Uradni list

Številka 61
Uradni list RS, št. 61/2002 z dne 12. 7. 2002
Uradni list

Uradni list RS, št. 61/2002 z dne 12. 7. 2002

Kazalo

2992. Odlok o gospodarskih javnih službah Občine Tržič, stran 6436.

Na podlagi 21., 29. in 61. člena zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 72/93, 6/94, 45/94, 57/94, 14/95, 20/95, 63/95, 73/95, 9/96, 39/96, 44/96, 26/97, 70/97, 10/98, 68/98, 74/98, 12/99, 16/99, 59/99, 70/00, 100/00, 28/01, 87/01 in 16/02), 3., 6. in 7. člena zakona o gospodarskih javnih službah (Uradni list RS, št. 32/93 in 30/98), 26. člena zakona o varstvu okolja (Uradni list RS, št. 32/93, 44/95, 1/96, 9/99, 56/99 in 22/00) ter 10. in 18. člena statuta Občine Tržič (Uradni list RS, št. 15/99, 20/01 in 79/01) je Občinski svet občine Tržič na 22 redni seji dne 26. 6. 2002 sprejel
O D L O K
o gospodarskih javnih službah Občine Tržič
I. SPLOŠNI DOLOČBI
1. člen
Ta odlok določa:
– dejavnosti, ki so gospodarske javne službe v Občini Tržič,
– način in oblike izvajanja gospodarskih javnih služb,
– strokovnotehnične, organizacijske in razvojne naloge,
– varstvo uporabnikov,
– financiranje gospodarskih javnih služb in
– druga vprašanja, povezana z izvajanjem gospodarskih javnih služb.
2. člen
Kot gospodarske javne službe se opravljajo dejavnosti, ki so z zakonom določene kot obvezne lokalne gospodarske javne službe in dejavnosti, ki so kot lokalne gospodarske javne službe določene s tem odlokom.
Z gospodarskimi javnimi službami se zagotavljajo materialne javne dobrine kot proizvodi in storitve, katerih trajno in nemoteno proizvajanje v javnem interesu zagotavlja občina zaradi zadovoljevanja javnih potreb, kadar in kolikor jih ni mogoče zagotavljati na trgu.
II. GOSPODARSKE JAVNE SLUŽBE
3. člen
Na območju občine se kot obvezne gospodarske javne službe opravljajo naslednje dejavnosti:
1. oskrba s pitno vodo,
2. odvajanje in čiščenje komunalnih odpadnih in padavinskih voda,
3. ravnanje s komunalnimi odpadki,
4. odlaganje ostankov komunalnih odpadkov,
5. javna snaga in čiščenje javnih površin,
6. urejanje javnih poti, površin za pešce in zelenih površin,
7. pregledovanje, nadzorovanje in čiščenje kurilnih naprav, dimnih vodov in zračnikov zaradi varstva zraka,
8. gospodarjenje s stavbnimi zemljišči,
9. vzdrževanje kategoriziranih občinskih cest,
10. na drugih področjih, določenih z zakoni.
4. člen
Na območju občine se kot izbirne gospodarske javne službe opravljajo naslednje dejavnosti:
1. pogrebne in pokopališke storitve,
2. urejanje in vzdrževanje pokopališč,
3. javna razsvetljava,
4. plakatiranje in oglaševanje,
5. turistična in druga obvestilna signalizacija,
6. oskrba z energijo in plinom,
7. izvajanje javnega mestnega prometa,
8. izvajanje prevozov učencev,
9. urejanje in vzdrževanje javnih površin, obrežij vodotokov ter čiščenje in urejanje divjih odlagališč.
Kot izbirne gospodarske javne službe se lahko izvajajo tudi druge dejavnosti, ki jih določi občinski svet.
5. člen
Gospodarske javne službe iz 3. člena tega odloka se opravljajo na celotnem območju Občine Tržič.
Gospodarske javne službe iz 4. člena tega odloka se opravljajo na celotnem območju Občine Tržič, če ni z odlokom o izvajanju posamezne gospodarske javne službe drugače določeno.
6. člen
Uporaba javnih dobrin, ki se zagotavljajo z obveznimi gospodarskimi javnimi službami, je obvezna.
Uporaba javnih dobrin, ki se zagotavljajo z izbirnimi gospodarskimi javnimi službami ni obvezna, če odlok za posamezne primere ne določa drugače.
III. IZVAJANJE GOSPODARSKIH JAVNIH SLUŽB
7. člen
Občina z odlokom podrobneje uredi način opravljanja posamezne ali več gospodarskih javnih služb v skladu s 7. členom zakona o gospodarskih javnih službah (Uradni list RS, št. 32/93 in 30/98).
Javne službe se izvajajo na podlagi predpisanih tehničnih, oskrbovalnih, stroškovnih, organizacijskih in drugih standardov in normativov. V primerih, ko le-ti niso predpisani za celotno državo, se predpišejo z odloki.
8. člen
Župan občine je pri predlaganju odločitev na področju gospodarskih javnih služb, ki jih sprejema občinski svet ter pri sprejemanju odločitev, ki so v njegovi pristojnosti, dolžan zagotavljati, da se javne službe opravljajo v okviru racionalno, funkcionalno in prostorsko zaokroženih oskrbovalnih sistemov.
9. člen
Občina zagotavlja izvajanje gospodarskih javnih služb skladno s 6. členom zakona o gospodarskih javnih službah v naslednjih oblikah:
– v režijskem obratu, kadar bi bilo zaradi majhnega obsega ali značilnosti službe neekonomično ali neracionalno ustanoviti javno podjetje ali podeliti koncesijo;
– v javnem gospodarskem zavodu, kadar gre za opravljanje ene ali več gospodarskih javnih služb, ki jih zaradi njihove narave ni mogoče opravljati kot profitne oziroma če to ni njihov cilj;
– v javnem podjetju, kadar gre za opravljanje ene ali več gospodarskih javnih služb večjega obsega ali kadar to narekuje narava monopolne dejavnosti, ki je določena kot gospodarska javna služba, gre pa za dejavnost, ki jo je mogoče opravljati kot profitno;
– z dajanjem koncesij osebam zasebnega prava;
– z vlaganjem javnega kapitala v dejavnost oseb zasebnega prava, kadar je takšna oblika primernejša od oblik iz prejšnjih alinei tega člena.
10. člen
Izvajanje gospodarskih javnih služb na podlagi koncesije zagotovi občina tako, da podeli koncesijo fizični ali pravni osebi, ki ima ustrezno registrirano dejavnost in izpolnjuje pogoje za opravljanje dejavnosti, ki so predmet koncesije.
11. člen
Koncesionarje pridobiva koncedent na podlagi javnega razpisa, ki ga objavi v Uradnem listu Republike Slovenije ali na podlagi vloge o zainteresiranosti.
Podlaga za javni razpis oziroma podelitev koncesije na podlagi vloge o zainteresiranosti je odlok oziroma koncesijski akt, ki vsebuje:
– dejavnosti ali zadeve, ki so predmet gospodarske javne službe,
– območje izvajanja gospodarske javne službe, uporabnike ter razmerja do uporabnikov,
– pogoje, ki jih mora izpolnjevati koncesionar,
– morebitna javna pooblastila koncesionarju,
– splošne pogoje za izvajanje gospodarske javne službe in za uporabo javnih dobrin, ki se z njo zagotavljajo,
– začetek in čas trajanja koncesije,
– vire financiranja gospodarske javne službe,
– način plačila koncesionarja ali način plačila odškodnine za izvrševanje gospodarske javne službe oziroma varščine,
– nadzor nad izvajanjem gospodarske javne službe,
– prenehanje koncesijskega razmerja,
– organ, ki opravi izbor koncesionarja,
– organ, pooblaščen za sklenitev koncesijske pogodbe,
– druge sestavine, potrebne za določitev in izvajanje gospodarske javne službe.
O izbiri koncesionarja odloči direktor občinske uprave z upravno odločbo po zakonu o splošnem upravnem postopku. Pred izdajo odločbe o izbiri koncesionarja direktor pridobi mnenje komisije za izvedbo javnega razpisa.
Z izbranim koncesionarjem sklene pogodbo o koncesiji župan občine v imenu in za račun občine.
12. člen
Posamezno lokalno gospodarsko javno službo lahko občina z odlokom neposredno prenese v opravljanje zasebnim, zadružnim ali drugim organizacijskim oblikam uporabnikov javnih dobrin, kadar to narekuje lokacijska pogojenost ali če to narekujejo potrebe lokalnega prebivalstva.
Gospodarsko javno službo iz prejšnjega odstavka tega člena lahko opravlja organizacijska oblika iz prejšnjega odstavka sama ali druga pravna ali fizična oseba, če so izpolnjeni vsi predpisani tehnični, sanitarni in drugi standardi in normativi.
13. člen
Z infrastrukturnimi objekti in napravami, namenjenimi za izvajanje gospodarskih javnih služb, ki so po 76. členu zakona o gospodarskih javnih službah (Uradni list RS, št. 32/93 in 30/98) postali last občine, upravljajo izvajalci gospodarskih javnih služb.
IV. STROKOVNOTEHNIČNE, ORGANIZACIJSKE IN RAZVOJNE NALOGE
14. člen
Strokovnotehnične, organizacijske in razvojne naloge s področja gospodarskih javnih služb, ki so določene v 12. členu zakona o gospodarskih javnih službah, opravlja pristojni urad občinske uprave.
Razvoj, načrtovanje in pospeševanje gospodarskih javnih služb ter investicijsko načrtovanje in gospodarjenje z objekti in napravami se lahko pogodbeno poveri izvajalcu gospodarske javne službe ali drugi za to usposobljeni organizaciji ali podjetju.
Dajanje predpisanih dovoljenj za priključitev na infrastrukturne objekte in naprave gospodarskih javnih služb se lahko kot javno pooblastilo prenese na izvajalce gospodarskih javnih služb.
V. VARSTVO UPORABNIKOV
15. člen
Za varstvo uporabnikov javnih dobrin se oblikuje Svet za varstvo uporabnikov javnih dobrin v Občini Tržič, ki je sestavljen iz predsednika in štirih članov.
Občinski svet sprejme akt o ustanovitvi Sveta za varstvo uporabnikov javnih dobrin v Občini Tržič in imenuje ter razrešuje člane na predlog Komisije za volitve, imenovanja in administrativne zadeve. Mandat članov sveta traja 5 let.
Svet za varstvo uporabnikov javnih dobrin:
– zastopa in usklajuje interese uporabnikov in oblikuje skupne predloge glede izvajanja gospodarskih javnih služb, njihovega razvoja in financiranja v razmerju do občine in njenega sveta,
– zastopa interese uporabnikov v razmerju do izvajalcev gospodarskih javnih služb in opozarja na pomanjkljivosti ter predlaga izboljšave,
– opravlja druge naloge v skladu z aktom o ustanovitvi.
16. člen
Občina zagotovi materialne in finančne pogoje za delo sveta za varstvo uporabnikov javnih dobrin.
17. člen
V primeru kršitve dolžnosti sklenitve pogodbe s strani izvajalca gospodarske javne službe, lahko uporabnik od pristojnega organa občine zahteva izdajo odločbe, s katero naj ta odloči o njegovi pravici za katero meni, da je kršena in naloži izvajalcu gospodarske javne službe ustrezno ravnanje.
VI. FINANCIRANJE GOSPODARSKIH JAVNIH SLUŽB
18. člen
Gospodarske javne službe se lahko financirajo:
– iz cene proizvoda ali storitve, ki je lahko tudi v obliki tarife, takse, nadomestila ali povračila,
– iz sredstev proračuna,
– iz lokalnega davka,
– iz prihodkov izvajalcev gospodarskih javnih služb,
– iz posojil in
– iz drugih virov.
19. člen
Cene se oblikujejo in določajo na način in po postopku, ki ga določa zakon ali odlok lokalne skupnosti v skladu z zakonom.
Iz cene se financirajo storitve tistih gospodarskih javnih služb, ki so individualno določljive in izmerljive ter jih plačujejo njihovi uporabniki glede na količino porabe.
Cene se lahko subvencionirajo. Z aktom, s katerim se odloči o subvencioniranju cen, se določita tudi višina in vir subvencij. Subvencije so lahko diferencirane po kategorijah uporabnikov in količini porabljenih ali nudenih javnih dobrin. Sredstva za subvencije se zagotavljajo v proračunu občine.
Občinski svet lahko odloči, da se cene posameznih storitev plačujejo diferencirano glede na posamezne vrste uporabnikov ali glede na količino porabljenih javnih dobrin.
Iz sredstev proračuna se financirajo gospodarske javne službe, s katerimi se zagotavljajo javne dobrine, katerih uporabniki niso določljivi ali katerih uporaba ni izmerljiva.
20. člen
Predloge cen oziroma spremembe cen javnih dobrin oziroma storitev oblikuje izvajalec gospodarske javne službe in jih z obrazložitvijo predloži pristojnemu občinskemu organu v soglasje, če ni z odlokom o izvajanju posamezne gospodarske javne službe drugače določeno.
VII. PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE
21. člen
Do sprejetja odlokov, ki bodo natančneje določali način in pogoje izvajanja nekaterih gospodarskih javnih služb iz tega odloka, se smiselno uporabljajo določbe zakona o gospodarskih javnih službah (Uradni list RS, št. 32/93 in 30/98), določbe predpisov, ki so bili izdani na podlagi navedenega zakona oziroma določbe drugih republiških predpisov, ki urejajo ta področja, vendar le v primeru, če teh vprašanj ne ureja ta odlok in če niso v nasprotju z določbami tega odloka.
22. člen
Z dnem začetka veljavnosti tega odloka preneha veljati odlok o gospodarskih javnih službah Občine Tržič (Uradni list RS, št. 47/96, 76/97 in 1/02) in prve alinea 4. člena odloka o komunalnih dejavnostih na območju Občine Tržič (Uradni vestnik Gorenjske, št. 9/84).
23. člen
Ta odlok začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 013-04/02-07
Tržič, dne 26. junija 2002.
Župan
Občine Tržič
Pavel Rupar l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti