Uradni list

Številka 80
Uradni list RS, št. 80/2002 z dne 13. 9. 2002
Uradni list

Uradni list RS, št. 80/2002 z dne 13. 9. 2002

Kazalo

3930. Odlok o vračanju vlaganj upravičencev v javno telekomunikacijsko omrežje na območju Občine Puconci, stran 8698.

Na podlagi 6. člena zakona o vračanju vlaganj v javno telekomunikacijsko omrežje (Uradni list RS, št. 58/02) in 16. člena statuta Občine Puconci (Uradni list RS, št .35/99 in 23/01) je Občinski svet občine Puconci na 39. seji dne 3. 9. 2002 sprejel
O D L O K
o vračanju vlaganj upravičencev v javno telekomunikacijsko omrežje na območju Občine Puconci
1. člen
(vsebina odloka)
S tem odlokom se na območju Občine Puconci določajo dejanski upravičenci do vračila vlaganj v javno telekomunikacijsko omrežje, način sestave seznama upravičencev za vračilo vlaganj, način ugotavljanja sorazmernih deležev vračila ter pogoji in roki vračanja teh deležev.
2. člen
(upravičenec)
Občina Puconci bo do Republike Slovenije kot upravičenec vložila zahtevek za vračilo vlaganj v javno telekomunikacijsko omrežje na območju občine v času do 1. 1. 1995.
3. člen
(dejanski upravičenci)
Dejanski upravičenci do vračila sorazmernih deležev so fizične in pravne osebe, ki so preko krajevnih ali vaških skupnosti od leta 1974 do konca leta 1994 združevali sredstva in delo za izgradnjo telekomunikacijskega omrežja.
Dejanski upravičenci so lahko tudi pravni nasledniki fizičnih in pravnih oseb s prejšnjega odstavka, ki izkažejo svojo pravno nasledstvo.
4. člen
(zavezanec)
Zavezanec za vračilo vlaganj Občini Puconci kot upravičencu je Republika Slovenija.
Zavezanec za vračilo vlaganj dejanskim upravičencem je Občina Puconci.
5. člen
(seznam dejanskih upravičencev)
Občina Puconci vloži zahtevek za vračilo vlaganj na podlagi seznama dejanskih upravičencev.
Podlaga za sestavo seznama dejanskih upravičencev so sklenjene pogodbe dejanskih upravičencev z ožjimi deli lokalnih skupnosti. Če teh pogodb ni, se upošteva sezname, ki so priloge pogodbam oziroma sporazumom o skupnem vlaganju v telekomunikacijsko omrežje, ki so jih ožji deli lokalnih skupnosti sklepali s pravnimi predniki Telekoma Slovenije, d.d. (PTT organizacije).
6. člen
(komisija)
Za sestavo seznama upravičencev do vračila vlaganj v javno telekomunikacijsko omrežje imenuje župan v roku enega meseca od uveljavitve tega odloka posebno komisijo.
7. člen
(postopek)
Komisija bo zainteresirane pozvala k sodelovanju na krajevno običajen način.
Komisija skupaj s predstavniki krajevnih skupnosti oziroma vaških odborov pripravi seznam dejanskih upravičencev do vračila vlaganj v javno telekomunikacijsko omrežje na osnovi evidenc in podatkov iz arhivov, s katerimi razpolagajo krajevne skupnosti in druge pravne ali fizične osebe.
Kot vloga dejanskih upravičencev se upošteva s podpisom izkazan interes pridobitve statusa dejanskega upravičenca kateri priložijo morebitna individualna dokazila, številko računa, kamor naj se vračilo nakaže, izkazano pravno nasledstvo, kolikor prvotni dejanski upravičenec več ne obstaja.
Komisija lahko za pridobitev določenih podatkov, ki se nanašajo na vračilo vlaganj, zaprosi oziroma zahteva vpogled v dokumentacijo Telekom Slovenije, d.d.
Komisija mora svoje delo končati v treh mesecih.
8. člen
(pogoj)
Pogoj za pridobitev statusa dejanskega upravičenca je sklenjena pogodba z ožjim delom lokalne skupnosti ali prisotnost na seznamu fizičnih in pravnih oseb, ki so v določenem kraju združevali sredstva in delo za izgradnjo telekomunikacijskega omrežja. Če prvotni dejanski upravičenec več ne obstajajo, lahko pridobi status njihov pravni naslednik.
9. člen
(sorazmerni delež)
Komisija pri pripravi seznamov dejanskih upravičencev upošteva različna vlaganja v posameznih krajih in letih. Pri določitvi zneska upošteva vlaganja na podlagi pogodb oziroma sporazumov, seznamov, neposredna vlaganja v opremo na podlagi računov in ostale oblike vlaganj (drogovi, fizično delo idr.). Za vse oblike vlaganj mora krajevna skupnost, vaški odbor oziroma fizična ali pravna oseba komisiji predložiti dokazila iz katerih se nedvoumno vidi, da gre za vlaganja v telekomunikacijsko omrežje.
Komisija v posameznih krajih ugotovi delež sredstev samoprispevka, ki je bil uporabljen kot vlaganje v telekomunikacijsko omrežje.
Pri določitvi končnega zneska dejanskemu upravičencu komisija upošteva zmanjšanje na podlagi 2. točke 4. člena zakona o vračanju vlaganj v javno telekomunikacijsko omrežje, ki predpisuje deleže vračanj za vlaganja v posameznih časovnih obdobjih, in sicer:
1.         1974–1980           20%,
2.         1981–1983           25%,
3.         1984–1987           30%,
4.         1988–1990           35%,
5.         1991–1994           40%.
10. člen
(vlaganje zahtevka)
Občina Puconci na podlagi seznama komisije vloži zahtevek pri državnem pravobranilcu in podpiše pisno poravnavo.
Občina Puconci v roku 30 dni od sklenitve pisne poravnave le-to dostavi državni komisiji Sveta Agencije Republike Slovenije za prestrukturiranje in privatizacijo, ustanovljeni za izvajanje strokovnih in tehničnih nalog na podlagi zakona o vračanju vlaganj v javno telekomunikacijsko omrežje.
11. člen
(objava seznama)
V roku dveh mesecev po sklenitvi pisne poravnave Občina Puconci na krajevno običajen način objavi seznam fizičnih in pravnih oseb, ki nastopajo kot dejanski upravičenci.
12. člen
(roki vračanja)
Občina Puconci vrne v celoti vsa prejeta vračila dejanskim upravičencem v deležih, sorazmernih vlaganjem oseb, navedenih na objavljenem seznamu.
Občina Puconci začne vračati v roku 30 dni po prejemu vračila iz sklada za vračanje vlaganj v javno telekomunikacijsko kot evidenčnega računa v okviru državnega proračuna, ki ga ustanovi Republika Slovenija na podlagi zakona.
Občina Puconci zaključi z vračili dejanskim upravičencem v roku 60 dni od prejema vračila.
Sorazmerni del vračil iz naslova namenskih sredstev samoprispevka nameni Občina Puconci izključno za investicije v infrastrukturo na območju, na katerem so bila sredstva samoprispevka zbrana.
13. člen
(veljavnost odloka)
Ta odlok se objavi v Uradnem listu Republike Slovenije in začne veljati naslednji dan po objavi.
Št. 345-3/01
Puconci, dne 3. septembra 2002.
Župan
Občine Puconci
Ludvik Novak l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti