Uradni list

Številka 44
Uradni list RS, št. 44/2002 z dne 21. 5. 2002
Uradni list

Uradni list RS, št. 44/2002 z dne 21. 5. 2002

Kazalo

2179. Odlok o komunalnih taksah v Mestni občini Novo mesto, stran 4368.

Na podlagi 4., 6. in 8. člena Zakona o komunalnih taksah (Uradni list SRS, št. 29/65, 5/68, 7/70, 7/72 in Uradni list RS, št. 18/91, 57/99), 71. in 73. člena Zakona o urejanju naselij in drugih posegov v prostor (Uradni list SRS, št. 18/84, 37/85, 29/86 in Uradni list RS, št. 26/90, 18/93, 47/93, 71/93, 44/97), 3., 25. in 241. člena Zakona o prekrških (Uradni list SRS, št. 25/83, 36/83, 42/85, 2/86, 47/87, 5/90 in Uradni list RS, št. 10/91, 13/93, 66/93, 61/96, 35/97, 45/97, 73/97, 87/97, 73/98, 31/00 in 24/01), 7. in 16. člena Statuta Mestne občine Novo mesto (Uradni list RS, št. 68/01) in Odloka o gospodarskih javnih službah v Mestni občini Novo mesto (Uradni list RS, št. 40/01, 11/02), je Občinski svet Mestne občine Novo mesto na 35. seji dne 7. 3. 2002 sprejel
O D L O K
o komunalnih taksah v Mestni občini Novo mesto
1. člen
(1) S tem odlokom se predpisujejo komunalne takse (v nadaljevanju: takse) v Mestni občini Novo mesto (v nadaljevanju: MO NM).
(2) V MO NM se plačujejo takse za naslednje taksne predmete in storitve (v nadaljevanju: taksni predmet):
1. za glasbene avtomate in za igralna sredstva v javnih lokalih;
2. za uporabo javnega pločnika in javne površine pred poslovnim prostorom;
3. za uporabo trgov in drugih javnih prostorov (razen pločnikov) za razstavljanje predmetov, prirejanje razstav in drugih zabavnih prireditev za gospodarske namene;
4. za uporabo javnega prostora za začasne namene (za stojnice, točilnice, cirkuse, zabavne parke, gradbišča, prekope in druge začasne namene);
5. za vitrine, v katerih se razstavlja blago ali predstavlja dejavnost zunaj poslovne stavbe;
6. za reklamne napise, objave in oglase na: samostoječih ali stenskih (svetlobnih in nesvetlobnih) tablah, samostoječih svetlobnih vitrinah, svetlobnih vitrinah na avtobusnih postajališčih, plakatnih stebrih, v obliki slikovno ali pisno obdelanih sten zgradb, v obliki svetlobnih ali vrtljivih prikazovalnikov, obešankah na drogovih javne razsvetljave, prenosljivih uličnih panojih, transparentih, zvočnih objektih ali napravah, plakatih, nalepkah, napisi in podobno, ki so postavljeni, pritrjeni ali drugače označeni na javnih mestih; za reklamne napise na zunanjih površinah mobilnih sredstev, za reklamne napise na zunanjih in notranjih površinah javnih prevoznih sredstev, za reklamne napise na razstavljenem vozilu, za elektronsko oglaševanje na javnih prostorih, zvočno oglaševanje.
2. člen
(1) Taksni zavezanec (v nadaljevanju: zavezanec) je pravna ali fizična oseba, ki uporablja taksne predmete ali ima poslovne koristi od nameščanja ali uporabe taksnih predmetov, za katere so predpisane takse.
(2) Zavezanec je lahko tudi lastnik ali najemnik nepremičnine, na kateri se nahaja taksni predmet, za katere je s tem odlokom predpisana taksa.
(3) Taksa za določen taksni predmet in storitev se lahko odmeri le enemu zavezancu.
3. člen
(1) Takso odmeri za komunalne zadeve pristojni oddelek Mestne občine Novo mesto (v nadaljevanju: pristojni oddelek) na osnovi prijave zavezanca, izdanih dovoljenj pristojnih organov in prijav Inšpektorata Mestne občine Novo mesto (v nadaljevanju: Inšpektorat).
(2) Kadar je zavezanec pridobil z javnim razpisom pooblastilo za izvajanje dejavnosti, ki podleže taksni obveznosti, se s pogodbo določi višina, način obračunavanja in plačevanja takse glede na pogoje javnega razpisa.
(3) V tarifi komunalnih taks je določeno, v katerih primerih lahko izvrši odmero, pobiranje in odvajanje pobrane komunalne takse fizična ali pravna oseba, ki ni zavezanec.
4. člen
(1) Taksna tarifa, ki je sestavni del tega odloka, določa taksne predmete in takso, ki je določena v točkah.
(2) Vrednost točke na dan uveljavitve odloka znaša 8,43 SIT.
(3) Vrednost točke se usklajuje z gibanjem rasti cen na drobno v Republiki Sloveniji. Sklep o revalorizirani vrednosti točke sprejme in javno objavi župan Mestne občine Novo mesto.
(4) Pri odmeri takse se vzame kot osnova za izračun vrednost točke na dan odmere takse.
5. člen
Zavezancu se za postavitev ali namestitev taksnega predmeta na lokacijah, ki so na občinskih cestah in drugih javnih površinah (zelenicah, parkih ipd.), taksa poveča za 20 odstotkov.
6. člen
(1) Višina taksne obveznosti se določi glede na območje, v katerem se nahaja taksni predmet.
(2) Za potrebe tega odloka se območje občine razdeli na I. in II. območje.
I. območje obsega:
– območje mestnega jedra Novega mesta v mejah, kakor jih opredeljuje Odlok o prostorsko-ureditvenih pogojih za območje jedra Novega mesta (Skupščinski Dolenjski list, št. 12/91), 2. člen Odloka o ureditvi cestnega prometa v Mestni občini Novo mesto (Uradni list RS, št. 84/01) in
– območje mestnih vhodnih cest, povezovalnih cest in obvoznic v Novem mestu, kakor jih opredeljuje Odlok o ulicah v Novem mestu (Uradni list RS, št. 32/93).
II. območje obsega:
– ostalo območje MO NM.
7. člen
Če se taksni predmet uporablja nad obsegom, za katerega je bila taksa odmerjena ali plačana, se za prekoračitev zaračuna taksa v 10-kratni višini takse, obračunane po taksni tarifi.
8. člen
Obveznost plačila takse (v nadaljnjem besedilu: taksna obveznost) nastane z dnem namestitve taksnega predmeta oziroma začetka uporabe, preneha pa z dnem prenehanja uporabe oziroma z dnem, ko je taksni zavezanec pisno obvestil pristojni oddelek o odstranitvi taksnega predmeta oziroma o prenehanju uporabe.
9. člen
(1) Zavezanec je dolžan prijaviti nastanek taksne obveznosti pristojnemu oddelku do dneva nastanka taksne obveznosti, če ni v tarifi taks drugače določeno.
(2) Prijava nastanka taksne obveznosti mora vsebovati podatke o zavezancu ter podatke in dejstva, ki so potrebna za določitev višine takse, kot so:
– čas in kraj uporabe oziroma namestitve taksnega predmeta,
– opis taksnega predmeta (velikost, število ipd.).
(3) Okoliščine, da zavezanec taksnega predmeta začasno ni mogel uporabljati, ne vplivajo na taksno obveznost.
(4) Inšpektorat na terenu ugotavlja, ali je uporaba ali namestitev taksnega predmeta prijavljena ter preverjajo resničnost podatkov na prijavah taksnih zavezancev. Če zavezanec ne prijavi nastanka taksne obveznosti ali kadar v prijavi navede pomanjkljive podatke, se taksa lahko odmeri na podlagi podatkov, ki jih pridobi pooblaščena oseba Inšpektorata.
10. člen
(1) Taksa se plačuje vnaprej ob nastanku taksne obveznosti, če ni s tem odlokom drugače določeno.
(2) Takse, za katere taksna obveznost traja več kot en mesec, se plačuje mesečno vnaprej.
(3) Če je za postavitev ali uporabo določenega taksnega predmeta potrebno soglasje ali dovoljenje pristojnega organa, je potrebno takso plačati pred izdajo soglasja oziroma dovoljenja. Izvajanje te določbe zagotavlja organ, ki soglasje oziroma dovoljenje izdaja.
11. člen
Če pristojni oddelek MO NM, pristojen za finance, ugotovi, da zavezanec iz 2. člena tega odloka ni plačal takse ali je ni plačal v celoti, o tem obvesti pristojni oddelek in Inšpektorat.
12. člen
(1) Prisilna izterjava taks se opravi po določbah Zakona o upravnem postopku, ki določajo izvršbo odločb, izdanih v upravnem postopku.
(2) Pravica do izterjave takse zastara v dveh letih po preteku leta, v katerem bi morala biti taksa plačana. Pravica do povrnitve takse zastara v dveh letih po preteku leta, v katerem je bila taksa plačana.
13. člen
Takse so prihodek proračuna Mestne občine Novo mesto.
14. člen
Če taksni zavezanec ne prijavi taksnega predmeta ali taksa ni bila plačana, odredi Inšpektorat preprečitev nadaljnje uporabe taksnega predmeta ali prisilno odstranitev taksnega predmeta na stroške taksnega zavezanca.
15. člen
(1) Predmet odmere taks po tem odloku so tudi taksni predmeti, ki so na dan uveljavitve tega odloka v uporabi, pa zanje taksa ni bila plačana ali odmerjena.
(2) Taksni zavezanci so dolžni taksne predmete in storitve iz prvega odstavka tega člena prijaviti pristojnemu oddelku v dveh mesecih po uveljavitvi tega odloka.
16. člen
(1) Takse ne plačujejo:
– humanitarne, kulturne, vzgojne, športne in verske organizacije, kadar gre za obveščanje o svojih dejavnostih na svojih objektih in napravah za oglaševanje,
– MO NM za akcije turističnega, športnega, kulturnega ali drugega namena, ki jih organizira, podpira ali je njihova pokroviteljica,
– v primerih oprostitev, ki so navedene v tarifi komunalnih taks.
(2) Taksa se ne plača za en napis firme, ki je skladen z zakonom. Če velikost napisa z zakonom ni določena, se plača taksa, ko velikost napisa firme presega 2 m2.
17. člen
(1) Z denarno kaznijo 200.000 SIT se takoj na kraju storitve kaznuje za prekršek pravna oseba, če v predpisanem roku ne prijavi taksnega predmeta ali če prijavi netočne podatke o taksnem predmetu, za katerega je predpisano plačilo takse (9. člen, 15. člen).
(2) Z denarno kaznijo 60.000 SIT se takoj na kraju storitve kaznuje tudi odgovorna oseba pravne osebe, ki stori prekršek iz prvega odstavka tega člena.
(3) Z denarno kaznijo 150.000 SIT se takoj na kraju storitve kaznuje za prekršek posameznik, če v predpisanem roku določenim v 9. oziroma 15. členu tega odloka ne prijavi taksnega predmeta ali če prijavi netočne podatke o taksnem predmetu, za katerega je predpisano plačilo takse.
(4) Z denarno kaznijo 60.000 SIT se takoj na kraju storitve kaznuje za prekršek fizična oseba, ki stori prekršek iz prvega odstavka tega člena.
18. člen
Z dnem uveljavitve tega odloka preneha veljati Odlok o komunalnih taksah v Občini Novo mesto (Uradni list RS, št. 60/93 in 65/97).
19. člen
Ta odlok začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 015-05-1/2002-1200
Novo mesto, dne 7. marca 2002.
Župan
Mestne občine Novo mesto
Anton Starc, dr. med. l. r.
                     TARIFA KOMUNALNIH TAKS


        k Odloku o komunalnih taksah v Mestni občini Novo
     mesto, sprejeta na seji Občinskega sveta Mestne občine
                    Novo mesto dne 7. 3. 2002

                          Tarifna št. 1

    Uporaba glasbenih avtomatov in igralnih sredstev v javnih
                             lokalih

-----------------------------------------------------------------
Tarifna  Opis taksnega predmeta                           Število
št.                                                      točk/dan
-----------------------------------------------------------------
1.1      glasbeni avtomat v javnih lokalih, druga
         igralna sredstva                                      10

1.2      igralna sredstva v javnih lokalih (biljard,
         elektronski ali računalniški igralni avtomat          20
-----------------------------------------------------------------

Pojasnila:

1. Med glasbene avtomate po tarifni postavki 1.1 se ne štejejo v
javnih lokalih nameščeni radijski in televizijski sprejemniki. Za
druga igralna sredstva se štejejo naprave, kot so razni stenski
avtomati, namizna igralna sredstva (nogomet, košarka, marjanca
ipd.) in podobne naprave ne glede na vrsto pogona in način
plačevanja uporabe teh sredstev.

2. Javni lokali so poslovni prostori (gostilne, restavracije,
menze, bifeji ipd.) kot tudi k tem prostorom pripadajoči vrtovi,
terase in drugi prostori, v katerih se zadržujejo gostje.

Javni lokali so tudi društveni prostori, ki so namenjeni za
sestajanje društvenih članov zaradi zabave oziroma razvedrila.

3. Komunalna taksa se ne plača za uporabo šaha, domine, igralnih
kart, balinišča in kegljišča.

4. Za uporabo igralnih sredstev v društvenih prostorih dejavnosti
se plača polovica predpisane takse.

5. Taksni zavezanec je podjetje ali druga organizacija ali
zasebnik, ki ima v svojem ali najetem javnem lokalu glasbene ali
igralne avtomate in igralna sredstva ne glede na lastništvo le-
teh.

                          Tarifna št. 2

         Uporaba javnega pločnika in javne površine pred
                       poslovnim prostorom

-----------------------------------------------------------------
Tarifna  Opis taksnega predmeta                      Število točk
št.                                                 / dan    / m2
                                                 I. obm. II. obm.
-----------------------------------------------------------------
2.1      pločnik ali druge javne površine pred
         poslovnimi prostori za opravljanje
         gostinsko turistične dejavnosti             10         6

2.2      pločnik ali druge javne površine pred
         poslovnimi prostori za razstavljanje ali
         reklamiranje blaga, ki ga v poslovnih
         prostorih prodajajo ter za prodajo blaga
         ali opravljanje storitev pred poslovnim
         prostorom                                    6         4
-----------------------------------------------------------------

Pojasnila:

1. Taksni zavezanec je vsakokratni uporabnik javne površine ali
prireditelj oziroma fizična ali pravna oseba, ki javni prostor
uporablja.

                          Tarifna št. 3

    Uporaba trgov in drugih javnih površin (razen pločnikov)
    za razstavljanje predmetov, prirejanje razstav in drugih
            zabavnih prireditev za gospodarske namene

-----------------------------------------------------------------
Tarifna  Opis taksnega predmeta                      Število točk
št.                                                 / dan    / m2
                                                 I. obm. II. obm.
-----------------------------------------------------------------
3.1      javne površine za razstavljanje
         predmetov, prirejanje razstav in
         zabavnih prireditev za gospodarske
         namene                                      15         5

3.2      javne površine za začasne namene:

3.2.1    za kioske za prodajo pijače, hrane, sadja
         in zelenjave                                20        15

3.2.2    za kioske za prodajo časopisov, knjig,
         spominkov, cvetja, obrtnih in drugih
         izdelkov                                    10         8

3.2.3    za stojnice in za mobilna prodajna mesta
         za prodajo pijač, hrane, sadja in
         zelenjave                                   15        10

3.2.4    za stojnice za prodajo časopisov, knjig,
         spominkov, cvetja, obrtnih in drugih
         izdelkov                                    10         6

3.2.5    za cirkuse in zabavne parke                  4         4

3.2.6    za gradbišča, prekope in druge začasne
         namene                                       6         3

3.3      uporaba javnih površin za parkiranje

3.3.1    za vsako rezervirano parkirno mesto za
         osebni avto mobil za poslovno dejavnost    100

3.3.2    za vsako rezervirano parkirno mesto za
         taksi vozilo                                50

3.3.3    za nerezervirano uporabo posebnih javnih
         parkirnih prostorov z dovolilnico za osebni
         avtomobil                                   50
-----------------------------------------------------------------

Pojasnila:

1. Za zasedeno površino se šteje vsa površina, na kateri je
zaradi uporabe za namene, navedene v tarifni št. 3, začasno njena
javna raba omejena ali izključena.

2. Pri kioskih in stojnicah se šteje za zasedeno površino vsa
površina pod kioskom oziroma stojnico ter pod razmeščeno robo in
opremo, povečana za 1 m na vse strani od zaokroženega roba tako
zasedene javne površine.

3. Taksa za uporabo javnih površin se ne plača:

- za namene gradbišča, prekopov in drugih začasnih namenov, če je
investitor lokalna skupnost, javno podjetje, javni zavod ali
družbeno politična skupnost;

- za uporabo javnega prostora na organiziranih tržnicah, ki so v
upravljanju javnega komunalnega podjetja;

- za uporabo javne površine, za katero je uporaba in plačilo
urejeno s pogodbo, sklenjeno z pristojnim oddelkom, če je v
pogodbi to izrecno navedeno.

4. Taksni zavezanec je vsakokratni uporabnik javne površine ali
prireditelj oziroma fizična ali pravna oseba, ki javni prostor
uporablja.

5. Uporabo javnih površin za parkiranje dovoljuje za promet
pristojni oddelek v skladu s predpisi, ki urejajo promet v
naseljih na območju MO NM.


                          Tarifna št.4

       Uporaba vitrin ali panojev v oziroma na katerih se
    razstavlja blago ali predstavlja dejavnost zunaj poslovne
                             stavbe

-----------------------------------------------------------------
Tarifna  Opis taksnega predmeta                      Število točk
št.                                                 / dan    / m2
                                                 I. obm. II. obm.
-----------------------------------------------------------------
4.1      m2 razstavne površine                        6         3
-----------------------------------------------------------------

Pojasnila:

1. Takse po tej tarifni številki so oproščene organizacije s
področja športne, kulturne in humanitarne dejavnosti in društva.

2. Taksni zavezanec je fizična ali pravna oseba, ki razstavlja
blago oziroma predstavlja svojo dejavnost ali fizična ali pravna
oseba, ki reklamira.


                          Tarifna št. 5

                Reklamni napisi, objave in oglasi

-----------------------------------------------------------------
Tarifna  Opis taksnega predmeta                      Število točk
št.                                                 / dan    / m2
                                                 I. obm. II. obm.
-----------------------------------------------------------------
5.1      reklamni napisi in objave na tablah,
         prenosljivih uličnih panojih ipd., ki
         so postavljeni, pritrjeni ali drugače
         označeni na javnih mestih ali na vozilih,
         namenjenih za mobilno oglaševanje, velikosti:

         - do 1 m2                                    8         5

         - za vsak nadaljnji m2                       3         2

5.2      slikovno ali pisno obdelane stene - fasade   2         1

5.3      reklamni napisi, objave in oglasi na
         transparentih, pritrjenih na javnih mestih  14         8

5.4      veliki reklamni panoji, postavljeni ali
         pritrjeni na javnih mestih (m2 enostranske
         oglasne površine)                            4         2

5.5      plakati, izobešeni na plakatnih stebrih in
         tablah, od vsakega izvoda, velikosti
         formata:

         - do A3                                      3

         - od A3 - A2                                 4

         - A2 in večji                                5

5.6      plakatni stebri                              5

5.7      zvočni objekti ali naprave (pavšal za
         vsakih 100 m2 talne površine)               60
-----------------------------------------------------------------

Za osvetljene oziroma kakorkoli drugače svetlobno opremljene
reklamne panoje, napise, objave in oglase se število točk,
določenih po zgornji tabeli, pomnoži oziroma poveča za 1,80.

Pojasnila:

1. Smatra se, da je taksni predmet na javnem mestu, kadar je
nameščen tako, da je njegova sporočilnost usmerjena navzven v
odprt prostor ne glede na lastništvo nepremičnin, na katerih je
taksni predmet nameščen.

2. Takse iz te tarifne številke so oproščene humanitarne
organizacije in dobrodelna društva v zvezi z opravljanjem njihove
dejavnosti in akcij ter kulturne in športne organizacije in
društva pri obveščanju javnosti o svojem delovanju in kulturnih
oziroma športnih prireditvah.

3. Takse po tej tarifni številki so oproščeni reklamni napisi v
zaprtih prostorih (izložbah, avlah ipd.), ki se nanašajo na
blago, ki ga v teh prostorih prodajajo, ali na dejavnost, ki se v
zgradbi odvija.

4. Kot površino taksnega predmeta iz tarifne postavke 5.1 štejemo
celotno površino reklamnega sporočila oziroma površino
pravokotnika, ki zaobjame vse dele reklamnega sporočila.

5. Tarifni številki 5.5 in 5.6 se izključujeta in se taksa
plačuje po eni ali drugi tarifi glede na sklenjeno pogodbo.

6. Taksni zavezanec je podjetje, druga organizacija, društvo ali
posameznik, čigar dejavnost oziroma prireditve se reklamira, ali
fizična ali pravna oseba, ki izvaja marketing.


                          Tarifna št. 6

                  Oglaševanje za lastne potrebe

-----------------------------------------------------------------
Tarifna  Opis taksnega predmeta                      Število točk
št.                                                 / m2    / dan
                                                 I. obm. II. obm.
-----------------------------------------------------------------
6.1      napis firme nad 2 m2                         1       0,5

6.2      napisi, znaki, nalepke, zastave, drugi
         simboli izdelka in podobno:                  1       0,5

6.2.1    - nesvetlobni                                3       1,5

6.2.2    - svetlobni                                  2         1

6.2.3    - vrtljivi

6.3      oglaševalne vitrine                          2         1

6.4      elektronski prikazi (pavšal/leto)         1000       500

6.5      zunanje stene avtobusov mestnega prometa     2

6.6      notranje stene avtobusov mestnega prometa    1

6.7      napisi na razstavljenem (reklamnem)
         vozilu (pavšal/dan)                        150
-----------------------------------------------------------------

Pojasnila:

1. Kjer je točkovna vrednost oglaševanja odvisna od površine, se
oglaševalne površine enega zavezanca seštevajo in zaokrožijo
navzgor na 0,5 m2.

2. Takse ne plačujejo zavezanci, ki oglašujejo za lastne potrebe
v naslednjih primerih:

- za javne prireditve v notranjosti zgradb ali za to določenih
mestih pročelij objektov, če se nanašajo na prireditev (kino,
gledališče ipd.),

- za oglaševanje, namenjeno prodaji časopisov v izložbah kioskov,

- za zastave (državne, občinske), obešene na podlagi državnih in
občinskih predpisov.


AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti