Uradni list

Številka 17
Uradni list RS, št. 17/2002 z dne 26. 2. 2002
Uradni list

Uradni list RS, št. 17/2002 z dne 26. 2. 2002

Kazalo

715. Program priprave za spremembo odloka o prostorsko ureditvenih pogojih za pomembnejša lokalna središča Občine Novo mesto - za območje naselja Mirna Peč, stran 1315.

Na podlagi 25. člena zakona o urejanju naselij in drugih posegov v prostor (Uradni list SRS št. 18/84, 37/85 in 29/86 ter Uradni list RS št. 26/90, 18/93, 47/93, 71/93 in 44/97) in 15. člena statuta Občine Mirna Peč (Uradni list RS, št. 18/99 in 52/01) je Občinski svet občine Mirna Peč na 25. redni seji dne 29. 1. 2002 sprejel
P R O G R A M
priprave za spremembo odloka o prostorsko ureditvenih pogojih za pomembnejša lokalna središča Občine Novo mesto – za območje naselja Mirna Peč
1. člen
Izhodišče za pripravo sprememb veljavnih prostorsko ureditvenih pogojev
V naselju Mirna Peč veljajo kot dokument izvedbenega nivoja prostorsko ureditveni pogoji za pomembnejša lokalna središča (Skupščinski Dolenjski list, št. 9/91) – v nadaljevanju: PUP. Gre za dokument, ki je v območju naselja Mirna Peč pretežno omejevalnega in začasnega značaja, saj večino potrebnih ureditev prepušča bodočim prostorsko izvedbenim načrtom (ureditveni načrti) ter zaradi tega nekako zamrzuje obstoječe stanje. Kljub začasnosti tega dokumenta, se je njegova veljavnost podaljšala na zelo dolgo obdobje tako, da je omejevanje večine gradenj in uvedbe novih dejavnosti, povzročilo v prostoru velike težave.
Občina Mirna Peč namerava v kratkem pristopiti k pripravi ustreznejših prostorsko izvedbenih aktov za svoje osrednje naselje. Izhajala bo iz veljavne urbanistične zasnove naselja Mirna Peč in ostalih potrebnih strokovnih gradiv ter prostorskih dokumentov. Kljub temu pa želi nekatere najbolj pereče probleme posameznih investitorjev rešiti že sedaj s spremembo veljavnih prostorsko ureditvenih pogojev, saj smatra, da bodo težave teh občanov na ta način našle najhitrejšo rešitev. Pri tem gre za odpravo omejitev glede gradnje in uvedbe novih dejavnosti za določena območja v naselju, vse skupaj pa bo usklajeno z izhodišči, ki jih podaja veljavna urbanistična zasnova za Mirno Peč.
2. člen
Priprava prostorsko ureditvenih pogojev
1. Vsebina prostorsko ureditvenih pogojev in posebnih strokovnih podlag:
Sprememba PUP se pripravi po postopku in v vsebini, kot je predpisano z zakonom o urejanju naselij in drugih posegov v prostor (Uradni list SRS, št. 18/84, 37/85 in 29/86 ter Uradni list RS, št. 26/90, 18/93, 47/93, 71/93 in 44/97) – v nadaljevanju: ZUNDPP in s podzakonskim navodilom o vsebini potrebnih strokovnih podlag in o vsebini prostorsko izvedbenih aktov (Uradni list SRS, št. 14/85).
2. Obstoječi prostorski dokumenti in strokovna gradiva:
Veljavni prostorski planski dokument za območje Občine Mirna Peč je odlok o spremembah in dopolnitvah prostorskih sestavin dolgoročnega in srednjeročnega plana Mestne občine Novo mesto za območje Občine Mirna Peč (Uradni list RS, št. 37/01), ki vsebuje tudi urbanistično zasnovo Mirne Peči. V njej so območja za katera je potrebna sprememba PUP označena kot predeli v katerih je dovoljena novogradnja in poleg stanovanjske namembnosti možna tudi uvedba dejavnosti tipa oskrbnih in servisnih.
3. Organi in organizacije, ki morajo podati predhodne pogoje in mnenja za pripravo osnutka prostorsko ureditvenih pogojev ter soglasja k dopolnjenem osnutku prostorsko ureditvenih pogojev:
– ministrstvo za zdravje, Zdravstveni inšpektorat RS, izpostava Novo mesto, Kočevarjeva ulica 1, Novo mesto,
– ministrstvo za obrambo, Inšpektorat RS za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami, enota Novo mesto, Seidlova cesta 1, Novo mesto,
– ministrstvo za promet in zveze, Direkcija RS za ceste, sektor za upravljanje, vzdrževanje in varstvo cest, izpostava Novo mesto, Ljubljanska c. 47, Novo mesto,
– ministrstvo za okolje in prostor, Agencija Republike Slovenije za okolje, Območna pisarna Novo mesto, Novi trg 9, Novo mesto,
– Elektro Ljubljana, PE Novo mesto, Ljubljanska 7, Novo mesto,
– Komunala Novo mesto, Podbevškova 12, Novo mesto,
– Telekom Slovenije, PE Novo mesto, Novi trg 2, Novo mesto,
– Geoplin d.o.o., Cesta Ljubljanske brigade 11, Ljubljana,
– Zavod za varstvo naravne in kulturne dediščine Novo mesto, Skalickega 1, Novo mesto,
– Občina Mirna Peč, Trg 2, Mirna Peč.
Pred pričetkom priprave osnutka PUP morajo institucije in upravljalci iz te točke podati v zvezi s predvidenimi prostorskimi ureditvami usmeritve, zahteve in omejitve (pogoje), ki jih izdelovalec upošteva pri pripravi osnutka PUP. Organi in organizacije morajo v skladu s 35. členom ZUNDPP podati svoje pogoje in soglasja v 30 dneh od zahteve. V fazi priprave predloga PUP s soglasjem potrdijo upoštevanje predhodnih pogojev in usmeritev. Če v predpisanem roku ne podajo pogojev in kasneje soglasij, se šteje, da jih nimajo oziroma, da z rešitvami v PUP soglašajo.
3. člen
Terminski plan in postopek izdelave ter sprejemanja spremembe PUP
· Program priprave – 2 tedna po podpisu pogodbe
· Posebne strokovne podlage – 8 tednov po podpisu pogodbe
· Osnutek prostorsko ureditvenih pogojev – 8 tednov po potrditvi posebnih strokovnih podlag s strani župana
· Stališča do pripomb – 3 tedne po končani javni razgrnitvi
· Dopolnjen osnutek prostorsko ureditvenih pogojev – 3 tedne po potrditvi stališč do pripomb
· Predlog prostorsko ureditvenih pogojev – 2 tedna po prejetih soglasjih
· Končni elaborati – 2 tedna po objavi odloka v Uradnem listu RS
– S pripravo posebnih strokovnih podlag se prične po podpisu pogodbe z izdelovalcem.
– Osnutek spremembe PUP se izdela na podlagi posebnih strokovnih podlag ter drugig veljavnih prostorskih dokumentov.
– Ko občinska strokovna služba pristojna za prostor ugotovi, da osnutek spremembe PUP vsebuje vse sestavine predpisane s programom priprave, predlaga županu, da se osnutek javno razgrne.
– Občinski svet občine Mirna Peč na predlog župana sprejme sklep o enomesečni javni razgrnitvi osnutka spremembe PUP; sklep o javni razgrnitvi se objavi v Uradnem listu RS.
– Javna razgrnitev se izvede na sedežu Občine Mirna Peč za 30 dni od dneva objave sklepa o javni razgrnitvi iz prejšnje alinee.
– V času javne razgrnitve se organizira javna obravnava na sedežu občine.
– Občani, organi in organizacije, krajevna skupnost ter drugi zainteresirani oziroma prizadeti lahko podajo pisne pripombe v času trajanja javne razgrnitve osnutka spremembe PUP.
– Po končani javni razgrnitvi Občinski svet občine Mirna Peč zavzame stališča do pripomb in predlogov, podanih v času trajanja javne razgrnitve in zadolži pristojno službo za pripravo predloga.
– Župan Občine Mirna Peč posreduje predlog spremembe PUP občinskemu svetu v obravnavo in mu predlaga sprejem spremembe PUP z odlokom.
– Odlok se objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
4. člen
Organizacija priprave prostorsko ureditvenih pogojev
Naročnik prostorsko ureditvenih pogojev in investitor posega v prostor je Občina Mirna Peč.
Nalogo izpelje izbrani izdelovalec.
Koordinator pri izdelavi naloge je občinska strokovna služba.
Stroške izdelave spremembe PUP pokriva občina iz proračuna.
5. člen
Začetek veljavnosti
Ta program priprave se objavi v Uradnem listu RS, začne pa veljati z dnem sprejema na Občinskem svetu občine Mirna Peč.
Št. 031-01/02-154
Mirna Peč, dne 30. januarja 2002.
Župan
Občine Mirna Peč
Zvone Lah l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti