Uradni list

Številka 41
Uradni list RS, št. 41/2002 z dne 10. 5. 2002
Uradni list

Uradni list RS, št. 41/2002 z dne 10. 5. 2002

Kazalo

1996. Pravilnik o odvozu nepravilno parkiranih, pokvarjenih, poškodovanih ali zapuščenih vozil in predmetov, stran 4046.

Na podlagi 15., 16., 17., 18., 85., 86. in 87. člena zakona o varnosti cestnega prometa (Uradni list RS, št. 30/98), 4. in 34. člena odloka o ureditvi in varnosti cestnega prometa v naseljih Občine Postojna (Uradni list RS, št. 84/01) ter 9. in 16. člena statuta Občine Postojna (Uradni list RS, št. 1/92, 68/97, 31/98, 84/98 in 66/99) je Občinski svet občine Postojna na 37. seji dne 15. 4. 2002 sprejel
P R A V I L N I K
o odvozu nepravilno parkiranih, pokvarjenih, poškodovanih ali zapuščenih vozil in predmetov
I. SPLOŠNI DOLOČBI
1. člen
(1) Ta pravilnik določa postopek odvoza, hrambe, prevzema in prodaje nepravilno parkiranega, pokvarjenega, poškodovanega ali zapuščenega vozila oziroma predmeta z občinskih cest ter prometnih in drugih javnih površin v naseljih Občine Postojna.
(2) Druge javne površine so urejeni parki in zelenice, površine, ki ležijo ob lokalnih cestah in javnih poteh – varstveni pas v širini 10 m za lokalne ceste, 5 m za mestne ulice in javne poti, ob pločnikih oziroma kolesarskih stezah v širini 5 m, merjeno od zunanjega roba prometne površine ali do linije gradbenih objektov.
2. člen
Glede na določila 28., 29. in 30. člena odloka o ureditvi in varnosti cestnega prometa v naseljih Občine Postojna (v nadaljnjem besedilu: odlok) se odvoz lahko odredi za:
– vozilo, ki je parkirano tako, da ogroža druge udeležence v cestnem prometu,
– izločeno vozilo, za katero obstaja verjetnost, da se pomanjkljivost, zaradi katere je bilo izločeno iz prometa, ne bo odpravila v roku 24 ur (prvi odstavek 219. člena zakona o varnosti cestnega prometa) ali je ta rok že minil,
– vozilo, na katerem je bila po odredbi pooblaščene osebe nameščena naprava, s katero se vozniku ali lastniku vozila onemogoči uporabo vozila do izreka kazni in plačila stroškov namestitve in odstranitve naprave, pa lastnik oziroma voznik ni poskrbel za odstranitev vozila v roku, ki je določen za ta postopek,
– na splošnih in posebnih parkirnih prostorih in drugih javnih površinah (zelenice, parki itd.) puščena zapuščena vozila (zapuščeno vozilo je motorno vozilo na cesti, ki nima registrskih tablic ali ni registrirano in nihče ne skrbi zanj), poškodovana, pokvarjena in dotrajana vozila, počitniške prikolice in ostala priklopna vozila, dele teh vozil ali priklopnih vozil ter druge predmete, ki zasedajo te površine (v nadaljnjem besedilu: zapuščena vozila ali predmeti).
II. ODVOZ NEPRAVILNO PARKIRANEGA, POKVARJENEGA, POŠKODOVANEGA ALI ZAPUŠČENEGA VOZILA OZIROMA PREDMETA
3. člen
(1) Pooblaščena oseba na nepravilno parkirano, pokvarjeno, poškodovano ali zapuščeno vozilo oziroma predmet namesti »Obvestilo o odvozu vozila oziroma predmeta«, s čimer se šteje, da je lastnik obveščen o nameravanem odvozu vozila oziroma predmeta.
(2) V obvestilu mora biti navedeno, da je vozilo oziroma predmet v postopku odvoza in da ga je lastnik dolžan odstraniti z javne površine v roku 2 dni od namestitve obvestila o odvozu.
(3) Poznejša poškodba ali uničenje takega obvestila ne vpliva na to, da lastnik vozila oziroma predmeta ne bi bil o postopku odvoza obveščen.
4. člen
(1) Če nepravilno parkirano, pokvarjeno, poškodovano ali zapuščeno vozilo oziroma predmet ogroža druge udeležence v prometu ali kako drugače predstavlja neposredno nevarnost za okolico ali okolje, odredi pooblaščena oseba takojšnji odvoz takega vozila oziroma predmeta z ustreznim vozilom.
(2) Pritožba zoper odredbo o odvozu vozila oziroma predmeta ne zadrži njene izvršitve.
5. člen
(1) Če po preteku 2 dni od namestitve »Obvestila o odvozu vozila oziroma predmeta« pooblaščena oseba ugotovi, da nepravilno parkirano, pokvarjeno, poškodovano ali zapuščeno vozilo oziroma predmet še ni odstranjeno z javne površine, odredi odvoz tega vozila oziroma predmeta z ustreznim vozilom.
(2) Pritožba zoper odredbo o odvozu vozila oziroma predmeta ne zadrži njene izvršitve.
(3) Odvoz vozila oziroma predmeta se opravi na stroške voznika, če le-ta ni ugotovljiv pa na stroške lastnika oziroma uporabnika vozila oziroma predmeta.
(4) V primeru, ko pooblaščena oseba ne more ugotoviti lastnika vozila oziroma predmeta, odredi odvoz vozila oziroma predmeta na stroške proračuna Občine Postojna.
6. člen
(1) Odvoz vozil oziroma predmetov izvaja pravna oseba ali samostojni podjetnik, ki je registriran za opravljanje take dejavnosti in izpolnjuje vse predpisane pogoje, ter ga za izvajanje odvoza na podlagi javnega razpisa izbere župan (v nadaljevanju: izvajalec).
(2) Izvajalec mora dejavnost odvoza vozil oziroma predmetov zavarovati pri zavarovalnici. V primeru poškodovanja vozila oziroma predmeta zaradi izvajanja tega pravilnika je izvajalec dolžan poravnati nastalo škodo lastniku vozila oziroma predmeta.
7. člen
(1) Izvajalec opravi odvoz na podlagi kopije odredbe pooblaščene osebe o odvozu vozila oziroma predmeta.
(2) Odredba o odvozu vozila mora vsebovati naslednje podatke:
– registrsko oznako vozila (če jo vozilo ima),
– vrsto in tip vozila (če so podatki znani),
– stanje vozila,
– podatke o lastniku (če je ta znan),
– lokacijo vozila,
– datum odvoza,
– podpis pooblaščene osebe.
(3) V zvezi s podatki, ki jih mora vsebovati odredba o odvozu predmeta, se smiselno uporablja gornja določba.
(4) Odredbo o odvozu vozila oziroma predmeta se vroči izvajalcu in lastniku vozila oziroma predmeta oziroma še ena kopija izvajalcu, kadar lastnik vozila oziroma predmeta ni znan.
(5) Pred začetkom natovarjanja vozila oziroma predmeta je le-tega potrebno fotografirati.
(6) Pooblaščena oseba obvesti Policijsko postajo Postojna o odvozu nepravilno parkiranega, pokvarjenega, poškodovanega ali zapuščenega vozila oziroma predmeta.
8. člen
(1) Če voznik ali lastnik vozila oziroma predmeta odstrani vozilo oziroma predmet potem, ko je pooblaščena oseba že pozvala pooblaščenega izvajalca, da ga odstrani, vozilo oziroma predmet pa se še ni pričelo nalagati na izvajalčevo vozilo, oziroma je to vozilo pripeljalo na manj kot 15 m od vozila oziroma predmeta, za katerega je bil odrejen odvoz, mora voznik ali lastnik plačati dotlej nastale stroške.
(2) Če voznik ali lastnik vozila oziroma predmeta odstrani le-tega potem, ko se je že pričelo odstranjevati – nalagati na izvajalčevo vozilo, vendar še ni naloženo, mora voznik ali lastnik plačati polovico določene cene za odvoz.
(3) Ko je vozilo oziroma predmet naloženo na vozilo za odvoz, se šteje, da je odvoz izvršen, zato mora voznik ali lastnik vozila oziroma predmeta plačati polno ceno odvoza.
(4) Ko je izvajalčevo vozilo z naloženim vozilom oziroma predmetom speljalo, odpelje naloženo vozilo oziroma predmet v hrambo.
9. člen
Če se na kraju samem ugotovi, da je zapuščeno vozilo oziroma predmet le manjše ali neznatne vrednosti in ni mogoče ugotoviti lastnika, se lahko vozilo oziroma predmet da v razgradnjo ali uniči kot kosovni odpadek pri registriranem podjetju na podlagi odredbe, ki jo podpiše pooblaščena oseba.
III. HRAMBA IN VRNITEV VOZIL OZIROMA PREDMETOV
10. člen
Hrambo in vrnitev vozil oziroma predmetov opravlja pravna oseba ali samostojni podjetnik, ki je registriran in izpolnjuje vse predpisane pogoje za opravljanje take dejavnosti. To dejavnost lahko ob izpolnjevanju pogojev opravlja pravna oseba ali samostojni podjetnik, ki opravlja dejavnost odvoza nepravilno parkiranih, pokvarjenih, poškodovanih ali zapuščenih vozil oziroma predmetov, ali pa po njegovem pooblastilu pravna oseba ali samostojni podjetnik, ki izpolnjuje predpisane pogoje.
11. člen
(1) Izvajalec opravlja dejavnost prevzema, hrambe, varovanja, vračanja in prodaje vozil oziroma predmetov na za to določenem in urejenem prostoru.
(2) Izvajalec zagotavlja izdajo vozil oziroma predmetov v rednem delovnem času, in sicer od 8. do 16. ure, hrambo in varovanje prevzetih vozil oziroma predmetov pred poškodbami in tatvinami ter škodno zavarovanje vozil oziroma predmetov pa celodnevno (24 ur).
(3) Poslovni objekt izvajalca mora biti vidno označen z imenom podjetja in postopkom izdajanja vozil.
12. člen
(1) Izvajalec vodi evidenčno knjigo o hrambi vozil oziroma predmetov. Evidenca vsebuje naslednje podatke:
– znamko vozila,
– tip vozila,
– barvo vozila,
– fotografijo vozila,
– registrsko oznako (če jo ima),
– stanje vozila,
– lokacijo odvoza,
– dan in čas odvoza,
– stroške, povezane z odvozom vozila,
– podatke o morebitni prodaji vozila,
– dohodek od prodaje vozila,
– številko spodnjega ustroja motornega vozila (v nadaljnjem besedilu: šasija) in
– številko motorja, če gre za zapuščeno vozilo, ki je nezaklenjeno in vozilo številki ima.
(2) Za predmete se smiselno uporablja določba prvega odstavka tega člena.
13. člen
(1) Vozilo oziroma predmet se hrani na varovanem prostoru, dokler lastnik ne prevzame vozila oziroma predmeta, vendar največ 30 dni.
(2) Vozilo oziroma predmet se vrne lastniku na podlagi listine ali drugega ustreznega dokazila, s katerim dokazuje lastništvo in po plačilu denarne kazni za prekršek tujca, stroškov odvoza in hrambe vozila oziroma predmeta.
(3) Izvajalec je dolžan na zahtevo prevzemnika vozila oziroma predmeta po plačilu stroškov le-temu izročiti vozilo oziroma predmet. Pri prevzemu vozila oziroma predmeta se vpiše v evidenčno knjigo datum in uro prevzema, ter kdo je prevzel vozilo oziroma predmet in v kakšnem stanju.
(4) V primeru, da lastnik ne prevzame vozila oziroma predmeta v roku, določenem v prvem odstavku tega člena, se šteje, da je vozilo oziroma predmet brez lastnika. Lastninsko pravico na tem vozilu oziroma predmetu pridobi Občina Postojna.
14. člen
(1) Izvajalec vrne odstranjeno vozilo oziroma predmet, ko prevzemnik vozila oziroma predmeta plača stroške odvoza in hrambe ter podpiše prevzemni zapisnik. Za obračunane stroške izda izvajalec račun, ki mora vsebovati tudi:
– ime in priimek prevzemnika,
– datum prevzema vozila oziroma predmeta v hrambo,
– datum izdaje vozila oziroma predmeta prevzemniku,
– strošek prevoza in hrambe vozila oziroma predmeta,
– podpis prevzemnika.
(2) Izvajalec odvoza vozil oziroma predmetov mora občinskemu inšpektorju ali redarstvu sporočiti podatke o prevzemniku vozila oziroma predmeta najkasneje naslednji delovni dan.
(3) O vrnitvi vozila oziroma predmeta prevzemniku izvajalec naslednji delovni dan obvesti pristojni oddelek Občine Postojna.
(4) Cenik stroškov o odvozu in hrambi vozil oziroma predmetov mora biti v poslovnem prostoru izobešen na vidnem mestu.
15. člen
(1) Izvajalec mora po preteku 2 dni, vendar najkasneje v 8 dneh od prevzema vozila oziroma predmeta, obvestiti pooblaščeno osebo, da v hrambo pripeljano vozilo oziroma predmet še ni prevzeto s strani voznika oziroma lastnika vozila. Na podlagi obvestila izvajalca pooblaščena oseba objavi na oglasni deski pooblaščene osebe razglas o hrambi takega vozila oziroma predmeta. Razglas mora biti objavljen najmanj 15 dni od namestitve na oglasno desko.
(2) Razglas mora vsebovati:
– opis vozila oziroma predmeta,
– kraj, od koder je bilo vozilo oziroma predmet odpeljano v hrambo,
– datum odvoza vozila oziroma predmeta,
– navedbo, kdaj začne teči 30-dnevni rok, ko je bilo vozilo oziroma predmet prevzeto v hrambo in navedbo, da se lastnik vozila oziroma predmeta odpoveduje lastništvu vozila oziroma predmeta, lastninsko pravico nad njim pa pridobi Občina Postojna, če lastnik vozila oziroma predmeta ne prevzame in odpelje po danem roku,
– navedbo, da mora lastnik pred prevzemom vozila oziroma predmeta poravnati vse dotlej nastale stroške.
(3) Če se ugotovi, da je vozilo oziroma predmet v hrambi last tujca, pooblaščena oseba o tem obvesti pristojne organe policije in carine.
16. člen
(1) Če se po preteku 30-dnevnega roka po objavi razglasa iz prejšnjega člena lastnik vozila oziroma predmeta ne javi, ali če lastnik vozila oziroma predmeta predloži pooblaščeni osebi notarsko overjeno izjavo, da vozila oziroma predmeta ne želi več imeti v svoji lasti in posesti, ali če lastnika ni bilo mogoče ugotoviti, se šteje, da je vozilo oziroma predmet brez lastnika, oziroma da je lastnik vozilo oziroma predmet opustil. Lastninsko pravico nad tem vozilom oziroma predmetom pridobi Občina Postojna.
(2) V primeru dane izjave iz prejšnjega odstavka tega člena se lastnika vozila oziroma predmeta bremeni z razliko stroškov odvoza in hrambe, ki presegajo vrednost vozila oziroma predmeta po cenitvi sodno zapriseženega cenilca.
(3) Izvajalec skupaj s pooblaščeno osebo komisijsko odpre tako vozilo. O odpiranju se napiše poseben zapisnik, v katerem se navede morebitna številka šasije, motorja in druge posebnosti zaradi kasnejšega ugotavljanja storilca prekrška.
17. člen
(1) Občina Postojna skupaj z izvajalcem organizira javno dražbo vozil oziroma predmetov, ki so prešli v njeno last. Izvajalec mora pred prodajo ali razgradnjo vozila oziroma predmeta pridobiti cenitev sodno zapriseženega cenilca. Kupnina od prodanih vozil oziroma predmetov je prihodek proračuna Občine Postojna.
(2) Če se vozilo oziroma predmet na javni dražbi ne more prodati oziroma če je vozilo oziroma predmet manjše ali neznatne vrednosti, se lahko da v razgradnjo ali uniči kot kosovni odpadek pri registriranem podjetju na podlagi zapisnika, ki ga podpiše pooblaščena oseba. Šteje se, da je vozilo oziroma predmet manjše ali neznatne vrednosti, kadar so stroški odvoza, hrambe in javne dražbe večji od uradno ocenjene vrednosti.
(3) Stroški odvoza, hrambe in razgradnje ali uničenja vozil oziroma predmetov, ki so last Občine Postojna, se izvajalcu pokrivajo na osnovi računa iz proračuna Občine Postojna.
IV. KONČNE DOLOČBE
18. člen
Cena za opravljene stroške odvoza in hrambe vozila oziroma predmeta zajema:
– stroške prihoda do vozila oziroma predmeta,
– stroške natovarjanja vozila oziroma predmeta,
– stroške prevoza vozila oziroma predmeta,
– stroške raztovarjanja vozila oziroma predmeta,
– stroške zavarovanja vozila oziroma predmeta,
– stroške hrambe vozila oziroma predmeta,
– stroške izdaje vozila oziroma predmeta.
19. člen
Z dnem uveljavitve tega pravilnika preneha veljati pravilnik o odstranjevanju zapuščenih vozil (Uradni list RS, št. 33/92).
20. člen
Ta pravilnik začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 032-01-2/02
Postojna, dne 19. aprila 2002.
Župan
Občine Postojna
Josip Bajc, jur. l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti