Uradni list

Številka 41
Uradni list RS, št. 41/2002 z dne 10. 5. 2002
Uradni list

Uradni list RS, št. 41/2002 z dne 10. 5. 2002

Kazalo

2000. Program priprave prostorsko ureditvenih pogojev za podeželje v Občini Sevnica, stran 4054.

Na podlagi 34. člena zakona o urejanju naselij in drugih posegov v prostor (Uradni list SRS, št. 18/84, 37/85, 29/86 in 43/89 ter Uradni list RS, št. 26/90, 18/93, 47/93, 71/93, 29/95 in 44/97) ter 16. člena statuta Občine Sevnica (Uradni list RS, št. 39/99, 91/00 in 102/00) je Občinski svet občine Sevnica na 32. redni seji dne 24. 4. 2002 sprejel
P R O G R A M
priprave prostorsko ureditvenih pogojev za podeželje v Občini Sevnica
1. Uvod
S tem programom se podrobneje določajo vsebina in obseg potrebnih strokovnih podlag in nalog, ki jih je potrebno opraviti v postopku priprave in sprejema prostorsko ureditvenih pogojev za podeželje v Občini Sevnica (v nadaljevanju: PUP) ter subjekti, ki sodelujejo pri izdelavi, način njihovega sodelovanja oziroma naloge in obveznosti, ki jih morajo pri tem opraviti, roki za posamezne faze izdelave PUP ter sredstva potrebna za izdelavo PUP.
2. Razlogi za pripravo PUP
a) Uskladitev s prostorskimi sestavinami veljavnih planskih aktov občine
Odlok o PUP za podeželje v Občini Sevnica bo obravnaval uskladitev PUP z družbenim planom Občine Sevnica za obdobje 1986–1990 (Uradni list SRS, št. 10/88, 20/89 in Uradni list RS, št. 20/94, 102/00), dolgoročnim družbenim planom Občine Sevnica za obdobje 1986 – 2000 (Uradni list SRS, št. 10/88, 20/89 in Uradni list RS, št. 20/94, 102/00) ter odlokom o spremembah in dopolnitvah prostorskih sestavin dolgoročnega plana Občine Sevnica za obdobje 1986-2000 in družbenega plana Občine Sevnica za obdobje 1986-1990, sprejetimi dne 27. 3. 2002 na 31. seji Občinskega sveta občine Sevnica.
b) Uskladitev meje Občine Sevnica po letu 1995 po vključitvi dela območja k.o. Cirnik (Mali Cirnik) k Občini Trebnje ter dela območja k.o. Krsinji Vrh (G. Stara vas) in območje Krajevne skupnosti Bučka, k.o. Bučka, h takrat novoustanovljeni občini Škocjan.
c) Uskladitev z zakonodajo, ki vpliva na urejanje in izvajanje posegov v prostor
Na območju Občine Sevnica velja za urejanje naselij in pogojev za gradnjo vseh vrst objektov še vedno odlok o urbanističnem redu (Uradni list SRS, št. 12/85 in 9/87), razen na določenih območjih v naseljih, kjer veljajo zazidalni oziroma ureditveni načrti. Sprememba zakona o urejanju naselij in drugih posegov v prostor (Uradni list SRS, št. 18/84 in nadalje) v letu 1990 pa zahteva pripravo in sprejem prostorsko ureditvenih pogojev za vsa območja občine, razen tistih, kjer je predvidena izdelava prostorsko izvedbenih načrtov, to je zazidalnih oziroma ureditvenih načrtov. Med razlogi, ki narekujejo potrebo po pripravi PUP so tudi spremembe zakonodaje na področjih poselitve, varstva okolja, urejanje prostora, kmetijskih zemljišč, varstva narave in kulturne dediščine in druga področja.
d) Vsebinska opredelitev nekaterih določil PUP
Ob formalnih razlogih, ki zahtevajo pripravo in sprejem PUP, je v postopku priprave odloka potrebno vsebinsko določiti tudi nekatere ureditvene pogoje, za katere praksa in izkušnje kažejo, da se pri uporabi pojavljajo nejasnosti in dvomi o ustreznosti (npr. problematiko razpršene gradnje, gradnja objektov za potrebe vinogradništva, oblikovanje ter gradnja oziroma postavitev pomožnih objektov, merila za opredeljevanje funkcionalnih zemljišč, določila o velikosti gradbene parcele, odmik od posestnih meja, posegi na fasadah in zunanjem izgledu več stanovanjskih hiš, preverjanje zaščitenih in zavarovanih objektov in krajinskih območij (vinogradniška območja) ter načina urejanja…).
3. Osnove za pripravo
3.1. Naročnik in izdelovalec PUP
Naročnik in investitor PUP je Občina Sevnica, Glavni trg 19a, 8290 Sevnica. Organizacijske naloge v zvezi z razgrnitvijo, obravnavo in sprejemom PUP bo vodil Oddelek za okolje in prostor Občine Sevnica.
Izdelovalec PUP bo izbran kot najugodnejši na osnovi predložene ponudbe v postopku zbiranja ponudb za izbor izvajalca za izdelavo PUP, ki ga bo pripravila in izvedla občina upoštevaje določila zakona o javnih naročilih ZJN-1 (Uradni list RS, št. 39/00).
3.2. Zakonske podlage in obseg priprave PUP
Pri izdelavi PUP bodo upoštevani naslednji predpisi:
– zakon o urejanju naselij in drugih posegov v prostor (Uradni list SRS, št. 18/84, 37/85, 29/86, 43/89 in Uradni list RS, št. 26/90, 18/93, 47/93, 71/93, 29/95 in 44/97),
– navodilo o vsebini posebnih strokovnih podlag in o vsebini prostorskih izvedbenih aktov (Uradni list SRS, št. 14/85),
– zakon o varstvu okolja (Uradni list RS, št 32/93 in 1/96) ter na njegovi osnovi sprejeti podzakonski akti,
– zakon o kmetijskih zemljiščih (Uradni list RS, št. 59/96, ter št. 31/98 in 68/00 - odl. US),
– zakon o varstvu kulturne dediščine (Uradni list RS, št. 7/99),
– zakon o ohranjanju narave (Uradni list RS, št. 56/99, 31/00),
– drugi predpisi, ki veljajo za posamezne dejavnosti, ki so vključene v pripravo strokovnih podlag ter za izvajanje gospodarskih javnih služb.
Priprava PUP bo obsegala izdelavo posebnih strokovnih podlag, tekstualnega dela (odlok o PUP z ustrezno obrazložitvijo, utemeljitvami, opisi, pojasnili in podobno), pogojev in soglasij ter grafičnega dela v fazi osnutka, predloga in končnega elaborata PUP (tudi v digitalni obliki). Posebne strokovne podlage naj obravnavajo zlasti vrste dejavnosti-namembnosti v posameznih območjih, vrste posegov, pogoje in merila komunalnega opremljanja, urejanja prometnega omrežja, varovanja okolja ter pogojev urbanističnega, arhitekturnega in krajinskega oblikovanja posegov.
V postopku priprave bodo pridobljena tudi ustrezna soglasja.
3.3. Strokovne podlage in pravni akti
Predhodno pripravljene strokovne podlage in veljavna planska in urbanistična dokumentacija, ki se jih mora upoštevati pri pripravi PUP so:
– prostorske sestavine družbenega plana Občine Sevnica za obdobje 1986–1990 (Uradni list SRS, št. 10/88, 20/89 in Uradni list RS, št. 20/94, 102/00), dolgoročnega družbenega plana Občine Sevnica za obdobje 1986–2000 (Uradni list SRS, št. 10/88, 20/89 in Uradni list RS, št. 20/94, 102/00),
– spremembe in dopolnitve prostorskih sestavin dolgoročnega plana Občine Sevnica za obdobje 1986-2000 in družbenega plana Občine Sevnica za obdobje 1986-1990, sprejete dne 27. 3. 2002 na 31. seji Občinskega sveta občine Sevnica,
– kolesarske povezave v Občini Sevnica,
– strokovne podlage za načrtovanje kolesarskih poti; Urbanistični institut RS, 1998,
– dokumentacija CRPOV za območja krajevnih skupnostih: KS Šentjanž za območje Kal, Kladje in Osredek, KS Zabukovje za območje Zabukovje, Mrzla Planina, Podvrh in KS Loka za območje Lisce, Okroglice, Razbor in Loka,
– strokovne podlage za razglasitev kulturnih spomenikov v Občini Sevnica (ZVNKD Celje, 1997),
– podatki o obstoječih infrastrukturnih vodih in napravah,
– podatki o naravnih lastnostih prostora,
– strokovne podlage o varstvu naravne in kulturne dediščine v Občini Sevnica (ZVNKD Celje, 2000),
– drugi elementi obdelave (veljavne urbanistične rešitve obravnavanih in sosednjih območij, prometne rešitve, energetska zasnova…).
Kot prva faza izdelave osnutka PUP se izdelajo posebne strokovne podlage, ki vsebujejo zlasti:
– analizo in opis stanja prostorske planske in izvedbene dokumentacije,
– analizo značilnosti in posebnosti posameznih območij, ki lahko pomenijo osnovo za nadaljnje urejanje ter analizo problemov in neskladij v prostoru, ki narekujejo sanacijo oziroma preureditve, predvsem tistih področij in elementov, ki pri bodočem urejanju prostorov predstavljajo omejitve in pogoje,
– nabor vsebinskih in formalnih problemov, ki jih je potrebno razrešiti v PUP, hkrati s podajo predloga strokovnih rešitev; z obvezno obravnavo proučitve problematike razpršene gradnje.
4. Priprava PUP
4.1. Gradivo za pridobivanje pogojev za pripravo osnutka PUP
Izdelovalec PUP bo pripravil primerno gradivo za pridobivanje pogojev organov in organizacij, ki morajo pred začetkom priprave osnutka PUP podati pogoje in mnenja za njegovo pripravo. Gradivo bo vsebovalo kratek opis problematike in navedbo, kaj se pričakuje od soglasodajalcev.
4.2. Seznam organov in organizacij za pridobivanje pogojev in soglasij
Pred začetkom priprave PUP morajo v skladu s 35. členom zakona o urejanju naselij in drugih posegov v prostor pogoje oziroma mnenja za njegovo pripravo podati naslednji organi in organizacije:
– Krajevne skupnosti Blanca, Boštanj, Krmelj, Loka, Primož, Sevnica, Studenec, Šentjanž, Tržišče in Zabukovje,
– Ministrstvo za zdravstvo, Zdravstveni inšpektorat RS, enota Krško,
– Ministrstvo za obrambo, Inšpektorat RS za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami, izpostava Krško,
– Ministrstvo za obrambo, Uprava RS za obrambo, izpostava Krško,
– Ministrstvo za okolje in prostor, Agencija RS za okolje, Območna pisarna Novo mesto,
– Ministrstvo za okolje in prostor, Inšpektorat RS za okolje in prostor, Območna enota Novo mesto,
– Ministrstvo za promet, Direkcija Republike Slovenije za ceste, izpostava Novo mesto,
– Zavod za varstvo naravne in kulturne dediščine Celje,
– Slovenske železnice, d.d., Ljubljana, Služba za strategijo in razvoj,
– Zavod za gozdove Slovenije, Območna enota Brežice,
– Elektro Celje d.d., PE Krško,
– Telekom Slovenije d.d., PE Novo mesto,
– Geoplin d.o.o., Ljubljana,
– Vodnogospodarsko podjetje d.d., Novo mesto,
– Savske elektrarne Ljubljana d.o.o.,
– JP Plinovod Sevnica,
– JP Komunala d.o.o. Sevnica,
– Zavod kabelske televizije Sevnica.
Kolikor se v postopku priprave PUP ugotovi, da je potrebno pridobiti predhodna mnenja in pogoje ter soglasja tudi od drugih organov in organizacij, ki niso našteta v prejšnjem odstavku, se le-ta pridobijo v postopku. Organi, organizacije in skupnosti morajo v skladu z zakonom o urejanju naselij in drugih posegov v prostor določiti pogoje in mnenja v roku 30 dni, ki jih mora upoštevati izdelovalec PUP pri njegovi pripravi ter podati soglasje k dopolnjenemu osnutku PUP najkasneje v 30 dneh od prejema vloge. Če kateri od navedenih organov in organizacij v tem roku od prejema vloge ne poda pogojev ali soglasja ne izda se šteje, da pogojev nima oziroma, da s predloženo dokumentacijo soglaša.
4.3. Izdelava osnutka PUP
Na osnovi razpoložljivih podlag in pridobljenih pogojev in mnenj organov in organizacij, navedenih v predhodni točki tega programa, bo izdelovalec PUP pripravil osnutek PUP.
Osnutek PUP bo vseboval:
1. tekstualni del s potrebnimi opisi, obrazložitvami, ponazoritvami in utemeljitvami določil PUP ter pogoji organov in organizacij,
2. kartografski del s potrebnimi izseki in prikazi na PKN in TTN v merilu 1:5000, in posamezna območja v večjem merilu,
3. osnutek odloka o PUP z vsebino, kot jo določa zakon o urejanju naselij in drugih posegov v prostor ter navodilo o vsebini posebnih strokovnih podlag in o vsebini prostorskih izvedbenih aktov.
4.4. Priprava usklajenega predloga PUP
V času priprave PUP bo v skladu s 37. in 38. členom zakona o urejanju naselij in drugih posegov v prostor potekala 30-dnevna javna razgrnitev, ki se objavi v Uradnem listu RS. Po javni razgrnitvi bo izdelovalec PUP zbrane pripombe in predloge strokovno obdelal ter do njih pripravil strokovna stališča z opredelitvijo. Stališča se obravnavajo na pristojnem odboru pri občinskem svetu. Strokovna stališča se z mnenji pristojnega odbora obravnavajo na občinskem svetu, ki nato odloči kateri predlogi s strokovnimi stališči se upoštevajo pri pripravi dopolnjenega osnutka PUP. K dopolnjenemu osnutku izdelovalec pridobi soglasja prej navedenih organov in organizacij ter nato usklajen predlog pripravi za sprejem na Občinskem svetu občine Sevnica.
5. Postopek priprave in sprejemanja PUP s terminskim planom
Naročnik in izbrani izdelovalec PUP morata aktivnosti organizirati tako, da bo priprava potekala v naslednjih okvirnih časovnih terminih:
a) priprava in sprejem programa priprave PUP na seji občinskega sveta – april 2002,
b) izbor izdelovalca PUP – april 2002,
c) pridobitev pogojev in mnenj organov, organizacij in skupnosti, ki jih mora upoštevati izdelovalec PUP pri njegovi pripravi – maj 2002,
d) priprava osnutka odloka o PUP – junij – avgust 2002,
e) župan sprejme sklep o 30-dnevni javni razgrnitvi osnutka PUP, ki se objavi v Uradnem listu RS – avgust 2002,
f) javna razgrnitev osnutka PUP, ki traja 30 dni na sedežih vseh krajevnih skupnostih na območju občine in na sedežu Občine Sevnica ter organiziranje javnih obravnav osnutka PUP, o katerih se občane obvesti na krajevno običajen način – september 2002,
g) proučitev pripomb in predlogov, ki bodo podane med javno razgrnitvijo in javnimi obravnavami osnutka PUP, priprava stališč do teh pripomb in predlogov ter sprejem teh stališč na Občinskem svetu občine Sevnica – oktober 2002,
h) priprava dopolnjenega osnutka PUP z rešitvami v zvezi s predlogi in pripombami iz javne razgrnitve in javne obravnave osnutka, za katere bo odločeno, da jih je potrebno pri nadaljnji izdelavi PUP upoštevati – oktober 2002,
i) pridobitev soglasij organov, organizacij in skupnosti k dopolnjenem osnutku PUP – november – 2002,
j) izdelavo usklajenega predloga PUP – december 2002,
k) sprejem odloka o prostorsko ureditvenih pogojev za podeželje v Občini Sevnica na Občinskem svetu občine Sevnica – december 2002,
l) objava odloka o prostorsko ureditvenih pogojev za podeželje v Občini Sevnica v Uradnem listu RS – december 2002.
6. Financiranje priprave PUP
Sredstva za pripravo PUP se zagotavljajo v proračunu Občine Sevnica iz postavke urbanizem.
7. Veljavnost programa priprave PUP
Program priprave PUP se objavi v Uradnem listu RS in začne veljati z dnem sprejetja na Občinskem svetu občine Sevnica.
Št. 35005-0002/02
Sevnica, dne 24. aprila 2002.
Župan
Občine Sevnica
Kristijan Janc l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti