Uradni list

Številka 49
Uradni list RS, št. 49/2002 z dne 5. 6. 2002
Uradni list

Uradni list RS, št. 49/2002 z dne 5. 6. 2002

Kazalo

2428. Program dejavnosti "ravnanje z odpadki v Občini Kamnik", stran 5079.

Na podlagi 7. člena odloka o ravnanju s komunalnimi odpadki v Občini Kamnik (Uradni list RS, št. 38/97) in 16. člena statuta Občine Kamnik (Uradni list RS, št. 47/99 in 40/01) je Občinski svet občine Kamnik na 28. seji dne 29. 5. 2002 sprejel
P R O G R A M
dejavnosti “ravnanje z odpadki v Občini Kamnik”
I. PREDMET IN CILJI PROGRAMA
1. člen
Program dejavnosti temelji na principih gospodarnega ravnanja s komunalnimi odpadki in ima naslednje perspektivne cilje:
– zmanjševanje količine odpadkov, ki se odlagajo na deponiji komunalnih odpadkov,
– ločeno zbiranje posameznih vrst odpadkov na izvoru nastajanja ter vračanje koristnih odpadkov v ponovno uporabo,
– izločanje nevarnih odpadkov in ustrezno ravnanje z njimi,
– preprečevanje divjega odlaganja odpadkov.
2. člen
V skladu s temi cilji se bo izvajalo ločeno zbiranje in odvoz odpadkov na naslednji način:
1. zbiranje in odvoz mešanih trdnih odpadkov iz naselij, preostalih po ločenem zbiranju na izvoru (52-krat na leto),
2. ločeno zbiranje in lastno kompostiranje bioloških in zelenih odpadkov na območjih individualnih stanovanjskih objektov, kjer to omogočajo prostorski pogoji,
3. ločeno zbiranje in odvoz bioloških odpadkov na območjih strnjenih blokovskih in individualnih naselij, kjer se ne izvaja kompostiranje (52-krat na leto),
4. ločeno zbiranje in odvoz papirja, stekla in umetnih mas na ekoloških otokih v naseljih (13-krat na leto oziroma po potrebi),
5. ločeno zbiranje in odvoz kosovnih odpadkov iz gospodinjstev (2-krat na leto),
6. ločeno zbiranje gospodinjskih odpadkov z nevarnimi sestavinami (nevarni odpadki) in odvoz (enkrat na leto),
7. odlaganje drugih ločeno zbranih frakcij komunalnih odpadkov v CROS – Centru za ravnanje z odpadki Suhadole,
8. ločeno zbiranje in odvoz odpadkov, ki nastanejo v dejavnostih (obrt, industrija, gostinstvo, trgovina...). Način zbiranja in odvoza odpadkov določita povzročitelj in izvajalec v medsebojni pogodbi.
Urnik odvozov posameznih vrst odpadkov je v prilogi tega programa.
II. ZBIRANJE, ODVOZ IN KONČNA OSKRBA POSAMEZNIH VRST ODPADKOV
3. člen
Ostanek odpadkov
Ostanek odpadkov predstavlja mešane trdne odpadke, ki so ostali po ločenem zbiranju posameznih frakcij na izvoru in se odložijo na deponijo komunalnih odpadkov.
Za zbiranje ostanka odpadkov se uporabljata dva sistema:
– zbiralni sistem – povzročitelji odpadkov le-te odlagajo v tipske posode, ki so locirane v neposredni bližini nastanka odpadkov in
– prinašalni sistem – zbirno oziroma odjemno mesto je namenjeno več povzročiteljem skupaj, ki odpadke odlagajo v skupne tipske posode.
Oba sistema zbiranja ostanka odpadkov sta namenjena za:
– gospodinjstva v individualnih stanovanjskih objektih,
– gospodinjstva v stanovanjskih blokih,
– obrt, industrijo, poslovne prostore,
– pokopališča, tržnice, kulturne in športne objekte,
– postajališča javnega cestnega in železniškega prometa.
Za zbiranje ostanka odpadkov se uporabljajo naslednje vrste posod:
– PVC posode temno sive barve, opremljene s kolesi, volumna 120 l, 240 l, 770 l in 1100 l,
– kovinski zabojniki 4 m3, 5 m3 in 7 m3 (samonakladalec),
– kovinski zabojniki 20 m3 in 30 m3 (kotalni prekucnik),
– namenske vrečke (80 l) z oznako izvajalca – za tiste povzročitelje, do katerih izvajalec zaradi odmaknjenosti od prevoznih cest ne more priti in za enočlanska gospodinjstva. Povzročitelji si morajo vrečke priskrbeti pri izvajalcu.
Končna oskrba ostanka odpadkov
Izvajalec pripelje ostanek odpadkov v CROS Suhadole, jih pretovori in odpelje na deponijo Barje.
4. člen
Biološki odpadki
Biološki odpadki predstavljajo organski del gospodinjskih odpadkov. To so: kuhinjski odpadki, ki so biološko razgradljivi, odpadki z vrta (listje, trava, zelenjava, rože, vejevje) in drugi primerni odpadki za kompostiranje.
Za ravnanje z biološkimi odpadki se uporabljata naslednja sistema:
– kompostiranje v lastnem vrtu,
– zbiranje bio odpadkov v tipskih posodah in odvoz v kompostarno.
Oba sistema sta namenjena za zbiranje in končno oskrbo bioloških odpadkov iz naselij, gospodarstva in obrti in pokrivata:
– gospodinjstva v individualnih stanovanjskih objektih,
– gospodinjstva v stanovanjskih blokih,
– obrt in industrija,
– pokopališča in tržnice.
Kompostiranje v lastnem vrtu je predvideno pri vseh individualnih stanovanjskih objektih, kjer prostorski pogoji to dopuščajo, z navodili za kompostiranje pa bo občane seznanil izvajalec dejavnosti. Na teh območjih se omogoči tudi ločeno zbiranje in odlaganje bio odpadkov v tipske posode za tiste uporabnike, ki se ne odločijo za kompostiranje v lastnem vrtu.
Ločeno zbiranje in odlaganje bio odpadkov v tipske posode je obvezno za gospodinjstva v stanovanjskih blokih in gospodinjstva v individualnih stanovanjskih objektih, kjer ni prostorskih pogojev za kompostiranje ter za industrijo in obrt, kjer tovrstni odpadki nastajajo v proizvodnem procesu.
Za zbiranje bioloških odpadkov se uporabljajo naslednje vrste posod:
– PVC posode rjave barve volumna 120 l, 240 l in 770 l (gospodinjstva),
– železni zabojniki (ustrezno označeni) volumna 4m3, 5m3 in 7m3 in PVC posode 770 l (pokopališča, tržnice, industrija, obrt).
Končna oskrba bioloških odpadkov
Biološki odpadki se kompostirajo v kompostarni v CROS Suhadole. Tu se s pomočjo ustrezne mehanizacije in tehnologije ter z dodatkom strukturnega materiala (zmleti lesni odpadki, vejevje...) izvaja kompostiranje, ki poteka v štirih fazah (predpriprava, kompostiranje-zorenje, fina predpriprava, dozorevanje-skladiščenje).
5. člen
Ekološki otoki
Ekološki otok je enotno urejena in opremljena površina, ki je namenjena ločenemu zbiranju tistih frakcij komunalnih odpadkov iz gospodinjstev, ki so primerni za predelavo in ponovno uporabo (t.i. sekundarne surovine). Na območju Občine Kamnik je potrebno urediti 52 ekoloških otokov.
Ekološki otoki so opremljeni s PVC posodami volumna 1100 l, ki so namenjeni zbiranju odpadnega papirja, odpadnega stekla in odpadnih umetnih mas iz gospodinjstev.
Pravne osebe sklenejo za zbiranje, odvoz in končno oskrbo sekundarnih surovin (papir, steklo, umetne mase, les…) z izvajalcem posebno pogodbo in ne uporabljajo ekoloških otokov. V pogodbi se določi velikost posod glede na dejanske količine, ki nastajajo v dejavnosti.
1. Odpadni papir
Med odpadni papir spadajo vse vrste papirja in kartona, ki kot odpadek nastaja v gospodinjstvih, poslovnih prostorih, obrti in industriji. To so časopisi, revije, prospekti, zvezki, knjige, brošure, pisarniški in računalniški papir, embalažni papir in karton, vrečke in drugi izdelki iz papirja in kartona.
Za zbiranje papirja se uporabljajo naslednje vrste posod:
– PVC posode modre barve, volumna 1100 l:
– EKO otoki (namenjeni za gospodinjstva),
– poslovni prostori, obrt, industrija,
– kovinski zabojniki 4 m3, 5 m3 in 7 m3 – poslovni prostori, obrt in industrija.
Končna oskrba odpadnega papirja
Izvajalec pripelje zbrani papir v CROS Suhadole, kjer ga presortira, stisne in balira ter posreduje v predelovalno industrijo.
2. Odpadno steklo
Med odpadno steklo spada steklena embalaža (vse vrste steklenic, kozarci za vlaganje), ki se redno pojavlja v gospodinjstvih, poslovnih prostorih, obrti in industriji.
Za zbiranje stekla se uporabljajo naslednje vrste posod:
– PVC posode zelene barve z zelenim pokrovom volumna 1100 l, ločeno za belo in barvno steklo – EKO otoki (namenjeni za gospodinjstva),
– kovinski zabojniki 4 m3, 5 m3 in 7 m3 – poslovni prostori, obrt in industrija.
Končna oskrba odpadnega stekla
Izvajalec posreduje odpadno steklo v predelavo podjetjem, ki so za to registrirana.
3. Odpadne umetne mase
Med odpadne umetne mase, ki se redno pojavljajo v gospodinjstvih, poslovnih prostorih, obrti in industriji, spadajo: tetrapak, plastenke, pločevinke, folije, stiropor.
Za zbiranje umetnih mas se uporabljajo naslednje vrste posod:
– PVC posode zelene barve z rumenim pokrovom volumna 1100 l – EKO otoki (namenjeni za gospodinjstva),
– kovinski zabojniki 4 m3, 5 m3 in 7 m3 – poslovni prostori, obrt in industrija.
Končna oskrba odpadnih umetnih mas
Izvajalec pripelje zbrane umetne mase v CROS Suhadole, kjer jih presortira, stisne in balira ter posreduje v predelovalno industrijo.
6. člen
Kosovni odpadki
Kosovni odpadki, ki nastajajo v gospodinjstvih, so odpadki, ki po klasifikaciji ne spadajo med nevarne ali posebne odpadke in jih zaradi volumna in teže ne moremo in ne smemo odlagati v posode za ostale frakcije gospodinjskih odpadkov. Ločimo jih na kovinske in nekovinske kosovne odpadke. Med kosovne odpadke spadajo: bela tehnika, pohištvo, vzmetnice, talne obloge, preproge, električni aparati (gospodinjski aparati, TV in radijski sprejemniki), računalniki, kopalniška oprema, peči za centralno ogrevanje, kolesa, smuči.
Način zbiranja kosovnih odpadkov
Zbiranje kosovnih odpadkov iz gospodinjstev se izvaja dvakrat letno po načelu “od vrat do vrat”, v skladu z določenim terminskim planom, ki ga izvajalec objavi na krajevno običajen način (lokalni časopis, letaki...).
Zbiranje in odvoz kosovnih odpadkov, ki nastanejo pri pravnih osebah (poslovni prostori, obrt, industrija), se izvaja na osnovi posebne pogodbe, sklenjene med povzročiteljem in izvajalcem.
Končna oskrba kosovnih odpadkov:
– dele kosovnih odpadkov, ki vsebujejo nevarne snovi, izvajalec izloči in jih posreduje v predelavo oziroma uničenje pooblaščenim organizacijam,
– kovinske kosovne odpadke posreduje izvajalec v predelovalno industrijo,
– lesene kosovne odpadke, ki ne vsebujejo nevarnih snovi, izvajalec pripelje v CROS, jih zmelje in v skladu z veljavnimi predpisi odda upravljalcem kurilnih naprav, sežigalnic odpadkov ali naprav za sosežig odpadkov,
– ostale nekovinske kosovne odpadke, ki niso primerni za snovno izrabo, izvajalec odloži na deponiji komunalnih odpadkov Barje.
7. člen
Nevarni odpadki
Nevarni odpadki iz gospodinjstev so ostanki običajnih sredstev in pripomočkov, ki se v gospodinjstvu dnevno uporabljajo in njihova embalaža. Zaradi nevarnih sestavin se ne smejo odlagati na odlagališča komunalnih odpadkov.
V gospodinjstvih nastajajo naslednji odpadki, ki vsebujejo nevarne sestavine:
– olja, masti, zdravila,
– pesticidi,
– baterije, akumulatorji,
– fluorescenčna svetila,
– kozmetika, aerosoli,
– pralna in čistilna sredstva,
– fotokemikalije.
– barve, laki, lepila,
– topila,
– kisline,
– lugi,
– neidentificirani odpadki.
Na območju Občine Kamnik se bodo nevarni odpadki iz gospodinjstev zbirali enkrat letno v okolju, kjer nastajajo in sicer s posebno prirejeno in opremljeno mobilno postajo, ki jo bo za to registrirani izvajalec po posebnem programu premeščal po naseljih občine (za celotno območje Občine Kamnik je predvidenih 30 lokacij – zbirnih mest za nevarne odpadke). Nevarni odpadki se zbirajo v posodah (z oznako ASF), ki morajo izpolnjevati iste pogoje kot posode, v katere se zbirajo nevarni odpadki iz industrije. Zbiranje bo potekalo v skladu z določenim terminskim planom, ki ga izvajalec objavi na krajevno običajen način (lokalni časopis, letaki...).
Zbiranje in odvoz nevarnih odpadkov, ki nastanejo pri pravnih osebah (poslovni prostori, obrt, industrija), se izvaja na osnovi posebne pogodbe, sklenjene med povzročiteljem in izvajalcem.
Končna oskrba nevarnih odpadkov:
– izvajalec odda ločeno zbrane nevarne odpadke v predelavo ali uničenje pooblaščenim organizacijam na območju Slovenije ali jih izvozi v tujino,
– za začasno skladiščenje nevarnih odpadkov (do odvoza v predelavo ali do izvoza) poskrbi izvajalec zbiranja nevarnih odpadkov.
8. člen
Gradbeni in inertni odpadki
Nedejavne gradbene in inertne odpadke lahko povzročitelji sami pripeljejo v CROS Suhadole ali prevoz naročijo izvajalcu. Po vhodni kontroli, tehtanju in evidentiranju jih izvajalec vgradi na deponijo inertnih odpadkov, ki se nahaja v CROS.
9. člen
Zbirni center – CROS
Zbirni center je urejen in opremljen za ločeno zbiranje in začasno hranjenje vseh vrst ločeno zbranih frakcij odpadkov. V zbirni center lahko povzročitelji sami pripeljejo naslednje ločeno zbrane odpadke:
– papir in lepenko vseh vrst in velikosti, vključno z odpadno embalažo iz papirja in lepenke,
– steklo vseh velikosti in oblik, vključno z odpadno embalažo iz stekla,
– plastiko, vključno z odpadno embalažo iz plastike ali sestavljenih materialov,
– odpadke iz kovin, vključno z odpadno embalažo iz kovin,
– les, vključno z odpadno embalažo iz lesa,
– oblačila, tekstil,
– jedilno olje in maščobe,
– barve, črnila, lepila in smole, ki ne vsebujejo nevarnih snovi,
– detergente, ki ne vsebujejo nevarnih snovi,
– baterije in akumulatorje, ki niso razvrščeni v skupine 16 06 01, 16 06 02, 16 06 03 v klasifikacijskem seznamu odpadkov,
– električno in elektronsko opremo, ki ne vsebuje nevarnih snovi,
– kosovne odpadke,
– avtomobilske gume.
Stroške končne oskrbe teh odpadkov plačajo povzročitelji v skladu z veljavnim cenikom.
Upravljalec zbirnega centra s poslovnikom določi režim zbiranja in odlaganja odpadkov v CROS. En izvod poslovnika pošlje Občini Kamnik. Z določili poslovnika, ki so pomembni za povzročitelje odpadkov (obratovalni čas, možnost dostave odpadkov itd.), izvajalec seznani povzročitelje na krajevno običajen način (lokalni časopis, letaki).
III. DRUGE DOLOČBE
10. člen
Čiščenje in razkuževanje posod za odpadke
Posode za odpadke pri individualnih stanovanjskih hišah in poslovnih prostorih so dolžni čistiti povzročitelji sami. Kolikor izvajalec ugotovi, da je določeno posodo potrebno razkužiti, o tem obvesti povzročitelja in hkrati določi datum razkuževanja.
Posode za odpadke pri stanovanjskih blokih in na ekoloških otokih je dolžan čistiti in razkuževati izvajalec. Pogostost čiščenja in razkuževanja posod določi izvajalec glede na potrebe.
11. člen
Uporaba primernih smetarskih vozil
Izvajalec mora pri zbiranju in odvozu odpadkov uporabljati vozila, ki so po svojih karakteristikah prilagojena prometno-tehničnim elementom posameznih cest na območju Občine Kamnik.
12. člen
Sanacije divjih odlagališč in odvoz opuščenih avtomobilov
Izvajalec izvaja sanacijo divjih odlagališč in odvoz opuščenih avtomobilov na osnovi vsakokratnega naročila Občine Kamnik.
13. člen
Odvoz odpadkov z Velike planine, Male planine, Gojške planine in Konjščice
Za zbiranje odpadkov je na območju Velike planine, Male planine, Gojške planine in Konjščice potrebnih najmanj pet zbirnih mest, kamor povzročitelji odlagajo komunalne odpadke. Odpadki se odvažajo s pomočjo posebne mehanizacije (traktor v letnem času in teptalci v zimskem času) do skupnega zbirališča, od koder se v dolino enkrat na teden (52 x letno) odpeljejo s komunalnimi vozili.
Dvakrat letno bo na območju Velike planine, Male planine, Gojške planine in Konjščice organizirano zbiranje kosovnih odpadkov.
14. člen
Osveščanje povzročiteljev odpadkov
Za čimboljše osveščanje in seznanitev občanov z načinom in pomenom ločenega zbiranja odpadkov ter obveznostmi, ki izhajajo iz odloka o ravnanju s komunalnimi odpadki v Občini Kamnik, bo izvajalec izvajal naslednje aktivnosti:
– razdelitev navodila za kompostiranje gospodinjstvom, ki bodo kompostirala v lastnem vrtu,
– izdaja in razdelitev zloženk z navodili za ločeno zbiranje odpadkov vsem povzročiteljem,
– obveščanje povzročiteljev o zbiranju in odvozu kosovnih in nevarnih odpadkov, vključno z razporedom odvozov,
– izdaja in razdelitev raznih informativnih gradiv,
– obveščanje preko javnih medijev,
– obveščanje povzročiteljev o njihovem nepravilnem ravnanju z odpadki,
– ostale aktivnosti za doseganje čim boljšega izvajanja odloka o ravnanju s komunalnimi odpadki in koncesijske pogodbe.
15. člen
Ta program dejavnosti ravnanja z odpadki v Občini Kamnik začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu RS, izvajati pa se začne ob sklenitvi koncesijske pogodbe.
Št. 35301-91/97
Kamnik, dne 29. maja 2002.
Župan
Občine Kamnik
Anton Tone Smolnikar l. r.
      URNIK ODVOZA POSAMEZNIH VRST ODPADKOV V OBČINI KAMNIK

-----------------------------------------------------------------
            Ostanek odpadkov - frekvenca odvozov 52 x letno
-----------------------------------------------------------------
Ponedeljek       Torek        Sreda       Četrtek      Petek
-----------------------------------------------------------------
KS Center        KS Perovo    KS Perovo   KS Kam.      KS Center
                                          Bistrica

KS Duplica       KS Novi trg  KS Zaprice  KS Mekinje   KS
                                                       Pšajnovica

KS Tunjice       KS Mekinje   KS Motnik   KS Nevlje    KS Šmartno

KS Perovo                     KS Špitalič KS Vranja peč

KS Mekinje                    KS Tuhinj   KS Srednja vas

Kamn. Bistrica                KS Duplica  KS Sela

KS Godič                      KS Center   KS Podgorje

KS Črna                                   KS Šmarca

                                          KS Volčji potok
-----------------------------------------------------------------
            Bio odpadki - frekvenca odvozov 52 x letno
-----------------------------------------------------------------
Ponedeljek             Torek   Sreda   Četrtek    Petek
I. območje -
naselja individualnih                             II.območje -
stanovanjskih objektov                            naselja
                                                  stanovanjskih
                                                  blokov
-----------------------------------------------------------------

-----------------------------------------------------------------
   EKO otoki - frekvenca odvozov 13 x letno oziroma po potrebi
-----------------------------------------------------------------
Ponedeljek             Torek   Sreda   Četrtek    Petek
                                                  Celotno območje
                                                  Občine Kamnik
                                                  (papir, steklo,
                                                  umetne mase)
-----------------------------------------------------------------
Velika planina, Mala planina, Gojška planina in Konjščica -
frekvenca odvozov 52 x letno

Odvoz se vrši 1 x tedensko, praviloma ob petkih.

Odstopanja so povezana z vremenskimi pogoji na planinah.
-----------------------------------------------------------------


AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti