Uradni list

Številka 78
Uradni list RS, št. 78/2002 z dne 6. 9. 2002
Uradni list

Uradni list RS, št. 78/2002 z dne 6. 9. 2002

Kazalo

3849. Odlok o lokalnem turističnem vodenju v Mestni občini Novo mesto, stran 8571.

Na podlagi 40. in 41. člena Zakona o pospeševanju turizma (Uradni list RS, št. 57/98 in 21/02) in 16. člena Statuta Mestne občine Novo mesto (Uradni list RS, št. 68/01) je Občinski svet Mestne občine Novo mesto na 38. seji dne 30. 5. 2002 sprejel
O D L O K
o lokalnem turističnem vodenju v Mestni občini Novo mesto
I. UVODNI DOLOČBI
1. člen
S tem odlokom se za območje Mestne občine Novo mesto določa program turističnega vodenja ter pogoji za opravljanje dejavnosti turističnega vodenja.
2. člen
Dejavnost turističnega vodenja je strokovno vodenje obiskovalcev na območju Mestne občine Novo mesto skladno z ustreznim programom, ki ga sprejme župan.
II. PROGRAM TURISTIČNEGA VODENJA
3. člen
Program turističnega vodenja, ki obsega vodenje obiskovalcev k ogledu vseh najpomembnejših znamenitosti na območju Mestne občine Novo mesto, je standardni program turističnega vodenja in je na vpogled pri občinskem organu, pristojnem za turizem.
Posebni programi turističnega vodenja obsegajo, skladno z interesi naročnikov, vodenje obiskovalcev k ogledu določenih znamenitosti v Mestni občini Novo mesto, kot npr. arhitekturnih in umetniških del, naravnih lepot, etnografskih in drugih znamenitosti ter poti življenja in ustvarjanja pomembnejših osebnosti.
4. člen
Vodenje obiskovalcev po standardnem programu iz prvega odstavka prejšnjega člena tega odloka je redni ogled, če poteka po vnaprej določenem časovnem razporedu in ga organizira občinski organ, pristojen za turizem.
Naročen ogled pa je vodenje obiskovalcev po standardnem ali po posebnem programu, ki časovno ni vnaprej določen in ga lahko organizirajo poleg občinskega organa, pristojnega za turizem, tudi organizatorji potovanj (pravne osebe in podjetniki posamezniki).
Vse naročene oglede je potrebno pred začetkom izvajanja najaviti pri občinskem organu, pristojnem za turizem. Najava vsebuje ime naročnika vodenja, število obiskovalcev, kraj oziroma državo, od koder so obiskovalci, ime vodnika ter številko licence.
III. POGOJI ZA OPRAVLJANJE DEJAVNOSTI TURISTIČNEGA VODENJA
5. člen
Dejavnost turističnega vodenja lahko opravlja oseba, ki opravi strokovni preizkus znanja iz programa strokovne usposobljenosti.
K strokovnemu preizkusu znanja, ki obsega teoretični del s področja arheologije, naravne in kulturne dediščine, zgodovine in umetnostne zgodovine ter praktični del – samostojno strokovno vodenje, se lahko prijavijo osebe, ki imajo najmanj srednješolsko izobrazbo in znanje enega tujega jezika za stopnjo srednješolske izobrazbe.
Dejavnost turističnega vodenja lahko opravlja tudi oseba, ki ima licenco Gospodarske zbornice Slovenije za turističnega vodnika.
6. člen
Strokovno usposobljenost preverja komisija, ki jo imenuje župan. Člane komisije imenuje župan izmed strokovne javnosti. Župan v sklepu o imenovanju določi število članov komisije in naloge komisije.
7. člen
Oseba, ki opravi strokovni preizkus znanja iz 5. člena tega odloka, pridobi naziv lokalni turistični vodnik Mestne občine Novo mesto (v nadaljevanju: lokalni turistični vodnik). Župan mu izda izkaznico lokalnega turističnega vodnika, ki jo mora imeti pri sebi, ko opravlja dejavnost turističnega vodenja, in priponko, ki jo mora nositi na vidnem mestu.
Veljavnost izkaznice se podaljša, če lokalni turistični vodnik v dveh letih opravi vsaj pet turističnih vodenj.
8. člen
Lokalni turistični vodnik se vpiše v register lokalnih turističnih vodnikov, ki ga vodi občinski organ, pristojen za turizem, in vsebuje naslednje podatke:
– ime in priimek,
– prebivališče,
– rojstni podatki,
– podatke o številu ur vodenja za preteklo leto,
– dokazila o strokovnem znanju in usposobljenosti ter znanju tujih jezikov.
Lokalni turistični vodnik začne opravljati dejavnost iz 2. člena tega odloka po vpisu v register.
V register lokalnih turističnih vodnikov se lahko vpišejo tudi usposobljeni vodniki iz drugih občin (opravijo v svoji občini ustrezni strokovni preizkus), če ta občina priznava status lokalnega turističnega vodnika za območje njene občine tudi usposobljenim vodnikom iz Mestne občine Novo mesto.
9. člen
Dejavnost turističnega vodenja na podlagi posebnega programa iz drugega odstavka 3. člena lahko opravljajo tudi člani komisije iz 6. člena tega odloka.
IV. KAZENSKI DOLOČBI
10. člen
Z denarno kaznijo 150.000 SIT se kaznuje pravna oseba, če reden ali naročen ogled zaupa osebi, ki ni lokalni turistični vodnik.
Z denarno kaznijo 100.000 SIT se kaznuje samostojni podjetnik posameznik, če naročen ogled zaupa osebi, ki ni lokalni turistični vodnik.
Z denarno kaznijo 50.000 SIT se kaznuje oseba, ki izvaja naročen ogled in ni lokalni turistični vodnik.
V. PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE
11. člen
Župan sprejme program strokovne usposobljenosti iz 5. člena tega odloka v roku dveh mesecev od uveljavitve tega odloka.
12. člen
Župan imenuje komisijo iz 6. člena tega odloka v roku dveh mesecev od uveljavitve tega odloka.
13. člen
Župan določi obliko in vsebino izkaznice ter priponke iz 7. člena tega odloka v roku enega meseca od uveljavitve tega odloka.
14. člen
Občinski organ, pristojen za turizem, začne z vodenjem registra lokalnih turističnih vodnikov v roku enega meseca od uveljavitve tega odloka.
15. člen
Osebe, ki ob uveljavitvi tega odloka že opravljajo dejavnost turističnega vodenja v Mestni občini Novo mesto, so dolžne v roku šestih mesecev od uveljavitve tega odloka posredovati občinskemu organu, pristojnemu za turizem, vse podatke iz 8. člena tega odloka zaradi vpisa v register.
Z dnem vpisa v register pridobijo osebe naziv lokalni turistični vodnik, izkaznico lokalnega turističnega vodnika in priponko.
Če osebe iz prvega odstavka tega člena ne posredujejo v tem roku zahtevanih podatkov za vpis v register, se po preteku tega roka ne smejo več ukvarjati z dejavnostjo turističnega vodenja v Mestni občini Novo mesto.
16. člen
Naloge in pristojnosti iz tega odloka, ki jih izvaja župan oziroma občinski organ, pristojen za turizem, po vpisu v sodni register prevzame organizacija, ki bo pristojna za celovito turistično promocijo Mestne občine Novo mesto.
17. člen
Nadzor nad izvajanjem tega odloka opravlja Inšpektorat občinske uprave Mestne občine Novo mesto.
18. člen
Ta odlok začne veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu RS.
Št. 015-05-16/2002
Novo mesto, dne 30. maja 2002.
Župan
Mestne občine Novo mesto
Anton Starc, dr. med. l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti