Uradni list

Številka 25
Uradni list RS, št. 25/2002 z dne 22. 3. 2002
Uradni list

Uradni list RS, št. 25/2002 z dne 22. 3. 2002

Kazalo

1128. Pravilnik o oddajanju občinskih neprofitnih in profitnih stanovanj v najem, stran 2111.

Na podlagi stanovanjskega zakona (Uradni list RS, št. 18/91 s spremembami in dopolnitvami), pravilnika Republike Slovenije o oddajanju neprofitnih stanovanj v najem (Uradni list RS, št. 26/95 in 31/97 – v nadaljevanju: pravilnik) in 10., 16. in 18. člena statuta Občine Tržič (Uradni list RS, št. 15/99, 20/01 in 79/01) je Občinski svet občine Tržič na 20. redni seji dne 6. 3. 2002 sprejel
P R A V I L N I K
o oddajanju občinskih neprofitnih in profitnih stanovanj v najem
I. SPLOŠNA DOLOČBA
1. člen
S tem pravilnikom se določajo splošni in posebni pogoji, normativi, postopek ter merila za uveljavljanje pravice do dodelitve neprofitnega ali profitnega stanovanja v najem.
II. SPLOŠNI POGOJI ZA PRIDOBITEV NEPROFITNEGA ALI PROFITNEGA STANOVANJA V NAJEM
2. člen
Splošni pogoji, ki jih prosilci morajo izpolnjevati:
1. da so prosilec in njegovi ožji družinski člani, ki so navedeni v vlogi, državljani Republike Slovenije;
2. da imajo prosilec in njegovi ožji družinski člani, ki so navedeni v vlogi, stalno prebivališče v Občini Tržič;
3. da prosilec ali kdo izmed njegovih ožjih družinskih članov, ki z njim stalno prebivajo, ni najemnik oziroma lastnik stanovanja oziroma je najemnik ali lastnik neprimernega stanovanja (za opredelitev primernega stanovanja se upoštevajo določila 7. člena tega pravilnika);
4. da prosilec ali kdo izmed njegovih ožjih družinskih članov, ki z njim stalno prebivajo, ni lastnik počitniške hiše ali počitniškega stanovanja oziroma druge nepremičnine;
5. da prosilec ali kdo izmed njegovih ožjih družinskih članov doslej še ni imel ustrezno rešenega stanovanjskega vprašanja;
6. da prosilec ali kdo izmed njegovih ožjih družinskih članov doslej še ni vrnil izpraznjeno ali zamenjal primerno stanovanje za manjše in zato prejel 30% od vrednosti stanovanja;
7. na razpisu za oddajo neprofitnih in profitnih stanovanj v najem ne morejo sodelovati lastniki stanovanj, ki so stanovanje odkupili skladno z določbami Stanovanjskega zakona o privatizaciji stanovanj in državljani, ki so lastniki primernega stanovanja ali stanovanjske hiše;
8. na razpisu za oddajo neprofitnih in profitnih stanovanj v najem ne morejo sodelovati tudi tisti, ki jim je bilo v času do uveljavitve Stanovanjskega zakona že dodeljeno družbeno stanovanje in so po pravnomočni odločbi sodišča stanovanjsko pravico izgubili;
9. da ima prosilec stalen dohodek oziroma, da je v rednem delovnem razmerju.
3. člen
Za ožje družinske člane se štejejo zakonec prosilca ali oseba, s katero živi prosilec v dalj časa trajajoči življenjski skupnosti (nepretrgoma najmanj 2 leti pred objavo razpisa), njuni otroci oziroma posvojenci, starši in posvojitelji ter osebe, ki sta jih po zakonu dolžna preživljati.
Prosilec za osebo, s katero živi v dalj časa trajajoči življenjski skupnosti, to skupno bivanje dokazuje s potrdilom o prijavi bivališča, ki ga izda Upravna enota Tržič, Oddelek za notranje zadeve.
III. POSEBNI POGOJI ZA PRIDOBITEV NEPROFITNEGA STANOVANJA V NAJEM
4. člen
Prosilci za dodelitev neprofitnega stanovanja v najem morajo izpolnjevati pogoj, da se mesečni dohodki na družinskega člana v letu pred razpisom za dodeljevanje neprofitnih stanovanj gibljejo nad mejo, ki jih izloča iz kroga upravičenosti do dodelitve socialnega stanovanja v najem po 100. členu stanovanjskega zakona (Uradni list RS, št. 18/91, s spremembami in dopolnitvami) ter 26. člena zakona o socialnem varstvu (Uradni list RS, št. 54/92) in ne presega naslednjega merila:
----------------------------------------------------------------
Število članov                Skupni dohodek družine, preračunan
                          na družinskega člana, ne sme presegati
                        spodaj navedenega odstotka nad povprečno
                  neto plačo v državi (v letu dni pred razpisom)
----------------------------------------------------------------
1                                           80%
2                                           50%
3                                           20%
4                                            5%
5 in več članov                   največ do povprečne plače
                                    v državi (oziroma 0%)
----------------------------------------------------------------
V primeru, da upravičenec nima dohodka za celotno obdobje v letu pred razpisom, se opravi ustrezen preračun, pri katerem se upošteva podatke o povprečni neto plači v državi, pri čemer se deli povprečna neto plača v državi v letu pred razpisom s povprečno neto plačo v letu razpisa (za število mesecev, ko je prosilec prejemal plačo). Dobljeni količnik je deflator, s katerim se pomnoži dohodek upravičenca in na ta način pridobi podatek o upravičenčevih letnih prejemkih, ki štejejo kot podlaga za izračun skupnega dohodka družine.
6. člen
Prosilec za dodelitev profitnega stanovanja mora dokumentirati, da je plačilno sposoben za poravnavo profitne najemnine in ostalih obveznosti za uporabo stanovanja.
IV. NORMATIVI ZA ODDAJO NEPROFITNIH STANOVANJ
7. člen
Pri dodeljevanju neprofitnih stanovanj v najem se upoštevajo naslednji površinski normativi:
---------------------------------------------------------------------
Število      Stanovanjska
članov      površina v m2                    Število sob v stanovanju
---------------------------------------------------------------------
1             od 24 do 30                     garsonjera ali enosobno
2            nad 30 do 40      enosobno, enosobno + kabinet, dvosobno
3            nad 40 do 60                enosobno + kabinet, dvosobno
4            nad 60 do 80      dvosobno, dvosobno + kabinet, trisobno
5 ali več    nad 80 do 90    trisobno, trisobno + kabinet, štirisobno
---------------------------------------------------------------------
Od površinskih normativov se pri dodeljevanju neprofitnih stanovanj v najem lahko odstopi navzgor in to v primerih, če to zahtevajo družinske ali socialno zdravstvene razmere (npr. tri generacije v družini, težja invalidnost ali bolezen, ki terja nego) ter v primerih večje nefunkcionalno razporejene površine (stara stanovanja).
Od površinskih normativov se pri dodeljevanju neprofitnih stanovanj v najem lahko odstopi navzdol in to v primerih, ko ni ustreznih razpoložljivih stanovanj glede na uvrstitev prosilca na listo za dodelitev neprofitnega stanovanja v najem. V teh primerih se prosilca pozove, naj poda pisno izjavo, ali soglaša z dodelitvijo stanovanja z manjšo površino. Če ne soglaša, se stanovanje ponudi naslednjemu na listi. V primeru, da upravičenec dvakrat zaporedoma zavrne ponujeno stanovanje z manjšo površino, navedeno v tabeli v sedmem členu, izpade iz prednostne liste.
V. POSTOPEK ZA DODELJEVANJE NEPROFITNIH IN PROFITNIH STANOVANJ V NAJEM
8. člen
Postopek po tem pravilniku izvaja tričlanska komisija za dodeljevanje neprofitnih in profitnih stanovanj v najem (v nadaljnjem besedilu: komisija). Komisijo imenuje župan Občine Tržič s posebnim sklepom.
9. člen
Razpis za neprofitna in profitna stanovanja se izobesi na oglasni deski Občine Tržič, na Radiu Gorenc d.o.o., Tržič, pa se istega dne objavi obvestilo o razpisu.
Razpis za neprofitna stanovanja mora določati zlasti:
– pogoje, ki jih morajo izpolnjevati upravičenci do pridobitve neprofitnega stanovanja v najem;
– podatke, ki jih morajo udeleženci razpisa navesti v vlogi;
– dokumentacijo in potrdila, ki jo morajo udeleženci razpisa priložiti vlogi;
– okvirno število stanovanj, ki bodo na razpolago;
– morebitne druge pogoje;
– rok za vročitev vlog in objavo izidov razpisa;
– uporabo predpisanih obrazcev za oddajo vlog zaradi podatkov, ki jih morajo prosilci navesti v vlogi;
– kraj in čas zbiranja vlog.
10. člen
Razpis za profitna stanovanja je enak kot razpis za neprofitna stanovanja, kjer mora biti okvirno določeno število, velikost, lega in standard opremljenosti stanovanja. Višina najemnine, ki mora biti obvezno višja od oblikovane neprofitne najemnine, je lahko navedena v razpisu, lahko pa je tudi predmet pogajanj in se opredeli le v najemni pogodbi.
11. člen
V primeru izredno nujnega reševanja stanovanjskega problema (požar, povodenj, elementarna nesreča, rušitev ali prenova dosedanjega stanovanja, ki je v občinskem stanovanjskem programu, postpenalna pomoč ali težka socialna problematika), lahko posebna Komisija za stanovanjsko gospodarstvo Občine Tržič (ni mišljena komisija iz 8. člena tega pravilnika), dodeli stanovanje brez razpisa, za neprofitno najemnino. Komisija za stanovanjsko gospodarstvo Občine Tržič ima pred izredno dodelitvijo stanovanja pravico ogleda stanovanjskih razmer in preveritve drugih okoliščin.
12. člen
Komisija pri vseh prosilcih, ki so oddali popolne vloge, opravi ogled stanovanjskih razmer in prouči ostale okoliščine, pomembne za uvrstitev udeležencev razpisa na občinsko listo za dodelitev neprofitnih in profitnih stanovanj v najem.
Komisija po ogledu stanovanjskih razmer in ostalih okoliščin izpolni točkovalni zapisnik na podlagi tega pravilnika. Zapisnik, zapisan v dveh izvodih podpišejo vsi člani komisije in udeleženec razpisa. En izvod zapisnika se takoj po opravljenem ogledu in točkovanju vroči udeležencu razpisa.
13. člen
Komisija pregleda prispele vloge in ugotovi ali prosilci izpolnjujejo razpisne pogoje in ali so vloge opremljene z zahtevanimi potrdili. Preverja tudi verodostojnost predloženih potrdil. Prosilci so dolžni na osnovi obvestila komisije, vloge dopolniti v osmih dneh po prejemu obvestila. Vloge, ki jih udeleženci razpisa ne dopolnijo v predpisanem roku in prepozno prispele vloge, se zavržejo. Poziv na dopolnitev vloge je potrebno pošiljati priporočeno z vročilnico.
14. člen
Na podlagi prejetih vlog in zapisniške preveritve meril točkovanja na terenu, komisija pripravi listo za dodelitev neprofitnega stanovanja v najem. Komisija na podlagi liste za dodelitev neprofitnega ali profitnega stanovanja s sklepom o razvrstitvi na prednostno listo obvesti vse prosilce o uvrstitvi na prednostno listo. Lista se izobesi na oglasno desko Občine Tržič. Veljavnost občinske liste za dodelitev neprofitnih ali profitnih stanovanj v najem traja do datuma objave novega razpisa. V času njene veljavnosti liste ni mogoče spreminjati, razen če gre za izključitve upravičencev s prednostne liste, ker so zavrnili dodeljeno neprofitno oziroma profitno stanovanje.
Na vsak nov razpis morajo prosilci, katerim na prejšnjem razpisu neprofitno ali profitno stanovanje ni bilo dodeljeno, vložiti novo vlogo za dodelitev neprofitnega ali profitnega stanovanja v najem, z vso dokumentacijo, zahtevano z novim razpisom.
15. člen
Vsi prosilci, ki se ne strinjajo z odločitvijo komisije, se lahko v roku 15 dni po prejemu sklepa o razvrstitvi na prednostno listo pritožijo na župana občine, ki v 30 dneh po prejemu odloči o pritožbi. Po rešitvi pritožb postane prednostna lista dokončna.
Sklep o dodelitvi neprofitnega ali profitnega stanovanja v najem izda prosilcu predsednik Komisije za stanovanjsko gospodarstvo Občine Tržič.
16. člen
Pred vročitvijo sklepa iz drugega odstavka 15. člena komisija lahko ponovno preveri, če upravičenec še izpolnjuje merila za upravičenost do dodelitve neprofitnega ali profitnega stanovanja v najem.
VI. MERILA ZA SESTAVO PREDNOSTNE LISTE
17. člen
Pri ugotavljanju upravičenosti za pridobitev stanovanja, se poleg splošnih in posebnih pogojev, uporabljajo tudi merila po tem pravilniku. Merila služijo za sestavo in razvrstitev na listo za dodelitev neprofitnega in profitnega stanovanja. Ob enakem številu točk ima v primeru dodelitve neprofitnega stanovanja prednost upravičenec, ki ima daljši čas bivanja v občini Tržič.
VII. MERILA ZA PRIDOBITEV NEPROFITNEGA STANOVANJA V NAJEM
1.        STANOVANJSKI STATUS                                         Točke
---------------------------------------------------------------------------
1.1.      udeleženec razpisa, ki je brez stanovanja                     160
1.2.      udeleženec razpisa z najmanj tretjino delovne dobe,
          ki je brez stanovanja                                          30
1.3.      udeleženec razpisa, ki je podnajemnik
          ali najemnik profitnega stanovanja                            140
1.4.      udeleženec razpisa z najmanj tretjino delovne dobe,
          ki je podnajemnik ali najemnik profitnega stanovanja           30
1.5.      udeleženec razpisa stanuje v samskem domu                     130
1.6.      udeleženec razpisa stanuje pri starših ali sorodnikih         120
2.        KVALITETA BIVANJA                                           Točke
---------------------------------------------------------------------------
2.1.      souporaba posameznih delov stanovanja:
2.1.1.    ni souporabe                                                    0
2.1.2.    souporaba kuhinje                                              10
2.1.3.    souporaba kopalnice                                            10
2.1.4.    souporaba WC ali izven stanovanja                              10
2.2.      vodovod:                                                    Točke
---------------------------------------------------------------------------
2.2.1.    stanovanje je brez tekoče vode                                 10
2.3.      pomožni prostori:                                           Točke
---------------------------------------------------------------------------
2.3.1.    so pomožni prostori                                             0
2.3.2.    brez kleti                                                      5
2.3.3.    brez drvarnice
          (upošteva se le pri stanovanjih z ogrevanjem na trda goriva)    5
2.4.      neustrezno stanovanje:                                      Točke
---------------------------------------------------------------------------
2.4.1.    v kleti (če je vsaj 1,5 m pod nivojem zemljišča)                5
2.4.2.    podstrešno stanovanje brez ustrezne izolacije                   5
2.4.3.    baraka                                                         15
2.5.      vlažnost stanovanja:                                        Točke
---------------------------------------------------------------------------
2.5.1.    v vseh bivalnih prostorih                                      15
2.5.2.    v posameznem bivalnem prostoru                                  5
3.        UTESNJENOST V STANOVANJU                                    Točke
---------------------------------------------------------------------------
3.1.      do 4 m2 na družinskega člana                                   20
3.2.      od 5 m2 do 8 m2 na družinskega člana                           15
3.3.      od 9 m2 do 12 m2 na družinskega člana                          10
4.        ARHITEKTONSKE OVIRE                                         Točke
---------------------------------------------------------------------------
4.1.      gibalno ovirana oseba (za vsakega družinskega člana,
          ki je trajno vezan na uporabo invalidskega vozička)            50
5.        MLADA DRUŽINA, MLADI                                        Točke
---------------------------------------------------------------------------
5.1.      mlada družina – določilo velja v primerih družin
          z najmanj enim otrokom, v kateri nobeden
          od staršev ni star več kot 35 let
          (za starost 35 let se šteje 35 let,
          dopolnjenih v letu razpisa)                                    60
5.2.      starost prosilca do 30 let – samski
          (za starost 30 let se šteje 30 let,
          dopolnjenih v letu razpisa)                                    30
6.        DRUŽINA Z VEČJIM ŠTEVILOM OTROK                             Točke
---------------------------------------------------------------------------
6.1.      za vsakega otroka do 10 let                                     5
6.2.      za vsakega otroka nad 10 let
          (upošteva se starost otroka na dan objave razpisa
          na oglasni deski Občine Tržič)                                 10
7.        INVALIDNOST                                                 Točke
---------------------------------------------------------------------------
7.1.      I. kategorija ali 70% do 100% telesna okvara
          za vsakega družinskega člana                                   30
7.2.      II. kategorija ali 30% do 70% telesna okvara
          za vsakega družinskega člana                                   15
7.3.      duševna obolenja (za vsakega družinskega člana),
          v primeru, da je član družine v domači oskrbi                  50
8.        DRUŽINA Z MANJŠIM ŠTEVILOM ZAPOSLENOSTI                     Točke
---------------------------------------------------------------------------
8.1.      zaposlenost v družini
          (upoštevajo se določila 8. točke 15. člena pravilnika)         40
9.        IZOBRAZBA UDELEŽENCA RAZPISA
          IN NJEGOVEGA ZAKONCA                                        Točke
---------------------------------------------------------------------------
9.1.      doktorat ali magisterij                                        35
9.2.      visoka izobrazba                                               30
9.3.      višja izobrazba                                                25
9.4.      srednja izobrazba                                              20
10. DODATNA MERILA                                                    Točke
---------------------------------------------------------------------------
10.1.     Čas stalnega bivanja v Občini Tržič
          (upošteva se čas do objave razpisa):
          – do 5 let                                                      5
          – nad 5 let do 10 let                                          20
          – nad 10 let do 15 let                                         40
          – nad 15 let do 20 let                                         60
          – nad 20 let                                                   80
          (v primeru, ko imata dva ali več prosilcev z istim številom
          ožjih družinskih članov enako število zbranih točk,
          ima prednost tisti prosilec, ki ima daljšo dobo stalnega
          bivanja v Občini Tržič)
---------------------------------------------------------------------------
Pojasnila za izpolnjevanje obrazca za oceno stanovanjskih razmer
1. Stanovanjski status
1.1. udeleženec razpisa, ki je brez stanovanja
Točkuje se udeleženec razpisa:
– ki prebiva v prostorih za začasno prebivanje (začasno prebivališče na gradbiščih, prostori v začasnih zgradbah in podobno), opredeljenih v 1. točki 3. člena stanovanjskega zakona (Uradni list RS, št. 18/91, 19/91-I in 21/94);
– ki z družino prebiva v stavbah, zgrajenih za nastanitev posameznikov, opredeljenih v 2. točki 3. člena stanovanjskega zakona;
– ki sam ali z družino občasno prebiva v stanovanjskih stavbah, vendar brez statusa podnajemnika ali uporabnika stanovanja.
1.2. udeleženec razpisa z najmanj tretjino delovne dobe, ki je brez stanovanja
Po zakonu o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (Uradni list RS, št. 12/92 in 5/94) je polna delovna doba za moškega 40 let, za žensko 35 let, zato se dodatno:
– točkuje udeleženec razpisa, ki ima najmanj 13 let delovne dobe;
– točkuje udeleženka razpisa, ki ima najmanj 11 let delovne dobe.
1.3. udeleženec razpisa, ki je podnajemnik ali najemnik profitnega stanovanja
Točkuje se udeleženec razpisa, ki ima sklenjeno podnajemno pogodbo ali ima dokazila o plačevanju podnajemnine ali najemnine za profitno stanovanje.
1.4. udeleženec razpisa z najmanj tretjino delovne dobe, ki je podnajemnik ali najemnik profitnega stanovanja
Točkuje se udeleženec oziroma udeleženka razpisa, ki ima najmanj 13 oziroma 11 let delovne dobe in ima sklenjeno podnajemno pogodbo ali najemno pogodbo za profitno stanovanje ali ima dokazilo o plačevanju podnajemnine ali najemnine za profitno stanovanje
1.5. udeleženec razpisa stanuje v samskem domu
Točkuje se udeleženec razpisa, ki ima sklenjeno pogodbo o uporabi prostora, zgrajenega za nastanitev posameznika.
1.6. udeleženec razpisa stanuje pri starših ali sorodnikih
Točkuje se udeleženec razpisa, ki razpolaga z dokazilom, da stanuje pri starših ali sorodnikih (potrdilo o stalnem prebivališču in gospodinjski skupnosti).
3. Utesnjenost v stanovanju
Pri izračunu se upoštevajo podatki o površini stanovanja iz sklenjene najemne oziroma podnajemne pogodbe ali zapisnika o točkovanju stanovanja. Točkuje se stanovanje udeleženca, katerega stanovanjski status je zajet v točki 1, in sicer od točke 1.3. do 1.6..
4. Arhitektonske ovire
Določilo velja v primerih, če je udeleženec razpisa oziroma njegov družinski član gibalno oviran. Točkuje se udeleženec razpisa, oziroma njegov ožji družinski član, ki je trajno vezan na uporabo invalidskega vozička.
7. Invalidnost
Določilo temelji na zakonu o družbenem varstvu duševno in telesno prizadetih oseb (Uradni list SRS, št. 4/83) velja v primerih, če gre za invalidnost, zaradi katere je udeleženec razpisa ali odrasli družinski član nesposoben za samostojno življenje in delo in je ugotovljena z izvidom in mnenjem pristojne komisije Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije oziroma komisije za razvrščanje.
Določilo velja tudi v primerih, če gre za družino z mladoletnim otrokom, ki ima zmerno, težjo ali težko duševno ali težko telesno motnjo, ugotovljeno po pristojni komisiji za razvrščanje.
Pristojne komisije za razvrščanje so pri centrih za socialno delo oziroma specializiranih ustanovah ter zavodih za usposabljanje.
8. Družina z manjšim številom zaposlenih
Določilo velja v primerih, če gre za družino, ki šteje najmanj tri člane in je zaposlen samo en družinski član.
9. Izobrazba
Točkuje se strokovna izobrazba udeleženca razpisa in strokovna izobrazba njegovega zakonca, točke se seštevajo.
VIII. SKLENITEV NAJEMNE POGODBE IN OBLIKOVANJE NAJEMNINE
19. člen
Najemna pogodba se sestavi v skladu z 41. členom stanovanjskega zakona.
Višina najemnine za neprofitna stanovanja se določa na podlagi odloka metodologije za oblikovanje najemnin v neprofitnih stanovanjih (Uradni list RS, št. 23/00 in 96/01) oziroma v skladu z veljavnimi republiškimi predpisi.
Višina najemnine za profitna stanovanja se oblikuje prosto.
IX. PREHODNA DOLOČBA
20. člen
Z dnem uveljavitve tega pravilnika preneha veljati pravilnik o pogojih in merilih za dodeljevanje stanovanj, št. 362-03/91-3 z dne 14.5.1991, ki ga je sprejel Izvršni svet skupščine Občine Tržič.
X. KONČNA DOLOČBA
21. člen
Ta pravilnik začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 362-07/99-05
Tržič, dne 6. marca 2002.
Župan
Občine Tržič
Pavel Rupar l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti