Uradni list

Številka 19
Uradni list RS, št. 19/2002 z dne 1. 3. 2002
Uradni list

Uradni list RS, št. 19/2002 z dne 1. 3. 2002

Kazalo

809. Pravilnik o spremembah in dopolnitvah pravilnika o pripravništvu in o strokovnem izpitu strokovnih delavcev na področju vzgoje in izobraževanja, stran 1460.

Na podlagi četrtega odstavka 102. in 114. člena zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja (Uradni list RS, št. 12/96, 23/96 in 64/01) izdaja ministrica za šolstvo, znanost in šport
P R A V I L N I K
o spremembah in dopolnitvah pravilnika o pripravništvu in o strokovnem izpitu strokovnih delavcev na področju vzgoje in izobraževanja
1. člen
Besedilo 1. člena pravilnika o pripravništvu in o strokovnem izpitu strokovnih delavcev na področju vzgoje in izobraževanja (Uradni list RS, št. 30/96, 54/97 in 50/98) se spremeni tako, da se glasi:
“Ta pravilnik določa postopek izbire in razporeditve pripravnikov, trajanje pripravništva in sestavine programa pripravništva ter naloge mentorja, določa pa tudi vsebino in postopek opravljanja strokovnega izpita za strokovne delavce na področju predšolske vzgoje, osnovnošolskega izobraževanja, izobraževanja otrok, mladoletnikov in mlajših polnoletnih oseb s posebnimi potrebami, osnovnega glasbenega izobraževanja, šolskih in obšolskih dejavnosti, nižjega in srednjega poklicnega izobraževanja, srednjega strokovnega in tehniškega izobraževanja, srednjega splošnega izobraževanja, vzgoje in izobraževanja v domovih za učence in dijaških domovih ter izobraževanja odraslih (v nadaljnjem besedilu: vrtec oziroma šola).”.
2. člen
V drugem odstavku 3. člena se črta besedilo:
“in za čas letnih počitnic“.
Tretji odstavek 3. člena se črta.
3. člen
Tretji odstavek 5. člena se črta.
4. člen
Besedilo druge alinee 2. točke prvega odstavka 11. člena se spremeni tako, da se glasi:
“– vključevanje pripravnika v neposredno vzgojno- izobraževalno delo, ki zajema samostojno delo pod vodstvom mentorja, suplence, sodelovanje na ekskurzijah, mentorstvo učencem in dijakom pri raziskovalnih nalogah, in obsega najmanj dve uri tedensko, vendar tako, da skupni obseg teh nalog ne presega polovice pripravniške dobe,”.
5. člen
Drugi odstavek 14. člena se črta.
6. člen
26. člen se spremeni tako, da se glasi:
“Strokovni izpit se opravlja pred izpitno komisijo.
Liste izpraševalcev po posameznih področjih vzgoje in izobraževanja določi minister. Mandat izpraševalcev traja 4 leta. Z dnem imenovanja novih izpraševalcev preneha mandat dosedanjim izpraševalcem.
Izpitno komisijo sestavljajo: predsednik, namestnik predsednika in ustrezno število izpraševalcev, ki so člani izpitne komisije.
Za opravljanje organizacijskega in administrativnega dela za izpitne komisije imenuje minister tajnika izpitnih komisij. Izpitno komisijo za posamezni strokovni izpit oblikuje iz liste izpraševalcev tajnik izpitne komisije.
Predsednik in člani izpitne komisije morajo imeti najmanj enako stopnjo izobrazbe kot jo mora imeti v skladu z zakonom in drugimi predpisi kandidat za pristop k strokovnemu izpitu.“.
7. člen
Na koncu tretjega odstavka 28. člena se pika nadomesti z veznikom “ter” in doda besedilo: “priprave praktičnih nastopov.”.
V četrtem odstavku se veznik “in” pred besedo “potrdilo” nadomesti z vejico, na koncu odstavka pa se pika nadomesti z vejico ter doda besedilo: “priprave praktičnih nastopov in ustrezno dokazilo o opravljanju vzgojno izobraževalnega dela v vrtcu oziroma šoli (pogodba o zaposlitvi, pogodba o delu ali drug dokument, ki izkazuje, da je delavec opravljal vzgojno izobraževalno delo).”.
Dodata se nova peti in šesti odstavek, ki se glasita:
“Strokovni delavci vrtcev in šol z italijanskim učnim jezikom ter dvojezičnih vrtcev in šol se v prijavi odločijo ali bodo strokovni izpit opravljali v slovenskem jeziku ali v jeziku narodne skupnosti.
Strokovni delavci dvojezičnih vrtcev in šol v prijavi navedejo tudi kateri učni jezik bodo opravljali na osnovni in kateri na višji ravni zahtevnosti.”.
8. člen
29. člen se spremeni tako, da se glasi:
”Ministrstvo, pristojno za šolstvo, ugotovi z odločbo, ali prijavljeni kandidat izpolnjuje pogoje za opravljanje strokovnega izpita.
Pripravnika oziroma strokovnega delavca, ki izpolnjuje pogoje iz 19. člena tega pravilnika, tajnik izpitne komisije obvesti o datumu in kraju opravljanja strokovnega izpita.”.
9. člen
Tretji odstavek 31. člena se spremeni tako, da se glasi:
“Strokovni delavec izdela pisno nalogo v obliki seminarske naloge. Temo seminarske naloge določi izpraševalec za stroko. ”.
10. člen
V 33. členu se 3. točka prvega odstavka spremeni tako, da se glasi:
“3. slovenski knjižni jezik oziroma za strokovne delavce vrtcev in šol z italijanskim učnim jezikom ter dvojezičnih vrtcev in šol, del izpita v skladu s predpisi, ki urejajo posebne pravice italijanske in madžarske narodne skupnosti na področju vzgoje in izobraževanja.”.
Drugi odstavek se črta. Dosedanja tretji in četrti odstavek postaneta drugi in tretji odstavek.
V novem tretjem odstavku se za besedo šolstvo postavi pika, ostalo besedilo v stavku se črta.
11. člen
V tretjem odstavku 36. člena se na koncu doda besedilo: “Kolikor strokovnega izpita tudi tokrat ne opravi, mora pri vsakem nadaljnjem ponavljanju opravljati celotni ustni del strokovnega izpita. Opravlja ga lahko po preteku štirih mesecev.“.
PREHODNA IN KONČNA DOLOČBA
12. člen
Določbi prvega in tretjega odstavka 46. člena pravilnika o pripravništvu in o strokovnem izpitu strokovnih delavcev na področju vzgoje in izobraževanja (Uradni list RS, št. 30/96, 54/97 in 50/98) se uporabljata še pet let po uveljavitvi tega pravilnika.
13. člen
Ta pravilnik začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 011-20/2002
Ljubljana, dne 19. februarja 2002.
dr. Lucija Čok l. r.
Ministrica
za šolstvo, znanost in šport

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti