Uradni list

Številka 29
Uradni list RS, št. 29/2002 z dne 4. 4. 2002
Uradni list

Uradni list RS, št. 29/2002 z dne 4. 4. 2002

Kazalo

1218. Odredba o spremembah in dopolnitvah odredbe o normativih in kadrovskih pogojih za opravljanje dejavnosti predšolske vzgoje, stran 2549.

Na podlagi 92. člena zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja (Uradni list RS, št.12/96, 23/96 in 64/01), 14. in 17. člena zakona o vrtcih (Uradni list RS, št. 12/96 in 44/00) izdaja ministrica za šolstvo, znanost in šport
O D R E D B O
o spremembah in dopolnitvah odredbe o normativih in kadrovskih pogojih za opravljanje dejavnosti predšolske vzgoje
1. člen
V odredbi o normativih in kadrovskih pogojih za opravljanje dejavnosti predšolske vzgoje (Uradni list RS, št. 57/97, 40/99 in 3/00) se za 7. členom doda nov 7.a člen, ki se glasi:
“Ustrezna izobrazba za svetovalnega delavca je naslednja:
– Svetovalni delavec – psiholog je lahko, kdor je končal univerzitetni študijski program iz psihologije,
– Svetovalni delavec – pedagog je lahko, kdor je končal univerzitetni študijski program iz pedagogike (smer pedagogika),
– Svetovalni delavec – socialni delavec je lahko, kdor je končal visokošolski strokovni študijski program iz socialnega dela,
– Svetovalni delavec – socialni pedagog je lahko, kdor je končal univerzitetni študijski program iz socialne pedagogike,
– Svetovalni delavec – defektolog je lahko, kdor je končal univerzitetni študijski program iz defektologije.”
2. člen
V 3. točki prvega odstavka 25. člena se na koncu doda besedilo, ki se glasi:
“V kombiniranem oddelku je lahko največ sedem otrok prvega starostnega obdobja. Kolikor so v oddelku štirje ali več otrok prvega starostnega obdobja, se hkratna prisotnost vzgojiteljice in pomočnice vzgojiteljice v oddelku poveča na pet ur dnevno. Normativ za kombinirani oddelek se uporablja, ko so v oddelku vsaj trije otroci prvega starostnega obdobja.”
Za prvim odstavkom istega člena se doda nov drugi odstavek, ki se glasi:
“Kadar sta v oddelku prvega starostnega obdobja eden ali dva otroka, ki presegata starostni razpon enega leta, oziroma štirje otroci ali manj v oddelku drugega starostnega obdobja, se pri oblikovanju oddelkov uporablja normativ za homogene oddelke. Pri določanju starostnega razpona se upošteva koledarsko leto. Pri oblikovanju oddelkov se šteje, da sodijo v oddelek drugega starostnega obdobja otroci, ki bodo do konca koledarskega leta dopolnili najmanj tri leta starosti.”
Dosedanji drugi odstavek postane nov tretji odstavek.
3. člen
V 27. členu se doda nov peti odstavek, ki se glasi:
“Za nudenje fizične pomoči gibalno oviranim otrokom vrtec sistemizira delovno mesto spremljevalca, če ne more zagotoviti izvajanja odločbe o usmeritvi v okviru obstoječe kadrovske zasedbe oziroma na drug ustrezen način. Obseg delovne obveznosti in čas trajanja delovnega razmerja spremljevalca se določi glede na število otrok, ki se jim nudi fizična pomoč in obseg oziroma število ur nudenja fizične pomoči, ki izhaja iz odločbe o usmeritvi oziroma individualiziranega programa, ki ga pripravi strokovna skupina. Spremljevalec mora imeti 4-letno splošno ali strokovno šolo.”
Prehodna in končna določba
4. člen
Do uveljavitve izvršilnega predpisa iz drugega odstavka 31. člena zakona o vrtcih (Uradni list RS, št. 12/96 in 44/00) zagotavlja sredstva za spremljevalca gibalno oviranemu otroku občina, v kateri ima otrok stalno bivališče. Sredstva za spremljevalca ne smejo bremeniti cene programa.
5. člen
Ta odredba začne veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije, 1. in 2. člen te odredbe pa se začneta uporabljati s 1. 9. 2002.
Št. 011–175/2001
Ljubljana, dne 14. marca 2002.
dr. Lucija Čok l. r.
Ministrica
za šolstvo, znanost
in šport

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti