Uradni list

Številka 61
Uradni list RS, št. 61/2002 z dne 12. 7. 2002
Uradni list

Uradni list RS, št. 61/2002 z dne 12. 7. 2002

Kazalo

2993. Odlok o plakatiranju in oglaševanju v Občini Tržič, stran 6438.

Na podlagi 29. in 61. člena zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 72/93, 6/94, 45/94, 57/94, 14/95, 20/95, 63/95, 73/95, 9/96, 39/96, 44/96, 26/97, 70/97, 10/98, 68/98, 74/98, 12/99, 16/99, 59/99, 70/00, 100/00, 28/01, 87/01 in 16/02), 3. in 6. člena zakona o gospodarskih javnih službah (Uradni list RS, št. 32/93 in 30/98), 3. in 25. člena zakona o prekrških (Uradni list SRS, št. 25/83, 36/83, 42/85, 2/86, 47/87, 5/90, Uradni list RS, št. 10/91, 17/91, Uradni list RS, št. 13/93, 66/93, 39/96, 61/96, 35/97, 45/97, 73/97, 87/97, 73/98, 31/00, 33/00 in 24/01), 2. in 7. člena odloka o določitvi pomožnih objektov, za katere ni potrebno lokacijsko dovoljenje na območju Občine Tržič (Uradni list RS, št. 40/01), 71., 78. in 89. člena odloka o občinskih cestah in ureditvi prometa v Občini Tržič (Uradni list RS, št. 6/01, 49/01 in 6/02), ter 10. in 18. člena statuta Občine Tržič (Uradni list RS, št. 15/99, 20/01 in 79/01) je Občinski svet občine Tržič na 22. seji dne 26. 6. 2002 sprejel
O D L O K
o plakatiranju in oglaševanju v Občini Tržič
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
Ta odlok ureja:
– nameščanje in odstranjevanje plakatov, reklam, oglasov, obvestil, transparentov in podobnih objav (v nadaljnjem besedilu: plakati oziroma reklamni oglasi),
– postavitev in vzdrževanje objektov in naprav za plakatiranje in oglaševanje (v nadaljnjem besedilu: plakatni oziroma oglaševalski objekti),
– obračunavanje plakatiranja in oglaševanja ter
– sankcije ob neupoštevanju določil tega odloka.
2. člen
Določbe tega odloka se uporabljajo na celotnem območju Občine Tržič.
3. člen
Pomen izrazov iz tega odloka:
– izvajalec postavitve plakatnega oziroma oglaševalskega objekta je pravna ali fizična oseba, ki na podlagi soglasja lastnika zemljišča ali objekta, na katerem se postavlja plakatni oziroma oglaševalski objekt in soglasja pristojnega urada občinske uprave, kadar sta ti potrebni ter odločbe o dovolitvi priglašenih del, ki jo izda Republika Slovenija, Upravna enota Tržič, postavi plakatni oziroma oglaševalski objekt;
– izvajalec plakatiranja oziroma oglaševanja je pravna ali fizična oseba, ki na postavljenih plakatnih oziroma oglaševalskih objektih namesti plakate oziroma reklamne oglase.
Izvajalec postavitve plakatnega oziroma oglaševalskega objekta ter izvajalec plakatiranja oziroma oglaševanja je lahko ista ali različna pravna ali fizična oseba.
4. člen
Plakatni oziroma oglaševalski objekti ter njihove dovoljene dimenzije po tem odloku so:
– oglasne deske (površina največ 6 m2, pri čemer višina ne sme biti več kot 3 m od tal),
– oglaševalski stebri (višina stebra največ 3 m in premera 1 m),
– vitrine (površina največ 6 m2, pri čemer višina ne sme biti več kot 3 m od tal),
– reklamne table na avtobusnih postajališčih (površina največ 2 m2),
– reklamne table na drogovih javne razsvetljave (površina največ 1 m2),
– reklamne table pravnih oseb in samostojnih podjetnikov, ki oglašujejo firmo, dejavnost, izdelek, storitev in podobno (površina največ 2 m2),
– elektronske reklamne table – svetlobni napisi (površina največ 2 m2 oziroma višina do 3 m),
– izvesne table in napisi nad vhodi in izložbami (površina največ 0,25 m2),
– elektronski reklamni panoji – displayi (površina največ 8 m2),
– nosilci čezcestnih transparentov (višina transparenta največ 1 m, pri čemer je transparent lahko izobešen najmanj 4,5 m nad voziščem občinske ceste),
– prenosni ulični reklamni panoji (površina največ 2 m2),
– reklamni panoji – mali reklamni panoji in veliki jumbo panoji (površina največ 10 oziroma 12 m2),
– slikovno ali pisno obdelane stene zgradb (stranske površine brez okenskih in vratnih odprtin),
– drugi primerni plakatni oziroma oglaševalski objekti (površina največ 12 m2).
5. člen
Velikost in oblika plakatnih oziroma oglaševalskih objektov mora biti usklajena z dimenzijami iz 4. člena tega odloka ter s prostorskimi izvedbenimi akti Občine Tržič.
Plakatni oziroma oglaševalski objekti ne smejo onemogočati prometnih znakov v okolici, preglednosti v križišču oziroma preglednosti ceste ali kako drugače vplivati na zmanjšanje varnosti cestnega prometa.
Plakati oziroma reklamni oglasi morajo biti estetsko oblikovani, njihova vsebina pa ne sme biti v nasprotju z interesi javnega miru in javne morale.
6. člen
Soglasja in dovoljenja, ki jih na podlagi določb tega odloka izda pristojni urad občinske uprave, se izdajo v obliki upravne odločbe.
7. člen
Plakatni oziroma oglaševalski objekti se lahko postavijo na zemljiščih in objektih v lasti Občine Tržič na podlagi soglasja pristojnega urada občinske uprave. Plakatni oziroma oglaševalski objekti se lahko postavijo tudi na zemljiščih in objektih, ki niso v lasti Občine Tržič na podlagi predhodnega soglasja lastnika zemljišča ali objekta in soglasja pristojnega urada občinske uprave.
Pristojni urad občinske uprave v soglasju določi pogoje postavitve objekta, ki morajo biti v skladu s tem odlokom in s predpisi o varnosti cestnega prometa ter določi pogoje vzdrževanja in odstranitve teh objektov.
Soglasje za namestitev transparentov preko občinske ceste se lahko izda le za določen čas za vse občinske ceste.
Izvajalec postavitve plakatnega oziroma oglaševalskega objekta mora pred postavitvijo plakatnega oziroma oglaševalskega objekta poleg navedenih soglasij, v skladu z odlokom o določitvi pomožnih objektov, za katere ni potrebno lokacijsko dovoljenje na območju Občine Tržič (Uradni list RS, št. 40/01) ter drugimi predpisi, ki urejajo posege v prostor in graditev objektov, pridobiti tudi odločbo o dovolitvi priglašenih del, ki jo izda Republika Slovenija, Upravna enota Tržič.
8. člen
Izvajalec postavitve plakatnega oziroma oglaševalskega objekta mora vlogi za soglasje iz 7. člena tega odloka priložiti:
– navedbo lokacije za posamezno vrsto plakatnega oziroma oglaševalskega objekta,
– prikaz plakatnega oziroma oglaševalskega objekta z opisom in navedbo tehničnih podatkov,
– čas trajanja postavitve plakatnega oziroma oglaševalskega objekta,
– soglasje lastnika zemljišča ali objekta, če je ta v zasebni lasti, ki ne sme biti starejše od 30 dni,
– druge priloge na zahtevo pristojnega urada občinske uprave.
9. člen
Za postavitev in upravljanje plakatnih oziroma oglaševalskih objektov ter nameščanje in odstranjevanje plakatov oziroma reklamnih oglasov so pristojni:
– pristojni urad občinske uprave,
– pooblaščeni izvajalec ali
– organizator prireditve.
Pooblaščeni izvajalec je tisti, s katerim Občina Tržič sklene pogodbo za postavitev oziroma upravljanje plakatnih oziroma oglaševalskih objektov ter nameščanje in odstranjevanje plakatov oziroma reklamnih oglasov.
Pristojni urad občinske uprave lahko izda dovoljenje, da plakatiranje oziroma oglaševanje na plakatnih oziroma oglaševalskih objektih, katerih lastnica je Občina Tržič, izvede organizator prireditve sam v skladu z upravno odločbo.
10. člen
Izvajalec postavitve plakatnega oziroma oglaševalskega objekta ter izvajalec plakatiranja oziroma oglaševanja na drogovih javne razsvetljave ter nameščanja čezcestnih transparentov je koncesionar, ki ga izbere občina na podlagi javnega razpisa v skladu z odlokom o načinu izvajanja gospodarske javne službe na področju izgradnje in vzdrževanja javne razsvetljave na območju Občine Tržič.
11. člen
Po preteku obdobja iz tretje alinee 8. člena tega odloka je izvajalec postavitve plakatnega oziroma oglaševalskega objekta dolžan le-tega takoj odstraniti.
Izvajalec postavitve plakatnega oziroma oglaševalskega objekta, ki preneha s plakatiranjem oziroma oglaševanjem pred potekom obdobja, določenega s pogodbo ali z upravno odločbo, je dolžan o tem obvestiti pristojni urad občinske uprave najmanj 5 dni pred prenehanjem.
12. člen
Izvajalec postavitve plakatnega oziroma oglaševalskega objekta in izvajalec plakatiranja oziroma oglaševanja smeta plakatne oziroma oglaševalske objekte uporabljati le v skladu s tem odlokom in pogodbo oziroma dovoljenjem iz tretjega odstavka 9. člena tega odloka.
13. člen
Izvajalec plakatiranja oziroma oglaševanja je odgovoren:
– da so plakati oziroma reklamni oglasi, ki jih namešča na plakatne oziroma oglaševalske objekte, opremljeni s štampiljko občine ali pooblaščenega izvajalca iz 9. člena tega odloka in datumom, do katerega dneva smejo biti plakati oziroma reklamni oglasi nameščeni na plakatnem oziroma oglaševalskem objektu;
– da so plakati oziroma reklamni oglasi primerno razvrščeni na plakatnem oziroma oglaševalskem objektu in ne presegajo površine, namenjene za plakatiranje oziroma oglaševanje oziroma ne segajo preko njenih mejnih robov;
– da se z na novo nameščenim plakatom oziroma reklamnim oglasom ne prekrije že nameščeni plakat oziroma reklamni oglas, ki vabi oziroma oglašuje na prireditev, ki se še ni zgodila;
– da poškodovane, umazane ali drugače neprimerne plakate oziroma reklamne oglase odstrani najkasneje v roku dveh dni od dneva, ko ugotovi neprimernost plakata oziroma reklamnega oglasa;
– da v dveh dneh od prejema pisnega opozorila pristojnega urada občinske uprave odstrani vse plakate oziroma reklamne oglase, ki so nameščeni na po tem odloku prepovedanih mestih;
– da takoj odstrani plakate oziroma reklamne oglase, ki niso opremljeni s štampiljko in datumom iz prve alinee tega člena;
– da odstrani plakate oziroma reklamne oglase najkasneje v roku treh dni po preteku razloga, zaradi katerega so bili nameščeni.
14. člen
Izvajalec postavitve plakatnega oziroma oglaševalskega objekta je odgovoren, da so plakatni oziroma oglaševalski objekti vzdrževani, njihova okolica pa urejena.
Pristojni urad občinske uprave ali pooblaščeni izvajalec postavitve plakatnega oziroma oglaševalskega objekta je odgovoren, da vodi register plakatnih oziroma oglaševalskih objektov.
15. člen
V primeru, da izvajalec plakatiranja oziroma oglaševanja ne odstrani plakatov oziroma reklamnih oglasov, ki so nameščeni v nasprotju s tem odlokom, le-te odstrani pristojni urad občinske uprave ali pooblaščeni izvajalec na stroške izvajalca plakatiranja oziroma oglaševanja, ki je za plakatiranje oziroma oglaševanje prevzel odgovornost.
V primeru, da ni mogoče ugotoviti kdo je odgovoren za namestitev plakatov oziroma reklamnih oglasov v nasprotju z določbami tega odloka, odstrani le-te pristojni urad občinske uprave na stroške občine. Če se kasneje ugotovi, kdo je odgovoren za namestitev plakatov oziroma reklamnih oglasov, ki so bili nameščeni v nasprotju z določbami tega odloka, pristojni urad občinske uprave z upravno odločbo naloži odgovorni pravni ali fizični osebi povrnitev stroškov, ki so nastali v zvezi z odstranitvijo navedenih plakatov oziroma reklamnih oglasov.
Plakatni oziroma oglaševalski objekti, ki so postavljeni v nasprotju s tem odlokom, se odstranijo na stroške izvajalca postavitve plakatnega oziroma oglaševalskega objekta.
16. člen
Lepljenje in nameščanje plakatov oziroma reklamnih oglasov je dovoljeno samo na plakatnih oziroma oglaševalskih objektih iz 4. člena tega odloka.
Lepljenje plakatov oziroma reklamnih oglasov na zunanjih površinah izložb, oken, vrat, ograj, dreves, gradbiščnih ograj in drugih neprimernih mestih je prepovedano.
Oglaševanje z letaki iz zraka ter nameščanje letakov na parkirana osebna vozila je brez posebnega predhodnega pisnega dovoljenja pristojnega urada občinske uprave prepovedano.
17. člen
Plakatni oziroma oglaševalski objekti se lahko postavljajo tudi za predvolilno politično delovanje. Način uporabe se določi s posebno odredbo, ki jo izda župan v skladu z zakonom o volilni kampanji.
18. člen
Za plačilo komunalne takse za plakatne in oglaševalske objekte ter za plakatiranje in oglaševanje v Občini Tržič se uporabljajo določila občinskega odloka, ki ureja komunalne takse.
Komunalna taksa je prihodek proračuna Občine Tržič, ki se nakaže na posebni vplačilni račun v skladu z odredbo o računih in načinu plačevanja obveznih dajatev in drugih javnofinančnih prihodkov (Uradni list RS, št. 49/02) oziroma se plača v Uradu za finance občine Tržič.
II. NADZOR
19. člen
Nadzor nad izvajanjem tega odloka opravlja pristojna urbanistična inšpekcija in pristojni urad Občinske uprave občine Tržič, vsak v mejah svojih pristojnosti.
III. KAZENSKA DOLOČBA
20. člen
Z denarno kaznijo do 200.000 SIT se kaznuje pravna oseba, do 60.000 SIT odgovorna oseba pravne osebe, do 150.000 SIT posameznik, ki stori prekršek v zvezi s samostojnim opravljanjem dejavnosti ter do 60.000 SIT posameznik, ki:
– ne upošteva določil tega odloka glede velikosti plakatnih oziroma oglaševalskih objektov (4. in 5. člen);
– namesti plakat oziroma reklamni oglas, ki ni predpisano potrjen na plakatni oziroma oglaševalski objekt (13. člen);
– namesti plakat oziroma reklamni oglas preko plakata oziroma reklamnega oglasa, ki oglašuje oziroma vabi na prireditev, ki se še ni zgodila (13. člen);
– ne odstrani poškodovanih, umazanih ali drugače neprimernih plakatov oziroma reklamnih oglasov s plakatnih oziroma oglaševalskih objektov (13. člen),
– ne odstrani plakatov in reklamnih oglasov, ki niso opremljeni s štampiljko in datumom iz prve alinee 13. člena tega odloka,
– ne odstrani plakatov oziroma reklamnih oglasov v treh dneh po preteku razloga, zaradi katerega so bili nameščeni (13. člen);
– ne vodi registra plakatnih oziroma oglaševalskih objektov (13. člen);
– redno ne vzdržuje plakatnih oziroma oglaševalskih objektov (14. člen);
– namesti plakat oziroma reklamni oglas izven plakatnega oziroma oglaševalskega objekta (16. člen);
– meče letake v nasprotju z določbami 16. člena tega odloka;
– poškoduje ali uničuje sporočila, ki so na plakatni oziroma oglaševalski objekt nameščeni v skladu s tem odlokom.
IV. PREHODNI IN KONČNI DOLOČBI
21. člen
Za plakatne oziroma oglaševalske objekte, ki so do uveljavitve tega odloka brez ustreznih upravnih dovoljenj že postavljeni na območju Občine Tržič, morajo njihovi lastniki v roku 12 mesecev po uveljavitvi tega odloka vložiti vlogo za izdajo ustreznega upravnega dovoljenja k že postavljenim plakatnim oziroma oglaševalskim objektom v skladu s 7. in 8. členom tega odloka.
22. člen
Ta odlok začne veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 013-06/02-07
Tržič, dne 26. junija 2002.
Župan
Občine Tržič
Pavel Rupar l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti