Uradni list

Številka 47
Uradni list RS, št. 47/2002 z dne 29. 5. 2002
Uradni list

Uradni list RS, št. 47/2002 z dne 29. 5. 2002

Kazalo

2284. Navodilo o pripravljanju in izdajanju tehničnih specifikacij za motorna vozila, stran 4801.

Na podlagi drugega odstavka 6. člena zakona o tehničnih zahtevah za proizvode in o ugotavljanju skladnosti (Uradni list RS, št. 59/99) izdaja minister za promet
N A V O D I L O
o pripravljanju in izdajanju tehničnih specifikacij za motorna vozila
I. SPLOŠNI DOLOČBI
1. člen
1. To navodilo ureja postopek pripravljanja in izdajanja tehničnih specifikacij, izdanih v okviru predpisov o homologaciji:
– motornih vozil z najmanj štirimi kolesi in njihovih priklopnikov;
– dvo ali trikolesnih motornih vozil; in
– kmetijskih ali gozdarskih traktorjev.
2. Tehnične specifikacije vsebujejo tehnične zahteve za posamezne sisteme, sestavne dele ali samostojne tehnične enote vozil ter postopke preverjanja njihove skladnosti s temi zahtevami. Vsebujejo lahko tudi postopke homologacije, vzorce predpisanih dokumentov, način označevanja ter obliko oznak homologacij.
2. člen
1. S tem navodilom se določajo pravila za:
– imenovanje in delo strokovnega odbora za pripravo tehničnih specifikacij za motorna vozila (v nadaljnjem besedilu: TSV);
– pripravljanje, izdajanje in objavljanje TSV;
– razvrstitev TSV v tematska poglavja in način njihovega označevanja;
– način dela strokovnega odbora, to je pripravljanje, sklicevanje in potekanje njegovih sej, naloge, pristojnosti in odgovornosti v zvezi s pripravljanjem in izdajanjem TSV;
– poslovanje z dokumentacijo pri pripravi TSV;
– strokovno usklajevanje osnutkov in določitev predlogov TSV.
2. To navodilo se smiselno uporablja tudi za delovanje stalnih in občasnih delovnih skupin, ki jih imenuje strokovni odbor.
II. IMENOVANJE ČLANOV STROKOVNEGA ODBORA
3. člen
1. V okviru Direkcije Republike Slovenije za ceste se za pripravo besedil osnutkov in predlogov TSV organizira strokovni odbor.
2. V strokovni odbor se imenujejo osebe z večletnimi teoretičnimi ali praktičnimi izkušnjami na področju proizvodnje ali uporabe motornih vozil.
3. Člane strokovnega odbora imenuje minister za promet na predlog direktorja Direkcije Republike Slovenije za ceste.
4. V strokovni odbor minister imenuje njegovega predsednika ter najmanj šest in največ deset članov, tako da je skupno število članov strokovnega odbora liho. Hkrati določi tehničnega sekretarja kot strokovnega delavca strokovnega odbora. Za tehničnega sekretarja se imenuje strokovni delavec Direkcije Republike Slovenije za ceste. Tehnični sekretar ni član strokovnega odbora in nima pravice glasovanja na področju delovanja strokovnega odbora.
4. člen
1. Mandat predsednika in članov strokovnega odbora traja štiri leta z možnostjo ponovnega imenovanja.
2. Sklep o imenovanju strokovnega odbora in določitvi njegovega tehničnega sekretarja se dostavi vsem imenovanim in Direkciji Republike Slovenije za ceste.
5. člen
1. Strokovni odbor lahko v soglasju z ministrom imenuje eno ali več stalnih ali občasnih delovnih skupin za delo na ožjem področju delovanja strokovnega odbora. Z imenovanjem se določi njenega predsednika, ki mora biti član strokovnega odbora, ter najmanj dva in največ šest članov, tako da je skupno število članov delovne skupine liho.
2. Člane delovnih skupin določi strokovni odbor na podlagi neposrednega dogovora s strokovno usposobljenimi kandidati oziroma na podlagi prijav zainteresiranih posameznikov za članstvo v delovnih skupinah po posameznih strokovnih področjih, v katera so TSV tematsko razvrščene. Prijave zainteresiranih posameznikov zbira tehnični sekretar.
6. člen
1. Spremembe v sestavi strokovnega odbora in stalne ali občasne delovne skupine se izvedejo po enakem postopku, kot je določen za imenovanje strokovnega odbora oziroma delovne skupine. Predlogi sprememb morajo biti obrazloženi.
2. Zamenjavo predsednika strokovnega odbora lahko predlaga direktor Direkcije Republike Slovenije za ceste.
3. Zamenjavo predsednika delovne skupine lahko predlagata predsednik strokovnega odbora ali direktor Direkcije Republike Slovenije za ceste.
4. Zamenjavo člana strokovnega odbora lahko predlaga predsednik strokovnega odbora, zamenjavo člana delovne skupine pa njen predsednik.
5. Če se član strokovnega odbora neupravičeno zaporedoma ni udeležil treh sej strokovnega odbora ali če se jih iz utemeljenih razlogov ne bo mogel udeleževati v nekem daljšem časovnem obdobju, mora predsednik strokovnega odbora predlagati njegovo zamenjavo z imenovanjem novega člana. Ta določba se smiselno uporablja tudi za člane delovne skupine.
6. Zamenjavo tehničnega sekretarja lahko predlaga strokovni odbor ali direktor Direkcije Republike Slovenije za ceste.
7. Stalna ali občasna delovna skupina preneha z delom, ko prenehajo razlogi njenega imenovanja ali če tako na predlog njenega predsednika odloči strokovni odbor, ki jo je imenoval, ali minister, ki je dal soglasje k njenemu imenovanju.
III. PRIPRAVLJANJE TEHNIČNIH SPECIFIKACIJ ZA VOZILA
7. člen
1. Strokovni odbor deluje na podlagi letnega programa priprave TSV.
2. Program za naslednje leto, ki ga pripravi strokovni odbor, mora biti ministru predložen v soglasje najkasneje do 1. decembra v tekočem letu.
8. člen
1. Pobudo za pripravo posamezne TSV lahko dajo člani strokovnega odbora in katerakoli pravna ali fizična oseba. Pobuda se naslovi na Direkcijo Republike Slovenije za ceste. Tehnični sekretar lahko od njenega pobudnika zahteva dopolnitev pobude, če ta ne obsega utemeljitve njene priprave, kratke vsebine po predvidenih sklopih rešitev in narave njene uporabe. Pobudi se lahko priloži delovni osnutek TSV.
2. Ustrezno utemeljene pobude mora na predlog tehničnega sekretarja obravnavati strokovni odbor na svoji prvi seji po njenem prejemu in najkasneje v roku 30 dni po seji obvestiti pobudnika o sprejetih sklepih k pobudi.
3. Zavrnitev pobude mora strokovni odbor obrazložiti in jo predlagati v presojo Direkciji Republike Slovenije za ceste. Ta jo skupaj s svojim strokovnim stališčem predloži v mnenje ministru, ki o njej dokončno odloči. O končni odločitvi ministra obvesti predlagatelja pobude tehnični sekretar strokovnega odbora.
9. člen
Predsednik strokovnega odbora lahko predlaga, da se zaradi nujnosti priprave posameznih TSV spremeni ali dopolni letni program njihove priprave. K predlogu sprememb in dopolnitev letnega programa se mora pridobiti soglasje ministra za promet.
10. člen
Izdelava delovnih osnutkov TSV, katerih priprava je določena z letnim programom iz 7. člena tega navodila, se lahko odda po pogodbi v skladu s predpisi o javnih naročilih. Postopek oddaje izdelave delovnih osnutkov TSV vodi in pogodbe za njihovo izdelavo sklepa Direkcija Republike Slovenije za ceste.
11. člen
1. Besedilo delovnega osnutka TSV obravnava strokovni odbor in ga, če je izdelan v skladu z zasnovo vsebine TSV iz programa njene priprave, s sklepom določi kot osnutek TSV. Hkrati strokovni odbor sprejme sklep o začetku in času trajanja postopka njegove strokovne obravnave, v kateri sodeluje zainteresirana strokovna javnost. Strokovna obravnava zajema tudi uskladitev besedila z upravnimi organi, katerih delovno področje je neposredno ali posredno povezano z vsebino predlagane TSV.
2. Rok za zbiranje pismenih pripomb ne sme biti krajši od 30 dni od dne sprejema sklepa iz prejšnjega odstavka.
12. člen
Če strokovni odbor sklene, da besedilo delovnega osnutka TSV ni izdelano v skladu z zasnovo vsebine iz programa njene priprave in da ga zato ne more določiti kot besedilo osnutka TSV, tehnični sekretar strokovnega odbora o tem v roku 5 dni po sprejetju takega sklepa obvesti direktorja Direkcije Republike Slovenije za ceste. V sklepu strokovnega odbora morajo biti obrazloženi razlogi za zavrnitev delovnega osnutka TSV in predlog zahtev izdelovalcu delovnega osnutka TSV za njegovo dopolnitev.
13. člen
1. Enotno evidenco sklepov strokovnega odbora o določitvi osnutkov TSV in rokih njihove strokovne obravnave vodi Direkcija Republike Slovenije za ceste. Podatke iz te evidence in posamezne osnutke TSV posreduje Direkcija Republike Slovenije za ceste pravnim in fizičnim osebam, ki želijo sodelovati v postopku njihove strokovne obravnave, brezplačno.
2. Direkcija Republike Slovenije za ceste lahko pošlje osnutek TSV v strokovno mnenje pravni ali fizični osebi, ki ni sodelovala pri izdelavi njenega delovnega osnutka ali ni član strokovnega odbora.
3. V primeru zahtevnih tehničnih rešitev lahko Direkcija Republike Slovenije za ceste naroči tudi izdelavo strokovnega mnenja k osnutku TSV.
14. člen
1. Prejete pripombe na osnutek TSV obravnava strokovni odbor tako, da vsako od njih sprejme ali zavrne. Sklep o zavrnitvi pripombe mora biti obrazložen.
2. Po sprejetju odločitev k pripombam na osnutek TSV strokovni odbor oblikuje njen predlog in ga po opravljenem lektoriranju potrdi z večino glasov.
3. Tehnični sekretar strokovnega odbor predloži dva izvoda predloga TSV Direkciji Republike Slovenije za ceste, ki ju skupaj s svojim strokovnim mnenjem pošlje v podpis ministru. S podpisom ministra je TSV izdana.
4. En izvod podpisane TSV se shrani v arhivu Direkcije Republike Slovenije za ceste, drugi pa v dokumentaciji strokovnega odbora, ki je TSV pripravil.
15. člen
Ob vsaki spremembi ali dopolnitvi TSV se pripravi njen čistopis, ki se predloži ministru v podpis. Spremembe in dopolnitve TSV se opravijo po enakem postopku, kot je določen za njihovo izdajo.
IV. IZDAJANJE IN OBJAVLJANJE TEHNIČNIH SPECIFIKACIJ ZA MOTORNA VOZILA
16. člen
1. Podatki o izdani TSV se objavijo v Uradnem listu Republike Slovenije. Objava obsega naslov TSV in njeno oznako, datum izdaje, datum veljavnosti in/ali datum začetka uporabe, in naslov, na katerem lahko zainteresirani to TSV dobijo.
2. Stroške objav v Uradnem listu Republike Slovenije krije Direkcija Republike Slovenije za ceste.
17. člen
1. TSV se izdajo v elektronski obliki in so dosegljive na spletnih straneh Uradnega lista Republike Slovenije, skupaj s seznamom veljavnih TSV.
2. Spletne strani morajo biti ažurirane najkasneje 30 dni po vsaki izdaji nove TSV. Ob spremembah in dopolnitvah posamezne TSV se njeno osnovno besedilo nadomesti ali dopolni tako, da predstavlja čistopis veljavnega besedila ter označi skladno z določilom 19. člena.
3. Na zahtevo zainteresiranih jim je Direkcija Republike Slovenije za ceste dolžna posamezno TSV posredovati tudi v natisnjeni obliki.
4. Ceno posameznega natisnjenega izvoda TSV določi Direkcija Republike Slovenije za ceste.
5. Cena posameznega natisnjenega izvoda TSV se določi kot neprofitna in obsega stroške tiskanja in dostave. Prihodki od prodaje natisnjenih TSV so prihodki lastne dejavnosti Direkcije Republike Slovenije za ceste.
18. člen
1. Vsa dokumentacija v zvezi s pripravljanjem in izdajanjem TSV, ki obsega programe in pobude za njihovo pripravo, strokovne podlage za pripravo TSV in delovne osnutke TSV, osnutke TSV in pripombe iz njihove strokovne obravnave, zapisnike sej strokovnega odbora in delovnih skupin, predloge in podpisana besedila TSV, mnenja Direkcije Republike Slovenije za ceste in druga dokumentacija, mora biti zbrana in arhivirana v Direkciji Republike Slovenije za ceste. Ureja in hrani jo tehnični sekretar strokovnega odbora.
2. Strokovno literaturo in drugo dokumentacijo, potrebno za delovanje strokovnega odbora, zagotavlja Direkcija Republike Slovenije za ceste. Dokumentacija sestoji predvsem iz direktiv ES, pravilnikov ECE, tehničnih in drugih predpisov Evropske unije ter domačih in tujih standardov in drugih tehničnih dokumentov ipd.
V. OZNAČEVANJE TEHNIČNIH SPECIFIKACIJ ZA MOTORNA VOZILA
19. člen
1. Tehnične specifikacije za vozila se označujejo s TSV XXX.YY, kjer pomeni:
– TSV: tehnična specifikacija za motorna vozila;
– XXX: številka TSV;
– YY: številka izdaje TSV.
2. Številka TSV je trimestno število, pri čemer:
– prvo mesto označuje področje, iz katerega je TSV, in sicer:
– 1. in 2. – motorna vozila z najmanj štirimi kolesi in njihovi priklopniki;
– 3. – dvo ali trikolesna motorna vozila;
– 4. – kmetijski ali gozdarski traktorji;
– 5. – oprema vozil
– ostali dve mesti označujeta zaporedno številko TSV. Številčenje se začne z: »01«.
3. Številka izdaje TSV je dvomestno število, ki označuje zaporedno številko spremembe posamezne TSV. Prva izdaja ima številko »00«, nato se ob vsaki spremembi vpiše naslednja višja številka.
VI. NAČIN DELA STROKOVNEGA ODBORA
20. člen
Strokovni odbor dela in odloča na sejah, ki potekajo v prostorih Direkcije Republike Slovenije za ceste.
21. člen
1. Za sejo strokovnega odbora njegov predsednik in tehnični sekretar skupaj pripravita vabilo, v katerem morajo biti navedeni kraj in čas seje, predlog dnevnega reda seje ter seznam priloženega gradiva k vabilu.
2. Sklic seje strokovnega odbora lahko v soglasju s predsednikom prevzame član strokovnega odbora. V tem primeru mora skupaj s tehničnim sekretarjem strokovnega odbora poskrbeti za pripravo vabila in gradiva za sejo.
3. Tehnični sekretar strokovnega odbora razpošlje vabilo s prilogami najmanj 14 dni pred sejo. V dogovoru s predsednikom strokovnega odbora ali sklicateljem seje iz prejšnjega odstavka se ta rok lahko tudi skrajša, vendar ne na manj kot 5 dni.
4. Vabilo za sejo strokovnega odbora podpiše njegov predsednik ali sklicatelj seje iz drugega odstavka tega člena. Za podpis vabila lahko pooblastita tehničnega sekretarja strokovnega odbora.
22. člen
1. Sejo strokovnega odbora, za katero so bila razposlana vabila, lahko sklicatelj iz utemeljenih razlogov odpove ali preloži, vendar najkasneje dva dni pred njenim rokom. Nov rok določi sklicatelj s ponovnim vabilom za sejo.
2. V primeru, da se član strokovnega odbora ne more udeležiti seje, mora o tem obvestiti predsednika ali tehničnega sekretarja strokovnega odbora.
3. Pred začetkom seje strokovnega odbora tehnični sekretar ugotovi prisotnost njegovih članov, kar je sestavni del zapisnika o seji. Strokovni odbor lahko začne z delom, če je prisotnih več kot polovica članov, vključno s predsednikom ali osebo, ki ga nadomešča, in tehnični sekretar ali oseba, ki ga nadomešča.
4. V primeru opravičene odsotnosti tehničnega sekretarja ga lahko v dogovoru s predsednikom strokovnega odbora nadomesti strokovni delavec Direkcije Republike Slovenije za ceste. Če odsotnost tehničnega sekretarja ni bila znana vsaj tri dni pred rokom seje, ga lahko nadomesti član strokovnega odbora, ki ga določi predsednik strokovnega odbora.
23. člen
1. Sejo strokovnega odbora vodi njegov predsednik, v primeru njegove odsotnosti pa član strokovnega odbora, ki ga je predhodno določil predsednik.
2. Predsedujoči seje strokovnega odbora predlaga dnevni red seje. Vsak član strokovnega odbora lahko predlaga spremembo ali dopolnitev dnevnega reda, o kateri se glasuje. Sprejet je dnevni red, ki ga je strokovni odbor izglasoval z večino glasov.
3. Predsedujoči seje strokovnega odbora:
– ugotavlja sklepčnost odbora za veljavno odločanje;
– skrbi, da se seja odvija po sprejetem dnevnem redu;
– vodi razpravo z dajanjem besede posameznim udeležencem v skladu s sprejetim dnevnim redom;
– skrbi za pravilno oblikovanje sklepov in drugih odločitev, ki jih sprejema strokovni odbor;
– ugotavlja in objavlja rezultate glasovanja;
– skrbi za nemoteno potekanje seje strokovnega odbora.
24. člen
1. Pismene pripombe ali spreminjevalni in dopolnilni predlogi k posameznim točkam dnevnega reda seje, ki jih je član strokovnega odbora, ki se seje ni mogel udeležiti, predložil v roku za njihovo pripravo, se morajo obravnavati na seji strokovnega odbora.
2. Strokovni odbor lahko odloči, da na svoje seje povabi strokovnjake s področja delovanja strokovnega odbora, ki niso njegovi člani ali člani njegovih delovnih skupin. Vabljeni strokovnjaki nimajo pravice glasovanja.
25. člen
1. Strokovni odbor sprejema sklepe z večino glasov vseh svojih članov. Vsak član ima en glas.
2. Glasovanje je javno. Člani strokovnega odbora glasujejo tako, da so “za” ali “proti” predlaganemu sklepu.
3. V primerih iz prvega odstavka prejšnjega člena tega navodila se pri glasovanju k posamezni točki dnevnega reda upošteva tudi pisno sporočeno stališče člana strokovnega odbora, vendar samo pod pogojem, da je njegov glas izrecno naveden in da se sklep oziroma gradivo, o katerem se sklepa, ni spremenilo ali dopolnilo.
4. Vsak član strokovnega odbora ima pravico, da pri glasovanju obrazloži svoje stališče in da zahteva, da se v zapisnik seje vnese njegovo ločeno mnenje.
5. Rezultat glasovanja ugotovi predsednik in se vnese v zapisnik seje strokovnega odbora.
6. Strokovni odbor lahko spreminja in dopolnjuje sprejete sklepe samo na sejah in po postopku, po katerem so bili sprejeti. Obrazloženo pobudo za spremembo ali dopolnitev sprejetega sklepa lahko da vsak član strokovnega odbora, o njej pa odloči strokovni odbor.
26. člen
1. Zapisnik o seji strokovnega odbora vodi tehnični sekretar, v primeru njegove opravičene odsotnosti pa delavec, ki ga nadomešča. Zapisnik mora vsebovati:
– naziv strokovnega odbora;
– zaporedno številko seje, kraj in čas seje z njenim začetkom in zaključkom;
– sprejet dnevni red seje;
– seznam prisotnih in odsotnih članov;
– usklajene predloge, obrazložitve, utemeljitve in sklepe k posameznim točkam dnevnega reda seje;
– rezultate glasovanja s posebno navedbo pisno sporočenih glasov iz tretjega odstavka prejšnjega člena, če so bili pri glasovanju upoštevani;
– ločene pripombe in predloge posameznih članov, če ti člani to zahtevajo.
2. Najkasneje v 8 dneh po seji strokovnega odbora mora tehnični sekretar poslati osnutek zapisnika v pregled vsem članom strokovnega odbora.
3. Rok za pripombe na zapisnik je 8 dni. Na podlagi prejetih pripomb tehnični sekretar pripravi predlog zapisnika, ki ga strokovni odbor obravnava na svoji prvi naslednji seji. Če je prva naslednja seja strokovnega odbora sklicana pred potekom roka za pripombe na zapisnik, se te obravnavajo na sami seji. Po uskladitvi pripomb na zapisnik in potrditvi zapisnika o seji strokovnega odbora ga podpišeta tehnični sekretar in predsednik strokovnega odbora.
4. Sprejet in podpisan zapisnik o seji strokovnega odbora pošlje tehnični sekretar vsem članom strokovnega odbora.
27. člen
1. V primerih, ko iz utemeljenih razlogov ni mogoče sklicati seje strokovnega odbora, lahko strokovni odbor na predlog njegovega predsednika odloči o posameznem gradivu, ne da bi se sestal (korespondenčna seja).
2. Gradivo za korespondenčno sejo se pošlje vsem članom strokovnega odbora. V spremnem dopisu, ki ga podpiše predsednik strokovnega odbora ali z njegovim pooblastilom tehnični sekretar, mora biti navedeno, komu in do kdaj je treba sporočiti soglasje ali pripombe k poslanemu gradivu. Rok za odgovor ne sme biti krajši od štirih dni od izročitve gradiva.
3. Gradivo je sprejeto, če večina vseh članov strokovnega odbora v določenem roku da nanj soglasje brez pripomb ali spreminjevalnih predlogov.
4. Če gradivo na korespondenčni seji ni bilo sprejeto, lahko predsednik odloči, da se gradivo obravnava na naslednji seji strokovnega odbora.
VII. POSLOVANJE Z DOKUMENTACIJO STROKOVNEGA ODBORA
28. člen
1. Vrste dokumentacije so:
– poslovna dokumentacija (vabila za seje, prisotnostna lista, korespondenca v zvezi z organizacijo sej ipd.);
– strokovna dokumentacija (pobude, programi, zapisniki, poročila, pripombe, sklepi, strokovne podlage za pripravo TSV ipd.);
– dokumentacija v zvezi z izdajanjem TSV (delovni osnutki, osnutki, predlogi, končna besedila, soglasja, objave izdaj ipd.);
– druga dokumentacija.
2. Dokumentacijo iz prejšnjega odstavka evidentira in hrani tehnični sekretar strokovnega odbora kot sestavni del arhiva Direkcije Republike Slovenije za ceste.
3. Predsednik in člani strokovnega odbora so dolžni skrbno ravnati z vso dokumentacijo, ki jim je bila ob delovanju v strokovnem odboru dana na razpolago.
4. V primeru prenehanja članstva v strokovnem odboru mora predsednik ali član vso dokumentacijo izročiti tehničnemu sekretarju.
VIII. PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE
29. člen
1. Prvo sejo strokovnega odbora skliče njegov predsednik.
2. Na prvi seji strokovni odbor oblikuje osnutek letnega programa priprave TSV in določi zadolžitve članov ter roke za izdelavo predloga programa.
30. člen
Delovni osnutki TSV, ki so bili pripravljeni do uveljavitve tega navodila in imenovanja strokovnega odbora, se predložijo v obravnavo strokovnemu odboru v obliki predloga za njihovo izdajo, ki mora obsegati kratko utemeljitev njene izdaje in naravo njene uporabe.
31. člen
To navodilo začne veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 2640-4/2002/7
Ljubljana, dne 26. aprila 2002.
Jakob Presečnik l. r.
Minister za promet

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti