Uradni list

Številka 54
Uradni list RS, št. 54/2002 z dne 21. 6. 2002
Uradni list

Uradni list RS, št. 54/2002 z dne 21. 6. 2002

Kazalo

2660. Pravilnik o subvencioniranju dela obrestne mere pri kreditih za pospeševanje razvoja podjetništva v Občini Brezovica, stran 5653.

Na podlagi 30. člena statuta Občine Brezovica (Uradni list RS, št. 34/99, 115/00) je župan Občine Brezovica sprejel
P R A V I L N I K
o subvencioniranju dela obrestne mere pri kreditih za pospeševanje razvoja podjetništva v Občini Brezovica
1. člen
S tem pravilnikom se določajo pogoji in način subvencioniranja dela obrestne mere pri kreditih za pospeševanje razvoja podjetništva v Občini Brezovica (v nadaljevanju: občina).
Sredstva za subvencioniranje dela obrestne mere se zagotovijo iz sredstev občinskega proračuna, ki so namenjena razvoju podjetništva v občini, tako da se del obrestne mere nadomesti banki z enkratnim vplačilom.
2. člen
Krediti se dodeljujejo izključno iz sredstev kreditnega potenciala izbrane banke.
3. člen
Za subvencijo dela obrestne mere lahko zaprosijo podjetja s sedežem, dejavnostjo in krajem investicije na območju Občine Brezovica, in sicer:
– majhna podjetja, ki imajo do 50 zaposlenih,
– samostojni podjetniki posamezniki, obrtniki in fizične osebe, ki opravljajo registrirano dejavnost.
Podjetja morajo izpolnjevati pogoje za majhna podjetja iz 6. člena uredbe o namenih in pogojih za dodelitev državnih pomoči ter določitvi pristojnih ministrstev za upravljanje posameznih shem državnih pomoči (Uradni list RS, št. 59/00). Pri podjetnikih posameznikih se ti pogoji smiselno upoštevajo.
Do subvencij po tem pravilniku niso upravičena podjetja v težavah. Subvencijo je možno dodeliti le v primeru, kadar ta predstavlja spodbudo za izvedbo projekta oziroma je zanj nujno potrebna.
4. člen
Pomoč oziroma subvencioniranje dela obrestne mere je namenjeno podjetjem iz 3. člena za naslednje namene:
– razvoj in pospeševanje malega gospodarstva,
– materialne in nematerialne investicije in odpiranje delovnih mest za izvajanje investicij,
– svetovalne storitve.
5. člen
Upravičeni stroški za podjetja iz 3. člena so:
– stroški materialnih investicij (zemljišča, zgradbe in oprema),
– stroški nematerialnih investicij,
– stroški svetovanja.
6. člen
Višina obrestne mere za kredite in delež subvencioniranja obresti se določi v javnem razpisu, glede na obrestne mere, ki veljajo za tovrstne kredite pri banki, s katero se sklepa pogodba.
7. člen
Krediti se dodelijo z najdaljšo dobo vračanja do 7 let. Doba vračanja je odvisna tudi od višine kredita, predlaga pa jo pristojni organ banke.
Obroki se plačujejo praviloma trimesečno v skladu s kreditno pogodbo.
8. člen
Krediti, odobreni za namen iz 1. člena tega pravilnika, se dodelijo lahko največ v višini 50% upravičenih stroškov investicije, vendar ne več kot 10,000.000 SIT. Pri tem intenzivnost pomoči ne sme presegati 50% upravičenih stroškov investicije. Zgornja meja intenzivnosti pomoči velja ne glede na to, iz katerih javnih virov (sredstva občinskih proračunov, državnega proračuna ali mednarodnih virov) je pomoč dodeljena. Investicija se mora ohraniti v Občini Brezovica vsaj 5 let po zaključku investicije.
9. člen
Sklep o razpisu in pogojih za pridobitev kredita oziroma sofinanciranje dela obresti, sprejme župan Občine Brezovica in ga objavi v javnem glasilu.
Sklep o razpisu mora vsebovati:
1. navedbo pravilnika, na podlagi katerega je objavljen razpis,
2. skupni znesek sredstev, ki jih banka nameni za kreditiranje,
3. namen, za katerega se krediti dodeljujejo,
4. kdo so lahko upravičenci za pridobitev kredita in pogoji, ki jih morajo izpolnjevati,
5. navedbo, kaj mora prošnja za kredit vsebovati,
6. pogoje, pod katerimi se krediti dodeljujejo (doba vračanja, obrestne mere itd.),
7. rok za vložitev prošnje za dodelitev kredita in mesto, kjer se prošnja vloži,
8. navedbo dokumentacije, ki jo mora prosilec priložiti k prošnji za kredit,
9. rok, v katerem bo sprejet sklep o dodelitvi kreditov.
10. člen
Predlog za dodelitev kreditov pripravi banka v skladu s pogodbo o subvencioniranju obrestne mere kredita iz povezanega posla in merili in postopki za odobravanje naložb.
Prejemnik poda izjavo, da za določen namen – projekt ni dobil državne pomoči oziroma če jo je, kolikšen del je že dobil iz drugih virov.
11. člen
Vlogo za kredit s potrebnimi prilogami vložijo prosilci na Občini Brezovica, odbor za gospodarstvo, turizem in gostinstvo ter kmetijstvo in gozdarstvo, Tržaška 390, 1351 Brezovica, ki zbrane vloge, skupaj s svojim mnenjem posreduje izbrani banki.
Banka opravi posle v zvezi s sklepanjem kreditnih pogodb in spremlja njihovo izvajanje.
12. člen
Namensko porabo kredita, pridobljenega po pogojih tega pravilnika in sklepa o razpisu in izpolnjevanje obveznosti iz kreditne pogodbe lahko poleg banke preverja tudi odbor za gospodarstvo, turizem in gostinstvo ter kmetijstvo in gozdarstvo na Občini Brezovica. V primeru ugotovitve nenamenske porabe sredstev je prejemnik subvencijo dolžan vrniti skupaj s pripadajočimi zamudnimi obrestmi.
13. člen
Ta pravilnik začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu. Z objavo tega pravilnika preneha veljati pravilnik o subvencioniranju dela obrestne mere pri kreditih za pospeševanje razvoja podjetništva v Občini Brezovica, ki je bil objavljen v Uradnem listu RS, št. 16/02.
Št. 300-02/2002
Brezovica, dne 20. maja 2002.
Župan
Občine Brezovica
Drago Stanovnik l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti