Uradni list

Številka 63
Uradni list RS, št. 63/2002 z dne 19. 7. 2002
Uradni list

Uradni list RS, št. 63/2002 z dne 19. 7. 2002

Kazalo

3067. Odlok o lokalni turistični vodniški službi v občinah Gorenja vas - Poljane, Škofja Loka, Železniki in Žiri, stran 6779.

V skladu z določili 40. in 41. člena zakona o pospeševanju turizma (Uradni list RS, št. 57/98) ter 16. člena statuta Občine Gorenja vas – Poljane (UVG, št. 22/99), 18. člena statuta Občine Škofja Loka (Uradni list RS, št. 37/95 in 47/98), 17. člena statuta Občine Železniki (UVG, št. 6/95, 18/96, 47/96, 36/98, 21/99) in statutom Občine Žiri (UVG 18/99) so Občinski svet Občine Gorenja vas – Poljane na 25. redni seji dne, 18. 4. 2002, Občinski svet občine Škofja Loka na 23. redni seji dne, 25. 4. 2002, Občinski svet občine Železniki na 30. redni seji dne 24. 4. 2002 in Občinski svet občine Žiri na 20. redni seji dne 30. 5. 2002 sprejeli
O D L O K
o lokalni turistični vodniški službi v občinah Gorenja vas – Poljane, Škofja Loka, Železniki in Žiri
1. člen
Lokalno turistično vodniško službo v Občinah Gorenja vas – Poljane, Škofja Loka, Železniki in Žiri organizira in vodi Zavod za pospeševanje turizma Blegoš (v nadaljevanju: ZPTB).
2. člen
Lokalni turistični vodnik po tem odloku je oseba, ki domačim in tujim obiskovalcem občin Gorenja vas – Poljane, Škofja Loka, Železniki in Žiri razkazuje in strokovno pojasnjuje naravne lepote, kulturnozgodovinske znamenitosti, zgodovino, umetniška dela, etnografske in druge znamenitosti.
Za lokalnega turističnega vodnika po tem odloku se ne štejejo delavci v muzejih, galerijah, šolah in drugih pomembnih objektih, ko opravljajo posle vodnika v okviru svoje službe, planinski, gorski in jamski vodniki ter vodniki po gozdnih učnih poteh.
3. člen
Lokalno turistično vodniško službo lahko opravljajo osebe, ki imajo najmanj srednjo strokovno izobrazbo in znanje enega tujega jezika na stopnji srednje strokovne izobrazbe in opravijo izpit strokovne usposobljenosti za lokalnega turističnega vodnika.
4. člen
Izobraževanje za pridobitev strokovne usposobljenosti za lokalnega turističnega vodnika organizira ZPTB, ko ugotovi potrebo po strokovno usposobljenem kadru.
Izobraževanju strokovne usposobljenosti za lokalnega turističnega vodnika sledi preizkus znanja.
Preizkus znanja se opravlja pred strokovno komisijo, ki jo imenuje ZPTB in jo sestavljajo trije člani z visoko izobrazbo družboslovne ali turistične smeri. Preizkus znanja vsebuje teoretični in praktični del. 60% ocene predstavlja praktični, 40% pa teoretični del preizkusa.
5. člen
Ko strokovna komisija ugotovi, da ima kandidat za lokalnega turističnega vodnika potrebno teoretično in praktično znanje in da izpolnjuje tudi druge pogoje iz 3. člena tega odloka, mu izda izkaznico, ki velja tri leta. Obliko in vsebino izkaznice določi ZPTB.
Kandidat, ki ni pozitivno opravil preizkusa znanja za turističnega vodnika, se lahko ponovno priglasi na naslednji preizkus, ki ga organizira ZPTB.
Izkaznico iz prvega odstavka tega člena je po treh letih mogoče podaljšati na podlagi ponovnega preizkusa oziroma v primeru, da je vodnik v obdobju treh let opravil vsaj deset vodenj.
6. člen
Osebe, ki jim je bila izdana izkaznica za opravljanje dela lokalnega turističnega vodnika, se vpišejo v register lokalnih turističnih vodnikov, ki ga v imenu občin vodi ZPTB.
Register lokalnih turističnih vodnikov vsebuje naslednje podatke:
– ime in priimek,
– evidenčna matična in davčna številka osebe,
– prebivališče, telefon, e-pošta,
– podatke o številu ur vodenja za preteklo leto,
– dokazila o strokovnem znanju in usposobljenosti.
7. člen
Lokalna turistična vodniška služba se izvaja v obliki razpisanih rednih in naročenih občasnih ogledov občin Gorenja vas – Poljane, Škofja Loka, Železniki in Žiri. Naročila sprejema ZPTB ali z njegovim soglasjem turistična ali druga organizacija.
8. člen
Turistična vodstva pri rednih in občasnih ogledih območja občin Gorenja vas – Poljane, Škofja Loka, Železniki in Žiri se zaračunavajo po ceniku, ki ga izdela ZPTB, potrdijo pa občinski sveti vseh štirih občin.
9. člen
Lokalni turistični vodnik mora na vodenjih nositi priponko, ki mu jo izda ZPTB, biti mora primerno urejen in opremljen.
10. člen
ZPTB vodi evidenco o opravljenih turističnih vodenjih ter o tem pošlje letno poročilo Občinskim svetom občin Gorenja vas – Poljane, Škofja Loka, Železniki in Žiri, Območni obrtni zbornici Škofja Loka ter Gospodarski zbornici Slovenije. Evidenca mora poleg ostalih podatkov vsebovati tudi podatke, ki jih določa 6. člen tega odloka.
Turistične ali druge organizacije iz 7. člena tega odloka so dolžne trimesečno poročati ZPTB o opravljenih vodstvih po občinah Gorenja vas – Poljane, Škofja Loka, Železniki in Žiri.
11. člen
Lokalni turistični vodniki, ki so že ob uveljavitvi zakona o pospeševanju turizma opravljali dejavnost lokalnega turističnega vodenja, lahko nadaljujejo z opravljanjem te dejavnosti, pod pogojem, da v roku enega leta, od sprejema tega odloka, opravijo preizkus znanja, kot to določa 4. člen tega odloka.
12. člen
Nadzor nad izvajanjem odloka izvajajo občinski inšpektorji in/ali občinski redarji.
Pri izvajanju pooblastil iz prejšnjega odstavka so zbrane kazni prihodek ZPTB.
13. člen
Nadzor in ukrepanje v skladu z odlokom se začne z objavo v Uradnem listu RS.
14. člen
Lokalni turistični vodnik ne sme neposredno prevzemati vodstev in jih opravljati na svoj račun, ampak samo po naročilu organizacij iz 7. člena.
Oseba oziroma turistični vodnik, ki nima veljavne izkaznice za vodenje iz 4. člena tega odloka ne sme voditi turističnih skupin po območju občin Gorenja vas – Poljane, Škofja Loka, Železniki in Žiri.
Z denarno kaznijo 20.000 tolarjev se kaznuje za prekršek lokalni turistični vodnik, ki ravna v nasprotju s prvim odstavkom tega člena.
Z denarno kaznijo 150.000 tolarjev se kaznuje pravna oseba, z denarno kaznijo 20.000 tolarjev pa turistični vodnik pravne osebe, ki ravna v nasprotju z drugim odstavkom tega člena.
15. člen
ZPTB pripravi program za izvajanje Tečaja strokovne usposobljenosti za lokalnega turističnega vodnika v roku enega meseca od uveljavitve tega odloka (4. člen).
ZPTB imenuje komisijo za preverjanje znanja v roku meseca dni od uveljavitve tega odloka (4. člen).
ZPTB določi obliko in vsebino izkaznice in obliko priponke za lokalne turistične vodnike v roku enega meseca od uveljavitve tega odloka (5. in 9. člen).
ZPTB v imenu občin vzpostavi register lokalnih turističnih vodnikov v roku enega meseca od uveljavitve tega odloka (6. člen).
ZPTB izdela cenik storitev za dejavnost, ki jo opravljajo lokalni turistični vodniki, v roku enega meseca od uveljavitve tega odloka (8. člen).
ZPTB pripravi obrazec za vodenje evidence o opravljenih turističnih vodenjih v roku enega meseca od uveljavitve tega odloka (10. člen).
ZPTB pripravi obvestila in informacijske table s katerimi seznani javnost z uveljavitvijo odloka.
16. člen
Ta odlok začne veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu RS.
Št. 0200-353-05/02
Gorenja vas – Poljane, dne 18. aprila 2002.
Župan
Občine Gorenja vas – Poljane
Jože Bogataj l. r.
Št. 332-01/01
Škofja Loka, dne 25. aprila 2002.
Župan
Občine Škofja Loka
Igor Draksler l. r.
Št. 080-09-4457-2002
Železniki, dne 24. aprila 2002.
Župan
Občine Železniki
Mihael Prevc l. r.
Št. 0250-69/02
Žiri, dne 30. maja 2002.
Župan
Občine Žiri
Bojan Starman l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti