Uradni list

Številka 35
Uradni list RS, št. 35/2002 z dne 19. 4. 2002
Uradni list

Uradni list RS, št. 35/2002 z dne 19. 4. 2002

Kazalo

1620. Navodilo za vpis v register pokojninskih načrtov, stran 3381.

Na podlagi 372. člena zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (Uradni list RS, št. 106/99, 72/00, 124/00 in 109/01) izdaja minister za finance
N A V O D I L O
za vpis v register pokojninskih načrtov
1. člen
To navodilo ureja vsebino in obliko prijave za vpis v register, prijavo sprememb in dopolnitev, način dajanja podatkov ter dokumentacijo, ki jo je potrebno priložiti prijavi za vpis v register pokojninskih načrtov (v nadaljevanju: register).
2. člen
Prijavo za vpis pokojninskega načrta ter sprememb in dopolnitev podatkov v registru predloži izvajalec pokojninskega načrta na predpisanem obrazcu. Če izvajalec pokojninskega načrta ni vpisan v sodni register, predloži prijavo za vpis v register ustanovitelj izvajalca.
Prijava za vpis pokojninskega načrta, sprememb in dopolnitev podatkov v register se vloži pri davčnem uradu (v nadaljevanju: davčni organ), na območju katerega je predlagatelj vpisan v davčni register.
Prijava za vpis pokojninskega načrta, sprememb in dopolnitev podatkov v registru se izpolni na obrazcih PN-U1, PN-I2 in PN-U3, ki so sestavni del tega navodila, ali na drugem dokumentu, na katerem so izpisani vsi podatki, vsebovani v navedenih obrazcih.
Delodajalec, ki financira pokojninski načrt kolektivnega zavarovanja (v nadaljevanju: delodajalec), prijavo za vpis, sprememb in dopolnitev podatkov v registru izpolni na obrazcu PN-D4, ki je sestavni del tega navodila, ali na drugem dokumentu, na katerem so izpisani vsi podatki, vsebovani v navedenem obrazcu, in ga predloži v 15 dneh po sklenitvi pogodbe z izvajalcem pokojninskega načrta oziroma oblikovanju pokojninskega načrta davčnemu uradu, na območju katerega je vpisan v davčni register.
3. člen
V primeru, ko predlagatelj predloži davčnemu organu prijavo za vpis v register več pokojninskih načrtov, se obrazci izpolnijo za vsak pokojninski načrt posebej.
Če je več ustanoviteljev vzajemnega pokojninskega sklada, predlagatelj prijave za vpis v register izpolni za vsakega izmed njih ustrezni obrazec.
V obrazec PN-U1 se vpišejo podatki o ustanoviteljih vzajemnega pokojninskega sklada iz 310. člena zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju.
V obrazec PN-I2 se vpišejo podatki o izvajalcu pokojninskega načrta iz 306. in 382. člena zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju. Izvajalec pokojninskega načrta, ki ni pravna oseba, ne izpolni podatkov v poljih 2 in 3 obrazca PN-I2.
V obrazec PN-U3 se vpišejo podatki o upravljavcu pokojninskega sklada iz 315. in 443. člena zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju.
V obrazec PN-D4 se vpišejo podatki o delodajalcu iz 302. in 384. člena zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju.
4. člen
Izvajalec pokojninskega načrta oziroma delodajalec je dolžan v 30 dneh po nastanku spremembe oziroma dopolnitve obvestiti davčni organ o vseh spremembah oziroma dopolnitvah podatkov, ki jih vsebuje prijava za vpis v register.
5. člen
Ob prijavi za vpis pokojninskega načrta v register mora izvajalec pokojninskega načrta predložiti naslednje listine:
– pokojninski načrt;
– odločbo Ministrstva za delo, družino in socialne zadeve o odobritvi pokojninskega načrta;
– pogodbo o odprtju posebnega denarnega računa vzajemnega pokojninskega sklada oziroma posebnega denarnega računa kritnega sklada, sklenjeno z organizacijo, ki opravlja plačilni promet;
– izpisek vpisa izvajalca oziroma ustanovitelja in upravljavca pokojninskega načrta v sodni register.
Delodajalec mora ob prijavi za vpis v register skupaj z obrazcem PN-D4 predložiti naslednji listini:
– pogodbo o oblikovanju pokojninskega načrta med delodajalcem in zaposlenimi;
– pogodbo med delodajalcem in izvajalcem pokojninskega načrta o pristopu k pokojninskemu načrtu.
6. člen
Davčni organ opravi vpis pokojninskega načrta oziroma delodajalca v register, če je prijavo v predpisani obliki in vsebini ter predpisane listine predložila pristojna oseba ter če pokojninski načrt, ki se prijavlja za vpis v register, izpolnjuje pogoje za uveljavitev davčnih olajšav v skladu z zakonom o pokojninskem in invalidskem zavarovanju.
7. člen
Davčni organ izda odločbo, s katero odloči o prijavi za vpis pokojninskega načrta v register, v 30 dneh po prejemu prijave za vpis pokojninskega načrta.
8. člen
Če davčni organ ugotovi, da prijava za vpis pokojninskega načrta oziroma delodajalca v register ne vsebuje vseh zahtevanih podatkov in listin, pozove predlagatelja prijave za vpis v register, da v roku, ki ne sme biti daljši od 15 dni, predloži manjkajoče podatke in listine. Če predlagatelj v postavljenem roku predloži manjkajoče podatke in listine, se šteje, da je bila prijava za vpis pokojninskega načrta oziroma delodajalca v register vložena takrat, ko so vloženi manjkajoči podatki in listine.
9. člen
Izbris pokojninskega načrta iz registra opravi davčni organ na podlagi pisne vloge ali po uradni dolžnosti.
Davčni organ izda odločbo, s katero odloči o izbrisu pokojninskega načrta iz registra, v 30 dneh po nastanku dejstev, ki imajo za posledico izbris pokojninskega načrta iz registra.
10. člen
Z dnem uveljavitve tega navodila preneha veljati navodilo o vsebini in obliki prijave za vpis v register, prijavi sprememb, načinu dajanja podatkov ter dokumentaciji, ki jo je potrebno priložiti prijavi za vpis v register pokojninskih načrtov (Uradni list RS, št. 58/00).
11. člen
To navodilo začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 193-3/02
Ljubljana, dne 26. marca 2002.
mag. Anton Rop l. r.
Minister za finance

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti