Uradni list

Številka 81
Uradni list RS, št. 81/2002 z dne 20. 9. 2002
Uradni list

Uradni list RS, št. 81/2002 z dne 20. 9. 2002

Kazalo

3979. Odlok o plakatiranju in reklamiranju v Občini Benedikt, stran 8791.

Na podlagi 15. člena statuta Občine Benedikt (Uradni list RS, št. 19/99) in 5. člena odloka o gospodarskih javnih službah v Občini Benedikt (Uradni list RS, št. 99/99) je Občinski svet občine Benedikt na 29. seji dne 4. 9. 2002 sprejel
O D L O K
o plakatiranju in reklamiranju
v Občini Benedikt
1. člen
Odlok o plakatiranju in reklamiranju v Občini Benedikt ureja:
– lepljenje in nameščanje plakatov, reklamnih panojev, oglasov, transparentov in podobnih objav (v nadaljevanju: plakati);
– postavitev in vzdrževanje objektov in naprav za plakatiranje in reklamiranje (v nadaljevanju: plakatna mesta).
2. člen
Pooblaščenega izvajalca plakatiranja določi na predlog župana občinski svet, župan pa z njim sklene pogodbo.
Izvajalec posameznega plakatiranja je lahko organizator prireditve ali pooblaščeni izvajalec iz prejšnjega odstavka. Izvajalec prevzame odgovornost, da bo plakatiranje opravljeno v skladu s tem odlokom.
Pooblaščeni izvajalec postavlja objekte in naprave za plakatiranje, jih vzdržuje in nanje lepi in z njih odstranjuje plakate.
3. člen
Lokacijo, vrsto in obliko plakatnih in reklamnih mest določi Občina Benedikt.
4. člen
Stalne in prenosne reklamne objekte in naprave je dovoljeno vgraditi, postaviti oziroma pritrditi samo na lokacijah in območjih v skladu s pogoji, ki jih določa Občinska uprava občine Benedikt. Njihova postavitev mora biti takšna, da ne ovira prometa in prometne varnosti, namembnosti prostora in ne kazi videza okolja.
Dovoljenje za postavitev stalnega ali prenosnega reklamnega objekta in naprave izda Občinska uprava občine Benedikt.
K vlogi za izdajo dovoljenja je potrebno priložiti:
– dokazilo o razpolaganju z zemljiščem oziroma objektom ali pisno dovoljenje lastnika zemljišča oziroma objekta;
– podatke o velikosti reklamnega sredstva;
– dokazilo o plačilu komunalne takse.
O izdanih dovoljenjih in lokacijah za postavitev reklamnih objektov in naprav za uporabo reklamnih sredstev se vodi register.
5. člen
Lepljenje in nameščanje plakatov in reklamnih oglasov je dovoljeno samo na za to določenih mestih.
Na izložbena okna poslovnih prostorov je dovoljeno lepljenje plakatov samo z dovoljenjem upravljavca poslovnih prostorov.
Z na novo postavljenim plakatom se ne sme prekriti že nalepljenega plakata, ki oglašuje oziroma vabi na prireditev, ki se še ni zgodila.
6. člen
Za predvolilno in politično delovanje se lahko postavijo dodatna plakatna mesta. Način uporabe se določi s posebnim navodilom, ki ga izda župan v skladu z zakonom o volilni kampanji.
7. člen
Pred nameščanjem mora izvajalec vse plakate potrditi na Občinski upravi občine Benedikt in zanje vnaprej plačati takso, opredeljeno v odloku o komunalnih taksah, kar pa ne velja za lastnike poslovnih prostorov, kolikor le-ti na svojem izložbenem oknu reklamirajo svojo dejavnost.
V primeru, da Občina Benedikt za upravljanje s plakatnimi mesti nima izbranega pooblaščenega izvajalca, lahko interesenti uporabijo plakatna mesta preko Občinske uprave občine Benedikt.
Taksa je prihodek Občine Benedikt, ki se nakaže na njen transakcijski račun.
Takse ne plačujejo uporabniki proračunskih sredstev za plakate, ki vabijo na prireditve, ki so organizirane v turistične, društvene, kulturne in druge humanitarne namene.
8. člen
Izvajalec mora plakate odstraniti najkasneje v roku treh delovnih dni po poteku razloga, zaradi katerega so bili nameščeni. Izvajalec je dolžan nemudoma odstraniti potrgane, umazane ali drugače neprimerne plakate. Izvajalec je dolžan skrbeti za primerno urejenost plakatnih mest.
9. člen
Plakati in reklamni oglasi, ki so nalepljeni in nameščeni v nasprotju s tem odlokom, se odstranijo na stroške izvajalca, ki je za plakatiranje prevzel odgovornost, oziroma na stroške odgovorne osebe organizatorja javne prireditve, odgovorne osebe organizacije ali druge pravne osebe, v katere korist je izvršeno plakatiranje ali reklamiranje, če plakatiranje ali reklamiranje ni bilo potrjeno na Občinski upravi občine Benedikt.
10. člen
Med reklamne objekte ne sodijo napisi, znaki oziroma drugi simboli, ki so postavljeni na objektih ali ob objektih in označujejo naziv podjetja, društva, trgovine, šole, predpisani z zakonom ali odlokom občinskega sveta in ne reklamirajo proizvoda oziroma storitev.
Med reklamna sporočila ne sodijo znaki za obvestila, ki so kažipoti za pravne osebe.
11. člen
Nadzor nad izvajanjem določb tega odloka izvaja komunalna inšpekcija.
12. člen
Občinska uprava občine Benedikt lahko z denarno kaznijo od 10.000 SIT do 30.000 SIT kaznuje za prekršek pravno osebo ali posameznika, če:
– plakatira in nima pooblastila oziroma dovoljenja za izvajanje te dejavnosti;
– plakatira in postavlja reklamna sredstva na objektih in mestih, ki za to niso določeni;
– redno ne vzdržuje reklamnih objektov;
– nenamensko uporablja ali poškoduje reklamne objekte in naprave;
– ne odstrani raztrganih in poškodovanih plakatov in reklam;
– je plakat ali reklamni oglas nalepljen na plakatno mesto in ni predpisano potrjen (oziroma ožigosan);
– je plakat ali reklamni oglas nalepljen preko plakata, ki oglašuje oziroma vabi na prireditev, ki se še ni zgodila.
13. člen
Vse obstoječe objekte in naprave za uporabo reklamnih sredstev morajo njihovi lastniki odstraniti v roku treh mesecev po uveljavitvi tega odloka.
Občinska uprava občine Benedikt mora v roku 30 dni po preteku roka iz prvega odstavka tega člena odstraniti reklamne objekte in naprave na stroške njihovih lastnikov.
Kolikor je mogoče obstoječi objekt in napravo za uporabo reklamnih sredstev ohraniti na lokaciji in v enaki obliki, si mora njen lastnik v roku iz prvega odstavka tega člena pridobiti ustrezno dovoljenje iz 4. člena tega odloka.
14. člen
Ta odlok začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 08009-002/2002-3
Benedikt, dne 5. septembra 2002.
Župan
Občine Benedikt
Milan Gumzar l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti