovor ne odložijo plačilo računa oziroma obračuna za nesporni del.
V. OSNOVE ZA OBLIKOVANJE CEN IN DOLOČANJE
TARIFNIH POSTAVK ZA OBRAČUN DOBAVLJENE TOPLOTE
23. člen
Cene toplote iz sistema daljinskega ogrevanja se določajo v skladu z veljavnimi predpisi, politiko cen in razvoja daljinskega ogrevanja v MO Celje.
VI. PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE
24. člen
Tarifni pravilnik se uporablja za vsa že sklenjena in nova razmerja v zvezi z dobavo toplote.
25. člen
Z dnem, ko začne veljati ta tarifni sistem, preneha veljati dosedanji tarifni sistem za prodajo toplotne energije iz vročevodnega in toplovodnega omrežja za območje Občine Celje (Uradni list RS, št. 30/94).
26. člen
Ta tarifni pravilnik za dobavo toplote iz sistema daljinskega ogrevanja v Mestni občini Celje začne veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu RS.
Celje, dne 10. septembra 2002.
Predsednik
Odbora Energetike Celje
Bojan Šrot l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti