Uradni list

Številka 54
Uradni list RS, št. 54/2002 z dne 21. 6. 2002
Uradni list

Uradni list RS, št. 54/2002 z dne 21. 6. 2002

Kazalo

2620. Odredba o vzpostavitvi sistemov enotnega zakladniškega računa, stran 5521.

Na podlagi 61. člena zakona o javnih financah (Uradni list RS, št. 79/99, 124/00, 79/01 in 30/02) v zvezi s četrtim do šestim odstavkom 8. člena zakona o plačilnem prometu (Uradni list RS, št. 30/02) izdaja minister za finance
O D R E D B O
o vzpostavitvi sistemov enotnega zakladniškega računa
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
Ta odredba določa način vzpostavitve sistema enotnega zakladniškega računa države in sistemov enotnih zakladniških računov občin (v nadaljevanju: sistemov EZR).
2. člen
Sistemi EZR se vzpostavijo na ravni države in na ravni vsake občine.
V sisteme EZR so s svojimi računi vključeni neposredni in posredni uporabniki državnega in občinskih proračunov določeni z odredbo o določitvi neposrednih in posrednih uporabnikov državnega in občinskih proračunov (Uradni list RS, št. 97/01).
3. člen
Sistem EZR države vključuje enotni zakladniški račun države (v nadaljevanju: EZR države), ter sistem podračunov in knjigovodskih računov.
Sistem EZR občin vključuje enotni zakladniški račun občine (v nadaljevanju: EZR občine) ter sistem podračunov in knjigovodskih računov.
4. člen
V sistem EZR države so vključeni:
a) neposredni uporabniki državnega proračuna pod točko A/1 iz Seznama neposrednih in posrednih uporabnikov poračunov, ki je sestavni del odredbe o določitvi neposrednih in posrednih uporabnikov državnega in občinskih proračunov oziroma (ali) iz seznama, ki ga skladno z drugim odstavkom 3. člena zakona o javnih financah (Uradni list RS, št. 79/99, 124/00, 79/01 in 30/02) izdaja ministrstvo za finance (v nadaljevanju: seznam proračunskih uporabnikov),
b) Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije in Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanja Slovenije,
c) ostali posredni uporabniki proračunov pod točko B iz Seznama proračunskih uporabnikov, če:
– je ustanovitelj posrednega uporabnika država,
– je ustanovitelj posrednega uporabnika eden ali več posrednih uporabnikov državnega proračuna,
– sta ustanovitelja posrednega uporabnika država in občina,
d) na predlog župana neposredni in posredni uporabniki občinskega proračuna, ki so v skladu s 5. členom te odredbe razvrščeni v sistem EZR občine, katere župan predlaga vključitev v sistem EZR države.
5. člen
Občine pod točko A/II 1 iz seznama proračunskih uporabnikov lahko s soglasjem ministrstva za finance vzpostavijo sistem enotnega zakladniškega računa občine.
V posamezen sistem EZR občine iz predhodnega odstavka so vključeni:
a) neposredni uporabniki občinskega proračuna pod točko A 1 iz Seznama proračunskih uporabnikov, ki pripadajo občini, za katero se vzpostavlja sistem EZR,
b) posredni uporabniki proračunov pod točko B iz Seznama proračunskih uporabnikov, če:
– je ustanovitelj posrednega uporabnika občina, za katero se vzpostavlja sistem EZR
– je ustanovitelj posrednega uporabnika več občin, pa ima posredni uporabnik sedež v občini, za katero se vzpostavlja sistem EZR,
– je ustanovitelj posrednega uporabnika eden ali več posrednih uporabnikov, občinskega proračuna, za katero se vzpostavlja sistem EZR,
– je ustanovitelj posrednega uporabnika več posrednih uporabnikov, katerih ustanovitelji so posredni uporabniki proračunov različnih občin, pa ima posredni uporabnik sedež v občini, za katero se vzpostavlja sistem EZR.
6. člen
EZR države oziroma občine je račun sistema EZR in ima vlogo skupnega transakcijskega računa vseh neposrednih in posrednih uporabnikov državnega oziroma občinskih proračunov, ki so vključeni v sistem EZR države oziroma občine. EZR države oziroma občine vodi Banka Slovenije.
Podračuni EZR države oziroma občine so sestavni deli EZR države oziroma občine. Kot podračuni EZR države oziroma občin se odprejo dosedanji računi neposrednih in posrednih uporabnikov državnega oziroma občinskega proračuna, dosedanji računi za plačevanje obveznih dajatev in drugih javnofinačnih prihodkov ter računi za upravljanje s prostimi denarnimi sredstvi, imenovani zakladniški podračuni. Podračune EZR države oziroma občine vodi Uprava za javna plačila (v nadaljevanju: UJP).
7. člen
Podračuni neposrednih in posrednih uporabnikov državnega oziroma občinskih proračunov imajo s statusno pravnega, obligacijskega, davčnega, računovodskega vidika in vidika predpisov o izvrši in zavarovanju enak status kot transakcijskim računi po zakonu o plačilnem prometu.
8. člen
Neposredni uporabniki državnega oziroma občinskega proračuna delujejo prek skupnega podračuna državnega oziroma občinskega proračuna.
Vsak posredni uporabnik državnega oziroma občinskega proračuna ima v sistemu EZR praviloma en podračun.
9. člen
Dosedanji računi neposrednih uporabnikov državnega proračuna, ki ne bodo zaprti po uradni dolžnosti do vzpostavitve sistema EZR države, se odprejo kot podračuni sistema EZR.
10. člen
Dosedanji računi neposrednih uporabnikov občinskega proračuna, ki do vzpostavitve sistema EZR občine ne bodo zaprti, se odprejo kot podračuni sistema EZR občine, v katerega so razvrščeni v skladu s kriteriji iz 5. člena te odredbe.
11. člen
Vezni in izločeni računi posrednih uporabnikov državnega oziroma občinskih proračunov, ki do dneva vzpostavitve sistemov EZR, pri Agenciji Republike Slovenije za plačilni promet ne bodo zaprti, se odprejo kot podračuni sistema EZR, v katerega je posamezen posredni uporabnik državnega oziroma občinskega proračuna vključen.
12. člen
Neposredni in posredni uporabniki državnega in občinskega proračuna, razvrščeni v sistem EZR države oziroma občine v skladu s kriteriji razvrščanja iz te odredbe, se vključijo v posamezen sistem EZR z dnevom vzpostavitve sistemov EZR države oziroma posameznih občin.
II. PREHODNE IN KONČNA DOLOČBA
13. člen
Neposredni uporabniki občinskega proračuna iz 10. člena te odredbe so dolžni prilagoditi svoje poslovanje za prejemanje in nakazovanje sredstev prek podračuna občinskega proračuna ob vključitvi v enotno upravljanje s prostimi denarnimi sredstvi.
14. člen
Posredni uporabniki državnega oziroma občinskih proračunov so dolžni podračune iz 11. člena te odredbe, z izjemo tistih, ki so predpisani z zakonom, zapreti najkasneje do 31. decembra 2002, sicer jih zapre UJP, sredstva pa prenese na osnovni podračun proračunskega uporabnika.
15. člen
Sistemi EZR se vzpostavijo z 29. junijem 2002.
16. člen
Prenos sredstev z računov neposrednih in posrednih proračunskih uporabnikov državnega oziroma občinskih proračunov, računov za plačevanje obveznih dajatev in drugih javnofinačnih prihodkov, odprtih pri Agenciji Republike Slovenije za plačilni promet, na podračune sistemov EZR države oziroma občin in njihovo zapiranje se izvrši v skladu s posebnim navodilom
17. člen
Ta odredba začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije, uporablja pa se od 29. junija 2002.
Št. 431-11/02
Ljubljana, dne 19. junija 2002.
Minister
za finance
mag. Anton Rop l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti