Uradni list

Številka 81
Uradni list RS, št. 81/2002 z dne 20. 9. 2002
Uradni list

Uradni list RS, št. 81/2002 z dne 20. 9. 2002

Kazalo

3971. Pravilnik o spremembah in dopolnitvah pravilnika o sežiganju odpadkov, stran 8784.

Na podlagi drugega odstavka 30. člena zakona o varstvu okolja (Uradni list RS, št. 32/93, 44/95 – odl. US, 1/96, 9/99 – odl. US, 56/99 – ZON in 22/00 – ZJS) izdaja minister za okolje, prostor in energijo
P R A V I L N I K
o spremembah in dopolnitvah pravilnika
o sežiganju odpadkov
1. člen
V pravilniku o sežiganju odpadkov (Uradni list RS, št. 32/00 in 53/01) se v 2. členu za 11. točko doda nova 11.a točka, ki se glasi:
“11.a Nova nepremična sežigalnica ali naprava za sosežig je:
– po uveljavitvi te uredbe na novo zgrajena naprava, za katero je skladno s predpisi treba pridobiti dovoljenje za poseg v prostor,
– naprava, ki je zlasti namenjena proizvodnji energije ali izdelkov, v kateri se po uveljavitvi te uredbe prične sežigati ali sosežigati odpadke in je za to potrebna rekonstrukcija naprave ter skladno s predpisi pridobitev dovoljenja za poseg v prostor, ali
– naprava, ki je zlasti namenjena proizvodnji energije ali izdelkov, v kateri se po uveljavitvi te uredbe prične sežigati ali sosežigati odpadke, vendar je za to ni treba rekonstruirati in skladno s predpisi ni treba pridobiti dovoljenja za poseg v prostor.
Rekonstrukcija naprave iz prejšnjega odstavka je vsak poseg v napravo, ki spremeni glavne tehnične značilnosti naprave ali ima za posledico spremembo vrste emisije snovi v okolje ali povečanje dnevnega povprečja količine emisije snovi v okolje ali druge posledice glede povečanega obremenjevanja okolja.“.
V 2. členu se v 12. točki na koncu besedila drugega odstavka črta pika in doda besedilo:
“razen če gre za nevarne odpadke iz 4. člena tega pravilnika.“.
V 2. členu se 15. točka spremeni tako, da se glasi:
“15. Dovoljenje za sežiganje je dovoljenje za predelavo ali odstranjevanje odpadkov iz predpisa, ki ureja ravnanje z odpadki.“.
2. člen
V 3. členu se v 1. točki besedilo tretje alinee spremeni tako, da se glasi:
“– vlaknati rastlinski odpadki iz proizvodnje primarne papirne kaše in iz proizvodnje papirja iz papirne kaše, če gre za sosežig na kraju proizvodnje in se s sosežiganjem pridobljena toplota uporablja,“.
3. člen
Besedilo 28. člena se spremeni tako, da se glasi:
“Nova ali rekonstruirana nepremična sežigalnica ali naprava za sosežig, za katero je skladno s predpisi treba pridobiti dovoljenje za poseg v prostor, mora za pridobitev tega dovoljenja izpolnjevati naslednje pogoje:
– emisija snovi in energije v vode, zrak in tla ne sme presegati predpisanih mejnih vrednosti,
– postopki in metode sežiganja odpadkov ne smejo povzročati čezmernih obremenitev okolja in negativnih vplivov na krajino,
– izpolnjene morajo biti predpisane gradbene in druge tehnične zahteve,
– s sežiganjem odpadkov pridobljena toplota mora biti uporabljena za soproizvodnjo elektrike in toplote, proizvodnjo pare, daljinsko ogrevanje ali drugače učinkovito uporabljena,
– zagotovljeni morajo biti ukrepi za zmanjšanje količine ostankov sežiganja odpadkov in njihove škodljivosti in njihovo predelavo, če to omogoča uporaba najboljših v praksi uspešno preizkušenih in na trgu dostopnih tehnologij in postopkov ob razumno višjih stroških,
– zagotovljeno mora biti odstranjevanje ostankov sežiganja, ki jih ni možno predelati, skladno s predpisi in
– zagotovljeni morajo biti ukrepi varstva pred nenadzorovanimi dogodki in za primer ekološke nesreče.
Nova nepremična sežigalnica ali naprava za sosežig, za katero skladno s predpisi ni treba pridobiti dovoljenja za poseg v prostor, mora pogoje iz prejšnjega odstavka izpolnjevati za pridobitev dovoljenja za sežiganje.
Določba prejšnjega odstavka velja tudi za sežigalnico ali napravo za sosežig, kjer se sežigajo ali sosežigajo nenevarni odpadki, pa se začnejo v njej sežigati ali sosežigati nevarni odpadki iz 4. člena tega pravilnika.
Za premično sežigalnico ali napravo za sosežig mora upravljalec skladno z zakonom o varstvu okolja pridobiti dovoljenje ministra, pristojnega za varstvo okolja, za uporabo premične naprave za varstvo okolja. Za pridobitev dovoljenja iz prejšnjega stavka mora premična sežigalnica ali naprava za sosežig izpolnjevati pogoje iz prvega odstavka tega člena.
Oseba, ki razpolaga s premično sežigalnico ali napravo za sosežig, za katero je izdano dovoljenje iz prejšnjega odstavka, priloži to dovoljenje vlogi za dovoljenje za sežiganje namesto strokovne ocene o vplivih obratovanja premične naprave na okolje kot je določeno v predpisu, ki ureja ravnanje z odpadki.“.
4. člen
Besedilo 29. člena se spremeni tako, da se glasi:
“Za sežigalnico ali napravo za sosežig iz prvega odstavka prejšnjega člena, za katero je treba skladno s predpisi pridobiti okoljevarstveno soglasje, se izpolnjevanje pogojev iz prejšnjega člena ugotavlja v postopku za izdajo tega soglasja.
Za sežigalnico ali napravo za sosežig iz prvega odstavka prejšnjega člena, za katero ni treba pridobiti okoljevarstvenega soglasja, mora investitor v zahtevi za dovoljenje za poseg v prostor kot osnovne podatke o namenu in zmogljivosti objekta ali naprave posredovati tudi strokovno oceno o vrstah in količini odpadkov, ki se bodo sežigali ali sosežigali, in o predvidenih ukrepih v zvezi z izpolnjevanjem pogojev iz prejšnjega člena.
Za sežigalnico ali napravo za sosežig iz drugega ali tretjega odstavka prejšnjega člena mora njen upravljalec v zahtevi za dovoljenje za sežiganje posredovati tudi strokovno oceno o vrstah in količini odpadkov, ki se bodo sežigali ali sosežigali, in o predvidenih ukrepih za izpolnjevanje pogojev iz prejšnjega člena.
Strokovno oceno iz drugega ali prejšnjega odstavka tega člena mora izdelati pravna ali fizična oseba, pooblaščena za izdelavo poročil o vplivih na okolje.
Za sežigalnico ali napravo za sosežig iz četrtega odstavka prejšnjega člena mora projekt o obratovanju in poročilo o vplivih obratovanja naprave na okolje, ki je skladno z zakonom del vloge za dovoljenje, izdelati pravna ali fizična oseba, pooblaščena za izdelavo poročil o vplivih na okolje.“.
5. člen
Ta pravilnik začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 354-11-33/01
Ljubljana, dne 6. septembra 2002.
Minister
za okolje, prostor in energijo
mag. Janez Kopač l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti