Uradni list

Številka 14
Uradni list RS, št. 14/2002 z dne 18. 2. 2002
Uradni list

Uradni list RS, št. 14/2002 z dne 18. 2. 2002

Kazalo

611. Pravilnik o finančnih intervencijah za ohranjanje in razvoj kmetijstva v Občini Mislinja, stran 1048.

Na podlagi 124. in 125. člena zakona o javnih naročilih (Uradni list RS, št. 124/00) in 20. člena statuta Občine Mislinja (Uradni list RS, št. 8/00 in 115/00) je Občinski svet občine Mislinja na 33. seji dne 30. 1. 2002 sprejel
P R A V I L N I K
o finančnih intervencijah za ohranjanje in razvoj kmetijstva v Občini Mislinja
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
S tem pravilnikom se določa način pridobivanja, namen, pogoji in oblike dodelitve finančnih sredstev, ki so v proračunu Občine Mislinja namenjena za ohranjanje in razvoj kmetijstva v Občini Mislinja.
2. člen
Za uresničevanje ciljev ohranjanja in razvoja kmetijstva v Občini Mislinja (v nadaljevanju: občina) se finančna sredstva usmerjajo v:
– pospeševanje strukturnih sprememb in razvojne naložbene dejavnosti v kmetijstvu za ustvarjanje ekonomsko stabilnih družinskih kmetij,
– večanje kakovosti pridelkov in okolju prijaznejših dejavnosti,
– uvajanje kakovostnih semen, plemenskih živali ter tehnologije,
– ohranitev, varstvo in optimalno rabo kmetijskih zemljišč ter ohranjanje poseljenosti,
– zagotovitev stalnega strokovnega izpopolnjevanja,
– celovit razvoj kmetijstva s posebnim upoštevanjem območij s težavnejšimi pridelovalnimi razmerami za kmetijstvo,
– druge ukrepe, sprejemljive za ohranjanje in razvoj kmetijstva.
3. člen
Prednosti pri izvajanju ciljev ohranjanja in razvoja ter usmerjanja sredstev za ohranjanje in razvoj določi Občinski svet občine Mislinja (v nadaljnjem besedilu: svet) na predlog odbora za kmetijstvo (v nadaljnjem besedilu: odbor).
Letni program ukrepov se pripravi na osnovi določil tega pravilnika in mora vsebovati najmanj:
– navedbo ukrepa,
– višino razpoložljivih sredstev za posamezni ukrep,
– pogoje in merila za pridobitev sredstev iz pravilnika in druge pogoje in merila, ki jih ta pravilnik ne določa.
Predlog letnega programa pripravi komisija za kmetijstvo (v nadaljevanju: komisija), ki jo imenuje župan. Letni program sprejme župan s sklepom.
II. NAČINI IN KRITERIJI ZA DODELJEVANJE SREDSTEV
4. člen
1. Upravičenci do sredstev za ohranjanje in razvoj kmetijstva so:
– pravne in fizične osebe, ki opravljajo kmetijsko dejavnost in imajo stalno bivališče oziroma sedež v občini,
– društva, krožki in združenja ter strokovne in veterinarske službe, ki delujejo za področje kmetijstva v občini ali regiji.
2. Sredstva za ohranjanje in razvoj kmetijstva se dodeljujejo kot regresi, premije, podpore, subvencije, plačila storitev in investicijski odhodki.
3. Zahtevke za dodelitev sredstev za ohranjanje in razvoj kmetijstva vložijo upravičenci na osnovi razpisa ali javne objave, če v tem pravilniku ni drugače določeno.
4. Zahtevke vlagajo upravičenci iz 1. točke tega člena v svojem imenu ali njihovi pooblaščenci za njihov račun.
5. Vlagatelji, ki pridobivajo sredstva za druge upravičence, morajo ta sredstva prenakazati na njihov račun najpozneje v dveh delovnih dneh od njihovega prejema. Vlagatelj ne sme pogojevati uveljavljanja ali izplačila intervencijskih sredstev upravičencu z obsegom proizvodnje oziroma pogodbenega sodelovanja ali nakupom blaga iz svoje trgovska mreže.
6. Vlagatelj, ki pridobi sredstva za druge upravičence, lahko upravičencu zaračuna stroške poslovanja, vendar največ do 0,5% od višine sredstev.
7. Prednost imajo zahtevki, ki bodo zagotavljali aktivno zaposlitev in razvoj kmetije na območjih s težavnejšimi pridelovalnimi razmerami.
5. člen
1. Razpis ali javna objava v glasilu Naša občina ali obvestilo na drug krajevno običajen način mora vsebovati:
– namene, za katere se dodeljujejo sredstva,
– višino razpisanih sredstev za posamezni ukrep,
– pogoje in merila za pridobitev sredstev in navedbo dokumentacije, ki mora biti priložena vlogi,
– rok za vložitev zahtevkov, ki ne sme biti krajši od 15 dni od dneva objave, ter naslov, na katerega se vložijo zahtevki,
– rok, do katerega bodo prosilci obveščeni o odločitvi.
2. Zahtevki morajo vsebovati z razpisom ali javno objavo zahtevane podatke, predvsem pa:
– osnovne podatke o prosilcu (ime, naziv, sedež), davčno številko, številko računa za nakazilo sredstev,
– namen zahtevka,
– izjavo o odgovornosti za točnost podatkov.
3. Zainteresiranim upravičencem mora biti na voljo ustrezna razpisna dokumentacija z naslednjimi sestavnimi deli:
– podatki o razpisanih sredstvih za posamezni namen,
– višina deleža sofinanciranja, do katerega so upravičeni,
– vzorec pogodbe,
– navedbo potrebnih dokumentov, ki jih mora upravičenec predložiti,
– navedbo meril za dodelitev subvencije, regresa ali drugega finančnega transferja.
6. člen
Na podlagi določil tega pravilnika, prednostnih ciljev, ki jih je določil svet, in pogojev razpisa ali javne objave pripravi komisija ob sodelovanju občinske uprave predlog upravičencev za dodelitev finančnih sredstev.
Izplačilo sredstev odobri župan s posebnim sklepom.
7. člen
Župan z upravičenci, katerim so bila s sklepom odobrena sredstva, sklene pogodbo, v kateri se opredeli:
– namen,
– višina sredstev,
– pogoje plačila,
– možnosti za preverjanje namenske porabe sredstev,
– določilo, da mora prejemnik ob ugotovljeni nenamenski porabi sredstev vrniti sredstva z zakonitimi zamudnimi obrestmi.
III. UKREPI
8. člen
Ukrepi za ohranjanje in razvoj kmetijstva se izvajajo na naslednjih področjih:
1. Urejanje kmetijskih zemljišč in kmetijske infrastrukture
Namen ukrepa:
Sredstva se namenjajo za izboljšanje fizikalno-kemičnih in bioloških lastnostih tal, odstranitev zarasti, ravnanje terena ipd. Sredstva se prioritetno namenjajo za pripravo in izvajanje ukrepov občinskega programa agrarnih operacij in urejanje kmetijske infrastrukture in manjše agromelioracije.
Pogoji za pridobitev sredstev:
Sredstva za sofinanciranje izvedbe malih agromelioracij lahko pridobijo upravičenci, ki so lastniki ali najemniki kmetijskih zemljišč na območju občine v višini do 50% vrednosti investicije na osnovi priloženih originalnih računov in dokazil o plačilu računov za opravljeno investicijo.
Upravičenost investicije se dokazuje na osnovi priloženega programa in popisa predvidenih del, ki ga pred investicijo pripravi za upravičenca kmetijska svetovalna služba ali druga strokovna institucija. Maksimalna strnjena površina, za katero lahko upravičenec pridobi sredstva za sofinanciranje, je 0,5 ha. Najvišjo vrednost za urejanje 1 ha zemljišča na predlog komisije določi s sklepom župan. Zahtevku mora biti priloženo dokazilo o lastništvu ali najemu zemljišča, soglasje najemodajalca, če gre za najeto zemljišče, in če je po veljavnih predpisih za nameravan poseg na zemljišču potrebno, tudi odločba o gradbenem dovoljenju ali odločba o priglasitvi del.
2. Urejanje pašnih površin
Namen ukrepa:
S sofinanciranjem vzpodbujati urejanje pašnih površin in s tem preprečevati zaraščanje kmetijskih zemljišč.
Pogoji za pridobitev sredstev:
Sredstva za ureditev in razširitev pašnika lahko pridobijo upravičenci, ki so lastniki ali najemniki kmetijskih zemljišč na območju občine. Minimalna skupna površina pašnika, ki se ureja na novo ali obnavlja, je 2 ha, pri skupni obremenitvi 2,5 GVŽ/ha. Sofinancira se do 50% vrednosti investicije na podlagi priloženih originalnih računov in dokazil o plačilu računov za opravljeno upravičeno investicijo. Upravičenost investicije se dokazuje s priloženim mnenjem in načrtom ureditve pašnika, ki ju pripravi kmetijska svetovalna službe. Prednost imajo prosilci za pašnike, ki ležijo nad 700 m n.v. Če je po veljavnih predpisih za nameravani poseg v zemljišče potrebno, mora biti zahtevku priložena tudi odločba o priglasitvi del.
3. Programi prestrukturiranja kmetij
Namen ukrepa:
Sredstva se namenjajo za podporo naložbam za prestrukturiranje kmetij, preusmeritve in modernizacijo proizvodnje, ekološko kmetovanje in druge vrste prestrukturiranja, ki pomenijo razširitev kmetijske dejavnosti ali uvedbo novih del na kmetiji.
Pogoji za pridobitev sredstev:
Sredstva v višini do 30% vrednosti vlaganj v naložbo za prestrukturiranje kmetije lahko pridobijo upravičenci z zahtevkom na osnovi javnega razpisa. Zahtevku mora biti priloženo mnenje kmetijske svetovalne službe o pomenu naložbe za razvoj kmetije ter računi za nakup materiala ali opravljeno delo, vezano na naložbo, dokazila o plačilu računov in odločba o gradbenem dovoljenju oziroma o priglasitvi del, če to zahtevajo veljavni predpisi. Prednost imajo upravičenci, ki jim je kmetijstvo osnovna dejavnost.
4. Razširitev in posodobitev ter pridobitev novih zmožnosti na kmetijah za dopolnilne dejavnosti
Namen ukrepa:
Namen ukrepa je pospeševanje razvoja dopolnilnih dejavnosti, pospeševanje strukturne spremembe v kmetijstvu, konkurenčno usposobitev kmetijskih proizvajalcev in širitev obstoječih ali uvajanje novih dejavnosti. Te dejavnosti so: dejavnost turizma na kmetiji, predelava in prodaja kmetijskih pridelkov, ki temelje na lastni proizvodnji, domača obrt, predelava sadja ipd.
Pogoji za pridobitev sredstev:
Sredstva v višini do 30% vrednosti vlaganj v naložbe za dopolnilne dejavnosti lahko pridobijo upravičenci z vložitvijo zahtevka na osnovi javnega razpisa. Zahtevku mora biti priloženo mnenje kmetijske svetovalne službe o pomenu in smotrnosti uvajanje nove dejavnosti, računi za nakup materiala ali opravljeno delo, vezano na naložbo, dokazila o plačilu računov ter odločbo o gradbenem dovoljenju ali odločbo o priglasitvi del, če je to potrebno na podlagi veljavnih predpisov. Prednost imajo upravičenci, ki jim je kmetijstvo osnovna dejavnost.
5. Podpora pri nakupu nove tehnologije – specialne mehanizacije
Namen ukrepa:
Spodbujanje nakupa specialne mehanizacije za potrebe večjega števila organiziranih kmetov za skupno uporabo kmetijske mehanizacije.
Pogoji za pridobitev sredstev:
Sredstva lahko pridobijo upravičenci, lastniki specialne mehanizacije, s katero opravljajo storitve za kmete, ki so organizirani za skupno uporabo kmetijske mehanizacije, z vložitvijo zahtevka na osnovi javnega razpisa. Podpora znaša do 30% vrednosti stroja. Zahtevku mora biti priložen originalni račun oziroma potrdilo o nakupu, dokazilo o plačilu računa in akt, s katerim kmetje, uporabniki takšne mehanizacije, dokazujejo souporabo stroja.
6. Regresiranje oziroma subvencioniranje v živinorejski in rastlinski proizvodnji
Namen ukrepa:
Namen podpor je spodbujanje nabave kvalitetnega reprodukcijskega materiala za uvajanje ekološkega in integriranega kmetovanja, obnovo sadovnjakov in za druge regrese oziroma subvencije, ki se določijo z letnim programom ukrepov.
Pogoji za pridobitev sredstev:
Sredstva lahko pridobijo upravičenci z vložitvijo zahtevka na osnovi javnega razpisa ali javnega obvestila, v katerem se določijo natančnejši pogoji in višina regresa oziroma subvencije.
7. Izobraževanje za potrebe kmetijstva
Namen ukrepa:
Namen sofinanciranja izobraževanja kmetov je spodbujanje uvajanja novih znanj in novih tehnologij kmetijske proizvodnje ter izboljšanje kvalitete življenja na podeželju.
Pogoji za pridobitev sredstev:
Do sofinanciranja izobraževanja so upravičeni kmetje, ki si želijo izpopolniti znanje z navedenim namenom. Program izobraževanja v občini ali skupaj z upravičenci iz sosednjih občin organizirajo kmetijska svetovalna služba, društva s področja kmetijstva in druge strokovne organizacije. Sredstva se zagotavljajo za sofinanciranje plačila honorarjev in potnih stroškov predavateljem, uporabe prostorov za izvedbo seminarjev in tečajev, nabave strokovne literature, izvedbe strokovnih ekskurzij in demonstracijskih poskusov, raziskovalnih nalog ter drugih razvojnih dejavnosti na področju kmetijstva, ki jih izvaja in organizira kmetijska svetovalna služba, ter plačilo drugih materialnih stroškov, vezanih na posamezno obliko izobraževanja. Sredstva se dodeljujejo na podlagi letnega programa izvajalca oziroma organizatorja izobraževanja, ki ga predloži občinski upravi najpozneje do 31. januarja za tekoče leto in ga na predlog komisije potrdi župan s sklepom. Višina odobrenih sredstev za sofinanciranje posameznega izobraževalnega programa je odvisna od za te namene razpoložljivih sredstev.
8. Sofinanciranje delovanja društev in njihovih programov
Namen ukrepa:
Spodbujanje aktivnosti društev s področja kmetijstva za izvajanje strokovnega dela, strokovnih prireditev (razstave, demonstracije, promocije, prodaja kmetijskih pridelkov, organizirano trženje, skupni nastopi na trgu ipd.), pri izdajanju informativnih publikacij in prenosu tržnih informacij.
Pogoji za pridobitev sredstev:
Do podpore so upravičena društva in združenja, ki so registrirana in delujejo na področju kmetijstva. Sofinanciranje programov in drugih aktivnosti poteka na osnovi javnega poziva k oddaji letnega programa društva. Na predlog komisije se lahko objavijo pogoji in merila za izbor programov in drugih aktivnosti, ki jih bo sofinancirala občina. Komisija pripravi predlog izbora za sofinanciranje programov, ki ga s posebnim sklepom potrdi župan. Višina sofinanciranja posameznega programa oziroma aktivnosti je odvisna od razpoložljivih sredstev za te namene.
9. Sofinanciranje prevoza mleka
Namen ukrepa:
Delno pokrivanje stroškov prevoza mleka iz območij s težjimi pridelovalnimi pogoji, kjer nastajajo dodatni stroški za prevoz mleka do skupnih zbiralnic, da bi se na ta način kompenzirali večji stroški prodaje mleka iz teh območij.
Pogoji za pridobitev sredstev:
Do sofinanciranja prevozov mleka so upravičeni kmetje iz območij, ki so opredeljena kot območja s težjimi pridelovalnimi pogoji (predvsem hriboviti predeli). Sredstva se dodeljujejo kmetom, ki zagotavljajo prevoz mleka do skupnih zbiralnic. Višina sredstev za te namene je odvisna od razpoložljivih sredstev za te namene. Sredstva se dodelijo na osnovi letne pogodbe z organizatorjem odkupa.
10. Priprava in izvajanje projektov na področju kmetijstva
Namen ukrepa:
Sredstva za sofinanciranje projektov so namenjena za vzpodbudo in podporo priprave in izvajanje razvojnih projektov na področju kmetijstva.
Pogoji za pridobitev sredstev:
Sredstva se dodeljujejo na osnovi pogodbe, sklenjene o sofinanciranju med občino in nosilcem oziroma izvajalcem projekta, in na osnovi drugih dokazil o izvajanju in financiranju projekta.Višina sredstev za posamezen projekt se določi na osnovi ocene programa in razpoložljivih sredstev za te namene.
9. člen
Del sredstev za ohranjanje in razvoj kmetijstva lahko župan na predlog komisije nameni za druge namene, ki niso določeni s tem pravilnikom, a imajo pomemben vpliv na razvoj kmetijstva.
10. člen
V primeru morebitnega ostanka predvidenih sredstev za posamezen ukrep za ohranjanje in razvoj kmetijstva, predvidenem v letnem programu, se le ta lahko prerazporedijo za druge ukrepe, določene v skladu s tem pravilnikom. Na predlog komisije prerazporeditev določi župan s sklepom.
IV. NADZOR IN SANKCIJE
11. člen
Namensko porabo sredstev spremlja in preverja občinska uprava in komisija.
Upravičenec je dolžan povrniti nenamensko uporabljena sredstva skupaj z zakonskimi zamudnimi obrestmi, ki se obračunajo od dneva odobritve do dneva vračila sredstev, v primerih, ko se ugotovi:
– da so bila dodeljena sredstva delno ali v celoti nenamensko uporabljena,
– da je upravičenec v zahtevku za katerikoli namen pridobitve sredstev navajal neresnične podatke ali
– druge nepravilnosti pri uporabi sredstev.
12. člen
Program izobraževanja iz ukrepa št. 7 za leto 2002 predložijo organizatorji in izvajalci izobraževanja do 28. 2. 2002.
V. KONČNE DOLOČBE
13. člen
Ta pravilnik začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije, uporablja pa se od 1. 1. 2002 dalje.
Št. 32001-0001/2002
Mislinja, dne 1. februarja 2002.
Župan
Občine Mislinja
Mirko Grešovnik l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti