Uradni list

Številka 44
Uradni list RS, št. 44/2002 z dne 21. 5. 2002
Uradni list

Uradni list RS, št. 44/2002 z dne 21. 5. 2002

Kazalo

2194. Odlok o turistični taksi na območju Občine Štore, stran 4399.

Na podlagi 21., 22. in 23. člena zakona o pospeševanju turizma (Uradni list RS, št. 57/98 in 21/02) ter 16. statuta Občine Štore (Uradni list RS, št. 66/99 in 112/00) je Občinski svet občine Štore na 24. redni seji dne 25. 4. 2002 sprejel
O D L O K
o turistični taksi na območju Občine Štore
1. člen
S tem odlokom se določa višina, plačevanje, delitev, poraba, način poročanja in nadzor nad plačevanjem turistične takse v Občini Štore.
2. člen
Na območju Občine Štore se določi turistična taksa v višini 11 točk. Znesek turistične takse se izračuna tako, da se število točk pomnoži z vrednostjo točke, ki jo za vsako leto posebej s sklepom določi Vlada Republike Slovenije.
3. člen
Turistična taksa je pavšalni denarni znesek, ki ga plačuje turist za vsak dan bivanja v registriranem prenočitvenem obratu na območju Občine Štore.
Turistično takso plača turist skupaj s plačilom storitev za prenočevanje.
Turist je dolžan plačati turistično takso tudi v primeru, ko je deležen brezplačnih storitev za prenočevanje.
4. člen
Turistična taksa je prihodek proračuna občine in se razporeja skladno z zakonom in proračunom občine. Sredstva turistične takse se namenijo za oblikovanje celovite turistične ponudbe občine, predvsem pa za:
– nudenje podpore in sofinanciranje programov turističnega društva v kraju;
– razvojne projekte s področja turizma in gostinstva;
– komunalno urejanje naselij;
– prireditve;
– pisna promocijska gradiva in druga sredstva za promocijo turistične ponudbe;
– sofinanciranje obnavljanja in vrednotenja kulturne dediščine in krajine;
– turistične informacije in usmerjanje s pomočjo ustrezne prometne signalizacije;
– čiščenje in urejanje okolja;
– ostale dejavnosti splošnega značaja, povezane s turizmom.
5. člen
Turistično takso pobirajo pravne osebe, podjetniki posamezniki ter sobodajalci, kmetje in društva, ki sprejemajo turiste na prenočevanje.
Osebe iz prejšnjega odstavka nakazujejo pobrano turistično takso do 25. dne v mesecu za pretekli mesec na poseben račun občine.
6. člen
Pravne in fizične osebe, kmetje in društva, ki so registrirane za sprejemanje gostov na prenočevanje, so dolžne predložiti mesečno poročilo o pobiranju in odvajanju turistične takse Občinski upravi občine Štore najkasneje do 25. v tekočem mesecu za pretekli mesec.
Poročilo iz prejšnjega odstavka mora obsegati naslov pravne ali fizične osebe, nastanitvene zmogljivosti, mesec in leto, na katerega se poročilo nanaša, število prenočitev, število domačih in tujih gostov, število gostov, ki jim po zakonu ni potrebno plačati turistične takse, število gostov, ki po zakonu plačajo 50% turistično takso in znesek obračunane turistične takse.
Poročilo so pravne in fizične osebe dolžne pošiljati vsak mesec, ne glede na to, ali so imele goste na prenočevanju ali ne. V zadnjem primeru se na poročilo pripiše, da turistov ni bilo na prenočevanju.
7. člen
Nadzor nad pobiranjem in odvajanjem turistične takse ter vodenjem evidenc opravlja pristojni davčni organ in v okviru svojih pooblastil Občinska uprava občine Štore.
8. člen
Z denarno kaznijo najmanj 100.000 SIT se kaznuje pravna oseba ali samostojni podjetnik posameznik, sobodajalec in kmet ter društvo, ki sprejema turiste na prenočevanje, če do 25. dne v mesecu za pretekli mesec Občinski upravi občine Štore ne poda poročilo (6. člen odloka) ali poda pomanjkljivo poročilo o pobrani in odvedeni turistični taksi.
Z denarno kaznijo najmanj 30.000 SIT se kaznuje za prekršek tudi odgovorna oseba pravne osebe, ki stori dejanje iz prvega odstavka tega člena.
9. člen
Ta odlok začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu RS.
Št. 42305-0001/2002–001
Štore, dne 25. aprila 2002.
Župan
Občine Štore
Franc Jazbec l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti