Uradni list

Številka 20
Uradni list RS, št. 20/2002 z dne 8. 3. 2002
Uradni list

Uradni list RS, št. 20/2002 z dne 8. 3. 2002

Kazalo

900. Uredba o vpisu upravljavcev nepremičnin v državni lasti v zemljiški kataster in kataster stavb, stran 1577.

Na podlagi 13. in 60. člena zakona o evidentiranju nepremičnin, državne meje in prostorskih enot (Uradni list RS, št. 52/00) izdaja Vlada Republike Slovenije
U R E D B O
o vpisu upravljavcev nepremičnin v državni lasti v zemljiški kataster in kataster stavb
1. člen
(vsebina uredbe)
Ta uredba določa pogoje in način vpisa upravljavcev nepremičnin v državni lasti (v nadaljnjem besedilu: upravljavec) v zemljiški kataster in kataster stavb ter ureja Seznam upravljavcev nepremičnin v državni lasti.
2. člen
(pravne posledice vpisa upravljavca v zemljiški kataster in kataster stavb)
Vpis upravljavca v zemljiški kataster in kataster stavb (v nadaljnjem besedilu: vpis upravljavca) ne pomeni odločanja o pravicah in obveznostih ali pravnih koristih in nima vpliva na stvarno pravna upravičenja.
3. člen
(pogoji za vpis upravljavca)
(1) Za vpis upravljavca mora biti vložena prijava prijavitelja.
(2) Vpis upravljavca se izvede pod pogojema:
– da je nepremičnina vpisana v zemljiški kataster ali kataster stavb;
– upravljavec mora biti vpisan v Seznam upravljavcev nepremičnin v državni lasti.
4. člen
(seznam upravljavcev nepremičnin v državni lasti)
(1) Seznam upravljavcev nepremičnin v državni lasti vsebuje podatke o upravljavcih: ime oziroma naziv upravljavca, matična številka upravljavca in naslov upravljavca, ter številko in datum sklepa Vlade Republike Slovenije (v nadaljnjem besedilu: vlada), s katerim je bil upravljavec vpisan v seznam upravljavcev nepremičnin v državni lasti.
(2) Seznam upravljavcev nepremičnin v državni lasti, v katerem so vpisani upravljavci, ki jih je določil zakon ali so v času uveljavitve te uredbe upravljavci na podlagi odločitve vlade, in njegove spremembe sprejme vlada.
(3) Seznam upravljavcev nepremičnin v državni lasti vodi Geodetska uprava Republike Slovenije (v nadaljnjem besedilu: geodetska uprava) v digitalni obliki in je javno dostopen.
(4) Upravljavci, vpisani v seznam upravljavcev nepremičnin v državni lasti, morajo geodetsko upravo obveščati o spremembah podatkov o upravljavcih (ime oziroma naziv upravljavca, matična številka upravljavca in naslov upravljavca) iz prvega odstavka tega člena.
5. člen
(prijavitelj)
(1) Prijavitelj za vpis upravljavca je lahko upravljavec sam, pristojno ministrstvo ali vlada.
(2) Pristojno ministrstvo lahko prijavi upravljavca iz delovnega področja, za katerega je pristojno.
(3) Servis skupnih služb Vlade Republike Slovenije lahko prijavi upravljavca iz drugih delovnih področij.
6. člen
(prijava za vpis upravljavca)
(1) Prijavitelj vloži prijavo za vpis upravljavca (v nadaljnjem besedilu: prijava) pri geodetski upravi.
(2) Prijava se vloži pisno ali v digitalni obliki po načelu varnega elektronskega poslovanja.
(3) Prijava mora vsebovati:
a) podatke o upravljavcu iz prvega odstavka 4. člena te uredbe;
b) podatke o nepremičnini:
– za nepremičnine, vpisane v zemljiškem katastru: parcelna številka, katastrska občina;
– za nepremičnine, vpisane v katastru stavb: katastrska občina, identifikacijska številka stavbe, identifikacijska številka dela stavbe, hišna številka, naselje in ulica.
(4) Če je upravljavca nepremičnine določila vlada s sklepom, mora prijava vsebovati tudi številko in datum tega sklepa.
(5) Po vložitvi prijave za vpis upravljavca nepremičnin geodetska uprava preveri, ali sta izpolnjena pogoja za vpis upravljavca iz drugega odstavka 3. člena te uredbe. Če nepremičnina ni vpisana v zemljiški kataster ali kataster stavb, geodetska uprava pozove prijavitelja, da poskrbi za vpis nepremičnine v zemljiški kataster ali kataster stavb.
(6) Če geodetska uprava ugotovi, da prijavitelj prijavlja upravljavca, ki ni vpisan v seznam upravljavcev nepremičnin v državni lasti, pozove prijavitelja, da poskrbi za vpis upravljavca v seznam upravljavcev nepremičnin v državni lasti.
(7) Geodetska uprava pozove prijavitelja, da v primernem roku dopolni prijavo, če prijava ne vsebuje vseh podatkov iz tretjega in četrtega odstavka tega člena. V pozivu za dopolnitev prijave geodetska uprava prijavitelja opozori, katere manjkajoče podatke je treba dopolniti, obvesti pa ga tudi, da vpis upravljavca ne bo izveden, če pomanjkljivosti v postavljenem roku ne bodo odpravljene.
7. člen
(vpis in spremembe vpisa upravljavca)
(1) Geodetska uprava vpiše upravljavca v zemljiški kataster in kataster stavb na podlagi podatkov iz prijave.
(2) Vpis upravljavca, ki je za konkretno nepremičnino določen s sklepom vlade, je dokončen in se lahko spremeni samo na podlagi novega sklepa vlade.
(3) Spremembe in dopolnitve vpisa upravljavca se izvedejo po postopku, določenem za vpis upravljavca.
(4) Podatek o upravljavcu (ime oziroma naziv upravljavca, matična številka upravljavca in naslov upravljavca) se lahko spremeni na podlagi obvestila iz četrtega odstavka 4. člena te uredbe.
(5) Geodetska uprava o vpisu upravljavca in spremembah obvesti prijavitelja in vpisane upravljavce.
8. člen
(začasen vpis upravljavca)
(1) Če za konkretno nepremičnino upravljavec ni bil določen s sklepom vlade iz drugega odstavka 7. člena te uredbe, geodetska uprava vpiše enega ali več prijavljenih upravljavcev.
(2) Če so za nepremičnino, za katero je vložena prijava za vpis upravljavca, že vpisani drugi upravljavci, geodetska uprava obvesti tudi vse prej vpisane upravljavce.
(3) Na podlagi sklepa vlade iz drugega odstavka 7. člena te uredbe geodetska uprava vpiše novega upravljavca v zemljiški kataster in kataster stavb, prej vpisane upravljavce pa izbriše in jih o tem obvesti.
(4) Začasen vpis upravljavca ni mogoč, če je v zemljiški knjigi kot lastnica nepremičnine že vpisana Republika Slovenija.
9. člen
(izdajanje podatkov iz zemljiškega katastra in katastra stavb)
Pravico do vpogleda v podatke o upravljavcih nepremičnine, ki v zemljiški kataster in kataster stavb niso vpisani na podlagi sklepa vlade iz drugega odstavka 7. člena te uredbe, imajo notarji, odvetniki, geodetska podjetja z dovoljenjem za izvajanje geodetskih storitev, državni organi, organi lokalne skupnosti in nosilci javnih pooblastil v skladu s predpisi, ki urejajo pogoje in način računalniškega dostopa do podatkov zemljiškega katastra in katastra stavb.
10. člen
(končna določba)
(1) Ministrstva in pristojni organ vlade iz tretjega odstavka 5. člena te uredbe so dolžni do 31. 12. 2003 pri geodetski upravi vložiti prijavo za vpis upravljavcev v zemljiški kataster in kataster stavb iz delovnih področij, za katere so pristojni, do 30. 6. 2004 pa poskrbeti, da bo vlada sprejela sklepe o določitvi upravljavcev konkretnih nepremičnin iz delovnih področij, za katere so pristojni.
(2) Če do 30. 6. 2004 upravljavci ne bodo vpisani v zemljiški kataster in kataster stavb, se kot upravljavec vpiše pristojni organ vlade iz tretjega odstavka 5. člena te uredbe. Vpis upravljavca je dokončen.
11. člen
(uveljavitev uredbe)
Ta uredba začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 453-03/2002-1
Ljubljana, dne 28. februarja 2002.
Vlada Republike Slovenije
dr. Janez Drnovšek l. r.
Predsednik

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti