Uradni list

Številka 54
Uradni list RS, št. 54/2002 z dne 21. 6. 2002
Uradni list

Uradni list RS, št. 54/2002 z dne 21. 6. 2002

Kazalo

2622. Navodilo o načinu in stopnjah odpisa neopredmetenih dolgoročnih sredstev in opredmetenih osnovnih sredstev, stran 5551.

Na podlagi drugega odstavka 42. člena zakona o računovodstvu (Uradni list RS, št. 23/99) izdaja minister za finance
N A V O D I L O
o načinu in stopnjah odpisa neopredmetenih dolgoročnih sredstev in opredmetenih osnovnih sredstev
1. člen
Proračun, proračunski uporabniki in druge osebe javnega prava redno odpisujejo oziroma obračunavajo amortizacijo neopredmetenih dolgoročnih sredstev in opredmetenih osnovnih sredstev (v nadaljevanju osnovna sredstva), kot je to določeno s tem navodilom.
Redni odpis je oblikovanje popravkov vrednosti osnovnih sredstev v poslovnih knjigah, za znesek amortizacije, obračunan po letnem obračunu.
Izredni odpis se opravi v primeru odtujitve osnovnih sredstev, trajne izločitve iz uporabe in zaradi prevrednotenja zaradi oslabitve osnovnih sredstev.
2. člen
Popravek vrednosti, ki je povezan z amortiziranjem, se ne pojavlja pri:
– zemljiščih in drugih naravnih bogastvih,
– opredmetenih osnovnih sredstev do njihovega prenosa v uporabo,
– opredmetenih osnovnih sredstev kulturnega, zgodovinskega ali umetniškega pomena,
– lokalnih zemljatih ali makadamskih cestah ter zgradbah, ki so njihov sestavni del,
– zgradbah (razen stanovanj in stanovanjskih hiš) in opremi slovenske vojske ter zgradbah (razen stanovanj in stanovanjskih hiš) in opremi, ki so na podlagi posebnih predpisov rezerva za obrambo oziroma za opravljanje funkcij javne in državne varnosti,
– opredmetenih osnovnih sredstvih trajno zunaj uporabe,
– spodnjem ustroju železniških prog, cest, letališč in drugih javnih površin,
– drugih opredmetenih osnovnih sredstvih, katerih uporaba ni časovno omejena.
3. člen
Izredni odpis osnovnih sredstev se pri določenih uporabnikih enotnega kontnega načrta, ob njihovi odtujitvi, izločitvi iz uporabe in pri prevrednotenju zaradi oslabitve, izkazuje glede na način pokrivanja stroškov amortizacije.
Ne glede na način pokrivanja stroškov amortizacije, se v primeru iz drugega odstavka 13. člena odredbe o razčlenjevanju in merjenju prihodkov in odhodkov pravnih oseb javnega prava, za znesek zmanjšanja knjigovodske vrednosti osnovnega sredstva, zmanjša obveznost do vira sredstev.
Dobički, nastali pri odtujitvi ali izločitvi osnovnih sredstev, se enako kot izredni odpisi, izkazujejo glede na način pokrivanja stroškov amortizacije.
4. člen
Osnovna sredstva se redno odpisujejo posamično, z uporabo metode enakomernega časovnega amortiziranja, ki se mora dosledno uporabljati iz obračunskega obdobja v obračunsko obdobje.
5. člen
Neopredmetena dolgoročna sredstva zajemajo naložbe v pridobljene dolgoročne pravice do industrijske lastnine in dolgoročno odložene stroške.
6. člen
Opredmetena osnovna sredstva so zemljišča, zgradbe, proizvajalna oprema, druga oprema, osnovna čreda in večletni nasadi.
Opredmeteno osnovno sredstvo, katerega posamična nabavna vrednost po dobaviteljevem obračunu ne presega tolarske vrednosti 500 evrov, se lahko izkazuje skupinsko kot drobni inventar. Stvari drobnega inventarja, katerih posamična nabavna vrednost ne presega tolarske vrednosti 100 evrov, se lahko razporedi med material.
7. člen
Za osnovna sredstva je rok odpisa določen s stopnjami rednega odpisa iz priloge I, ki je sestavni del tega navodila.
Usredstveni stroški naložb v tuja osnovna sredstva se amortizirajo v dobi pravne pravice.
Opredmeteno osnovno sredstvo se začne amortizirati prvi dan naslednjega meseca potem, ko se je začelo uporabljati za opravljanje dejavnosti.
Neopredmeteno dolgoročno sredstvo se začne amortizirati prvi dan naslednjega meseca, ko je na voljo za uporabo.
Drobni inventar se odpiše enkratno v celoti ob nabavi.
8. člen
Ko je znesek nabavne vrednosti osnovnih sredstev enak odpisani vrednosti osnovnih sredstev, se amortizacija ne obračunava več, čeprav se sredstva še naprej uporabljajo za opravljanje dejavnosti.
9. člen
Osnovno sredstvo, ki se poškoduje zaradi višje sile (poplave, potresi, požari), ali z njim povezano osnovno sredstvo, ki ga zaradi tega ni mogoče uporabljati, se v obdobju, potrebnem za njegovo popravilo, ne amortizira.
10. člen
Določeni uporabniki enotnega kontnega načrta pokrivajo stroške amortizacije v breme ustreznih obveznosti do virov sredstev, če strošek amortizacije ni vračunan v ceno proizvoda ali storitve ali če ne pridobijo iz sredstev javnih financ denarnih sredstev za kritje stroškov amortizacije. Vsakoletni stroški amortizacije osnovnih sredstev, pridobljenih iz donacij, se nadomestijo v breme dolgoročnih rezervacij, oblikovanih iz naslova donacij.
Drugi uporabniki enotnega kontnega načrta za znesek obračunane amortizacije oziroma za znesek oblikovanega popravka vrednosti, zmanjšajo ustrezno obveznost do vira sredstev.
11. člen
Pri določenih uporabnikih enotnega kontnega načrta se obračunano amortizacijo od razlike med povečano nabavno vrednostjo zaradi okrepitve osnovnega sredstva in nabavno vrednostjo pred prevrednotenjem, ne obravnava kot strošek amortizacije, temveč se neposredno vračuna v breme ustrezne obveznosti do virov sredstev.
12. člen
Z dnem uveljavitve tega navodila preneha veljati navodilo o načinu in stopnjah rednega odpisa neopredmetenih dolgoročnih sredstev in opredmetenih osnovnih sredstev (Uradni list RS, št. 86/99).
13. člen
To navodilo začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije, uporablja pa se tudi za obračun amortizacije za leto 2002.
Št. 402–7/02
Ljubljana, dne 20. maja 2002.
mag. Anton Rop l. r.
Minister
za finance

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti